• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
A viktoriánus kor csendes gyilkosai

Történelem

A viktoriánus kor csendes gyilkosai – Avagy hétköznapi veszélyek az angol aranykorban

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Ez a cikk a viktoriánus korba visz vissza bennünket, amikor Viktória királynő és férje, Albert herceg uralkodtak. Az angolok által aranykornak tartott század azonban Hasfelmetsző Jack-en túl számos veszélyt hordozott rájuk nézve, hiszen a pedáns otthon és a javuló életszínvonal mellett számos egészségtelen és ma már érthetetlen praktika, szokás és alapanyag tartozott a mindennapokhoz. Akik kíváncsiak, jó szívvel ajánljuk nekik jelen cikken túl a Suzannah Lipscomb által készített kétrészes dokumentumfilmet is.

A viktoriánus Anglia az ipari forradalom, az infrastruktúra, a tudományok és az életszínvonal fejlődésének korszaka volt. Ebben az időszakban lett Nagy-Britannia világbirodalom, gyarmatok ura, sosem látott mértékben terjeszkedtek a városok és elkezdődött a tömegfogyasztás. A növekvő prostitúció, a Sherlock Holmes novellákból jól ismert ópiumbarlangok, a Dickens regényeiben is megjelenő gyerekkoldusok és egyéb utcai bandák egymás közti harca 1870 körül már igencsak megnehezítették a londoni és más nagyvárosi polgárok életét.

Emellett pedig hiába volt a szép otthon, az idillikus családmodell, az új találmányok, a viktoriánusok gyilkosokkal vették körül magukat. Sajnos rendkívül távol állt a valóságtól a biztonságos otthon viktoriánus eszménye, hiszen a ruhák, az ételek, de még a tapéta is halálos veszélyeket rejtettek magukban. Jelen cikkünk a gyári munkások és slam negyedek borzalmain túl azokat a termékeket és szokásokat veszi górcső alá, amelyek számos ember halálát okozták egy olyan korban, amely a modernség előfutára volt.

A viktoriánus kor csendes gyilkosai

A viktoriánus kor csendes gyilkosai

Az arzénes tapéta

A XIX. század folyamán a briteknél óriásit robbant a tapétaipar: színpompás, gyönyörű fali tapéták jelentek meg, amelyeknek látványa ma is csodálattal tölt el minket. Közel érthetetlen azonban, hogy a különösen kedvelt Scheele-zöld tapéta mellett a világító sárga, gazdag kék és gyönyörű zöld színeket úgy érték el, hogy arzént tettek a tapétába, amely a források szerint számos ember, közöttük gyermek halálát okozta.

Még borzalmasabb a tény, hogy a számos haláleset ellenére a tragédiákért felelős anyagot továbbra se vonták ki a gyártási folyamatból, sőt, a tapéták egyre szélesebb rétegekhez jutottak el: míg 1834-ben mindössze 1,22 millió hengernyi készült belőlük, addig négy évtizeddel később, 1874-ben már 32 millió, egészen a XX. század közepéig kellett eljutni ahhoz, hogy végleg eltűnjenek a forgalomból.

A viktoriánus kor csendes gyilkosai

A viktoriánus kor csendes gyilkosai

A halálos szoknyák

Az 1850-es és 1860-as évek elterjedt divatja volt a krinolinszoknya, amely a kosztümös filmeket még szemet gyönyörködtetőbbé teszi. A több rétegnyi, színpompás ruhadarabok azonban hatalmas veszélyt hordoztak magukban. A kor újságjai rendszeresen írtak olyan esetekről, amikor e szoknyák viselői túl közel merészkedtek valamilyen nyílt lánghoz, és – mivel a ruhadarabot nem lehetett egyszerűen levenni – halálos égési sérüléseket szereztek, az őket alkotó krinolin ugyanis rendkívül gyúlékony anyag volt.

Tűz esetén a ruhadarabból nem lehetett gyorsan kiszabadulni, ezért sokan nem élték túl a hasonló szerencsétlenségeket. A szakértők szerint a viktoriánus korban csak tíz év alatt közel háromezer nő halt meg így. Gyakori volt emellett, hogy a gyanútlanul sétálgató hölgyek szoknyáját bekapta az elhaladó kocsi kereke, elegáns viselőjét pedig hosszú métereken át húzta magával, súlyos, sokszor halálos sérüléseket okozva. A szépségért meg kell szenvedni, tartja a mondás, de ezt azért túlzásnak érezzük.

A viktoriánus kor csendes gyilkosai

A viktoriánus kor csendes gyilkosai

Ólom, kenyér és veszélyes gyertyák

Sajnos az ólom is hozzátartozott a viktoriánus kori emberek mindennapjaihoz, hiszen ezt a könnyen kezelhető és alakítható fémet nagyon szerették, főleg vízvezeték készítésre használták. Csak egy probléma volt vele: a benne szállított víz ólommérgezett lett, emiatt pedig szintén számos ember élete ért idő előtt véget. Nem halált, de számos egészségügyi károsodást írhatunk a fehér kenyér számlájára is, mely a tiszta élelmiszer megtestesítője volt, ezért a gyártók próbáltak vele a fehér szín felé haladni. A barna kenyeret timsóval (Alum), vagyis az újonnan felfedezett alumínium-szulfátával keverték be, amely főleg gyerekeknél szörnyű székrekedéshez vezetett. Egyes esetekben gipszport kevertek hozzá, amely nagy mennyiségben szintén ártalmas volt az egészségre.

