• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
George Hill Hodel lenne a tettes?

Kiemelt

A műkedvelő pszichopata és a lány, aki Hollywoodról álmodott – 75 éves a Fekete Dália-ügy

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Az Egyesült Államok XX. századi történelme teli-tele van a kriminalisztika sötét foltjaival, olyan esetekkel, melyek a maguk korában megbotránkoztatták a közvéleményt, és melyekre a mai napig nincs meg a megfelelő magyarázat. Szinte nem telik el úgy év, hogy ne szökkenne szárba néhány újabb teória a Kennedy-gyilkosságról, a Zodiákusról, vagy épp a háború utáni Los Angeles egyik legborzasztóbb esetéről, a rituális voltánál fogva az egész társadalmat sokkoló Fekete Dália-gyilkosságról, mely épp 75 esztendővel ezelőtt borzolta fel az amerikai közvélemény idegrendszerét.

Ennyi évvel a történtek után sokak szerint egyenesen felesleges újabb és újabb bizonyítékokat gyűjteni, az esetek elavultak, a dossziék elvesztek, a tanúk meghaltak, ám olykor-olykor egy-egy csodálatos, és szinte hihetetlen véletlen szükségeltetik hozzá, hogy az évtizedek óta porosodó döglött aktákat leporolják. Ez a fordulat egy George Hill Hodel nevű manilai lakos, és egykori kiváló orvos 1999-ben bekövetkezett halála után érkezett el, és az események, tények, következtetések és feltételezések olyan láncolatának adta meg a kezdő lökést, melyhez fogható régen bolydította fel az amerikai lapok bűnügyi rovatait. De ne szaladjunk ennyire előre.

Hodel, a közkedvelt orvos

1907-ben Kaliforniában világra jött George Hill Hodel. A tehetséges, ám kissé fantáziátlan gyerkőc ígéretes jövő előtt állt, egy alkalommal 186-os IQ-t mértek nála, mely két ponttal meghaladta Albert Einstein hányadosát is. Ugyanakkor zongoratanára világosan kijelentette, hogy a fiú nem művészlélek, mert túlontúl gépies, és javasolta az egyébként jómódú szülőknek, hogy próbálkozzanak valamilyen földhözragadtabb pályával, pl. az orvoslással. George Hodel életében vízválasztónak bizonyult ez az élmény, mert csalódása a művészi pályában egész életében végigkísérte, és egyes források szerint ez ágyazott meg későbbi, beteges szokásainak.

Hodel 19 évesen munkát kapott egy helyi lap bűnügyi rovatánál, ahol végre kiélhette különös vonzalmát a bűnözők világa iránt, miközben jómódú család sarjaként nagykanállal falta Los Angeles meglehetősen züllött éjszakai életét, a nőket, a drogokat, és az italt. Akik ismerték, egyaránt arról számoltak be, hogy Hodel rendkívül karizmatikus egyéniség volt, valósággal a bűvkörébe vonzotta a város elit rétegének legbefolyásosabb tagjait, miután pedig orvosként a legtöbben a páciensei közé tartoztak, legbensőségesebb titkaikról is tudomása volt. Olykor napokig tartó partijain – melyek jobbára drogmámoros orgiáknak tűntek – egyaránt vettek részt tudósok, színészek, művészek és a politikai élet krémje.

Ez a George Hodel igazszívű művészetpártolónak tűnt, leginkább a szürrealizmus fanatikus rajongójának, galériákat tartott fenn, és Los Angeles-i luxusházát is afféle modern múzeummá alakíttatta. Nem sokan gondolták volna, hogy Hodel egészen új távlatokat nyitott a művészetekben.

George Hill Hodel (1907-1999)

George Hill Hodel (1907-1999)

Elizabeth Short esete

1947. január 15-én este Los Angeles egyik népszerű parkjában megtalálták a 22 éves amatőr színésznő, Elizabeth Short brutálisan megcsonkított holttestét. A nőt a derekánál kettévágták, a száját mindkét oldalt felmetszették egészen a füléig, szétterpesztették a lábait, a karjait pedig felemelték a feje fölé 90 fokos szögben behajlítva. A halottkémi jelentés szerint órákon át kínozták a halála előtt, míg gyakorlatilag belehalt a vérveszteségbe. Ezt követően gondosan lemosták a testét, majd ebben a groteszk alakzatban helyezték el a park gyepén.

A rettentő brutalitás egészen megrázta az amerikai közvéleményt, a nyomozók tehetetlenségének és a korrupciónak hála pedig a holttestről készült fotók alig 24 óra alatt eljutottak minden egyes újsághoz, és gyakorlatilag mindenkihez a környéken, ami magával vonta a tömeghisztériát, és annak a tényét, hogy szórakozásból sok tucatnyian vállalták magukra a gyilkosságot, rettenetesen lelassítva a nyomozók egyébként is lassan és szakmaiatlanul döcögő munkáját.

