• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Egy jó könyv mindig jó karácsonyi ajándék

Irodalom

Szavakat a fa alá – 12 kiváló könyv, mely karácsonyi ajándéknak is tökéletes

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Könyvet ajándékozni idén karácsonyra talán még nyerőbb választás, mint az utóbbi években, a korlátozások miatt otthon töltött estéken még hűségesebb társul szolgál egy izgalmas olvasmány, mint korábban bármikor.  Könyvválogatásunkban minden családtagodra és szerettedre gondoltunk, olyan regényeket is ajánlunk, mely leginkább vélhetően a romantikusabb ízlésű anyukákhoz, vagy a krimiket kedvelő apukákhoz, esetleg egy történelemrajongó párhoz vagy nagyapához állhat közel. És természetesen olyan Jolly Joker könyveket is találsz a listánkban, amik még a kevésbé könyvmániás ismerőseid, családtagjaid szívébe is belophatja magát.

Egy jó könyv mindig jó karácsonyi ajándék

Egy jó könyv mindig jó karácsonyi ajándék

Carlos Ruiz Zafón: Éjféli ​palota

Az idén elhunyt Zafón Köd-trilógiájának második része (mely az első rész ismerete nélkül is megállja a helyét) Kalkuttában játszódik, főszereplői pedig az Eljövendők Társaságának tagjai, akik egy gyermekotthon neveltjei. A kamaszokra, akik épp, hogy kilépnének az otthonukul szolgáló intézmény biztonságot adó falai közül, óriási veszély leselkedik. Egy rejtélyes ember már évek óta várja, hogy a gyermekotthon egyik lakója végre kikerüljön az intézményből, hogy mindent felemésztő tűzzel lecsapjon rá. Bár a küzdelem egyenlőtlennek látszik, a fiatalok összefogása és az egymásért érzett odaadó szeretetük hihetetlen erőt ad nekik. Az Éjféli palota gyerekek és felnőttek számára is izgalmas olvasmány. Míg előbbieket inkább a kalandos, meseszerű történetszövés ragadhatja meg, utóbbiakat a könyv (nem is annyira) rejtett üzenete.  Egységben és összefogásban az erő, a család pedig azoknak az embereknek a csoportja, akiket a legközelebb engedtünk a szívünkhöz, és akikben bármikor, bármilyen helyzetben számíthatunk.

Carlos Ruiz Zafón: Éjféli palota

Carlos Ruiz Zafón: Éjféli palota

Federico Finchelstein: Fasiszta hazugságok

Federico Finchelstein történész könyve bár igencsak apró, egy nagyon súlyos témát elemez, nevezetesen azt, hogyan formálta át a fasizmus az igazság fogalmát, tette vezetőjét (Führerét, ha úgy tetszik) egy tévedhetetlen, isteni alaknak. Fontos kiemelni, hogy a szerző nemcsak Hitler rendszerét, hanem a dél-amerikai vagy éppen olasz politikai berendezkedést is elemzi, közös pontokat és esetleges eltéréseket keres és talál. A könyv nagyon megrázó és felkavaró olvasmány, ugyanis már az első oldalak után rájöhetünk, hogy a fasizmus nemcsak volt, hanem van is, ezért is mérhetetlenül releváns a könyv megjelenése és természetesen az elolvasása is. A Fasiszta hazugságok egy fájdalmas pofon, ami ráébreszti az olvasót, hogy sok szempontból megbuktunk a vizsgán, nem tanultunk a múlt hibáiból, a nép által megválasztott populista, demagóg vezetőink pedig nemcsak az igazság fogalmát sajátítják ki és írják át, hanem a múltat és a jelent is.

