• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Az írónő eltűnéséről írnak az újságok

Történelem

5 híres történelmi személy, aki úgy eltűnt, mint a kámfor

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Hirdetés

Tele vagyunk jobbnál jobb fantasztikus, misztikus és bűnügyi történetekkel, melyek egy-egy faj, egy embercsoport, vagy akár az egyén titokzatos eltűnése körül bonyolódnak, de bármit is szüljenek meg az írók kiapadhatatlan fantáziájukkal, mindig is azok a történetek lesznek a legizgalmasabbak, melyek mögött megtörtént események állnak. A történelem ennélfogva telis-tele van rejtélyes esetekkel, melyek kibogozása a mai napig várat magára, és melyek bőséges táptalajt teremtenek az összeesküvés-hívőknek, hogy időről-időre újabb és újabb teóriákkal hozakodhassanak elő.

Az angol Wikipedia több száz nevet számláló listát állított össze, mely időszámításunk előtt 30-ban kezdődik, és egészen 2018-ig tart. A magam részéről kvázi találomra választottam 5 hírességet, akik eltűnése a mai napig tisztázatlan.

Jimmy Hoffa

Hoffa 1957 és 1971 között az Egyesült Államokban a fuvarosok szakszervezetének vezetője volt, ezerszállal kötődött a maffiához, megítélése a mai napig meglehetősen ellentmondásos a tengerentúlon, de kétségtelenül igaz, hogy eltűnése az amerikai szervezett bűnözés máig legnagyobb rejtélye. Hoffát utoljára egy michigani étterem parkolójában látták 1971. július 30-án, ahol épp két hírhedt maffiavezérrel, Anthony Provenzanóval, és Anthony Giacalonével találkozott. Hoffa ekkor már leült öt évet csalásért, és bár Nixon elnök 1980-ig kegyelmében eltiltotta bármilyen jellegű szakszervezeti tevékenységtől, állítólag utolsó találkozója is amiatt jött létre, hogy elősegítse visszatérését a porondra. A legnépszerűbb teória szerint a maffia raboltatta el, és daraboltatta fel. Korának egyik legrettegettebb bérgyilkosa, Richard Kuklinski 2006-ban azt vallotta, hogy ő ölte meg Hoffát – leütötte ólmosbottal, és tarkón szúrta – ám vallomását nem kezelik tényként, hogy valóban így ért volna véget a szakszervezeti vezér élete.

Jimmy Hoffa sok közül az egyik bírósági meghallgatása

Jimmy Hoffa sok közül az egyik bírósági meghallgatása Forrás: www.thoughtco.com

Ambrose Bierce

Az amerikai „sötét” irodalom Edgar Allen Poe-val egy lapon említhető írója, akire olyan popkulturális irodalmi ikonok hivatkoznak, mint Stephen King, H. P. Lovecraft, Clive Barker, vagy William Peter Blatty. A Bagoly folyó című novelláskötet szerzője 1913-ban a polgárháború sújtotta Mexikóba utazott, ahol néhány hónappal később nyoma veszett. Eltűnésére kismillió legenda keringett közkézen, a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy elesett az 1914. január 11-én lezajlott ojinagai csatában, tömegsírba temették, vagy testét elégették a többi áldozattal együtt. Bierce sorsáról egy csata hevében senki sem rendelkezhetett hiteles információval, azonban az elkövetkező évtizedben a világ számon pontján vélték látni az idősödő írót, így például egy mexikóvárosi kávézóban, és a Brazília nyugati felén elterülő Mato Grosso államban is. A rejtélyre ad fiktív megoldást a Gregory Peck és Jane Fonda főszereplésével 1989-ben bemutatott Tüzes alkony című film.

Állítólag az író jó viszont ápolt Pancho Villával is a forradalom idején

Állítólag az író jó viszont ápolt Pancho Villával is a forradalom idején Forrás: www.economist.com

Amelia Earhart

Az első jelentős női pilóta igazi példakép lehetett, 1928-ban Wilmer Stutz és Lou Gordon társaságában első nőként repülte át az Atlanti-óceánt, felsorakozva a híres Charles Lindbergh mögé. Két évvel később sebességi, majd 1931-ben magassági rekordot állított fel, 1937-ben pedig elindult világkörüli útjára. 32 000 km megtétele után érkeztek meg Új-Guinába, és onnan indultak tovább a Csendes-óceán közepén fekvő Howland-szigetre. A sziget térségében vihar tombolt, a gépet technikai nehézségek sújtották, ennek ellenére nem adták fel, Amelia rádión kért felvilágosítást az időjárási viszonyokról, de a gép végül sosem érkezett meg a szigetre, a roncsait pedig nem találták meg. Egyes elméletek szerint a repülő üzemanyaga kifogyott, és az óceánba csapódott, mások szerint japán felségterületen zuhant le, a legénység pedig fogságba esett, ám 2014-ben egy a célállomáshoz közeli szigeten azonosították Amelia gépének egy darabját, ami azt is jelentheti – noha nincs megerősítve – hogy az utasok hajótöröttként éltek halálukig a Nikumaroro-atollon.

