• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
9 képregény a képregényekkel való ismerkedéshez

Képregény

 • 2021. május 18. | Becsült olvasási idő: 8 perc

9 képregény, a képregények világával frissen ismerkedők számára

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Sokan félve nyúlnak a képregényekhez, hiszen kívülről nézve nem könnyű kiigazodni a megannyi füzet, történet és univerzum között. Bár általában számtalan kérdés merül fel, amikor valaki épp ismerkedik ezzel a témakörrel, a közhiedelemmel ellentétben nem kell mindig az 1. számú füzettel kezdeni, akadnak ugyanis olyan képregények, illetve képregénygyűjtemények, amelyek előismeret nélkül is maradéktalanul élvezhetők. Jöjjön a mi szubjektív listánk azokról a magyarul is elérhető történetekről, amelyekkel bárki bátran fejest ugorhat a kilencedik művészeti ág látszólag bevehetetlen világába.  

9 képregény a képregényekkel való ismerkedéshez

9 képregény a képregényekkel való ismerkedéshez

Batman: Fehér Lovag (Fumax Kiadó, 2020)

A Batman: Fehér Lovag (Batman: White Knight) a tavalyi év egyik legjobban várt Fumaxos kiadása volt, amely gyönyörű, keménykötéses könyvként jutott el a hazai olvasókhoz. A szupersztár képregényalkotó, Sean Murphy munkája még 2017/2018-ban látott napvilágot egy olyan nyolc részes minisorozat formájában, amelyet azóta is az egyik legmaradandóbb Batman sztoriként tartanak számon.

Bár Batman és Joker már több mint 80 éve harcolnak egymással a képregények hasábjain, a DC Moziverzumnak hála általában még azok is hallottak róluk, akik egyébként nem olvasták a képregényeket. Murphy munkája ott veszi kezdetét, ahol Batman – mint oly sokszor korábban – üldözőbe veszi Jokert, és sikerül is elkapnia, csakhogy az események nem várt fordulata nyomán, a gyilkos bohóc kigyógyul elmebajából, és ha jó ember nem is, de tisztességes gothami állampolgár lesz. A megjavult Joker, vagyis Jack Napier tiszta fejjel úgy dönt, hogy törleszti adósságát a város felé, amit a több évtizednyi kegyetlen tréfáival okozott, és megvédi Gothamet az általa legveszélyesebbnek vélt személytől, Batmantől.

A képregény legfőbb erénye, hogy teljesen új megvilágításba helyezi az unalomig ismert Batman-mítoszt, ám mivel a hivatalos történetfolyamba nem illeszthető be, bátran olvashatják azok is, akik korábban soha nem vettek a kezükbe Batman-képregényt. A Fehér Lovag kötete a Fumaxnak hála jutott el a magyar olvasókhoz, sőt azóta már a folytatás, A Fehér Lovag átka is elérhető a hazai könyvesboltokban.  

Batman - Fehér Lovag

Batman – Fehér Lovag

Ánya kísértete (Cicero Könyvstúdió, 2020)

Listánk második szereplője a Cybils-, Harvey- és Eisner-díjas Ánya kísértete, ami típusát tekintve az ifjúsági képregények közé sorolandó. A történet szerint Ánya, az Amerikában élő orosz kamaszlány élete fenekestül felfordul, amikor találkozik a kútban élő szellemmel, Emilyvel.  Bár a két lány kezdetben nem igazán találja a közös hangot, később mégis barátnők lesznek, és kölcsönösen kisegítik egymást: Ánya magával viszi Emilyt az élők világába, cserébe pedig annyit kér, hogy segítsen neki érvényesülni a suliban. Kezdetben remekül mennek a dolgok, Ánya jó jegyeket szerez, és a suli legmenőbb fiújának is felkelti a figyelmét, ám később kiderül, hogy a kísértet nem felebaráti szeretetből segíti őt a mindennapokban.

Bár az Ánya kísértete számos szakmai dicséretet zsebelhetett be, itthon viszonylag későn, kilenc évvel a megjelenése után vált csak elérhetővé. A kicsit félelmetes, kicsit művészi képregény a Ciceró Könyvstúdiónak hála került itthon a könyvesboltokba, a kiadótól megszokott igényes és szép kivitelben.

