• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Képregényes bűnügyek

Képregény

Képregényes bűnügyek – 7 szövevényes vagy épp borzongató krimi képregény

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Manapság szerencsére elértünk arra a pontra, amikor a képregény nem csupán elfogadott művészeti termék, de keresett irodalmi alkotás is, ami ráadásul egyre több és több műfajt, és zsánert hódít meg, olyan lehetőségeket használva ki, és olyan terepekre merészkedve be, mely valamikor a második világháború után fellendülő modern képregényiparban is még elképzelhetetlennek hatott. Az egyik ilyen terület kétségtelenül a bűnügyi irodalom, mely elképesztő hatást képest kiváltani, amennyiben keresztezzük egy tehetséges képregényrajzolóval.

Frank Miller nevét, és a két Sin City-képregényadaptációt vélhetően a legtöbb filmrajongó is ismeri. Az egyedi és mindössze pár színre épülő látványvilágú, noir hatású, ám rendkívül mély és szókimondó alkotás 1991-ben csak az első lépés volt annak útján, miként térképezi fel a képregényipar a krimi terepét, azóta viszont annyi kiváló alkotás született a műfajban, hogy érdemes róluk is megemlékezni. Következzék most 7 bűnügyi képregény, melyeket minden krimirajongónak érdemes elolvasni.

Képregények bűnügyek

Képregények bűnügyek

Criminal

Az idén 53. évét taposó Ed Brubaker a DC és a Marvel univerzumában kezdte pályáját Batman, Daredevil, és Amerika kapitány képregényekkel, hogy aztán lassan átnyergeljen a szerzői darabok terepére, e területen pedig jelenleg a krimi hatású képregények egyik legfontosabb írója. Sean Phillips rajzolóval együtt előbb a Marvel égisze alá tartozó Icon Comics, később pedig az Image adta ki Criminal című sorozatukat, melynek első darabja 2006 októberében került a boltokba, mára pedig a bűnügyi képregények egyik legjobb, leghíresebb, és legérettebb darabjának számít. A négy különböző sorozatban több, mint kéttucat lapszámot megélt széria Center Cityban játszódik, és sorozatonként eltérő önálló ívvel bír, valamint különböző karakterekre fókuszál, történeteik pedig számos ponton tartalmaznak áthallásokat. Brubaker és Philips szerzeménye 2007-ben elnyerte a legnagyobb képregényes kitüntetést, az Eisner-díjat a legjobb új sorozatért, 2012-ben pedig az egyik epizód ismét hazavihette az elismerést.

Criminal

Criminal

Sin City

A Basin Cityben játszódó, epizódokból összeálló, erősen noir hangulatú, minimalista színvilágú alkotás valóban a bűn, és a mocsok legmélyebb bugyrait tárja fel deviáns szereplőin keresztül. Miller elmondása szerint az 1950-es filmek bűnügyi noirjai inspirálták leginkább, de ő még mélyebbre akart ásni az emberi lélek förtelmeibe. A széria összesen 7 különböző Eisner-díjat, és 2 Harvey-díjat hozott az alkotónak, mára igencsak széles és rétegzett univerzummal bír, nem hiába azonosítják sokan Millert éppen ezzel az alkotásával, lényegében mindent magában foglal, amiért a szerző olyan fontos része a modern képregényiparnak, arról nem is beszélve, hogy azóta is hány különböző író, vagy filmrendező nevezte ihletadójának. Nem kétséges, hogy a Sin City mind történetvezetését, mind képi világát, mind annak szimbolikáját, sőt narrációját, karaktereit, és azok összefűzését, valamint nézőpontját tekintve is igazi bravúr.

