Történelem

10 hollywoodi nagyágyú, aki megjárta a második világháborút

Hirdetés

Ernest Hemingway egyszer azt mondta F. Scott Fitzgeraldnak valamikor az 1920-as évek közepén – és ezt meg is örökítette a Vándorünnep című regényében – hogy A nagy Gatsby írója sajnálhatja, hogy kihagyta a világháborút, mert a háborúnál nincs jobb téma. Ezzel nyilván sokan vitatkoznának, ugyanakkor Hemingway csupán az egyik híresség volt, aki részt vett benne, és aki ott volt a második világháborúban is, többek közt Omaha Beachen és Párizs felszabadításánál, olyanokkal együtt, mint George Orwell, John Steinbeck, vagy J. D. Salinger.

A világtörténelem legnagyobb fegyveres konfliktusában persze nem csupán az irodalmi élet kiválóságai vettek részt, Hollywood aranykorának legjava szintén az európai, vagy a csendes-óceáni hadszíntéren szolgált, és közülük többen később olyan filmekben is megfordultak, melyek az általuk személyesen is átélt eseményeket mutatta be. Akadtak, akiket elragadott a háború – Leslie Howard, az Elfújta a szél egyik főszereplője Hollywood talán leghíresebb háborús halottja – és szerencsére sokan túlélték a világégést, többek közt az alábbi listán szereplő 10 híresség is.

Hollywoodi sztárok, akik megjárták a frontot

Hollywoodi sztárok, akik megjárták a frontot

Telly Savalas

Savalast a legtöbben talán Kojak nyomozó szerepéből ismerik, amiért Emmy-díjat is nyert, de jelölték Oscar-díjra is, miközben szerepelt a McKenna aranya, A piszkos tizenkettő, vagy A halál 50 órája című filmekben is. Savalas összesen három évet szolgálat a seregben, leginkább a csendes-óceáni hadszíntéren, egészen 1943-as kiképzése óta 1946 végéig, míg Japán végleg le nem tette a fegyvert. Helytállásáért leszerelése előtt még megkapta a Bíbor Szívet.

Telly Savalas a Kelly hősei forgatásán

Telly Savalas a Kelly hősei forgatásán

Kirk Douglas

A fehérorosz származású Douglas Hollywood aranykorának egyik nagy öregje, idén már a 102. életévét töltötte be. A Nemo kapitány, a Végső visszaszámlálás, és a Detektívtörténet főszereplője 1941-ben, Pearl Harbor után csatlakozott az amerikai haditengerészethez, és szándékosan ennek kedvéért angolosította a nevét is. Kommunikációs tisztként szolgált egy tengeralattjáró fedélzetén, végül 1944-ben egy tengeri csatában szerzett sebesülés miatt egészségügyi mentességet kapott, és leszerelték.

Kirk Douglas sorozási fotója

Kirk Douglas sorozási fotója

Paul Newman

Newman korának egyik legfényesebb csillaga volt, emellett, mint autóversenyző is emlékezetes, azt viszont kevesen tudják róla, hogy a második világháborúban az amerikai haditengerészetnél szolgált. Először a Yale Egyetem különleges V-12-es programjában szeretett volna részt venni, mert minden vágya volt, hogy pilótaként szolgálhassa hazáját, de az orvosi vizsgálatokon kiderült, hogy színvak, így végül rádiósnak és lövésznek képezték ki.

Paul Newman sorozási fotója

Paul Newman sorozási fotója

Audrey Hepburn

A holland származású, Brüsszelben született, később Oscar-díjig jutó Hepburn, akit legtöbben a mai napig az Álom luxuskivitelben főszerepével azonosítanak, szintén részt vett a második világháborúban. A tizenéves lány angol származású apja náci szimpatizáns volt, nagybátyját pedig a náci megszállás alatt elkövetett szabotázsakciók miatt a megszálló német csapatok kivégezték, féltestvére német munkatáborba került. Hepburn a háború alatt afféle bosszúból vállalta, hogy különböző partizánakciók logisztikájában segédkezik, csomagokat szállít, és összeköttetéseket teremt.

Audrey Hepburn 1941 környékén

Audrey Hepburn 1941 környékén

Clark Gable

Az Elfújta a szél, a Mogambo és a Kallódó emberek sztárja Hollywood ikonikus férfiszínésze volt, aki személyes indíttatásból jelentkezett a második világháborúba. Gable felesége, Carole Lombard egy háborús kötvényeket árusító körúton vesztette életét egy tragikus repülőgépszerencsétlenségben, Gable pedig rögtön utána, 1942-ben belépett a hadseregbe. Az ő feladata volt a hadsereg toborzófilmjének kidolgozása, majd ezt követően Angliában állomásozott, és lövészként 5 különböző misszión vett részt egy bombázó fedélzetén.

Clark Gable a seregben

Clark Gable a seregben

James Stewart

Stewart Alfred Hitchcock egyik kedvenc színésze volt, szerepelt többek közt a rendező Hátsó ablak, és a legendás Szédülés című filmjeiben is. Stewart Henry Fondához hasonlóan már ismert színésznek számított, a hadseregbe pedig azért jelentkezett, mert korábban felmenői is szolgálták a hazát, ráadásul 1935-től, engedélye megszerzésétől már kiváló pilótának számított. 1942 januárjától a Moffet Field-i kiképzőtábor hadnagyaként szolgált, később pedig 20 fontos harci bevetésen vett részt, melyek eredményeként ezredessé léptették elő, és gyakorlatilag az összes létező katonai kitüntetést megkapta leszereléséig.

