• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
James Stewart a sokból az egyik kitüntetése

Történelem

10 hollywoodi nagyágyú, aki megjárta a második világháborút

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Ernest Hemingway egyszer azt mondta F. Scott Fitzgeraldnak valamikor az 1920-as évek közepén – és ezt meg is örökítette a Vándorünnep című regényében – hogy A nagy Gatsby írója sajnálhatja, hogy kihagyta a világháborút, mert a háborúnál nincs jobb téma. Ezzel nyilván sokan vitatkoznának, ugyanakkor Hemingway csupán az egyik híresség volt, aki részt vett benne, és aki ott volt a második világháborúban is, többek közt Omaha Beachen és Párizs felszabadításánál, olyanokkal együtt, mint George Orwell, John Steinbeck, vagy J. D. Salinger.

A világtörténelem legnagyobb fegyveres konfliktusában persze nem csupán az irodalmi élet kiválóságai vettek részt, Hollywood aranykorának legjava szintén az európai, vagy a csendes-óceáni hadszíntéren szolgált, és közülük többen később olyan filmekben is megfordultak, melyek az általuk személyesen is átélt eseményeket mutatta be. Akadtak, akiket elragadott a háború – Leslie Howard, az Elfújta a szél egyik főszereplője Hollywood talán leghíresebb háborús halottja – és szerencsére sokan túlélték a világégést, többek közt az alábbi listán szereplő 10 híresség is.

Hollywoodi sztárok, akik megjárták a frontot

Hollywoodi sztárok, akik megjárták a frontot

Telly Savalas

Savalast a legtöbben talán Kojak nyomozó szerepéből ismerik, amiért Emmy-díjat is nyert, de jelölték Oscar-díjra is, miközben szerepelt a McKenna aranya, A piszkos tizenkettő, vagy A halál 50 órája című filmekben is. Savalas összesen három évet szolgálat a seregben, leginkább a csendes-óceáni hadszíntéren, egészen 1943-as kiképzése óta 1946 végéig, míg Japán végleg le nem tette a fegyvert. Helytállásáért leszerelése előtt még megkapta a Bíbor Szívet.

Telly Savalas a Kelly hősei forgatásán

Telly Savalas a Kelly hősei forgatásán

Kirk Douglas

A fehérorosz származású Douglas Hollywood aranykorának egyik nagy öregje, idén már a 102. életévét töltötte be. A Nemo kapitány, a Végső visszaszámlálás, és a Detektívtörténet főszereplője 1941-ben, Pearl Harbor után csatlakozott az amerikai haditengerészethez, és szándékosan ennek kedvéért angolosította a nevét is. Kommunikációs tisztként szolgált egy tengeralattjáró fedélzetén, végül 1944-ben egy tengeri csatában szerzett sebesülés miatt egészségügyi mentességet kapott, és leszerelték.

Kirk Douglas sorozási fotója

Kirk Douglas sorozási fotója

Paul Newman

Newman korának egyik legfényesebb csillaga volt, emellett, mint autóversenyző is emlékezetes, azt viszont kevesen tudják róla, hogy a második világháborúban az amerikai haditengerészetnél szolgált. Először a Yale Egyetem különleges V-12-es programjában szeretett volna részt venni, mert minden vágya volt, hogy pilótaként szolgálhassa hazáját, de az orvosi vizsgálatokon kiderült, hogy színvak, így végül rádiósnak és lövésznek képezték ki.

Paul Newman sorozási fotója

Paul Newman sorozási fotója

Audrey Hepburn

A holland származású, Brüsszelben született, később Oscar-díjig jutó Hepburn, akit legtöbben a mai napig az Álom luxuskivitelben főszerepével azonosítanak, szintén részt vett a második világháborúban. A tizenéves lány angol származású apja náci szimpatizáns volt, nagybátyját pedig a náci megszállás alatt elkövetett szabotázsakciók miatt a megszálló német csapatok kivégezték, féltestvére német munkatáborba került. Hepburn a háború alatt afféle bosszúból vállalta, hogy különböző partizánakciók logisztikájában segédkezik, csomagokat szállít, és összeköttetéseket teremt.

Audrey Hepburn 1941 környékén

Audrey Hepburn 1941 környékén

Clark Gable

Az Elfújta a szél, a Mogambo és a Kallódó emberek sztárja Hollywood ikonikus férfiszínésze volt, aki személyes indíttatásból jelentkezett a második világháborúba. Gable felesége, Carole Lombard egy háborús kötvényeket árusító körúton vesztette életét egy tragikus repülőgépszerencsétlenségben, Gable pedig rögtön utána, 1942-ben belépett a hadseregbe. Az ő feladata volt a hadsereg toborzófilmjének kidolgozása, majd ezt követően Angliában állomásozott, és lövészként 5 különböző misszión vett részt egy bombázó fedélzetén.

