• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Lovecraft ma talán népszerűbb, mint valaha

Irodalom

Ősi istenségek csápos rémálmai – A 10 kedvenc H. P. Lovecraft-novellánk

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Gimnázium első osztálya környékén kezdtem Stephen Kinget olvasni nagyobb mennyiségben. A maine-i horroríró volt az első „igazi” kedvencem, akinek minden művét igyekeztem beszerezni, és ő volt az, akinek köszönhetően számtalan másik íróval is kapcsolatba kerültem. Egy idő után ugyanis érteni akartam, King miért úgy, és miért arról ír, így kutatásokba kezdtem az író hatásaival kapcsolatban. Ráleltem Robert Blochra, Richard Mathesonra, újra ráleltem William Faulknerre és Ernest Hemingway-re, és felfedeztem egy új kedvencet, egy bizonyos Howard Philips Lovecraftot.

Lovecraft a magyar olvasók előtt sem ismeretlen, művei 95%-a idehaza is elérhető, sajátságos mítosza köré épülő borzongató novellái, és az azokban szereplő förtelmes szörnyistenségek pedig a meglehetősen hányatott sorsú, sokszor gyakorlatilag nincstelen író korai halála után a popkultúra szerves részévé váltak. Bizonyára sokan akadnak manapság is, akik még nem ismerkedtek meg közelebbről is az általa teremtett ködös, nyirkos és félelmetes világgal, úgyhogy íme most egy csokorra való a saját személyes kedvenceink közül, melyek tökéletes belépőt nyújtanak Lovecraft sötéten csodálatos elméjébe. Az ajánlókhoz a Magyar H. P. Lovecraft Portál ismertetőit használtuk fel, mert alighanem náluk ékesebben mi sem tudnánk összefoglalni a kultikus író történeteinek lényegét.

Lovecraft ma talán népszerűbb, mint valaha

Lovecraft ma talán népszerűbb, mint valaha

Árnyék az időn túlról

Nathaniel Wingate Peaslee politikai gazdaságtant tanít a Miskatonic Egyetemen. 1908-ban egy előadás közben váratlanul idegösszeomlást kap. Amikor magához tér a kórházban, úgy tűnik, amnéziában szenved, hamarosan pedig teljesen megváltozik a személyisége. Évekkel később, 1913-ban történik még egy roham, amely során visszatér Nathaniel igazi személyisége, aki azt hiszi, még mindig 1908-at írnak. Azonban álmai kísértik őt: az emlékfoszlányok valamiféle monumentális, de teljességgel idegen világot mutatnak be. A professzor összezavarodik: Miért menekíti az isteni és nagyszerű Yith ősi faja elméjét időn és téren át egy földi ember tudatába? Talán még az istenek sem mindenhatóak?

Árnyék az időn túlról

Árnyék az időn túlról

Az őrület hegyei

Egy déli sarki kutatócsoport, köztük a narrátor, William Dyer a Miskatonic Egyetemről az Antarktiszra indul 1930/31 telén. A fagyott környezetben 14, a hideg által konzerválódott idegen lényre bukkannak. Miután a kutatók több csoportra oszlanak, és az egyikről nem érkezik hír, a megmaradt tagok felkeresik az eltűntek táborát, ahol szétmarcangolt emberi és állati maradványokat találnak – néhány idegen létformának pedig mindössze hűlt helyét… Legnagyobb döbbenetükre azonban a kutatás során feltárul előttük egy évmilliókkal régebben épített, hatalmas kőváros, amely a Nagy Öregek egykori lakóhelye lehetett.

Az őrület hegyei

Az őrület hegyei

Cthulhu hívása

A dokumentarista stílusban megírt történet nyomozója, Thurston, a szemita nyelvek egyetemi kutatója darabkáról darabkára rakja össze a rejtélyes kirakóst. A fiatal kutató egyre több tárgyi és írásos bizonyítékát leli a hírhedt Cthulhu-kultusz létezésének. A kultisták a Necronomicon szövege alapján a nagy szörnyisten eljövetelét várják. A történetek a megtestesült iszonyatról beszélnek, ami átrepült az űrön és letelepedett a Földön sok millió évvel ezelőtt.

Cthulhu hívása

Cthulhu hívása

Árnyék Innsmouth fölött

A massachusettsi Innsmouth nevű, eldugott és ódon halászfaluban egyre furcsább dolgok történnek. A kíváncsi látogató, Robert Olmstead érdeklődését felkelti Innsmouth, és körbe szeretne nézni az utcáin. Különös emberekkel és még furcsább mendemondákkal találja szembe magát Obed Marshról és távoli, egzotikus tájakról származó társairól, egy Dagon Ezoterikus Rendje nevű, sötét isteneket imádó szektáról, torz, pikkelyes bőrt viselő, halszerű emberekről szólnak. Olmsteadnek egy „véletlen” folytán muszáj a város szállójában töltenie az éjszakát. Hamarosan azonban rá kell jönnie, az életével fizethet a város titkaiért: az éjszaka kellős közepén ugyanis motozásokat hall szobája ajtaja felől.

Árnyék Innsmouth fölött

Árnyék Innsmouth fölött

Rémület Dunwichban

Az eldugott kisváros mellett élt a vén Whateley albínó lányával, Laviniával együtt. Whateley régebben sokat tanult a legiszonyatosabb fekete mágiából. Egy nap a lánya gyermeket szült, név szerint Wilburt, aki gyorsabban fejlődött, mint a többi, normális gyerek. A környék állatai megbolondulnak a félelemtől, ha a Whateley-birtok közelébe mennek. Az öreg halála után, a már szinte férfivá cseperedett gyermek átalakítgatja a házat a benne bújó ismeretlen lény igényeinek megfelelően. Egy nap megpróbálja ellopni a Miskatonic Egyetem Necronomiconját, miután a könyvtáros, Henry Armitage visszautasítja a kérését, de végül belehal az őrkutya harapásaiba. A magára maradt Whateley-birtokon ezután elszabadul a pokol. Armitagen a sor, hogy felvegye a küzdelmet a borzalommal, amely ott lappang Dunwich közelében.