Federico Finchelstein: Fasiszta hazugságok

Federico Finchelstein: Fasiszta hazugságok

Nick Hornby: Egy házasság helyzete

Bármennyire is túlzónak tűnhet a kijelentés, hiszem, hogy Nick Hornbyt csak szeretni lehet. Történetei szereplői teljesen hétköznapi, esendő emberek, akiket pont emiatt nagyon közel érezhetnek magukhoz az olvasók. Botlásaik a mi botlásaink, útkereséseik a mi útkereséseink is. Az író legutóbb magyarul megjelent könyve, az Egy házasság helyzete egy alig több mint százoldalas olvasmány, de annyi baj legyen, legalább a karácsony alatt is kellemesen be tudjuk falni. A történetben egy olyan házaspárt ismerhetünk meg, akik heti rendszerességgel járnak párterápiára, hogy rendbe hozzák sínylődő kapcsolatukat, amibe egy harmadik fél is beilletlenkedett. Hornby könyvei nemcsak viccesek, de tanulságosak is, ebben a könyvében például a Brexitről is elmélkedik egy picit. Ha megtetszett a sorozat, jó hírünk van: a BBC a HBO-val együtt sorozatot is készített belőle.

Nick Hornby: Egy házasság helyzete

Nick Hornby: Egy házasság helyzete

Clive Irving: Az utolsó királynő

A Korona című Netflixes sorozat bebizonyította, hogy az angol királyi család egy megunhatatlan téma. Idén is több könyv foglalkozott velük, de a legkiválóbb munkát egy Clive Irving nevű újságíró végezte, aki könyvében, Az utolsó királynőben megmutatja, hogyan változott meg az angol nép társadalma és gondolkodása, olykor szembeszegülve a múltba merevedett Buckingham palotával, melynek legmélyén a valóságtól teljesen elzárva élte mindennapjait II. Erzsébet. Úgy tűnik, maga a királynő egy többnyire unalmas és sótlan figura, csakhogy családja többi tagja, kezdve hős szerelmes húgától a nehezen megzabolázható férjéig, több mint ellensúlyozták az uralkodó fakóságát.  Irving könyvében kronologikusan végigveszi, milyen kihívásokkal kellett szembenéznie II. Erzsébetnek abban a bizonyos 20. században, melyben országa egy világbirodalomból egy apró szigetországgá zsugorodott.

Clive Irving: Az utolsó királynő

Clive Irving: Az utolsó királynő

Guillaume Musso: Egy párizsi apartman

A krimikedvelők valószínűleg már jól ismerik Musso nevét, de aki mégsem, annak az Egy párizsi apartman remek bemutatkozás lesz. A történetben egy véletlen malőr miatt két teljesen eltérő embernek kell osztozkodnia egy lakáson. Madeline pihenni szeretne, kéretlen lakótársa, az amerikai regényíró Gaspard pedig új könyvéhez kíván ihletet gyűjteni. Mivel egyikőjük sem kapja meg azt a pihentető magányt, amire vágytak, úgy döntenek, inkább az apartman elhunyt tulajának rejtélyét göngyölítik fel. A lakás egy híres festőművészé, Sean Lorenz-é volt, akinek kisfiát meggyilkolták. A művész három alkotását hagyta a világra, csakhogy a művek eltűntek. Hogy pontosan mi is történt velük? Erre szeretne Madeline és Gaspard is rájönni. Musso ezúttal is egy olyan izgalmas detektívtörténetet kínál az olvasónak, amiben a felkavaró emberi érzelmek és tragédiák is kulcsszerepet kapnak.

Guillaume Musso: Egy párizsi apartman

Guillaume Musso: Egy párizsi apartman

Camilla Läckberg: Ezüstszárnyak

A svéd írónő egy apró skandináv faluban, Fjällbackában játszódó történetivel vált híressé, amiben egy nyomozó és felesége közös erővel, de külön utakon oldják meg a bűneseteket. Lackberg tavaly megjelent, Aranykalitka című könyvében azonban elbúcsúzik megszokott szereplőitől és bár a krimi műfaján belül marad, nem a zord, társadalomkritikus skandináv irányt követi, hanem inkább egy thrillerszerű, női szemszögből ábrázolt történetet mesélt el. Az Ezüstszárnyak az Aranykalitka folytatása, amiben a hősnő, Faye örömmámorban úszik: parfümcége sikeresebb, mint valaha, galád férje a börtönben tölti büntetését. Igen ám, csakhogy láthatóan minden ok nélkül több részvényese is kihátrált a cégéből, mintha valaki összeesküvést szőtt volna Faye ellen. És nemcsak a cége forog veszélyben: Faye hamarosan rájön, hogy valaki őrá leselkedik.

