Kövess minket a Facebookon! Kövess minket az Instagramon! Kövess minket a YouTube-on! Iratkozz fel az Ectopolis hírlevelére!

2020. július 12., vasárnap

Történelem

Az égbolt rejtélyei – Avagy a Kádár-korszak X-aktái

2019. március 19.
Becsült olvasási idő: 6 perc

Hirdetés

1947 júliusa jeles dátum az amerikai, és a világ UFO-hívőinek naptárában. A hivatalos teória szerint egy meteorológiai ballon zuhant le William Brazel földjén, ám a később egyszerűen csak roswelli incidens néven elhíresült eset a modernkori UFO-észlelések omegájává vált, köszönhetően a hadsereg és a légierő egyesek szerint szándékos félrevezetésének is. Roswell indította el az amerikai kormány szűkkörű kutatási projektjének, az ún. Kék Könyv projektnek a sorozatát.

Ennek keretében Allen J. Hynek professzor csapatot verbuvált, melynek feladata volt, hogy logikus, és elfogadható magyarázatot találjanak az Egyesült Államokban egyre gyakrabban előforduló UFO-észlelésekre, melyek kizárják egy idegen életforma földi látogatását. Kevesen tudják, de akkoriban természetesen a KGB is külön figyelmet szentelt a Szovjetunióban felbukkanó megmagyarázhatatlan jelenségekre, mint amilyen a Dyatlov-indicens, vagy épp a Petrozavodszkai jelenség. A hidegháború legridegebb éveiben gyakorlatilag a világ minden táján észleltek azonosítatlan repülő tárgyakat, így természetesen Magyarországon is.

A Kádár-korszak X-aktái

A Kádár-korszak X-aktái Forrás: medium.com

A Knoll-észlelés

1959. július 21-én Knoll Gyula repülőezredes vadászgépével próbarepülést hajtott végre Kaposvár felett, amikor Dombóvár felől nagy sebességgel egy azonosítatlan repülő tárgy közeledett felé nagy sebességgel, teljesen hangtalanul, a földfelszíntől nagyjából 400 méter magasságban. Knoll a rádióján még rá is kérdezett a repülésvezetőnél, tartózkodik-e másik gép a légterében, de nemleges választ kapott. Az ismeretlen gép Knoll gépe fölé repült, fénye pedig nappali világosságként ragyogta be a magyar gép pilótafülkéjét. Ezt követően egész egyszerűen, és addig sosem látott fürgeséggel irányt váltott, nyugatra fordult, majd elindult Ausztria felé.

Knoll a rádión kapta az újabb parancsot az idegen tárgy jelentése után, hogy repüljön rá, és amilyen közelről csak tudja, kövesse az objektumot. Knoll végül majdnem az osztrák légtér határáig az UFO (a fogalmat ezúttal hivatalos terminológiája – „azonosítatlan repülő tárgy” – szerint használjuk, nem pedig pejoratív értelmében) nyomában repült, ami ekkor egyetlen pillanat alatt elképesztő sebességre kapcsolt, és egyszerűen állva hagyta őt, akit egyébként is visszafordulásra kényszerített volna a határ. Knoll későbbi jelentésében állítólag szándékosan nem használta az akkor már néhány éve közkézen forgó UFO-szót, nehogy félrevezesse a közvéleményt, de azt elismerte, hogy közel 100 éjjeli befogáson túl sem látott még ehhez hasonlót.

Különös egybeesés lehet, hogy az egyesült államokbeli Észak-Dakotában található Fargo feletti kiképzésen az egyik pilóta kísértetiesen hasonló jelenségekről számolt be néhány évvel korábban, az amerikai légierő azonban épp a Kék Könyv projekt keretében minden adatot titkosított, vagyis az elméletben kizárt, hogy Knollnak esetleg értesülései lehettek volna erről a keleti blokkban.

