• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
YKX - A teljes sorozat

Képregény

 • 2022. január 12. | Becsült olvasási idő: 4,5 perc

Magyar képregény, gyagyás főhős, „oldschool” kalandok: elolvastuk a YKX negyedik részét

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Az igazán jó dolgokra sokat kell várni, tartja a mondás, és ez sajnos Pilcz Roland képregényeire is igaz: a tavaly májusban kiadott harmadik rész után bő egy évvel később, novemberben vehettük csak kézbe a YKY képregényfolyam következő epizódját, amelyben a főszereplő kalandor helyett ezúttal a kétes hírnevű milliárdos, Trenton múltjába enged betekintést az író.

YKX - A teljes sorozat

YKX – A teljes sorozat

A kalandtörténeteknek mindig is volt egyfajta varázsa, legyen szó a messzi északra kalauzoló Jack London-regényekről vagy a puhakalapos régészprofesszor kalandjait bemutató Spielberg-filmekről.

Bár több önálló cikket is megérne, hogy részletezzük, miben rejlik ezen történetek sikere, egyet szinte biztosan állíthatunk: ha máskor nem is, gyermekkorban mindenki megismerhette a kaland és a felfedezés izgalmát, és talán ez a fajta gyermeki, ártatlan énünk az, amely felnőttkorban is képes örömét lelni az irreális kalandokban és akciókban bővelkedő műfajban.

A Pilcz Roland által jegyzett YKX ízig-vérig kalandtörténet a szó legjobb értelmében, ennek megfelelően pedig egyáltalán nem veszi magát komolyan. A sztori középpontjában a megjegyezhetetlen nevű főhős, Yorn Kayrah Xemovrah (röviden Kay) áll, aki szabadúszó mindenesként veti bele magát élete legnagyobb kalandjába, ahol egy felbecsülhetetlen értékű, misztikus műkincs áll mindennek a középpontjában. A történet innentől kezdve majdnem mindegy is, hiszen kapunk egy csupaszív, gyagyás figurát, aki komikus helyzetek garmadájában találja magát, amelyekből Sam, az ügyeletes bombázó tudja csak kihúzni. A karakter egyébként az író Kalyber Joe című képregényében bukkant fel először, ahol a főhős legjobb barátjaként és a Trenton vállalat mindeneseként ismerhettük meg.

YKX, az egyik legígéretesebb magyar képregény /Forrás: nerdblog.blog.hu/

YKX, az egyik legígéretesebb magyar képregény /Forrás: nerdblog.blog.hu/

Mint minden valamire való történet, a YKX sem maradhat főgonosz nélkül. Trenton, a velejéig romlott (vagy legalábbis annak tűnő) műkincsgyűjtő a negyedik részben végre kibújik kétdimenziós önmagából, és kap egy alapvetően érdekes háttérsztorit, amelyből megtudhatjuk, miket élt át korábban, és mi vezetett oda, hogy egy gátlástalan, minden lelkiismeretet nélkülöző figura vált belőle. Noha ágyba nem sírtuk magunkat, és természetesen nem is ez volt a cél, a háttérsztori a már jól bejáratott alapokra építve tökéletesen illeszkedik az alaptörténetbe, még akkor is, ha számtalan kérdőjelet hagyott maga után. Trenton mellett azért Kayről se feledkezzünk meg, bolondos kalandorunk is elő-előbukkan a történetben, ahogy szívszerelme, Sam is ott van az események sűrűjében.

Végül, de nem utolsósorban emlékezzünk meg a képregény fenomenális rajzairól és a szemet gyönyörködtető színezésről, amely ezúttal is olyan egyedülálló, hamisítatlan derűt áraszt, hogy elég csak ránézni a lapokra, hogy rögtön jobb kedvre derüljünk. Az akcióval felvértezett panelekkel ezúttal is bőkezűen bánt a készítő, és az előző részekhez hasonlóan most is kapunk néhány igazán pörgősre és izgalmasra rajzolt jelenetet, amely remekül megfér a melodrámával, a komédiával, de még a romantikával sem veszik össze.