Ánya kísértete

Ánya kísértete

Különleges Úriemberek Szövetsége 1. kötet (Fumax Kiadó, 2019)

1999-ben a legendás Alan Moore és Kevin O’Neill összeállt, hogy megalkossanak egy világot, amelyben a 18-19. század közismert irodalmi figurái kapják a főszerepet. Az öt méltán híres és hírhedt kalandor: a Drakula grófot igen jól ismerő Mina Harker, a zseniális Nemo Kapitány, a világutazó Allan Quatermain, az erkölcstelen Láthatatlan Ember, valamint a tehetséges dr. Henry Jekyll és gonosz alteregója, Mr. Hyde. Ők alkotnak most csapatot, és alapítják meg a Különleges Úriemberek Szövetségét, hogy leszámoljanak az Angliát fenyegető titokzatos veszéllyel.

A legelső kötet 1898-ban játszódik, a viktoriánus kori Angliában, ahol főszereplőinknek a gonosz Dr. Fu Manchu-val kell szembenézniük, aki sokkal komolyabb veszélyt jelent, mint azt elsőre gondolták. A történet mellett érdemes kiemelni a rajzokat, hiszen Kevin O’Neil egyedi, skiccszerű stílusa tökéletesen megágyaz a századfordulós hangulatnak, a történeten kívüli kis reklámok és hirdetések pedig olyan szórakoztatóak, hogy némelyiken hangosan felnevettünk. A Fumax Kiadó természetesen most is hozta a formáját, és ezúttal is ragaszkodott az igényes keménykötéses megjelenéshez.

A Különleges Úriemberek Szövetsége univerzális olvasmány, mert az alapötlet és a megvalósítás is annyira ütős, hogy kezdő képregényeseknek is nyugodt szívvel ajánljuk, különösen azoknak, akik szeretik (és értik) az irodalmi utalásokkal teletűzdelt sztorikat. Bár a befejezés meglehetősen nyitott, és a cselekmény több szempontból is elvarratlan maradt, örvendetes hír, hogy a Fumax már dolgozik a második köteten, amelyben a valaha volt legfélelmetesebb ellenségekkel kell szembenézniük hőseinknek.

Különleges Úriemberek Szövetsége

Különleges Úriemberek Szövetsége

Smaragdzöld tanulmány (Fumax Kiadó, 2020)

Neil Gaiman neve nem ismeretlen a képregény médiumáért rajongók körében, az elsősorban fantasy regényeiről ismert szerző ugyanis a méltán híres Sandman képregények szerzője (erről majd lent később). Most az író 2018-ban megjelent Smaragzöld tanulmány című képregényéről lesz szó, ami szintén gyönyörű, keménytáblás kiadásban jelent meg itthon a Fumax Kiadó gondozásában.

A vékonyka képregény Neil Gaiman Törékeny Holmikban is olvasható novelláját meséli el, amelyben Sherlock Holmes világa a lovecrafti Cthulhu-mítosszal találkozik. A történet ott veszi kezdetét, hogy Viktória királynő (aki nem épp olyan, mint a történelemkönyvekben) unokatestvérét, Franz Drago herceget különös kegyetlenséggel meggyilkolják, az ügyet pedig a kor legismertebb nyomozója kapja meg. A bűntény helyszíne azonban markánsan eltér a megszokottól, a halott mellett ugyanis nem a jól megszokott vörös vértócsa, hanem egy különös zöld folt található.

Az öt füzetből álló kötet kiváló belépő a képregények világába, hiszen a hangulatos és magával ragadó sztori semmiféle előismeretet nem igényel, Gaiman-rajongóknak pedig egyenesen kötelező darab, még akkor is, ha ennél jóval kiforrottabb történetei is vannak a fantasy nagymesterének.

Smaragdzöld tanulmány

Smaragdzöld tanulmány

YKX – Yorn Kayrah Xemovrah kalandjai 1. – A csapda (E-press, 2018)

Listánk következő szereplője kissé eltér a többitől, a YKX ugyanis nem a tengerentúlról, hanem kis hazánkból érkezett. A Kalyber Joe képregényekről ismert Pilcz Roland ezúttal egy remek hangulatú, kifejezetten szórakoztató kalandtörténetbe kalauzolja el az olvasókat, ahol a minden lében kanál mindenes, Kay kapja a főszerepet.

A 2019 tavaszán megjelent vékony füzetke lendületes és vicces bevezetője a képregénysorozatnak, amiben megismerkedhetünk a főbb karakterekkel, megízlelhetjük a történet atmoszféráját, és eldönthetjük van-e kedvünk elmerülni a kifacsart, önmagát is parodizáló történetben. Annyit megsúgunk, hogy nekünk bizony volt, és már tűkön ülve várjuk, hogy a sorozat várva várt negyedik részét is a kezünkbe vehessük.

