Történelem

7 különleges sztori a labdarúgó-világbajnokságok történetéből

Hirdetés

Tekintve, hogy vészesen közeleg az oroszországi világbajnokság kezdő sípszava, úgy döntöttünk, mi is felelevenítünk néhány érdekességet az 1930 óta datálódó történetből. Az, hogy ezt a négyévente megrendezésre kerülő egy hónapos seregszemlét a szakma legszívesebben a futball ünnepeként emlegetni, nem véletlen. Jelen állás szerint 32 csapat, 64 mérkőzésén a világ legjobbjai lépnek pályára, és mérkőznek meg egymással a labdarúgás történelmének legpatinásabb és legrégebbi nemzetközi sorozatában.

Persze ritkán fordul elő, hogy a viadal kizárólag a sportról szól, az esetleges szabálymódosításokat (pl. videóbíró bevezetése) általában hangos viták övezik, a közvélemény tart a huligánok rendbontásaitól, és általában születik néhány olyan ítélet is játékvezetői részről, melynek láttán a világ egyik fele bundát kiállt. Összeszedtünk most is néhány példát, amikor nem a foci volt a középpontban, akad köztük kínos, érdekes, elkeserítő és végtelenül szomorú is.

Már csak négy nap az első oroszországi mérkőzésig

Már csak négy nap az első oroszországi mérkőzésig Forrás: www.ebru.co.ke

Az életéért küzdő Zaire

1974-ben Nyugat-Németország rendezte, és nem csak rendezte, de Gerd Müller vezérletével az NSZK válogatottja meg is nyerte a tornát, a döntőben Hollandiát verve 2-1-re. A tornára Afrikából Zaire válogatottja is kvalifikálta magát (akkor először és utoljára), az ország regnáló diktátora, Mobutu Sese Seko pedig jelezte a csapatnak, nem bánja, ha nem nyerik meg rögtön a vb-t, de ne merjenek szégyent hozni rá. A zairei játékosok láthatóan a futball alapfogásaival sem igazán voltak tisztában, ennek eredményeképp kettőt kaptak a skótoktól, és kilencet Jugoszláviától. Ez utóbbi addig a vb-k történetének legsúlyosabb veresége volt. A diktátor ezen felbuzdulva Németországba utazott, és átvette a szövetségi kapitányi tisztséget, majd úgy küldte pályára válogatottját a címvédő Brazília ellen, hogyha 3 gólnál nagyobb arányú vereséget szenvednek, kivégezteti őket. Brazília végül 3-0-ra nyert, így a zaireiek békében visszatérhettek hazájukba.

Jairzinho Zaire válogatottja ellen a sorsdöntő mérkőzésen

Jairzinho Zaire válogatottja ellen a sorsdöntő mérkőzésen Forrás: pinterest.com

Rossi, a bundakirály

1980-ban Olaszországban kipattant a később Totonero néven elhíresült bundabotrány, melynek keretében közel kéttucat játékost vádoltak meg és ítéltek el azzal, hogy eladtak első és másodosztályú meccseket, köztük a legsúlyosabb büntetést, 3 év eltiltást Paolo Rossi kapta, de végül mérsékelték, így két év kihagyás után elutazhatott az olasz válogatottal az 1982-es spanyolországi világbajnokságra. Rossit afféle közellenségként kezelték, aki megcsúfolta a futball hagyományát és a versengés tisztaságát, ő azonban csattanós választ adott. A világbajnokság egyik sorsfordító meccsén mesterhármast ért el, így győzték le az olaszok a Zicóval és Socratéssel felálló brazilokat 3-2-re. Rossi még további három gólt lőtt a tornán, kettőt az elődöntőben, egyet pedig a döntőben, így segítve hozzá Olaszországot a harmadik világbajnoki címéhez. Azt az Olaszországot, mely két évvel korábban majdnem hogy kiátkozta őt.