Mivel Pilcz Roland egymaga felel az írásért, a rajzolásért és a színezésért, talán nem nehéz belegondolni, mennyi idő és energia van ezekben a jó értelemben vett, régi vágású képregényekben, ám mégsem a hosszadalmas munka vagy az ihlet esetleges hiánya okozza, hogy a folytatásra sajnos mindig nagyon sokat kell várni. Ha nagyon leegyszerűsítve akarnánk magyarázni az okokat, akkor azt mondanánk, nem egyszerű Magyarországon szerzői képregényesnek lenni, és lényegében bárhogy is csűrjük, csavarjuk, valóban erről van szó: a jelenleg önerőből, alacsony példányszámban gyártott YKX 2018-as megjelenése óta pengeélen táncol, és ennek közel sem a minőség romlása vagy a rajongók csökkenő lelkesedése, hanem a pénz a legfőbb oka.

YKX 4. - Trenton

YKX 4. – Trenton

Sajnos, amint arra az író is kitér, ebben a formájában nem fogja tudni folytatni a történetet, és hacsak nem történik valami csoda, a negyedik résszel Kay kalandjai megszűnnek létezni.

Mi őszintén bízunk benne, hogy Rolandnak sikerül valahogy átvészelni ezt az időszakot, és ezt nem csak felebaráti szeretetből, de önös érdekből is mondjuk, a YKX ugyanis tényleg megad mindent, amire egy geek vágyik, arról nem is beszélve, hogy a megszűnésével egy olyan pofás, a végtelenségig szórakoztató kiadvánnyal lesz szegényebb a magyar képregényes közösség, ami mind műfaját, mint kivitelezését tekintve hiánypótló értéket képvisel itthon.

Kapcsolódó cikkek

A Vaják világa és a jogi szimbólumok

A farkas és az oroszlán – A Witcher-univerzum és a jogi szimbólumok kapcsolata

Sapkowski univerzuma, ahogy számos fantasy, a középkori szimbólumrendszerekből is merít.

Milyen lett volna egy képregény az AC/DC főszereplésével?

A Marvel tiszteletlenül bánt Bon Scott-tal, így sosem született meg az AC/DC-képregény

A Marvelnek akadt pár furcsa húzása, de ezért biztosan megőrültek volna a rajongók.

A magyar srácok, akik ütőképesen ötvözték a popkultúra két kifulladt sablonját

Itt az ideje támogatni egy vásárlással a magyar alkotókat.

Olvass kortárs hazait! – 10 lenyűgöző regény a magyar irodalom jelenéből

Magyarok, akik nemzetközi viszonylatban is megállnák a helyüket.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  A Vaják világa és a jogi szimbólumok

  A farkas és az oroszlán – A Witcher-univerzum és a jogi szimbólumok kapcsolata

  Sapkowski univerzuma, ahogy számos fantasy, a középkori szimbólumrendszerekből is merít.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. január 27.

  A magyar srácok, akik ütőképesen ötvözték a popkultúra két kifulladt sablonját

  Itt az ideje támogatni egy vásárlással a magyar alkotókat.

  • 2021. december 17.

  Képregény olasz módra, avagy kérdések és válaszok a Fumettiről

  Ha még nem ismered az olasz képregényeket, itt az idő az ismerkedésre.

  • 2021. december 15.

  A könyvek kritikája nem a képregényé, avagy közönségbarát belépő Frank Herbert világába

  Ha eddig ódzkodtál a Dűnétől, talán ez meghozza a kedved.

  • 2021. december 13.

  Kurt Vonnegut jóízűen mosolyogna, ha láthatná kultregénye képregényadaptációját

  Vonnegut háborúellenes remekmű képregényként is remekmű.