• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Tamam Shud-ügy

Történelem

Az ismeretlen ügynök rejtélye – A Tamam Shud-ügy

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Ha netalántán arra kérnélek, kedves Olvasó, hogy mondj nekem néhányat a XX. század, vagy a világtörténelem rejtélyeinek listájáról, bizonyára felemlegetnéd nekem a Kennedy-gyilkosságot, a Roswell-i UFO-katasztrófát, Jimmy Hoffa eltűnését, a Fekete Dália-gyilkosságot, vagy épp a Roanoke-kolóniát övező misztériumot, esetleg az idén újranyitott Dyatlov-incidens ügyét. Akad azonban egy megfejtetlen titok, mely kishíján ködösebbnek tűnik minden másnál, és ami 1948 óta vár magyarázatra.

Tamam Shud”. Napjainkban Iránban használt újperzsa nyelven annyit tesz: bevégeztetett. A rejtélyes férfi esete, akinek személyazonossága máig nem ismert, mintha csak egy Agatha Christie, vagy egy Sir Arthur Conan Doyle-féle krimiből lépett volna elő, hogy aztán a történet baljós nyomainak felbukkanásával ugyanúgy belekeveredjenek Stephen King és John Le Carré hatásai is. Egy ügy, melyen nyomozók, igazságügyi szakértők, kódfejtők, és antropológusok dolgoztok, és egy ügy, mely a XX. század egyik legnagyobb bűnügyi rejtélyét szolgáltatta.

Tamam Shud-ügy

Tamam Shud-ügy

A holttest

1948. december 1-én a dél-ausztráliai Adalaide városának Somerton Beach nevet viselő tengerpartján, valamikor reggel 6 óra 50 perc környékén egy csapat lovas a homokban, egy betonfalnak dőlve fehér férfi holttestére bukkant. Nyilvánvaló volt, hogy a férfi halott, így a lovasok bejelentést tettek a rendőrségen. Míg a kiérkező rendfenntartókat várták, a bámészkodó csoporthoz csatlakozott egy bizonyos John Bain Lyons, aki a helyszínre érkező rendőröknek beszámolt róla, hogy már nem először látja a férfit. Előző este, november 30-án feleségével sétáltak a tengerparton, amikor megpillantották az úriembert, aki felemelte a kezét, mintha cigarettára gyújtana.

Lyons és neje elkönyvelte magában, hogy a férfi bizonyára részeg, mert meglehetősen szokatlan öltözékben pihent a homokpadon: háromrészes öltönyt viselt, egészen pontosan fehér inget, piros nyakkendővel, világosbarna nadrágot, barna pulóvert, és barna, dupla gombsoros zakót. Lyons szerint még messziről is látszott fényesre bokszolt cipője is.

A férfi arcát elborították a szúnyogok, ettől eltekintve semmiféle külsérelmi nyomot nem fedeztek fel rajta, ám, mikor a halottkém megvizsgálta, újabb furcsaságok kerültek elő.

Tamam Shud-ügy

Tamam Shud-ügy

A halottkém jelentése

A férfiről ruházata alapján hamar elkönyvelték a hatóságok, hogy vélhetően jómódú lehetett, és gyilkosságra, vagy öngyilkosságra gyanakodtak, ám voltak bizonyos zavaró tényezők. A testen semmiféle szúrt, vagy lőtt seb nyomát nem találták meg, ugyanígy nem volt nyoma fojtogatásnak, ütlegelésnek, és sem a testen, sem a helyszínen nem találtak egyetlen csepp vért sem. Ahogy a halottkém megfogalmazta: halála békésnek, és passzívnak tűnt. Igen ám, de akkor mi okozta? Az Adelaide Királyi Kórház vezető patológusa, dr. John Barkley Bennett úgy saccolta, a férfi nagyjából éjjel fél kettő óta lehet halott. Ezt követően a vizsgálatok lebonyolítását átengedte kollégájának, John Matthew Dwyer, mikor már épp beállt a hullamerevség.

Miközben a boncolás zajlott, a nyomozók átnézték a férfi zsebeit és ruházatát, személyes okmányok után kutatva, de csak a következőket találták: egy fémből készült, amerikai gyártású fésűt, egy csomag Juicy Fruit rágógumit, egy csomag Army Club márkájú cigarettát, egy textil zsebkendőt, és egy csomag Bryant & May márkájú gyufát.

Kétségtelenül a legérdekesebb két jegy volt, egy vonatjegy, mely Henley Beach-re szólt, és egy buszjegy, mellyel North Glenelgbe juthatott volna el.

A ruhákról mindenféle márkajelzést eltávolítottak, így eredetük megállapíthatatlannak tűnt, de a tárgyak arra engedtek következtetni, hogy angol, vagy amerikai állampolgár lehetett. A kutatás legnagyobb rejtélyét adó tárgy is ekkor került elő a férfi egyik zsebéből: egy kitépett papírcetli, melyen annyi állt: Tamam Shud.

