Irodalom

Újrateremtett történelem – 7 regény, mely belenyúlt a múlt szövetébe

Hirdetés

Megoszlanak a vélemények róla, vajon az alternatív történelmi regények egészen pontosan milyen zsánert is képviselnek a szórakoztatóirodalmon belül. Egyesek szerint valóban történelmi regényekről van szó, mások nemes egyszerűséggel a sci-fihez sorolják őket, akkor is, ha a megváltozott társadalmi viszonyokon kívül tulajdonképpen semmiféle tudomány- vagy technológiai fejlődéssel kapcsolatos utalás sem található bennük. Egy dologban azonban egyetért a két tábor: újrateremteni a történelmet izgalmas vállalkozás.

Nem csoda, hiszen az alternatív idősíkon játszódó regények arra a kérdésre keresik, és adják meg a választ, ami egy teljesen önkéntelen mindennapi gondolata a XXI. század emberének. Mi lett volna, ha? Mi lett volna, ha tegnap más úton megyek haza? Akkor vajon elkerülöm a balesetet? Mi lett volna, ha máshová felvételizem? Ma vajon többet keresnék? Mi lett volna, ha várok még a gyermekvállalással? Ma érettebb szülő lennék? Életünket, és így a világtörténelmet is át- és áthatja a „mi lett volna, ha?” kérdése, nem csoda hát, ha mindebből különálló irodalmi tematika született, most pedig íme hét kiváló regény, melyek szó szerint egy másik univerzumba utaztatnak Téged.

Philip K. Dick: Az ember a fellegvárban

A zseniális Dick, az ember, akinek történetei nem ritkán saját bizarr álmaiból táplálkoztak, és aki a sci-fi történetének leginkább tisztelt szerzőinek sorába emelkedett, 1962-ben vetette papírra egyik leghíresebb regényét. A történet szerint a második világháborút a Harmadik Birodalom nyerte a Japán Császársággal karöltve, és annak rendje és módja szerint fel is osztották egymás közt az egykori Egyesült Államok területét. Így tehát a Times Square hemzseg a nácik szimbólumaitól, míg San Francisco-t a japán titkosszolgálat tartja rettegésben. Állítólag azonban létezik valahol egy könyv, melyben a háborút a szövetségesek nyerték, és megindul érte a versenyfutás. A regény megjelenése után elnyerte a Hugo-díjat, és nem hiába, amellett, hogy iszonyúan szürreális, már-már lidércnyomásszerű elképzelést mutat be egy alternatív idősíkon, a mai napig izgalmas és friss alkotás. Idehaza az Agave Könyvek Kiadó gondozásában jelent meg először 2003-ban.

Philip K. Dick - Az ember a fellegvárban

Philip K. Dick – Az ember a fellegvárban Forrás: stemmit.com

Robert Harris: A Führer-nap

Dick vonalán halad az angol Robert Harris, a BBC egykori tudósítójának első nyomtatásban megjelent regénye is, az 1992-es Führer-nap. A háborút itt is a Harmadik Birodalom nyerte, azóta közel húsz év telt el, megvalósultak Hitler megalomán építészeti tervei, mikor 1964-ben a Nagynémet Birodalom épp a Führer születésnapi ünnepségére készülődik. A történet középpontjában egy rejtélyes gyilkosság áll, egy magas rangú náci párttag halála kapcsán, mely politikai botrányba sodorhatja az országot, ahová hamarosan ellátogatni készül a németbarát amerikai elnök, Joseph Kennedy (John. F. Kennedy apja) is. Izgalmas és tartalmas történet a saját országában és hivatali gépezetében kételkedő Kripó nyomozóval a középpontban, nem csoda, hogy megjelenése után fél évvel már az ötödik angol kiadást küldték a nyomdába, mert ekkora feltétlen sikere volt a regénynek. Idehaza a Magyar Könyvklub jelentette meg kemény kötésben 1999-ben Híres háborús regények sorozatában.

