• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Basil Brown portré

Kiemelt

A kisember diadalútja – Basil Brown, a sutton hoo-i kincs felfedezője

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

2021-ben került bemutatásra Az ásatás, egy sztárokkal teletűzdelt Netflix-film, amely a sutton hoo-i hajó 1939-es felfedezéséről szól. A hetedik század elején Suffolkban készült sír középpontjában egy 27 méter hosszú hajó állt, amely felett egy három méter magas halom található. A belsejében csodálatos tárgyak tömkelegét találták meg, amelyek Nagy-Britanniából, Európából, a Földközi-tenger keleti részéről, a Közel-Keletről és Dél-Ázsiából származnak. A felfedezés megváltoztatta Anglia kora középkori múltjáról alkotott képünket, jelentősége mérföldkő volt a régészet terén. Azt azonban csak nemrég tudtuk meg, hogy a kincslelet megtalálója egy ásatási munkás, Basil Brown volt, akinek szorgalma és kitartása példaértékű. Neve évekkel ezelőttig rejtély maradt, most azonban méltó emléket állított neki a Ralph Fiennes főszereplésével készült film.

Basil Brown 1888-ban született, George és Charlotte Brown farmer egyetlen gyermekeként. Szinte egész életét a suffolki Rickinghall faluban töltötte, és 12 évesen otthagyta a helyi iskolát. Korlátozott taníttatása azonban nem jelentette azt, hogy ne lett volna művelt és tájékozott, hiszen okos és szorgalmas ember volt, több nyelvet megtanult és csillagászból, földrajzból és geológiából magasszintű ismereteket szerzett – mondja Caleb Howgego történész.

Az első világháború alatt egészségügyi okokból elutasították a frontvonali szolgálatát, de ő önként jelentkezett a Királyi Hadsereg Egészségügyi Testületéhez. 1923. június 27-én feleségül vette Dorothy May Oldfieldet, akitől gyermeke nem született. A Suffolk Archives szerint Brown urat „inkább az éjszakai égbolt tanulmányozása, vagy a lába alatti talaj feltárása érdekelte”.

Basil Brown portré

Basil Brown portré

Több jelentős ásatáson is részt vett és kitűnt szorgalmával, híre gyorsan terjedt annak ellenére, hogy nem volt képzett régész. Egy római villa ásatásához hívták éppen, amikor Edith Pretty, egy földtulajdonos özvegye felbérelte őt, mert kíváncsi volt, hogy mi rejlik a Deben folyó melletti suffolki birtokán a földhalmok alatt. Az 526 hektáros Sutton Hoo-i birtokon található 18 ősi temetkezési halom között volt egy 7. századi angolszász hajó is, amelyről azt tartják, hogy Rædwald kelet-angliai király (kb. 560 – 624 körül) végső nyughelye lehetett. A filmmel ellentétben nem okozott teljes meglepetést az angolszász temetkezési hajó felfedezése az 1. halomban, amelynek feltárásakor Brownt Edith Pretty kertésze, John Jacobs és vadőre, William Spooner segítette.

A való életben Basil Brown az előző évben hasonló vas hajószegecseket és egy kisebb csónakot fedezett fel a Mound 2-ben (a Netflixes filmben ez nem így volt látható).

Egy sor ásatás során Brown lassan 263 értékes tárgyat tárt fel a 80 láb hosszú angolszász hajóban. A Brown által az 1. halomban felfedezett 88 méteres hajó belsejében egy kincsekkel teli temetkezési kamra volt, amelyet a filmhez hasonlóan végül Charles Phillips és csapata segítségével ástak ki, miután átvették az ásást.

Basil Brown portré

Basil Brown portré

A vastól az aranyig, csontig, gránitig és tollakig terjedő anyagokból készült pazar leletek között volt egy emberarcú sisak, finoman szerszámozott vállkapcsok, háztartási cikkek és fegyverek. Amikor a Sutton Hoo leleteket felfedezték, azonnal megváltozott a történészek képe az egykor sötét középkornak nevezett korszakról. A sírtárgyakat a világ minden tájáról származó anyagokból kitűnően kidolgozták, és azt sugallták, hogy a kora középkori társadalom, amelyet olyan epikus költeményekben ábrázoltak, mint a Beowulf, inkább valóság, mint mítosz. Ez a világ addig sokaknak csak legenda volt, egy talán sosemvolt hely, amelyet Tolkien elevenített meg munkáiban. „A sötét középkor már nem sötét” – mondta Charles Phillips (Ken Stott) régész a filmben.

Való igaz, hogy a Sutton Hoo felfedezésének eredményeként az angolszász Angliát többé már nem tekintették a sötét középkor részének, legalábbis nem olyan mértékben, mint korábban. A hatodik és nyolcadik század között Angliában a sírok egyszerűbbé és ritkábbá váltak, ezért is volt páratlan felfedezés egy gazdag kultúra nyomainak a feltárása.

