Képzőművészet

„Testvére” mentheti meg a Notre Dame két éve, a tűzben elpusztult toronyóráját

Hirdetés

“Egy katedrális toronyóra nélkül olyan, mint egy repülőgép-anyahajó repülőgép nélkül.”

Jean-Baptiste Viot

2019. április 15-én a párizsi Notre-Dame katedrális katasztrófájában a huszártoronnyal együtt a tűz martalékává lett a toronyóra mechanizmusa és a négy óralap is. A toronyórát 1867-ben helyezték el a huszártoronyban, amikor – miután Victor Hugo A Párizsi Notre-Dame című regényének hatására nem lehetett tovább halogatni a lepusztult katedrális restaurálását − Viollet-le-Duc tervei alapján elkezdték a székesegyház felújítását. A Collin-Wager műhelyben készült, 226 centiméter hosszú és 178 centi magas szerkezet több mázsát nyomott. Százötven éven át minden héten egy órásmester húzta fel és tartotta karban a szerkezetet.

A Notre-Dame toronyórájának mechanizmusa

A Notre-Dame toronyórájának mechanizmusa

A bonyolult szerkezet négy órát működtetett, amik a kereszthajó tetőzetének négy sarkában foglaltak helyet. Azon kívül, hogy az órát mutatta, a toronyóra el is ütötte a megfelelő időt.

A Notre-Dame egyik órája

A Notre-Dame egyik órája

Az alábbi fotón, a háttérben jól kivehető a szerkezet a huszártorony ácsolatában.

Az óraszerkezet a huszártoronyban

Az óraszerkezet a huszártoronyban

A lángok martalékává lett huszártoronyból, így a bonyolult fémszerkezetből sem maradt egyetlen használható darab sem. Félő volt, hogy mivel a tervrajzok elvesztek, merőben új konstrukciót kell majd alkotniuk a Notre-Dame restaurátorainak.

A toronyóra eredeti ellensúlya a huszártoronyban

A toronyóra eredeti ellensúlya a huszártoronyban

A toronyóra lezuhant ellensúlya

A toronyóra lezuhant ellensúlya

A csodával határos módon néhány kilométerre a Notre-Dame-tól, az Église de la Sainte-Trinitében megtalálták az elpusztult óraszerkezet mását.

Église de la Sainte-Trinité

Église de la Sainte-Trinité

A Notre-Dame katasztrófáját követő hónapban egy órásmester, Jean-Baptiste Viot az Église de la Sainte-Trinité csigalépcsőjén felmászott a templom tornyába, hogy leltárt készítsen az ott heverő műkincsekről.

Angyalszobrok és régi bútorok között a legnagyobb meglepetésére egy két méternél nagyobb óraszerkezetet talált, amin ez a felirat volt olvasható: 1867. készítette Collin. Az év ugyanaz, mint amikor a Notre-Dame óraszerkezete készült, és a gyártó is azonos! A nem várt felfedezés lehetővé teszi a Notre-Dame toronyórájának pontos rekonstruálását.

Jóllehet a felfedezett óraszerkezet ötven év óta nem működött, elegendő volt elindítani a mechanizmust és megszólalt a harangjáték is. Az toronyóra elkészítésére neves órásmesterek, mérnökök, restaurátorok fogtak össze, és megalapították a HND (Horloge Notre-Dame, Notre-Dame Toronyóra) nevű szervezetet. „Úgy gondoljuk, hogy a katedrális megérdemel egy, az előzőhöz hasonló mehanikus szerkezetet. Ennek a toronyórának robusztusnak kell lennie, hogy négy mutatót működtessen, tartósnak és pontosnak, mint a történelmi toronyóra, ami egy hét alatt mindössze néhány másodpercet tévedett.” – szól a HND elképzelése.

Az Église de la Sainte-Trinité toronyórájának mechanizmusa

Az Église de la Sainte-Trinité toronyórájának mechanizmusa

Azt lehetne gondolni, hogy ettől kezdve a hatóságok mindenben támogatják a toronyóra régi-új mechanizmusának megalkotását. Ám a HND nem ilyen derűlátó. Egy 2019. július 27-én közreadott nyilatkozatban leírják, hogy az emberek millióit kell tájékoztatni a Notre-Dame és az Église de la Sainte-Trinité óraszerkezetéről, hogy a hatóságok kénytelenek legyenek foglalkozni a majd benyújtandó tervvel. Egy veszélyeztetett műalkotás, ami nem látható, fizikailag is el szokott tűnni. Ez érvényes az épületek toronyóráira is, amiket nagyon gyakran elhanyagolnak, mert a nagyközönség nem látja azokat. A Notre-Dame óraszerkezete és a négy, lentről alig észrevehető óra nem kivétel ez alól a szabály alól.

A média segítsége nélkül egy raktár mélyén maradhatnak a felbecsülhetetlen értékű darabok. Ezért a HND tagjai felkérik az újságírókat, tegyenek fel kérdéseket a tervekről, és kérjenek engedélyt arra, hogy fényképeket készíthessenek az Église de la Sainte-Trinité óraszerkezetéről.

A nagyközönségnek követnie kell az eseményeket. A konkrét munkák elkezdéséhez a HND megkéri az engedélyeket, hogy az Église de la Sainte-Trinitébe szabadon bejárhasson az ottani óraszerkezet tanulmányozásához, továbbá megvizsgálhassa a Notre-Dame óraszerkezetének maradványait.

A Notre Dame a tűz után

A Notre Dame a tűz után

Kapcsolódó cikkek

Hazug életek, kíméletlen kaméleonok

Hazug életek, kíméletlen kaméleonok – 5 pofátlan imposztor a XX. századból

Életművészek, akik számára a hazugság jelentette az élet értelmét.

Történelem

2021. 05. 05.

James Ellroy: Ez a vihar

James Ellroy új regénye a bűn és korrupció krónikája a világháború poklában

A jelenkor talán legnagyobb krimiírója ismét a bűn ezerféle természetét tárja fel.

Hírek

2021. 05. 04.

J. Allen Hynek az egyik feltáró konferencián

Az igazi Mulder ügynök – J. Allen Hynek és a harmadik típusú találkozások

Egy különleges történet, mely többek közt az X-aktákat inspirálta.

Tudomány

2021. 04. 30.

Hirdetés

Legutóbbi cikkek

A Vasarely-ügy – Az optikai festészet pápájától még a családja is lopott?

Szövevényes, máig átláthatatlan, bűnvádi eljárásoktól hemzsegő, valóságos és feltételezett képlopás-sorozat.

Képzőművészet

2021. 04. 29.

Nicolas Flamel

Ki volt a rejtélyes férfi, aki Párizs legrégibb házát birtokolta?

Önmagában is izgalmas kaland megismerni Párizs legrégibb házát, de tulajdonosának élete legalább olyan érdekfeszítő.

Képzőművészet

2021. 04. 26.

A hollywoodi szörnyteremtő – 75 éves lenne Stan Winston

Az ember, aki életre keltette a Predator és az Alien szörnyalakjait is.

Képzőművészet

2021. 04. 07.

Hirdetés