James Stewart a sokból az egyik kitüntetése

James Stewart a sokból az egyik kitüntetése

Alec Guiness

A Híd a Kwai folyón Oscar-díjas főszereplője, és később a Csillagok háborújában Obi-Wan Kenobi megformálója is részt vett a második világháborúban. Guiness angol lévén már 1939-ben csatlakozott a Királyi Haditengerészet kötelékéhez, részt vett az 1943-as olaszországi invázióban, majd azt követően összekötő tisztként szolgált, feladata pedig az volt, hogy fegyvereket és ellátmányt szállítson a jugoszláv partizáncsapatok számára. Tapasztalatai saját bevallása szerint is nagyban segítették későbbi szerepformálásait.

Alec Guiness mielőtt jelentkezett volna a seregbe

Alec Guiness mielőtt jelentkezett volna a seregbe

Charles Bronson

A hét mesterlövész, a Bosszúvágy, és a Volt egyszer egy vadnyugat ikonikus hőse a vásznon mindig a legkeményebb férfinak tűnt, és Hollywood előtti életét tekintve ez nem is állt messze az igazságtól. Bronson 1943-ban lépett be az amerikai légierőhöz, ahol alacsony termete miatt ún. faroklövész lett, vagyis a repülőgépek hátsó részén lévő fegyverek kezeléséért felelt. Az itt helyet foglaló lövészek csata közben folyamatos veszélyben forogtak, nem hiába, az amerikai légierő legnagyobb veszteségei épp az ezen a poszton szolgálók közül kerültek ki.

Charles Bronson sorozási fotója, és ahogy emlékszünk rá

Charles Bronson sorozási fotója, és ahogy emlékszünk rá

Charlton Heston

A Ben-Hur, Mózes, és El Cid szerepében is feltűnt Oscar-díjas színész a második világháború alatt őrmesteri rangig vitte. 1944-ben, 21 évesen jelentkezett önkéntesként a hadseregbe, majd az alaszkai Aleut-szigeteken állomásozott előbb, mint rádiós, majd később, mint lövész egy B-25-ös fedélzetén. Tudván előéletéről, immáron befutott sztárként a katonaság többször is visszahívta, hogy tartson ünnepi beszédeket többek közt a nukleáris hadviselésről.

Charlton Heston a háború idején

Charlton Heston a háború idején

Henry Fonda

A Volt egyszer egy vadnyugat, a Nevem: Senki, és a 12 dühös ember főszereplője már keresett színésznek számított a háború kitörésekor, és nem szerette volna a hadviselés éveit a stúdióban tölteni, így 1942-ben belépett a hadseregbe, és a USS Satterlee romboló fedélzetére került. Fonda több csendes-óceáni csatában is részt vett, bátorságáért többször előléptették, és Bronzcsillaggal is kitüntették, a háború végén pedig, 1945-ben végül hadnagyi ranggal szerelt le.

Henry Fonda 1943 körül

Henry Fonda 1943 körül

Kapcsolódó cikkek

Szomjas György (1940-2021)

A film nem arra való, hogy magamat mutogassam – Szomjas György emlékére

A nemrég elhunyt rendező egy egészen egyedi perspektívát valósított meg idehaza.

Film

2021. 04. 21.

Charles Cullen és Eddie Redmayne

Sorozatgyilkos bőrébe bújik következő filmjében az Oscar-díjas Eddie Redmayne

Eddie Redmayne már eddig is a szélsőséges karakterek mestere volt.

Hírek

2021. 04. 21.

Jacek Dukaj: Érkezés a sötétségbe

Az emberiség alkonya és a gépek hajnala, másként, mint a Terminátorban – Könyvkritika

Jacek Dukaj olyan világba kalauzol, ahol nem akarunk élni.

Hírek

2021. 04. 20.

A felfedezés igazi filmtörténeti kuriózum lenne

Hajtóvadászat Brazíliában Orson Welles elveszett kópiája után

A dokumentumfilmes stáb sikere igazi filmtörténeti kuriózum lenne.

Hírek

2021. 04. 19.

Hirdetés

Legutóbbi cikkek

Magyarország felett az ég – A Kádár-korszak X-aktái

Rejtélyes észlelések Magyarországon, és ami mögöttük van.

Történelem

2021. 04. 19.

Világhírű írók az élet nyomában

Az élet nyomában – 5 világhírű író, akik igazi kalandorok voltak

Közismert szerzők, akik átélték mindazt, amiről írtak.

Történelem

2021. 04. 01.

Kémek a hidegháborúban

Az igazi James Bond – 4 rejtélyes kém a hidegháborúból

Avagy kitüntetett és kiátkozott életek a hidegháború sodrában.

Történelem

2021. 03. 25.

A koncepciós perek a köztudatban összenőttek a kommunista rendszerrel

Az igazság halála – Koncepciós perek, szégyenfoltok a magyar történelemben

Történetük összenőtt a XX. századdal, pedig már előtte sem voltak ritkák.

Történelem

2021. 03. 05.

Robert Rackstraw az elsőszámú gyanúsított

A kámforrá vált gépeltérítő – 50 éves a D. B. Cooper-ügy

Fél évszázada a tökéletes bűntény nyomában.

Történelem

2021. 02. 09.

Hirdetés