Kevesen tudják, hogy már a Tudor időkben megpróbálták felásni az 1. halmot (azt a halmot, amelyben a Sutton Hoo temetkezési hajót találták). Ezt azért tudjuk, mert az egyik gödörben egy akkori edény töredékeit találták. Úgy tűnik, az ásók megebédeltek, majd az élelem maradványait a halomba dobták és feladták a sír további megnyitását. A második világháború kitörésével szeptember elején Basil Brownt Sutton Hoo-ban hagyták, hogy fedezze a feltárt hajót, majd visszatért rickinghall-i otthonába.

Basil Brown portré

Basil Brown portré

Edith Pretty páratlan nagylelkűséggel (ahogy a film is megjegyzi) a híres leleteket a British Museumnak adományozta. A többi résztvevő régészeti rajzok, filmfelvételek, fényképek, levelek és figyelemre méltó naplóik adományozásával gazdagította a Múzeum archívumát, így értékes, első kézből származó beszámolót adva a felfedezésről.

A háború során és élete hátralévő részében is Basil számos egyéb helyszínen folytatott ásatásokat. Szórványosan továbbra is az Ipswich Múzeumnak dolgozott, de sok ásatása a szabadidejében történt a maga örömére, melyben feltárta és megerősítette elméleteit arról, hogy mi is rejlik a felszín alatt. Jegyzetfüzetei, amelyeket ma a Suffolk Megyei Tanács Régészeti Részlege őriz, minden munkájáról aprólékosan vezetett nyilvántartást mutatnak be. Ide tartoznak fényképek, zsírkréta tervek és rajzok is. Az egyik ilyen feljegyzés a Brown által a Rickinghall Superior Churchben 1952-ben végzett ásatásokról szól, amelyek feltárták a Lady Chapel létezését Felfedte azt a normann medencét is, amely jelenleg a Rickinghall Inferior templom tornácánál áll.

Basil Brown utolsó ásatása a rickinghall-i Broom Hillsben volt, amelyet 1964-től kezdődően négy éven át tártak fel. A neolitikum és a római megszállás helyén egy szász nemes házának maradványait is megtalálták. A Broom Hills projektben, mint minden más helyi ásatásnál, Basil Brown is bátorította az időseket és fiatalokat, hogy segítsenek neki, ezért Rickinghallban és a környező falvakban az 1950-es és 60-as évek iskolásainak egész generációja emlékszik vissza az ő segítésére. Segítettek a kezdeti ásásban, valamint kis simítókat és keféket kaptak, amelyek finoman kaparják a földet, hogy feltárják a leleteket. Basil „gyerekmentorálása” ezzel nem ért véget. Elmagyarázta nekik az általuk feltárt edénytöredékek jelentőségét, és azt, hogy a talaj színének változásai hogyan adtak létfontosságú támpontokat arra vonatkozóan, hogy mi is volt a föld alatt.

Basil Brown portré

Basil Brown portré

A Broom Hills-i ásatások során agyvérzést kapott, ami véget vetett aktív régészi napjainak. 1977-ben halt meg. Emléke és öröksége szülőfalujában él, ahol az emberek azóta is emlékeznek a kedves férfira, aki fésült öltönyben, nyakkendőben és sapkában pipázik, idős korában pedig fütyülő hallókészülékkel és műfogakkal sétálgat. Sok suffolki régész, történész és lakos szeretettel emlékezik rá, olyannyira, hogy 2009-ben emléktáblát helyeztek el a Rickinghall Inferior templomban a falu vitathatatlanul leghíresebb lakójának emlékére.

A neve néhány éve került megjelenítésre a British Múzeum kiállításán, munkásságának megkoronázását pedig Az ásatás című film jelenti, amelynek története, amelyet beárnyékol a közelgő háború, éppoly drámai, mint az általa feltárt régészeti leletek, valamint felemelő és szép történet a kitartásról, a szorgalomról és a vele született tehetségről.

Ez a film a kisember története, akinek érdemeit bár megpróbálták, mégsem tudták elvenni, s akinek munkásságán nem fogott az idő.

Basil Brown portré

Basil Brown portré

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Wednesday, a sorozat /Forrás: https://www.euronews.com/culture/2022/11/30/wednesday-beats-stranger-things-to-become-netflixs-biggest-english-language-show/

Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

A rémesen vicces Addams-feldolgozás

Irene Vallejo: Papirusz

Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2023. március 10.

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  • 2023. január 5.

  Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

  Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.

  • 2022. december 1.

  A Zsiványos nevű űrkalóz, és mindaz, amit nem akartál tudni a lázadásról – Sorozatkritika

  A Star Wars: Andor előzménysorozata a Zsivány egyes előzményfilmnek, és nem biztos, hogy indokolt volt a Disney-nek ennyire a távolba révednie.

  • 2022. november 21.

  A boncolás titkos művészete – Könyvkritika

  Utazás a lélek mélyére, kizárólag a legbátrabb olvasóknak!

  • 2022. november 9.

  Konkurens kiadók összefogásából született az új budapesti könyvkuckó

  Magyarországon ritkán tapasztalható nagyszerű összefogás a kultúráért.