Rémület Dunwichban

Rémület Dunwichban

Patkányok a falban

A De la Poer família leszármazottja visszatér ősei birtokára, az angliai Exham Prioriba, hogy kései éveit ennek falai közt töltse el. Úgy dönt, a kúria egyes részeit renováltatja. Visszaveszi ősi nevét, a de la Poer-t, noha ez a név a környéken még mindig viszolygást kelt, hiszen az ősök kapcsolatba kerültek a boszorkánysággal, a fekete mágiával, és gyilkosságokkal is megvádolták őket. Az ősi kúriát épp renoválják, amikor az örökös macskája a falak mögött mozgásra, motozásra lesz figyelmes. Delapoer felfedezi, hogy a patkányok a pince felől érkeznek, ezért elhatározza, hogy felderíti, pontosan jönnek a falban kotorászó patkányok. A pince alatt azonban újabb, lefelé vezető járatra bukkan.

Patkányok a falban

Patkányok a falban

Herbert West, az újjáélesztő

Herbert West ifjú egyetemi hallgató a Miskatonic Egyetemen, szabadidejében hullákat támaszt fel. A narrátor, egy doktor, elmelési Westtel való találkozásának és kapcsolatának történetét. Ámulatba ejti az orvostanonc azon elmélete, miszerint a halottakat újra lehet éleszteni, hiszen testük csupán egy organikus gép, amelyet megfelelő módosításokkal „meg lehet javítani”. Hamarosan együtt rabolnak hullákat a temetőkből, és megtörténik az első feltámasztás is.

Herbert West, az újjáélesztő

Herbert West, az újjáélesztő

Charles Dexter Ward esete

A kisregény 1918-ban játszódik, központjában egy ifjú megszállott, Charles Dexted Ward áll, aki egyik távoli ősének, Joseph Curwennek titkait kutatja. Curwen varázsló hírében állt, aki szokatlan rituálékat vitt végbe. Ward külsőre sok hasonlóságot mutat ősével. Nem is sejti, hogy legújabb felfedezése a sötétség legmélyebb örvényéből való: kabbalisztikus és alkímiai kísérletei során fel akarja támasztani Curwent. Ward orvosa, Marinus Bicknell azonban megszimatolja a fiú abnormális viselkedése okait, és nyomozni kezd utána.

Charles Dexter Ward esete

Charles Dexter Ward esete

Szín az űrből

Egy túlélő beszámolója az Arkham-közeli halál földjéről, ahol semmi sem nő már. Évekkel ezelőtt Nahum Gardner furcsa meteoritot lelt a birtokán. A színes matéria különös fizikai és kémiai tulajdonságokkal bírt, a meteorit végül a föld alá süllyedt. Megkezdődtek a furcsábbnál furcsább események. A következő évben a farm termését egy különös betegség tette tönkre, majd következtek az állatok és az emberek.

Szín az űrből

Szín az űrből

Álmok a boszorkányházban

Walter Gilman Arkhamben, a Miscatonic Egyetemen tanul matematikát és kvantumfizikát. Egy boszorkány, Keziah Mason régi szobájában szállásolja el magát, mert rá akar jönni a dimenziók közötti utazás lehetőségére. A szoba alakja lehetővé teszi az utazást, ugyanis rendkívül szokatlan, a négydimenziós téridőn túlmutató geometriával rendelkezik. Nem sokkal a beköltözés után rémálmai lesznek: minden éjszaka egy boszorkány magával viszi test nélküli, éber elméjét távoli, gyönyörű és egyben szörnyűséges helyekre. A boszorkányszombaton Gilman meglátja, ahogy a boszorkány rettenetes rituálé során áldoz fel elrabolt gyerekeket.

Álmok a boszorkányházban

Álmok a boszorkányházban

Kapcsolódó cikkek

Richard Osman: Az eltévedt golyó /Forrás: https://www.facebook.com/photo/?fbid=577645514365115&set=a.546160457513621/

A csütörtöki nyomozóklub és az eltűnt hulla rejtélye – Könyvkritika

A csütörtöki nyomozóklub eltűnt tévés személyiség után kutat

Irene Vallejo: Papirusz

Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

Egri Lajos: A kreatív írás művészete

Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.

Konkurens kiadók összefogásából született az új budapesti könyvkuckó

Magyarországon ritkán tapasztalható nagyszerű összefogás a kultúráért.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. november 9.

  Amikor a Föld szilánkokra szakadt – Christelle Dabos Tükörvilág-sorozata

  A francia Harry Potter szériája magyarul is teljes.

  • 2022. október 17.

  A Fekete Kontinens hangjai – 10 lehengerlő regény Afrikából

  Népírtás, apartheid, rabszolgasors, kőkemény témák, kultikus regények.

  • 2022. október 5.

  Láttam a horror jövőjét… – 70 éves Clive Barker

  Ma ünnepel a modern horror brit fenegyereke, aki óriási hatást gyakorolt a popkultúrára.

  • 2022. szeptember 29.

  A humor elviselhetetlen könnyűsége – A Fredrik Backman-sztorik új oldala

  A vén mufurc, a rendmániás fociedző(nő) meg az őrült nagyi (és a többiek)

  • 2022. szeptember 9.

  Rejtőzködők, ügynökök, kalandorok – 6+1 rejtélyes író a XX. század irodalmából

  Izgalmas életpályák, eltitkolt személyazonosságok, kalandos pályafutások.