Az eltűnt trófea esete

1930 és 1970 közt a világbajnokságok résztvevői a Jules Rimet-kupáért küzdöttek, egy vándortrófeáért, melyet négy évig mindig az a csapat őrzött, mely elnyerte, és mely a világbajnokság ötletadójáról kapta a nevét, és a győzelem istennőjét ábrázolta. A szabályok szerint, aki háromszor megnyeri a vb-t, örökre megkapja a kupát, melyet a Pelé, Carlos Alberto, Jairzinho, Tostao és Rivellino fémjelezte Brazília 1970-ben a mexikóvárosi Azteca-stadionban, Olaszország 4-1-es legyőzésével meg is tett, így hozzájuk került a Rimet-trófea. 1983. december 20-ig őrizték a brazil labdarúgó-szövetség székházában, amikor váratlanul nyoma veszett. Az éjjeliőrt reggel megkötözve találták meg, később Pelé a televízió képernyőjén kérte a rablókat, hogy szolgáltassák vissza, de a legendás kupa sosem lett meg, elrablói vélhetően beolvasztották, legalábbis ez a legnépszerűbb teória.

Pelé és a Jules Rimet-trófea

Pelé és a Jules Rimet-trófea Forrás: www.fifamuseum.com

Maradona fennakad a rostán

Az 1986-os világbajnokság argentin zsenije utolsó világbajnokságára érkezett 1994-ben az Egyesült Államokba. Argentína bivalyerős keretével a végső győzelemre pályázott, Maradona mellett ott volt Batistuta, Caniggia, Simeone és Redondo is, sokan várták őket a döntőbe, ám valami megtört a csapatban, amikor a Nigéria ellen 2-1-re megnyert meccs után a csapatkapitány fennakadt a doppingellenőrzésen, mert a szervezetében ephedrin jelenlétét mutatták ki. Persze azonnal eltiltották, noha ő maga a mai napig tagadja, hogy szándékosan használt volna serkentőszereket, állítása szerint egy energiaitalból került a szervezetébe. A megroppant csapat az utolsó csoportmeccsen 2-0-ra kikapott a Hristo Stoichkov vezette bolgároktól, majd a nyolc közé se jutottak be, mert a nyolcaddöntőben Georghe Hagi és a román válogatott állta útjukat. Maradona ezeket a meccseket már napszemüvege mögé bújva a lelátóról figyelte.

A végzetes öngól

1994-ben Kolumbia válogatottjára mindenki a torna lehetséges meglepetéscsapataként tekintett, ám a dél-amerikaiak hamar elbizonytalanították a rajongókat. Az első meccsen, Pasadenában 3-1-re kikaptak a románoktól, így a második csoportkörben a hazai közönség előtt rendkívül lelkesen játszó Egyesült Államok válogatottja ellen kellett volna javítaniuk. A kolumbiaiak védelmének oszlopos tagja volt Andrés Escobar, akit a vb után az AC Milan szerződtetett volna, és aki a meccs 35. percében szerencsétlen ért a labdához, így az a lábáról a saját kapujába csorgott. Kolumbia 2-1-re kikapott, és ezzel már biztos volt, hogy nem jut tovább a csoportjából. Két héttel később, már odahaza Medellínben, egy bár parkolójában egy társaság belekötött az öngólja miatt, melynek végeredménye az lett, hogy Humberto Munoz Castro 12 lövéssel meggyilkolta a védőt. Escobar koporsóját 120 ezren kísérték, 2002-ben pedig szobrot állítottak a tiszteletére. Szomorú érdekesség, hogy gyilkosa jó magaviselete miatt 2005-ben szabadult, és azóta is szabadlábon van.

Rejtélyes rosszullét a döntő előtt

Az 1998-as világbajnokság fináléjában összejött a mindenki által a torna előtt is áhított álomdöntő. A házigazda Franciaország Zinedine Zidane vezérletével, mindössze két gólt kapva jutott a döntőbe, Brazília pedig a tornán kiváló formában futballozó Ronaldo játékának hála többek közt Hollandián túljutva várta az utolsó párizsi estét. Azóta sem tudni, mi történt a Fenomenóval a meccs előtt, a legnépszerűbb teória szerint epilepsziás rohamon esett át, és kétségtelen, hogy már a brazilok szokásos kézfogós bevonulásakor is enerváltnak és zavartnak látszott, szinte csüngött az előtte lépkedőn. Legjobb játékosuk gyengélkedése érezhetően megtörte a brazilokat, akik rendkívül óvatosan, és elképzelés nélkül játszottak, a nagy lelkesedéssel rohamozó francia csapat tulajdonképpen átgázolt rajtuk, a győzelmük egyetlen pillanatig sem forgott veszélyben, Zidane kettőt, Petit egy gólt vállalt, Franciaország pedig első és azóta is egyetlen alkalommal nyerte meg a világbajnokságot.