Robert Harris: A Führer-nap

Robert Harris: A Führer-nap Forrás: www.firstandfine.com

Harry Harrison: Édentől nyugatra

Ez már egy jóval elrugaszkodottabb történet a sci-fi nagy öregjének, Harry Harissonnak a tollából. A később komplett trilógiává bővülő történetfolyam első kötete 1984-ben jelent meg, és egy olyan alternatív világot mutat be, ahol 65 millió évvel ezelőtt nem következett be az a kozmikus kataklizma, mely véget vetett a dinoszauruszok uralmának. Manapság a két faj, az ember és a dinoszaurusz osztozik a bolygón, ám Harrison még csavar egyet a történeten, és egy olyan továbbfejlett ősgyík társadalmat mutat be, melyben a dinoszauruszok magasabb intelligencia és technológiai szinten állnak az embernél. Alighanem a jégkorszak kezdetén játszódó történet olyan gondolatkísérlet, melyre nem igazán volt példa a műfajon belül sem előtte, sem utána, ráadásul Harrison, akit korábban könnyedebb történeteiről ismertek, itt igen alaposan és hihetően mutatja be a két szembenálló társadalmat. Magyarországon a Galaktika kiadója, a Metropolis Media hozta ki a regényt még 2009-ben.

Harry Harrison: Édentől nyugatra

Harry Harrison: Édentől nyugatra Forrás: instagram.com

Robert Charles Wilson: Darwinia

A korábban Budapestet és a Könyvfesztivált is megjárt Hugo-díjas kanadai szerző munkásságáról megoszlanak a vélemények. Regényei általában kiváló alapötletből indulnak, ám a befejezések néhány kivételtől eltekintve hagynak kívánnivalót maga után. 1998-as Darwinia című műve alaphelyzete is kitűnő és izgalmas. 1912-ben történt valami a világban, aminek köszönhetően Európa megszűnt létezni, a helyén pedig megjelent egy új kontinens, Darwinia, ahol különleges állatok élnek vad és elburjánzott, titokzatos környezetükben. A történet egy fiatal fényképész kalandjai körül bonyolódik, aki részt vesz egy a vadonba tartó veszélyes expedíción. Izgalmas regény, mely egyébként nem követi szorosan azt a koncepciót, amire az alapötlet alapján az olvasó számítana, a tét viszont közben emelkedik, így biztos vagyok benne, hogy jó pár meglepetést okoz, míg eljut a végkifejletig. A regény itthon szintén a Galaktika kiadója, a Metropolis Media hozta ki három évvel ezelőtt, akik Wilson teljes magyar életművét is gondozzák.

Robert Charles Wilson: Darwinia

Robert Charles Wilson: Darwinia Forrás: www.cindybearsden.com

Ben H. Winters: Földalatti légitársaság

Személyes kedvencem a listáról, bár sajnos nem aratott idehaza osztatlan sikert. Winters nevét már Az utolsó nyomozó-trilógia kapcsán is érdemes volt megjegyezni, így a magam részéről már nagyon vártam a Földalatti légitársaság megjelenését. A történet középpontjában egy fekete férfi áll, aki szövetséget kötött az amerikai bűnügyi szervekkel, és fejvadászként a dolga más feketét begyűjtése, ugyanis egy olyan világban élünk, ahol nem történt meg az Egyesült Államok polgárháborúja, így a déli államok némelyikén, a Kemény Négyekben a mai napig legális a rabszolgatartás. Winterst rendkívül olvasmányos stílusa miatt is megéri olvasni, itt azonban minden szempontból a csúcson van, világépítés, a háttér, a karakterek, az enyhén kémregényszagú jelleg gyakorlatilag tökéletes egyveleget alkot főhősünk igazi öntudatra ébredésével. Ahogy Winters korábbi trilógiáját, úgy ezt a regényt is az Agave Könyvek kiadó gondozza Magyarországon.

Ben H. Winters: Földalatti légitársaság

Underground Airlines By Ben H. Winters

Lavie Tidhar: Osama

Az izraeli sci-fi író kemény fába vágta a fejszéjét, amikor egy noiros kiindulási helyzetből alternatív történelmi regényt kerekített a XXI. század legnagyobb közellensége köré. A Osama világában egy titokzatos nő felbéreli főhősünket, Joe-t, hogy találjon meg egy rejtélyes írót, aki számtalan regényt írt, és minden regényének főhőse a jóságos és tisztességes Oszama Bin Laden. Ebben a világban ugyanis nem történt meg szeptember 11-e, itt még a World Trade Center sem létezik, ahogy nincs terrorizmus sem, Bin Laden alakja mégis keresztül-kasul átszövi a regényt, és rátelepszik a hangulatra, míg végül már a főhősünk sem tudja, mi valóság, és mi nem az. Enyhén paranoiás hangulatú noir, igazi krimi, de messze nem a könnyedebb fajtából, olykor kifejezetten hideg és barátságtalan, egész egyedi gondolatkísérlet. A regény itthon a kérészéletű Ad Astra kiadó jóvoltából jelent meg 2012-ben.