YKX – Yorn Kayrah Xemovrah kalandjai

YKX – Yorn Kayrah Xemovrah kalandjai

A teljes Maus (Libri, 2018)

Art Spiegelman képregénye több szempontból is különleges, például azért, mert 1992-ben Pulitzer-díjat nyert, képregényként a mai napig egyedülálló módon. A nem túl vidám alkotás a történelem egyik legsötétebb időszakába kalauzolja az olvasót: a Maus egyszerre visszaemlékezés és múltfeldolgozás, egy olyan remekmű, amely a holokausztot addig soha nem látott formában és ötletekkel hozza közelebb az olvasókhoz.

Az 1980-ban indult képregény főszereplői antropomorf állatok: egérfejű zsidók, macskafejű németek, disznófejű lengyelek és kutyafejű amerikaiak. Alighanem ez a meglehetősen szokatlan, ám kétségkívül kreatív megoldás az, amely miatt a Maus elképesztő népszerűségre tett szert, ám nemcsak a rendhagyó megközelítés, de a megrázóan hiteles családi történet is hozzátesz a mű értékéhez.

Bár a Libri Kiadó gondozásában magyarul is megjelent Spiegelman képregényének összes részét tartalmazó A teljes Maus című kiadvány, amennyiben nem csak kikölcsönözni szeretnénk a könyvtárból, hanem meg is venni, akkor érdemes lesz sietni,  mert már csak egy-két példány maradt a felkavaró és őszinte alkotásból.

A teljes Maus

A teljes Maus

Sandman: Az álmok fejedelme gyűjtemény 1. kötet (Fumax Kiadó, 2019)

A Sandman képregényekről általában még azok is hallottak, akik egyébként nem mozognak otthonosan a kilencedik művészeti ág világában. Bár a DC képregényes univerzumában a Sandman név már 1939-ben is feltűnt, Neil Gaiman volt az, aki a napjainkban teljesen vállalhatatlan maskarás figurából komoly, misztikummal átitatott főhőst faragott.

A Gaiman-féle Sandman a címszereplő bebörtönzésével és évtizedekkel későbbi kiszabadulásával veszi kezdetét, az író pedig ennek utóhatásait bontja ki egy felejthetetlenül szürreális és varázslatos utazásban, amit mai napig is a legnagyobbak között tartanak számon. Gaiman világának középpontjában egy különös család, a Végtelenek állnak (név szerint Álom, Halál, Vágy, Végzet, Pusztítás, Delírium és Kétségbeesés), hol egyik, hol másik kapja a főszerepet, de többnyire azért Sandman, azaz Álom áll a cselekmények fókuszában.

Kezdőknek ez a kötet elsőre nagy falatnak tűnhet, ennek ellenére mégis bátran ajánljuk, mert a bennük foglalt események sokszor önállóan, mindenféle előzmény vagy következmény ismerete nélkül is tökéletesen érthetőek. Bár a Sandman képregényeket hazánkban elsőként a Cartaphilus Könyvkiadó adta ki, később a Fumax Kiadó is beszállt a kiadásba olyan minőségi és szemkápráztató gyűjteményes kötetekkel, hogy csak úgy koppantak az állak. 2019-ben a kiadó jóvoltából megjelent a négy részesre tervezett Sandman első kötete, amely a képregény 1-20. száma mellett számos extrát is tartalmaz.

Sandman

Sandman

1984 (Helikon Kiadó, 2020)

Nagy Testvér, újbeszél, gondolatbűn, duplagondol, gondolatrendőrség. George Orwell klasszikusa manapság is lépten-nyomon felbukkan a közbeszédben, politikai elemzésekben, szépirodalmi művekben és filmekben, ha másért nem, hát azért, hogy intő jelként szolgáljon napjaink diktatórikus és autokratikus rendszereivel szemben. A világhírű regényből film és számos színdarab is készült, nemrégiben pedig egy képregény is megjelent a tehetséges brazil rajzolóművész, Fido Nesti rajzaival.