Camilla Läckberg: Ezüstszárnyak

Camilla Läckberg: Ezüstszárnyak

Barack Obama: Egy ígéret földje

Mióta Barack Obama leköszönt elnöki posztjáról, már az utódja, Donald Trump is lassan összepakolhatta holmiját, hogy átadja helyét utódjának, Joe Bidennek. Akárhonnan is vizsgáljuk, Barack Obama és két elnöki ciklusa mély nyomott hagyott az emberekben, például azért, mert ő volt az első színesbőrű amerikai elnök. De hogy hogyan értékelte elnökségét maga az elnök? Milyen út vezetett odáig, és milyen váratlan és legyőzhetetlennek tűnő akadályokat kellett megoldania? Erről is ír, ahogyan világpolitikai szerepéről és külföldi útjairól is megemlékezik memoárjában. De ami talán még ennél is izgalmasabb, hogy magánéletéről, családjáról is megoszt néhány dolgot, elmeséli, hogyan változtatta meg felesége és lányai életét, hogy  a családfőből Amerika elnökre lett. Ha Michelle Obama könyve tetszett, a férjéé mondhatni kötelező olvasmánynak számít.

Barack Obama: Egy ígéret földje

Barack Obama: Egy ígéret földje

Eva García Sáenz de Urturi: Vízáldozatok

A spanyol írónő krimi trilógiájának második része legalább annyira izgalmas, mint az első, A fehér város csendje volt, melyből készült egy eléggé gyengére sikeredett Netflixes adaptáció is. A Vízáldozatokban, ahogyan a trilógia első részében is, rituális gyilkosságok történnek, melyek eredete a régmúltig vezet vissza. Az első áldozat egy fiatal nő, akit egy 2600 évvel korábbi szertartás szerint ölnek meg. Először megégetik, a lábánál fogva felakasztják, majd nyakig belemártják egy vízzel teli bronzkori üstbe. Több gyilkosságnak is kell történnie, mire rájönnek, mi a közös bennük: mindannyian leendő szülők voltak. A gyilkosságokat, ahogy a trilógia első részében is, Kraken próbálja megoldani, akinek nemcsak a gyilkos személyét kell lelepleznie, magánéletében is rendet kell tennie. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a főhadnagy is terhes, vagyis a potenciális áldozatok között van, ahogy a még meg nem született gyermek apja is, akinek a személye bár kérdéses, lehetséges, hogy történetünk főhőse, Kraken az.

Eva García Sáenz de Urturi: Vízáldozatok

Eva García Sáenz de Urturi: Vízáldozatok

Jonas Jonasson: Édes a Bosszú Részvénytársaság

A svéd irodalomról általában a krimik jutnak eszünkbe, vagy esetleg Fredrik Backman, azonban egy másik szerző is sokat tett azért, hogy nagyra értékeljük a skandináv ország irodalmát. Jonas Jonasson Édes a Bosszú Részvénytársaság című könyvével ismét egy mérhetetlenül humoros történetet alkotott, ami azért nemcsak a nevetésről, hanem az emberi természetről is szól, vagyis nemcsak nevethetünk, hanem okulhatunk is belőle. A sztoriban adva van egy neonáci műkereskedő, aki több ember életét is megkeserítette, többek között egy nőét és egy férfiét is, akik összeálltak, hogy megalapítsák a Bosszú Részvénytársaságot és revánsot vegyenek a férfin. Már a történet alapfelállása sem annyira egyszerű, aki ismeri Jonassont, tudja, hogy ennél még sokkal jobban meg tudja csűrni-csavarni a történetet. A végeredmény pedig egy letehetetlen könyv.