Sin City

Sin City

100 Bullets

Brian Azzarello nem csupán képregény, de forgatókönyvíróként is ismertnek számít, legnevesebb alkotása pedig kétségtelenül az Eduardo Risso illusztrációival készült, több tucat díjjal kitüntetett 100 Bullets sorozata, mely kereken 10 évig futott töretlen sikerrel 1999 júniusa, és 2009 áprilisa közt, ötvözve némileg a film noirok, és az 1930-as évekbeli krimi ponyvamagazinok stílusát. Bár a sorozat eredetileg epizódonként különálló esetekben gondolkodott, melyben Azzarello nem volt rest az aktuális szlenget, vagy épp szakkifejezéseket használni, végül a szerző összekapcsolta az eseményeket, egyetlen nagy és összefüggő történetté alakítva azt. A Graves ügynök főszereplésével készült széria abból az alaptézisből indul ki, mi történne akkor, ha bármiféle következmények nélkül megölhetnénk egy másik embert. Azzarello több rétegben is kiválóan működő történetvezetése, a lassan kibomló háttér, az emlékezetes mellékkarakterek mellett okvetlenül meg kell emlékezni Risso sötét tónusú, de rendkívül stílusos rajztechnikájáról, mely szintén felhasználja, sőt, némileg tovább is fejleszti a korai ponyvamagazinok borítóinak grafikáit.

100 Bullets

100 Bullets

Scalped

Ahogy sokan mások, úgy a Scalped írója, Jason Aaron is a Marvel és a DC világaira írt először, köztük a Thor, és a Ghost Rider sorozatokba. Mára kultikussá érett, RM Guéra olykor parádés részletességű rajzaival kiegészült szériájának első darabját 2007. januárjában adta ki a Vertigo Comics. A Scalped különös krimi és western hatásokat ötvöző képregénye a Dél-Dakotában lévő fiktív Prairie Rose lakota indián közösségre és rezervátumra épít, és számtalan fontos társadalmi kérdést érint, amiben népszerűségének kulcsát is megtaláljuk: foglalkozik a rasszizmussal, a kisebbségek iránti politikai irányvonalakkal, kábítószerkereskedelemmel, az alkoholizmus hatásaival, az őslakosok kulturális identitásával, és természetesen a szervezett bűnözéssel is. A széria 2007 és 2012 augusztusa közt összesen 60 lapszámot ért meg, de többször is kiadták különböző gyűjteményes kötetek formájában, a legtöbb képregényekkel foglalkozó portálon pedig 10/10-es osztályzatot kapott, és már jó ideje pletykálják, hogy elkészülhet a tv-s adaptációja is.

Scalped

Scalped

Richard Stark’s Parker: The Hunter

Az eddigiekkel szemben a 2009-es megjelenésű Richard Stark’s Parker: The Hunter önálló darab, nem pedig sorozat. A közel 150 oldalas képregény Darwyn Cooke grafikus adaptációja, melyben a népszerű amerikai krimiíró, Donald E. Westlake egyik Richard Stark álnéven írt regényét dolgozza fel. Cooke eredetileg Westlake-kel karöltve kezdte feldolgozni az anyagot, ám miután az író 2008 szilveszterén szívrohamban meghalt, végül már nem érhette meg a képregény megjelenését, mely azonban még a The New York Times bestsellerlistájára is felkerült később, az író felesége pedig azt mondta, méltó Westlake örökségéhez. Az IDW Publishing égisze alatt megjelent kötetben Parker egy pénzszállító balul elsült kirablása után egy télre bezárt vidámparkban reked a zsákmánnyal, New York egyik külső kerületében, rendőrök helyett ráadásul a helyi alvilág bérgyilkosai igyekeznek kifüstölni a csapdába esett főhőst. Cooke keze alatt valami egészen egyedi született, a rajzoló egyedi vonalai, oldalstruktúrái a eredeti mű iránti végtelen tisztelettel ötvöződnek.