A gyertyák és a gáz is halálos veszélyt rejtettek magukban, hiszen az olcsó, de rosszul égő faggyúgyertya számos családban megfizethetőbb volt a drága viaszgyertyánál. Michel Chevreul francia feltaláló ráadásul a faggyúgyertyát egy titkos összetevővel megbolondítva létrehozta a jól égő és olcsó gyertyát, ami Angliában igazán népszerű lett 1835 táján. Ott figyelt fel rá egy tudós, hogy enyhe fokhagyma illata van a gyertyának, és az az illat hasonlít az arzénéhoz. Everitt professzor végül kísérlettel bizonyította be az igazát, és közzétette a Lancet magazinban, hogy a gyertya arzént tartalmaz. Innentől már csak halál gyertyáknak hívták őket és fokozatosan kivonták a terméket a forgalomból. A század vége felé egyre több háztartásban vezették be a gázvilágítást, amelynek nem megfelelő kivitelezése szintén többek halálát okozta.

A viktoriánus kor csendes gyilkosai

A viktoriánus kor csendes gyilkosai

Gyerekjátékok és cumisüvegek

A festett és könnyen lenyelhető, lenyalogatható gyerekjátékokon túl a viktoriánusok feltalálták a cumisüveget, amely a legkisebbekre jelentett halálos veszélyt. Ezek az üvegek ugyanis nem a ma ismert hagyományos, könnyen tisztítható üvegek voltak, hanem egy gumicsővel rendelkeztek, amelyen keresztül szívták fel a langyos tejet a gyerekek. Ezt a gumicsövet azonban szinte lehetetlen volt tisztítani. Mrs. Beeton, aki a korszak mélyen tisztelt háziasszonya és a házipraktikákról szóló könyvek írója volt, azt írta erről a termékről 1861-ben, hogy 2-3 hétig nem szükséges a tisztítása.

Természetesen így könnyen megtelepedtek a baktériumok, amelyek bizonyítottan nemcsak megbetegedésekhez, hanem több csecsemő halálához is vezettek. Érthetetlennek tűnik, de ezt a jól reklámozott terméket is alig tudták betiltani, a környelve lassan beépült gyilkos palack elnevezés elterjedése kellett hozzá. A viktoriánus korban maga a tej is veszélyesnek számított, hiszen ha nem megfelelően forralták fel, szintén baktériumokkal volt teli, de az édesítéséhez hozzáadott adalékanyag sem volt veszélytelen. A ma embereként ismét megállapítható, hogy bár jól esik nosztalgiázni a régmúlt korokban, mégis nemcsak kényelmesebb, hanem biztonságosabb is a jelenben élni.

A viktoriánus kor csendes gyilkosai

A viktoriánus kor csendes gyilkosai

Kapcsolódó cikkek

Ami befér az ajtón, meggyógyítom – Dr. Kelleher egzotikus állatklinikája

Dr. Susan Kelleher évtizedek óta gyógyítja lelkiismeretesen az egzotikus állatokat

Bíró László, és a golyóstoll

Háborús találmányok – 5 használati tárgy, melyet a második világháborúnak köszönhetünk

A háború általában jótékony hatással van a technológiára.

Irodalmi kívülállók – 10 világhírű író, aki egy egészen más szakmában kezdte

Avagy, amikor a tehetség áttevődik, és elindul egy karrier.

Véreskezű diktátorfeleségek /Forrás: pinterest.com/

Véreskezű luxusfeleségek, avagy hogyan élj pompában a néped pénzéből

Vannak varázslatos tündérmesék és vannak kevésbé varázslatosak, mint ezek itt.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. szeptember 12.

  A bátorság emlékezete – 45 éve hunyt el Steve Biko, az apartheid elleni küzdelem élharcosa

  Bantu Stephen Biko élete ma is példamutató és tanulságos.

  • 2022. augusztus 16.

  Tudtad, hogy a teniszt középkori francia szerzetesek „találták fel”?

  Az első szenvedélyes királyi játékos X. Lajos volt.

  • 2022. július 19.

  Véreskezű luxusfeleségek, avagy hogyan élj pompában a néped pénzéből

  Vannak varázslatos tündérmesék és vannak kevésbé varázslatosak, mint ezek itt.

  • 2022. július 5.

  A kitüntetés, amit megkapni kiváltság, Bourvil, Bardot, Sartre és Albert Camus mégis megtagadta

  Avagy kik és miért nem kértek a Francia Becsületrendből.

  • 2022. április 22.

  A kisember diadalútja – Basil Brown, a sutton hoo-i kincs felfedezője

  Nem mindennapi életéről Ralph Fiennes főszereplésével készült film nemrég.