Jonas Jonasson: Édes a Bosszú Részvénytársaság

Jonas Jonasson: Édes a Bosszú Részvénytársaság

Helene Flood: A terapeuta

Helene Flood neve még ismeretlen a magyar olvasók számára, de az első könyvével (a nem mellesleg pszichológusként is tevékenykedő Flood) máris előkelő helyet harcolt ki a krimi és thrillerrajongók közt. A terapeuta főszereplője nem meglepő módon egy pszichológus, Sara, aki egy jobb napokat is látott oslói házban praktizál, amit építész férjével igyekszik felújítani. A munka közepén járnak, amikor a férfi egy üzenetet hagy felesége telefonján, majd eltűnik. Sara egyre rosszabbul érzi magát a házban, ami kezd úgy viselkedni, mintha egy horrorbéli, kísértetlakta hely lenne. Lépések a padláson, eltűnt holmik, fenyegetések. A pszichológus kezdi úgy érezni, veszélyben forog az élete, senkiben, még a férjében sem bízhat.

Helene Flood: A terapeuta

Helene Flood: A terapeuta

Jamie Oliver: 7-féle

Kétségtelen, hogy Jamie Oliver két évtizedes (média)karrierjének voltak bukkanói, de az is biztos, hogy a mai napig az egyik leghíresebb szakács a világon, akinek a receptjeiben megbíznak az emberek. Talán ezért is ad ki Oliver évről évre új gasztronómiai kötetet. A legutóbbival, a 7-félével azt próbálja bebizonyítani, hogy rövid idő alatt, kevés energia- és pénzbefektetéssel is lehet finom ételeket készíteni, a hét minden napján. Semmi flancos hozzávaló vagy bonyolult elkészítési módszer. Ezt a könyvet még a konyhában kissé kétbalkezesek is hasznosíthatják.

Jamie Oliver: 7-féle

Jamie Oliver: 7-féle

Finy Petra: Bodzaszörp

Idén talán minden családban fontosabb szerepet kaptak a nagyszülők, amikor a karantén miatt otthon maradó gyerekekről kellett gondoskodniuk. A nagymamák nemcsak a tanulásban, a játékban, de például a lombházépítésben is társai az unokáiknak. Megnyugtatják a rossz álmukból felébredő kicsiket, lekötik a figyelmüket, amikor nem tudnak mihez kezdeni magukkal. A több kötetes Finy Petra Bodzaszörp című kötetének meséi a nagyszülők előtt tisztelegnek, akik nemcsak unokáiknak, de gyerekeiknek is támaszt és boldogságot nyújtanak, a gyönyörű rajzokkal illusztrált kötet pedig alighanem éke lehet az idei fal alatt fekvő karácsonyi ajándékoknak.

Finy Petra: Bodzaszörp

Finy Petra: Bodzaszörp

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Richard Osman: Az eltévedt golyó /Forrás: https://www.facebook.com/photo/?fbid=577645514365115&set=a.546160457513621/

A csütörtöki nyomozóklub és az eltűnt hulla rejtélye – Könyvkritika

A csütörtöki nyomozóklub eltűnt tévés személyiség után kutat

Irene Vallejo: Papirusz

Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

Egri Lajos: A kreatív írás művészete

Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. november 9.

  Amikor a Föld szilánkokra szakadt – Christelle Dabos Tükörvilág-sorozata

  A francia Harry Potter szériája magyarul is teljes.

  • 2022. október 17.

  A Fekete Kontinens hangjai – 10 lehengerlő regény Afrikából

  Népírtás, apartheid, rabszolgasors, kőkemény témák, kultikus regények.

  • 2022. október 5.

  Láttam a horror jövőjét… – 70 éves Clive Barker

  Ma ünnepel a modern horror brit fenegyereke, aki óriási hatást gyakorolt a popkultúrára.

  • 2022. szeptember 29.

  A humor elviselhetetlen könnyűsége – A Fredrik Backman-sztorik új oldala

  A vén mufurc, a rendmániás fociedző(nő) meg az őrült nagyi (és a többiek)

  • 2022. szeptember 9.

  Rejtőzködők, ügynökök, kalandorok – 6+1 rejtélyes író a XX. század irodalmából

  Izgalmas életpályák, eltitkolt személyazonosságok, kalandos pályafutások.