Clark Gable a seregben

Clark Gable a seregben

James Stewart

Stewart Alfred Hitchcock egyik kedvenc színésze volt, szerepelt többek közt a rendező Hátsó ablak, és a legendás Szédülés című filmjeiben is. Stewart Henry Fondához hasonlóan már ismert színésznek számított, a hadseregbe pedig azért jelentkezett, mert korábban felmenői is szolgálták a hazát, ráadásul 1935-től, engedélye megszerzésétől már kiváló pilótának számított. 1942 januárjától a Moffet Field-i kiképzőtábor hadnagyaként szolgált, később pedig 20 fontos harci bevetésen vett részt, melyek eredményeként ezredessé léptették elő, és gyakorlatilag az összes létező katonai kitüntetést megkapta leszereléséig.

James Stewart a sokból az egyik kitüntetése

James Stewart a sokból az egyik kitüntetése

Alec Guiness

A Híd a Kwai folyón Oscar-díjas főszereplője, és később a Csillagok háborújában Obi-Wan Kenobi megformálója is részt vett a második világháborúban. Guiness angol lévén már 1939-ben csatlakozott a Királyi Haditengerészet kötelékéhez, részt vett az 1943-as olaszországi invázióban, majd azt követően összekötő tisztként szolgált, feladata pedig az volt, hogy fegyvereket és ellátmányt szállítson a jugoszláv partizáncsapatok számára. Tapasztalatai saját bevallása szerint is nagyban segítették későbbi szerepformálásait.

Alec Guiness mielőtt jelentkezett volna a seregbe

Alec Guiness mielőtt jelentkezett volna a seregbe

Charles Bronson

A hét mesterlövész, a Bosszúvágy, és a Volt egyszer egy vadnyugat ikonikus hőse a vásznon mindig a legkeményebb férfinak tűnt, és Hollywood előtti életét tekintve ez nem is állt messze az igazságtól. Bronson 1943-ban lépett be az amerikai légierőhöz, ahol alacsony termete miatt ún. faroklövész lett, vagyis a repülőgépek hátsó részén lévő fegyverek kezeléséért felelt. Az itt helyet foglaló lövészek csata közben folyamatos veszélyben forogtak, nem hiába, az amerikai légierő legnagyobb veszteségei épp az ezen a poszton szolgálók közül kerültek ki.

Charles Bronson sorozási fotója, és ahogy emlékszünk rá

Charles Bronson sorozási fotója, és ahogy emlékszünk rá

Charlton Heston

A Ben-Hur, Mózes, és El Cid szerepében is feltűnt Oscar-díjas színész a második világháború alatt őrmesteri rangig vitte. 1944-ben, 21 évesen jelentkezett önkéntesként a hadseregbe, majd az alaszkai Aleut-szigeteken állomásozott előbb, mint rádiós, majd később, mint lövész egy B-25-ös fedélzetén. Tudván előéletéről, immáron befutott sztárként a katonaság többször is visszahívta, hogy tartson ünnepi beszédeket többek közt a nukleáris hadviselésről.

Charlton Heston a háború idején

Charlton Heston a háború idején

Henry Fonda

A Volt egyszer egy vadnyugat, a Nevem: Senki, és a 12 dühös ember főszereplője már keresett színésznek számított a háború kitörésekor, és nem szerette volna a hadviselés éveit a stúdióban tölteni, így 1942-ben belépett a hadseregbe, és a USS Satterlee romboló fedélzetére került. Fonda több csendes-óceáni csatában is részt vett, bátorságáért többször előléptették, és Bronzcsillaggal is kitüntették, a háború végén pedig, 1945-ben végül hadnagyi ranggal szerelt le.

Henry Fonda 1943 körül

Henry Fonda 1943 körül

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Wednesday, a sorozat /Forrás: https://www.euronews.com/culture/2022/11/30/wednesday-beats-stranger-things-to-become-netflixs-biggest-english-language-show/

Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

A rémesen vicces Addams-feldolgozás

Irene Vallejo: Papirusz

Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. szeptember 12.

  A bátorság emlékezete – 45 éve hunyt el Steve Biko, az apartheid elleni küzdelem élharcosa

  Bantu Stephen Biko élete ma is példamutató és tanulságos.

  • 2022. augusztus 16.

  Tudtad, hogy a teniszt középkori francia szerzetesek „találták fel”?

  Az első szenvedélyes királyi játékos X. Lajos volt.

  • 2022. július 19.

  Véreskezű luxusfeleségek, avagy hogyan élj pompában a néped pénzéből

  Vannak varázslatos tündérmesék és vannak kevésbé varázslatosak, mint ezek itt.

  • 2022. július 5.

  A kitüntetés, amit megkapni kiváltság, Bourvil, Bardot, Sartre és Albert Camus mégis megtagadta

  Avagy kik és miért nem kértek a Francia Becsületrendből.

  • 2022. április 22.

  A kisember diadalútja – Basil Brown, a sutton hoo-i kincs felfedezője

  Nem mindennapi életéről Ralph Fiennes főszereplésével készült film nemrég.