Bár a feltételezett tettes később levelet írt a rendőrségnek, amiben azt ígérte, hogy még visszatér, végül sosem fogták el az elkövetőt, a Fekete Dália-gyilkosság néven elhíresült eset pedig az amerikai kriminalisztika történetének egyik hajmeresztő és brutális legendájává vált.

A Fekete Dália-helyszín a holttesttel

A Fekete Dália-helyszín a holttesttel

Egy műkedvelő pszichopata

George Hodel 1999-ben halt meg a Fülöp-szigetei Manilában. Fia, a korábban nyomozóként dolgozó, és apjával a lehető legcsekélyebb mértékben kapcsolatot tartó Steve kapta a jogot, hogy rendezze apja örökségét, a két történet – a Fekete Dália-ügy és a Zodiákus-gyilkosságok – pedig itt kapcsolódik össze igazán. Az egyik, Hodel hagyatékában lévő családi fotóalbumban, Steve két fotót talált Elizabeth Shortról, melyeket apja valamilyen elsőre meghatározhatatlan okból kifolyólag egész életében őrizgetett. Steve eltervezte, hogy kideríti, mi állhat a különös ügy hátterében, hiszen nagyjából ő is tisztában volt azzal, milyen városi legendák keringtek apja bulijairól, ahol számtalan, Shorthoz hasonlóan színészi karrierről ábrándozó fiatal nőnek kellett alárendelt szerepet játszva kiszolgálnia a férfi vendégek minden, olykor kifejezetten beteges igényét.

Bár a továbbiak gyakorlatilag közvetett bizonyítékokon alapuló feltételezések, azért mindenképpen érdemes végigmennünk rajta. Steve ugyanis rájött, hogy azt a bizonyos két fotót a saját apja készítette a Fekete Dáliáról.

Hodel messze Los Angeles egyik legjobb sebészének számított akkoriban, egyetemi papírjai szerint közel 700 órát vett kizárólag sebészeti beavatkozásokból, így tudhatta, hogy egy emberi testet kizárólag a 2. és a 3. csigolya közt lehet úgy kettévágni, hogy azzal semmiféle belső szervet se sértsen fel. A sors tragikus fintora, hogy pontosan így vágták fel Elizabeth Shortot.

Elizabeth Short sokat szenvedett a halála előtt

Elizabeth Short sokat szenvedett a halála előtt

Minden szál összeér

Steve Hodel mániákus elhivatottsággal folytatta a nyomozást apja feltételezett cselekedetei után. Első körben minden, a Hodel-családdal foglalkozó korábbi FBI-dokumentumot kikért az ügynökségtől, melyekből további érdekes adatok derültek ki. Hodel nem sokkal a Dália-gyilkosságot megelőzően vett egy ugyanolyan zsákot, amilyenben a gyilkos a nő hulláját a helyszínre szállította. A hagyaték részét képezte a 40-es, 50-es évek Amerikájának népszerű szürrealista fotóművésze, Man Ray, és az általa készített, Minotaurusz című fotó, mely pontosan ugyanabban a pozitúrában ábrázolja a modellt, amilyenben Short holttestére találtak.

Ennél nyugtalanítóbb tények is a felszínre bukkantak, pl. az, hogy annak idején George Hodel szerepelt a Dália-gyilkosság gyanúsítottjainak listáján, többször ki is hallgatták, ám sosem tartóztatták le. Hodel akkoriban egy a hollywoodi elit körében rendkívüli népszerűségnek számító nemibeteg-gondozó klinikát is működtetett, tehát Los Angeles legbefolyásosabb rétegének minden kényes titkával tisztában volt, ezek az emberek pedig mindent megtettek volna, hogy ez így is maradjon. Így aztán bármilyen borzalmas bűnökkel is gyanúsították Hodelt, politikai kapcsolatai révén a neve többé-kevésbé tiszta maradhatott. Ugyanakkor a nyomozásnak éppen ebben a szakaszában döntött úgy Hodel, hogy hátrahagyva mindent, a világ másik felére költözik, Steve pedig nyomozóként nem hitt benne, hogy ezek a vészjósló összecsengések csupán a véletlenül művei lennének.

Mi több, 1967-ben, mikor Hodel már Manilában élt, meggyilkoltak egy Lucila Lalu nevű fiatal lányt, és a torzóját pontosan ugyanolyan testhelyzetben helyzeték el, mint Elizabeth Shortot pontosan húsz évvel korábban.