A történet adott: Winston Smith jelentéktelen beosztottként dolgozik a totalitárius Óceánia államban, ahol a hatalom mindent kontrollál, még a polgárok gondolatán is uralkodik. Bár a birodalom látszólag örökös háborúban áll, amitől csak az Óceánia által nyújtott védelem óv meg, Winston mégis kételkedni kezd a pártot irányító Nagy Testvérben, végül pedig szerelembe esik, elkövetve ezzel az egyik legnagyobb bűnt a hatalom szemében.

Bár a képregény nem helyettesíti az eredeti regényt, Fido Nesti komor rajzai tökéletesen visszaadják Orwell könyvének hangulatát, és a javarészt szürke-barna, olykor pedig vörös alapszín is annyira ütős, hogy nehéz lenne kivonni magunkat a hatása alól. Az 1984 képregényesített változata számos országban megjelent, idehaza a Helikon Kiadónak hála jutott el a könyvesboltok polcaira.

1984

1984

Locke & Key – Kulcs a zárját 1. kötet (Fumax Kiadó, 2018)

Végül, de nem utolsósorban egy olyan képregénykötetet ajánlunk, ami Joe Hill (a horrornagymester Stephen King fia) és Gabriel Rodriguez rémisztő világába kalauzolja el az olvasókat. A többszörösen díjnyertes alkotás 2008-ban látott napvilágot, és rendkívüli sikert aratott már a megjelenése pillanatában. A történet középpontjában a Locke-család áll, akik egy szörnyű tragédia után hazaköltöznek a família ősi birtokára a massachusettsi Lovecraftba. Csakhogy ez a hely nem egy hétköznapi otthon: a Kulcsháznak nevezett kastély tele van különleges kulcsokkal, amelyek ősi kapukhoz vezetnek, a kapukon túl pedig egy olyan világ vár, amely teljesen meghazudtolja a valóság törvényeit.

A Locke & Key nemcsak azért remek olvasmány, mert elképesztő fantáziavilágával és filmszerűen pergő jeleneteivel teljesen kikapcsolja az olvasót, de azért is, mert az író legalább annyi figyelmet szentelt a karakterek jellemfejlődésének és a családi drámák kibontásának, mint a részletgazdag és varázslatos világ megalkotásának.  

A kötet itthon a Fumax Kiadó gondozásában jelent meg gyönyörű keménytáblás kivitelben, amely tartalmazza a Locke & Key: Welcome to Lovecraft 1-6, és Locke & Key: Head Games 1-6 képregényeket. Amennyiben a nyitány kedvünkre való, úgy érdemes beruházni a folytatásra, hiszen Joe Hill története a látszólag öncélű erőszak ellenére is mély és tartalmas olvasmány, ahol még a mellékkarakterek kibontására is maradt ideje az írónak. A sztori folytatására pedig szerencsére minden lehetőség adott, hiszen a Fumaxnak hála a második és a történetet lezáró harmadik kötet is elérhető magyarul.

Locke & Key - Kulcs a zárját

Locke & Key – Kulcs a zárját

Kapcsolódó cikkek

Richard Osman: Az eltévedt golyó /Forrás: https://www.facebook.com/photo/?fbid=577645514365115&set=a.546160457513621/

A csütörtöki nyomozóklub és az eltűnt hulla rejtélye – Könyvkritika

A csütörtöki nyomozóklub eltűnt tévés személyiség után kutat

Irene Vallejo: Papirusz

Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

Egri Lajos: A kreatív írás művészete

Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.

Konkurens kiadók összefogásából született az új budapesti könyvkuckó

Magyarországon ritkán tapasztalható nagyszerű összefogás a kultúráért.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. június 22.

  Tét nélküli kísérletnek indult, márkanév lett belőle – 60 éves Pókember

  1962 nyarán jelent meg először Peter Parker a Marvel paneljei közt.

  • 2022. május 5.

  Könyvön kívül, panelen belül – 7 világhírű író, akik kipróbálták a képregényírást

  Bestsellerszerzők a kilencedik művészet képviselői közt.

  • 2022. április 13.

  Albert Camus képregényben? – Így ismertesd meg a francia klasszikust az ifjúsággal

  Avagy ilyen egy közel tökéletes adaptáció.

  • 2022. március 3.

  Tintin atyja képregénybe foglalta a teljes XX. századot – 115 éve született Hergé

  Avagy a cserkész, aki a képregénytörténet egyik legnagyobb sikerét aratta.

  • 2022. január 27.

  A magyar srácok, akik ütőképesen ötvözték a popkultúra két kifulladt sablonját

  Itt az ideje támogatni egy vásárlással a magyar alkotókat.