Richard Stark’s Parker: The Hunter

Richard Stark’s Parker: The Hunter

 From Hell

Az utóbbi időben idehaza egyre-másra jelennek meg a zseniális Alan Moore legkultikusabb képregényei magyar nyelven is, a Watchmen után napvilágot látott a V mint Vérbosszú, a Különleges emberek szövetsége, majd a Vad Virágok Könyvműhely jóvoltából A pokolból is. Utóbbit Moore Eddie Campbell rajzolóval kiegészülve készítette 1989 és 1998 között, idehaza pedig gyűjteményes kötetként, egyben jelent meg a teljes történet. Az így közel 600 oldalas monstrum egy fiktív és szövevényes megoldást kínál a kriminalisztika egyik legnagyobb rejtélyére, Hasfelmetsző Jack ténykedésére. A képregény összességében 5 Eisner-díjat nyert különböző kategóriában a 90-es évek közepén, a Hughes testvérek pedig Johnny Deppel a főszerepben adaptálták filmre 2001-ben. Moore-tól elvárható módon, Campbell káprázatos fekete-fehér rajzainak is hála a From Hell sokkal több, mint egy történelmi bűnügy felderítése, és az egész nyomorúságos századforduló társadalmi viszonyairól, hiedelemvilágáról, politikai és hatósági intrikáiról állít ki bizonyítványt.

From Hell

From Hell

Sleeper

Ed Brubaker és Sean Philips még a Criminalt megelőző együttműködése 2003 márciusi debütálással, melyben a szuperhős és a noir zsánert vegyítették a kétszer 12 részes sorozatukban, melyet a Wildstorm világára készítettek. Holden Carver, az egykori kormányügynök története szokatlanul kegyetlen és mocskos, ugyanakkor némileg sci-fi elemeket is beemel a történetbe, mely a világ sajátossága is, hiszen főszereplőnket egy Földre pottyant idegen tárgy szuperképességekkel ruházta fel, aminek köszönhetően szinte halhatatlan, és a fájdalomérzékelése sem működik. A Sleeper minden egyedisége ellenére sem nevezhető teljes mértékben a két alkotó szerzői művének, de ettől még üde, izgalmas, és érdekes bűnügyi történet, mely bőven kiemelkedik a Wildstorm világán játszódó képregények közül, nem hiába röppent már fel többször is a megfilmesítés ötlete. Először Tom Cruise és Sam Raimi tervezte adaptálni a Warner Bros. égisze alatt, később aztán 2013-ban az Oscar-díjas forgatókönyvíró páros, Matt Damon és Ben Affleck nevét emlegették vele kapcsolatban, de további hír azóta sem érkezett róla.

Sleeper

Sleeper

Kapcsolódó cikkek

Richard Osman: Az eltévedt golyó /Forrás: https://www.facebook.com/photo/?fbid=577645514365115&set=a.546160457513621/

A csütörtöki nyomozóklub és az eltűnt hulla rejtélye – Könyvkritika

A csütörtöki nyomozóklub eltűnt tévés személyiség után kutat

Irene Vallejo: Papirusz

Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

Egri Lajos: A kreatív írás művészete

Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.

A boncolás titkos művészete – Könyvkritika

Utazás a lélek mélyére, kizárólag a legbátrabb olvasóknak!

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. június 22.

  Tét nélküli kísérletnek indult, márkanév lett belőle – 60 éves Pókember

  1962 nyarán jelent meg először Peter Parker a Marvel paneljei közt.

  • 2022. május 5.

  Könyvön kívül, panelen belül – 7 világhírű író, akik kipróbálták a képregényírást

  Bestsellerszerzők a kilencedik művészet képviselői közt.

  • 2022. április 13.

  Albert Camus képregényben? – Így ismertesd meg a francia klasszikust az ifjúsággal

  Avagy ilyen egy közel tökéletes adaptáció.

  • 2022. március 3.

  Tintin atyja képregénybe foglalta a teljes XX. századot – 115 éve született Hergé

  Avagy a cserkész, aki a képregénytörténet egyik legnagyobb sikerét aratta.

  • 2022. január 27.

  A magyar srácok, akik ütőképesen ötvözték a popkultúra két kifulladt sablonját

  Itt az ideje támogatni egy vásárlással a magyar alkotókat.