Ikonikus kép a Fenomenóról a döntő után

Ikonikus kép a Fenomenóról a döntő után Forrás: www.fourfourtwo.com

A világ leghíresebb fejese

Zidane nyolc évvel később is főszereplő volt, de szerepét még csak össze sem hasonlítani a párizsi döntőt látottal. Franciaország nyögvenyelős csoportmeccsek után három nagy csapatot, Spanyolországot, Brazíliát és Portugáliát is kiejtve jutott a döntőbe, a francia aranygeneráció utolsó esélye volt, hogy világeseményről aranyéremmel távozzon. A másik ágon a végig kiegyensúlyozott olaszok masíroztak a döntőig néha szerencsével, néha erőből, de semmiképpen sem érdemtelenül. A döntő – tulajdonképpen a francia sikerrel zárult 2000-es Európa-bajnokság fináléjának visszavágója – kiegyenlítetten zajlott. A 110. percben aztán jött a csattanó. Materazzi annyira feldühítette a franciák csapatkapitányát, hogy Zidane mellkason fejelte. A mozdulat eredménye piros lap lett. Zidane már a világbajnokság előtt jelezte, hogy akkor lép pályára utoljára, amit be is tartott, vagyis a világ egyik legjobbja kiállítással zárta a karrierjét. Hogy Materazzi pontosan mit mondott Zidane-nak, talán sosem derül ki, noha számtalan teória forog közkézen, a legnépszerűbbek szerint az olasz védő Zidane lánytestvérére tett megjegyzéseket. Nincs is jelentősége, annak azonban igen, hogy a tizenegyesrúgásoknál büntetőt hibázó David Trezeguet-nek is köszönhetően végül Olaszország szerezte meg negyedik világbajnoki címét.

Kapcsolódó cikkek

Szerzetesi ruhában, holott hivatalosan sosem szentelték fel

A Raszputyin-mítosz, avagy a csuhába bújt ördög

A Romanovok okkult tanácsadója, aki még meghalni sem volt hajlandó.

Történelem

2020. 10. 15.

Borisz Akunyin Budapestre látogat az ősszel

Az egyik legnépszerűbb orosz krimiíró idén ősszel Budapestre látogat

Borisz Akunyin felgyógyult a koronavírusból, és ősszel Magyarországra látogat.

Hírek

2020. 06. 30.

A Deepwater Horizon nem sokkal azelőtt, hogy elmerült az öböl vizében

Emberi katasztrófák az óceánon

Avagy legyen egy hajó bármilyen nagy és biztonságos, mindig a víz az úr.

Történelem

2018. 09. 25.

Az orosz történelem legmisztikusabb szereplője

5 rettegett ember, akik papíron mégsem bűnözők

Az FBI feje, az okkultista író, a mesterlövész, meg a hollywoodi producer.

Történelem

2018. 08. 31.

Hirdetés

Legutóbbi cikkek

Tamam Shud-ügy

Az ismeretlen ügynök rejtélye – A Tamam Shud-ügy

Egy több, mint 70 éves rejtély, melyben minden kérdés újabb szül.

Történelem

2021. 01. 13.

Babona és valóság – Boszorkányüldözés és boszorkányperek Magyarországon

A boszorkányperek egészen a XVIII. századig jelen voltak hazánkban.

Történelem

2020. 12. 18.

Vámpírok a Habsburg-kori Magyarországon

A Renfield-szindróma – A vámpirizmus dokumentált esetei Magyarországon

A vámpírok már a XVII. századi Magyarországon is kísértettek.

Történelem

2020. 12. 02.

Richard Sorge (1895-1944)

A szovjet James Bond kalandjai Japánban – Richard Sorge, a mesterkém

125 éve született a kém, akinek Ian Fleming ügynöke is sokat köszönhet.

Történelem

2020. 11. 25.

James Stewart a sokból az egyik kitüntetése

10 hollywoodi nagyágyú, aki megjárta a második világháborút

Az álomgyár világsztárjai az európai és csendes-óceáni hadszíntereken.

Történelem

2020. 11. 03.

Hirdetés