Man Ray hírhedt fotója, a Minotaurusz

Man Ray hírhedt fotója, a Minotaurusz

Kapcsolódási pontok

Steve Hodel folytatta a vizsgálódást, és egészen hajmeresztő képzettársításokra jutott, melyek jó részét azért érdemes fenntartásokkal kezelni, mindenesetre meglepő magyarázatot ad a Dália-gyilkosságon át a Kaliforniát a 60-as 70-es évek fordulóján rettegésben tartó Zodiákus gyilkos kilétére. Mint ismeretes, a Zodiákus 1968 és 1970 között 5 embert gyilkolt meg, és még több gyilkosságot ismert be, melyeket nem tudtak a nyomozók közvetlenül hozzá kapcsolni. Intenzív levelezésben állt a rendőrséggel, és a San Francisco-i újságokkal, de kilétére sosem derült fény.

Steve Hodel hamar megtalálta a kapcsolódási pontot a két gyilkossági ügy között. Az utca, ahol 1967-ben meggyilkolták Lucila Lalu-t, a Zodiac nevet viselte. Hodel állítja, hogy apjának volt egy ugyanolyan fekete álruhája, mint amit a gyilkos viselt az egyik túlélő, Bryan Hartnell szerint a Beryessa-tónál elkövetett támadás alatt, és bár Steve Hodel immáron 20 éve igyekszik bizonyítani a kapcsolatot a két elkövető közt, így is több minden szól ellene, mint mellette, hiába tűnik biztosnak, hogy apja, George Hodel felelős a Fekete Dália-gyilkosságért, a Zodiákus által elkövetett emberöléseket nem igazán lehet a nyakába varrni.

A Zodiákus az egyik túlélő Bryan Hartnell leírása alapján

A Zodiákus az egyik túlélő Bryan Hartnell leírása alapján

Egyrészt, a Zodiákus ténykedésének időszakában Hodel már évek óta a Fülöp-szigeteken élt, ahová éppen befolyásos politikai kapcsolatainak hála tudott elmenekülni az igazságszolgáltatás elől. Bár a Dália-gyilkos, és a Zodiákus is írt levelet a rendőrségnek, a kettő közt nincs hasonlóság. A Dália-levél rövid és tömör, mintha egy olyan ember írta volna, aki ért a frappáns riporteri szalagcímek művészetéhez (ne felejtsük el, Hodel 19 évesen bűnügyi újságíróként dolgozott), míg a Zodiákus levelek nem túl választékosak, és összehasonlítva igencsak terjengősek. Hodel rajongott a szürrealizmusért, miután művészként sosem ismerték el, rajongását vélhetően áldozatán mutatta be, ezt üzeni a holttestek művészi elhelyezése is. Kimért, türelmes, és koncepciózus ember benyomását kelti, míg a Zodiákus ölt késsel, és ölt pisztollyal is, valódi elképzelés nélkül, és vélhetően a célja nem valamiféle fennkölt, művészi üzenet, sokkal inkább a gyilkolás puszta élménye volt.

A Fekete Dália-gyilkosság megoldása most, 75 évvel a történtek után lassan körvonalazódni látszik. Mikor Steve Hodel néhány évvel ezelőtt összegyűjtött bizonyítékaival megkereste Steven Kay ügyészt, Kay hosszas vizsgálódás után azt mondta, ha még élne, George Hodel nem csupán perbe fogható lenne ezek alapján, de egyenesen halálbüntetést kérne rá.

Elizabeth Shortnak is kijár már, hogy becstelen, és brutális halála után végre békén nyugodhasson, ugyanakkor hiába Steve kitartó és lelkiismeretes munkája, alighanem még várnunk kell rá, hogy valaki egyértelműen felfedje a nagyvilág előtt a XX. századi amerikai kriminalisztika másik ámokfutójának, a Zodiákusnak a kilétét.

Steve Hodel, aki immáron 20 éve nyomoz apja után

Steve Hodel, aki immáron 20 éve nyomoz apja után

Kapcsolódó cikkek

Irene Vallejo: Papirusz

Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

Fekete Afrika hangjai

A Fekete Kontinens hangjai – 10 lehengerlő regény Afrikából

Népírtás, apartheid, rabszolgasors, kőkemény témák, kultikus regények.

A sztoikus és a lázadó, avagy a Windsor-nővérek története – Könyvkritika

II. Erzsébet halálával véget ért egy korszak. A világ figyelme a királyi családra szegeződik, mindenki az új uralkodó, III. Károly…

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2023. március 10.

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  • 2023. január 5.

  Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

  Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.

  • 2022. december 1.

  A Zsiványos nevű űrkalóz, és mindaz, amit nem akartál tudni a lázadásról – Sorozatkritika

  A Star Wars: Andor előzménysorozata a Zsivány egyes előzményfilmnek, és nem biztos, hogy indokolt volt a Disney-nek ennyire a távolba révednie.

  • 2022. november 21.

  A boncolás titkos művészete – Könyvkritika

  Utazás a lélek mélyére, kizárólag a legbátrabb olvasóknak!

  • 2022. november 9.

  Konkurens kiadók összefogásából született az új budapesti könyvkuckó

  Magyarországon ritkán tapasztalható nagyszerű összefogás a kultúráért.