Lavie Tidhar: Osama

Lavie Tidhar: Osama Forrás: lavietidhar.wordpress.com

Philip Roth: Összeesküvés Amerika ellen

A végére hagytam egy igazi nagyágyút, az idén májusban, 85 évesen eltávozott örök Nobel-díj várományos, Philip Rothot. A szépirodalom modern mestere ezúttal egy olyan világot teremt, melyben 1940-ben nem Roosevelt, hanem a közismerten nácibarát Charles Lindbergh, a kiváló pilóta győzedelmeskedik az amerikai elnökválasztáson, és tökéletesen ábrázolja, miként vitte volna közelebb a sötétséghez a társadalmat ez az egyetlen változás. Lindbergh lepaktál Hitlerrel, a megfélemlítések, megfigyelések, az állandó zsidóüldözés, és az antiszemitizmus hamar általánossá és mindennapossá válik. Bár Roth kritikusai általában nem emlegetik a legjobban sikerült művei közt, mégis világos, de mégsem didaktikus üzenetű mű, melyet érdemes egyébként párban olvasni pl. Az ember a fellegvárban című regénnyel, hogy átérezzük, hogy a két író, ugyanazt a problémát, mennyire más oldalról közelítette meg. Idehaza az író életműnek gondozója, az Európa Könyvkiadó jelentette meg 2004-ben, azóta pedig szinte már csak antikváriumokban kapni, ha az embernek szerencséje van.

Philip Roth: Összeesküvés Amerika ellen

Philip Roth: Összeesküvés Amerika ellen Forrás: wowcanada.wordpress.com

Tetszett a cikk? Akkor olvasd el ezeket is, és nyomj egy LIKE-ot, hogy ne maradj le a legújabb írásokról!

Tiltott irodalom, avagy 10 regény, mely áldozatul esett a cenzúrának

Amire Agatha Christie sem gondolt – A krimi XX. századi sokoldalúsága

A science fiction irodalom valóra vált jóslatai

Kapcsolódó cikkek

A karantén jót tett a klasszikusok olvasottságának

Jót tett a klasszikus regények olvasottságának a járványhelyzet

A Háború és béke eladásai közel 70%-al nőttek a karanténhelyzet alatt.

Hírek

2020. 10. 28.

Vera Brosgol: Ánya kísértete

A lány és a szellem – Egy okkult coming-of-age sztori

Mert felnőni sosem könnyű, főleg ha egy kísértet is segíteni akar benne.

Képregény

2020. 10. 28.

Gerald Durrell immáron 25 éve nincs köztünk

Gerald Durrell nagy mennyiségben fogyasztva sem fekszi meg az olvasó gyomrát

Karácsonykor is lesz lehetőségetek Durrell-remekműveket fogyasztani.

Hírek

2020. 10. 28.

Banksy talán leghíresebb műve, amit azért egyetlen MI sem tud reprodukálni

Egy új fejlesztésű algoritmus képes Banksy stílusában alkotni

Ganksy persze az eredeti művek mögöttes gondolatait nem képes reprodukálni.

Hírek

2020. 10. 28.

Hirdetés

Legutóbbi cikkek

Crichton dedikáláson

Nyughatatlan úttörő volt a popkultúra polihisztora – Michael Crichton-portré

Vészhelyzet, Jurassic Park, Wesworld. Íme az ember és az örökség a címek mögött.

Irodalom

2020. 10. 23.

Jack Kerouac (1922-1969)

Jack Kerouac, a beat pápája, és a művész hobó, aki csak szabad akart lenni

A beatnemzedék atyja, és a kísérleti próza zászlóvivője.

Irodalom

2020. 10. 21.

Tolkien, a világteremtő

A bátorság az igazi mágia – J. R. R. Tolkien, a világteremtő filológus

Az ember, aki megmutatta, miben is rejlik az irodalom ereje.

Irodalom

2020. 10. 20.

Settenkedő betűrémek – 9 hátborzongató szörnyeteg a világirodalom remekeiből

Rémalakok, akik életre keltik és megtestesítik félelmeinket.

Irodalom

2020. 10. 16.

Edgar Rice Burroughs: Tarzan, a majomember

Világirodalmi krónikák 21. – Edgar Rice Burroughs: Tarzan, a majomember

A popkultúra egyik leghíresebb neve, mely az első tudatos franchise eredménye.

Irodalom

2020. 10. 13.

Facebook közösség