Az állítólagos roswelli jármű

Az állítólagos roswelli jármű Forrás: syfy.com

A Columbus-dosszié

1976. május 12-én a BRFK III/II-B alosztály jelentésében Riporter fedőnevű ügynök jelentést tesz egy 1969-es incidensről, mely a taszári reptér térségében zajlott, és aminek keretében a leszállópályájára egy addig ismeretlen, és a radar által azonosíthatatlan tárgy ereszkedett le. A jelentések szerint a tárgy alakja valamiféle különös-ködös burok miatt kivehetetlen volt, a köd pedig opálos, aranyszínben játszott körülötte. A reptér fegyveres erői, zömében szovjet katonák 200 méterig közelítették meg az objektumot, mely ekkor felemelkedett a talajról. Azonnal riadóztattak 16 MÍG-vadászgépet, azonban mire a gépek repülési magasságba emelkedtek volna, az azonosítatlan tárgy egyszerűen eltűnt a légtérből.

Az Egyesült Államokban az 1950-es évekbeli észlelések esetén pszichológusok, pszichiáterek és neurológusok segítettek a találkozást átélt pilótáknak a különös trauma feldolgozásában, de a végső magyarázat végül mindig ugyanoda futott ki. Tekintve, hogy a legtöbb pilóta, aki villogó fényekről, és hipergyors repülő tárgyakról számolt be, megjárta a második világháborút, az élményt egyszerűen a poszttraumás stressz okozta zavarokhoz, vagy még inkább a kimerültséghez, és a munkával járó fizikális és lelki megterheléshez vezették vissza.

Harmadik típusú találkozások Steven Spielbergtől

Harmadik típusú találkozások Steven Spielbergtől Forrás: imdb.com

Létezik kézzel fogható magyarázat?

Pro és kontra léteznek érvek. Egyrészt az univerzum végtelen hatalmasságában statisztikailag gyakorlatilag elképzelhetetlen, hogy kizárólag a Földön alakult ki értelmes élet, a kérdés inkább az, hogy más civilizációk miként képesek ekkora csillagközi távolságokat megtenni, és ha hiszünk a fizikai törvények megingathatatlanságában, akkor feltételeznünk kell azt is, hogy egy csészealj formájú repülő szerkezetben ez majdnem hogy kivitelezhetetlen. Többek közt ezért is tűntek el zömében ezek a típusú űrhajóábrázolások még a tudományos-fantasztikus regények lapjairól is az 1960-as évek végétől.

Persze akadt azért itt más is, számtalan példa, és magyarázat, melyet felhozhatunk az észlelés cáfolatára is. Egyrészt a legtöbb UFO-észlelés az Egyesült Államok és a Szovjetunió tagállamainak területén történt a hidegháború évei alatt, az emberek villogó, elképesztő sebességgel száguldó fényekről számoltak be, melyek a felhőtakarón vágtak keresztül. Ez az az időszak, amikor mindenki a harmadik világháborút magával hozó nukleáris holokauszttól rettegett, és az ellenség rakétáit vizionálta magában. A szovjeteknek ekkoriban nagyjából 51 ezer rakétafej volt a birtokukban, az Egyesült Államoknak ennél is több, a fenyegetettség, és az ebből fakadó társadalmi pszichózis tehát kétségtelenül megfogható veszélyre épült.

Az egyik leghíresebb fotó egy észlelésről

Az egyik leghíresebb fotó egy észlelésről Forrás: youtube.com

Az észlelések ráadásul az 1947-es Roswell-i incidens után szaporodtak el gombamódra. A legendás Orson Welles már 1938-ban beolvasta a rádióban H. G. Wells Világok harca című regényének átiratát olyan átéléssel, melynek hatására tömegek hitték el, hogy egy idegen civilizáció rohan le minket, ám az elkövetkező években ennek ellenére sem érkeztek tömeges bejelentések a hatóságokhoz villogó fényekről, és hangtalanul suhanó tárgyakról. Mindezt az 1947-es eset hozta magával, a beszámolók pedig kísértetiesen hasonlóak voltak egymáshoz, hiszen az emberek egy idő után tudták, mit keressenek az égbolton, és egy különös formát felvett felhő alakjában is könnyedén megpillantották egy csészealj sziluettjét.