A pilótanő a Lockheed Vega fedélzetén

A pilótanő a Lockheed Vega fedélzetén Forrás: motherlode.tv

Agatha Christie

Hercule Poirot alakjának megalkotójáé érdekes történet, hiszen bár Christie eltűnt, ám 11 nappal később előkerült, igaz, még számára is tökéletes homály fedte, mi is történt vele abban a másfél hétben. 1926. december 3-án Christie összeveszett a férjével, kocsiba ült, és elhajtott az éjszakába. Kocsiját nem sokkal később üresen találták meg, a nagy nyilvánosságot kapott eset megoldását még a kormány is szorgalmazta, és többek közt Sherlock Holmes kitalálóját, Sir Arthur Conan Doyle-t is bevonták a nyomozásba, aki viszont mindenáron a természetfelettiben kereste volna a megoldás kulcsát. Christie-t végül 11 nappal később egy harrogate-i fürdő szállodájában találták meg, ahová férje szeretőjének nevén jelentkezett be, ám a nőnek fogalma sem volt róla, hogy került ide, sőt, saját személyével sem volt tisztában. A később szárnyra kapott teóriák szerint Christie menekült a férje elől, aki meg akarta ölni, mások azt mondják, az egészet maga az írónő rendezte meg afféle kísérlet gyanánt. Az orvosi vizsgálatok szerint inkább egy afféle átmeneti amnézia léphetett fel nála, amit a férje hűtlenségéből fakadó trauma, vagy depresszió váltott ki, pontos és elfogadott magyarázat azonban a mai napig nem született.

Az írónő eltűnéséről írnak az újságok

Az írónő eltűnéséről írnak az újságok Forrás: www.newsweek.com

Petőfi Sándor

Talán furcsán hat egyik legnagyobb költőnk nevét a lista végén olvasni, és olykor hajlamosak vagyunk elfeledkezni róla a sok külföldi eltűnésről szóló história közt, hogy bizony a János Vitéz írójának sorsa is teli van kérdőjelekkel. Egyik legnagyobb költőnk a forradalom és szabadságharc tevékeny részeseként 1849. július 31-én a magyarok vereségével zárult Fehéregyháza és Segesvár közti völgyben dúló csata krónikása volt Bem József oldalán. Utoljára állítólag a Sár-patak feletti hídon látták gyalog, menekülés közben, ám a halálának nem volt szemtanúja. Az azóta eltelt közel százhetven év alatt megannyi teória született Petőfi lehetséges sorsáról, ám tényként egyiket sem kezelhetjük, annak ellenére sem, hogy a Megamorv Petőfi Bizottság 2015-ben újratemette a költőt, egy expedíció során Szibériában talált csontok és még élő leszármazottak DNS-e közti egyezőség megállapítása után. A Magyar Tudományos Akadémia számtalan helyen talált fogást az állítólagos bizonyításon, kezdve azzal, hogy a csontok vélhetően nem a krónikákban leírt nőies testalkatú költőtől, hanem valóban egy nőtől származhattak. Pontos ítélet tehát ezúttal sincs, a tudományos munkákban továbbra is eltűnésként hivatkoznak Petőfi végnapjaira.

Vajon mégsem Segesvár volt az út vége?

Vajon mégsem Segesvár volt az út vége? Forrás: femina.hu

Kapcsolódó cikkek

A viktoriánus kor csendes gyilkosai

A viktoriánus kor csendes gyilkosai – Avagy hétköznapi veszélyek az angol aranykorban

Az angol aranykorban nemcsak a bűnözéstől kellett félniük az embereknek.

Hazug életek, kíméletlen kaméleonok

Hazug életek, kíméletlen kaméleonok – 5 pofátlan imposztor a XX. századból

Életművészek, akik számára a hazugság jelentette az élet értelmét.

J. Allen Hynek az egyik feltáró konferencián

Az igazi Mulder ügynök – J. Allen Hynek és a harmadik típusú találkozások

Egy különleges történet, mely többek közt az X-aktákat inspirálta.

Nicolas Flamel

Ki volt a rejtélyes férfi, aki Párizs legrégibb házát birtokolta?

Önmagában is izgalmas kaland megismerni Párizs legrégibb házát, de tulajdonosának élete legalább olyan érdekfeszítő.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Hirdetés

  Legutóbbi cikkek

  • 2021. május 13.

  A viktoriánus kor csendes gyilkosai – Avagy hétköznapi veszélyek az angol aranykorban

  Az angol aranykorban nemcsak a bűnözéstől kellett félniük az embereknek.

  • 2021. május 5.

  Hazug életek, kíméletlen kaméleonok – 5 pofátlan imposztor a XX. századból

  Életművészek, akik számára a hazugság jelentette az élet értelmét.

  • 2021. április 26.

  Az első világháború utolsó amerikai halottjának egy percet kellett volna kibírnia, hogy életben maradjon

  Henry Gunther egyetlen perccel a fegyverszünet életbe lépése előtt halt meg.

  • 2021. április 19.

  Magyarország felett az ég – A Kádár-korszak X-aktái

  Rejtélyes észlelések Magyarországon, és ami mögöttük van.

  • 2021. április 1.

  Az élet nyomában – 5 világhírű író, akik igazi kalandorok voltak

  Közismert szerzők, akik átélték mindazt, amiről írtak.

  Hirdetés