Különös egybeesés az is, hogy a statisztikák szerint a legtöbb bejelentés szabadnapokon és ünnepnapok környékén érkezett, amikor az emberek az idő nagy részét a szabadban, némi megszaporodott alkoholmennyiség, később pedig egyéb tudatmódosító szerek társaságában töltötték. A villogó fényekhez hasonló optikai- és érzékcsalódások egyébként a mindennapokban sem ritkák, maximum nem tulajdonítunk nekik akkora jelentőséget, ugyanakkor elmondható, hogy amint egy számunkra teljességgel ismeretlen, ám végül a természettudománnyal magyarázható jelenséget veszünk részre, rögtön belekapaszkodunk valamilyen általunk is ismert, és könnyen kezelhető magyarázatba, mely általában valamiféle vallási ideológiából fakadt, és emellé sorakozott fel az 1950-es évek paranoiájával az UFO-észlelések sora.

A Tiltott bolygó című film csészealja 1956-ból

A Tiltott bolygó című film csészealja 1956-ból Forrás: imdb.com

Eszemben sincs megkérdőjelezni a szemtanúk beszámolóit, majdnem biztos vagyok benne, hogy a valódi szélhámosokat leszámítva a legtöbben valóban láthattak valamit, a kérdés nem is ez, inkább az, megpróbáljuk-e alapjaiban feltárni az igazságot ezzel kapcsolatban, vagy csökönyösen ragaszkodunk a társadalom által mára elfogadottá vált dogmák tanaihoz. Én a magam részéről hiszek benne, hogy – ahogy fentebb is írtam – már csak statisztikai valószínűségénél fogva is logikusnak tekinthető, nem mi vagyunk az egyetlen értelmes faj a világmindenségben – ezt egyébként jobbára már a legmagasabb szakmai reputációval bíró tudósok is elismerik – de ha az idegenek valaha is kapcsolatba lépnek velünk, kétlem, hogy villogó fények kesze-kuszaságán át tennék majd meg.

Kapcsolódó cikkek

Arthur Brand, akit sokan az igazi Indiana Jones névvel is illetnek

2020. július 7.

Hírek

A holland Indiana Jones Adolf Hitler kedvenc szobrának nyomában

Brand eddig pályafutása során 200-nál is több elveszettnek hitt műkincsre bukkant már rá.

Kulka János a 2011-es A vizsga című filmben

2020. július 7.

Hírek

Hidegháborús kémfilm folytatásában tér vissza Kulka János

A 2011-es nagy sikert aratott A vizsga folytatása 2021-ben érkezhet majd a magyar mozikba.

A kripta a bezárás előtti pillanatokban

2020. június 29.

Történelem

A civilizáció kriptája – Emlékek a jövőnek Donald kacsától az Elfújta a szélig

Egy egyedülálló kezdeményezés az egyiptomi fáraósírok ötletéből merítve.

Július 2-től újra látogathatjuk a Cinema City termeit

2020. június 25.

Hírek

A márciusi filmkínálattal rajtolnak újra a magyarországi mozik

Július 2-tól a legnagyobb hazai mozilánc is megnyitja kapuit a nézők előtt.

Hirdetés

Legutóbbi cikkek

A kripta a bezárás előtti pillanatokban

2020. június 29.

Történelem

A civilizáció kriptája – Emlékek a jövőnek Donald kacsától az Elfújta a szélig

Egy egyedülálló kezdeményezés az egyiptomi fáraósírok ötletéből merítve.

A XX. második fele hemzseg a politikai botrányoktól, elsősorban a média oknyomozásainak hála

2020. június 17.

Történelem

A fejétől bűzlik… – Szex, pénz, korrupció, avagy visszhangos elnöki botrányok

Amikor az első számú vezetők elfelejtették saját hitelességük fontosságát.

Babits Mihály és Török Sophie /Forrás: cultura.hu/

2020. április 30.

Történelem

A magyar irodalom múzsáinak nyomában 2. – Botrányos szerelmek

Itt az idő a tankönyvekből romantikusnak tűnő irodalmi szerelmeket két lábbal a földre helyezni.

2020. április 17.

Történelem

A magyar irodalom múzsáinak nyomában I. – Léda, Csinszka és a többiek

Legendák, és perzselő szerelmek, melyek csak papíron léteztek?

A Harmadik Birodalom és az okkultizmus

2020. március 25.

Történelem

Sötét titkok egy sötét korban – Az okkultizmus és a Harmadik Birodalom

Avagy a náci ideológia összekapcsolódása egy földöntúli hatalommal.

Facebook közösség