Tamam Shud-ügy

Tamam Shud-ügy

A Rubáiyát-rejtélye

A nyomozást vezető detektív, Thomas Cleland viszonylag hamar kiderítette a szó eredetét: újperzsául annyit tesz „bevégeztetett”. A nyomozó arra gyanakodott, hogy a szöveget egy könyvből téphették ki, és a betűtípust és a nyelvet segítségül hívva kiderítette, hogy a kifejezést Omár Kháyyám 12. századi költeménye, a Rubáiyát tartalmazza, és vélhetően annak egy példányából lett kiszakítva, mielőtt a férfi zsebébe került. Épp a cetli előkerültének idejében végzett a halottkém a vizsgálatokkal, és jelentette a nyomozóknak, hogy rendellenességet talált a férfi pupilláin.

Kisebbek és szokatlanok voltak, egyenlőtlen körvonallal, és körülbelül egy méretűek” – mondta,

amiből arra következtetett, hogy a férfit vélhetően megmérgezték, ráadásul a gyomrában vért talált, ami szintén tovább erősítette a mérgezésre utaló teóriát, azonban kétségeket szült benne, hogy a gyomorban talált ételmaradványokból semmiféle méreg nyomai sem voltak kimutathatóak. Később a halottkém két halálos mérget is talált, mely az éjjel fél kettőtől eltelt idő alatt képes lett volna nyom nélkül lebomlani: az egyik a gyűszűvirág kivonata, a másik pedig az Acokanthera schimperi nevű afrikai növényből kivont vabain nevű szer. A vizelet és vérvizsgálatok ugyanakkor semmit sem mutattak, így a halál okaként egyszerűen ismeretlen tényező kiváltotta szívmegállást állapítottak meg.

Tamam Shud-ügy

Tamam Shud-ügy

Bonyolódik az ügy

A hatóságok az elkövetkezőkben összevetették a férfi fotóját az elmúlt időszakban eltűntnek nyilvánított személyekkel, hátha találnak egyezést, valamint az ujjlenyomatokat elküldték a Scotland Yard, és az FBI szakembereinek is. Sejtésük hamar beigazolódott, a férfi egyetlen nyilvántartásban sem szerepelt. Cleland és nyomozótársai megpróbáltak a busz és vonatjegyek nyomán elindulni, minden busz és vasúti pályaudvar csomagmegőrzőit átkutatták, és a megérzésük helyesnek bizonyult. Az Adalaide-i állomáson egy gazdátlan barna bőrönd került elő, a benne lévő ruhák pedig méretben pontosan illettek a samertoni férfira. Ígéretes nyomnak tűnt, hogy a bőröndön egy név is állt: T. Keane.

A hatóságok azonban nem tudtak valós személyt párosítani a névhez, ráadásul további bonyodalmakat szültek a ruhák mellett a bőröndben talált tárgyak: egy sablonbetűk felfestésére való ecset, egy lerövidített pengéjű kés, egy fázisceruza és egy kihegyezett olló. Miközben a T. Keane-hez kötődő nyomok zsákutcának bizonyultak, megtalálták a könyvet, melyből a férfi zsebében talált cetlit kitépték: a megtaláló azt állította, hogy december elseje környékén a Somerton Beachen álltak meg kocsival, amit bezáratlanul hagytak ott, és mire visszaértek, megtalálták a könyvet, de nem igazán foglalkoztak vele.

Később, mikor az ügynek híre ment a sajtóban, ismerték fel, hogy Omár Kháyyám Rubaiyájának emlegetése valójában a birtokukban lévő példányt takarja.

Tamam Shud-ügy

Tamam Shud-ügy

A kötet

Az ügyet átvevő Lionel Leane nyomozó alapos vizsgálatnak vetette alá a kötetet, hiszen azt feltételezte, hogy ebben rejlik majd az ügy megoldásának kulcsa, ám csalatkoznia kellett. A Tamám Shud-akta csak tovább dagadt. A könyvben ráakadt két olyan telefonszámra, melyet egyetlen telefonkönyv sem tartalmazott, valamint talált egy elsőre rejtjeles üzenetnek tűnő kódot is. Az első telefonszámon nem járt sikerrel, a másodikról azonban kiderült, hogy egy Samerton Beach közelében lakó Jessica Thomson nevű nőhöz tartozott. A nő a kihallgatásán azt állította, hogy nem ismeri a férfit, azonban, mikor mutattak neki egy gipsznyomatot az akkor már a holttest oszlása miatt eltemetett férfi arcáról, kis híján elájult.

Állítása mellett ugyanakkor kitartott, és annyit mondott, valóban rendelkezett egy példánnyal a kötetből, melyet egy bizonyos Alfred Boxall nevű férfinek adományozott. A nyomozók fellélegeztek, olyannyira, hogy átmenetileg elkezdték a férfit Boxallnak szólítani, amíg meg nem jelent a rendőrségen maga Alfred Boxall teljes valójában, a könyv saját, hibátlan példányával. Lionel Leane kódfejtők segítségét kérte, utolsó szalmaszálként a rejtjeles üzenetben kereste a megoldást, de hiába vontak be amatőröket, és profikat egyaránt, a legtöbben arra jutottak, hogy túlságosan kevés szöveg ez ahhoz, hogy bármiféle mintha kirajzolódjon belőle, emiatt pedig gyakorlatilag megfejthetetlen.

Végül az utolsó, zavaros és információszegény halottkémi jelentést követően a hatóságok lezártnak tekintették az ügyet.

Tamam Shud-ügy

Tamam Shud-ügy

Teóriák

A férfi fotóját persze számtalan újságban leközölték szerte a világon, kérték az embereket, hogy aki esetleg ismeri a rejtélyes körülmények közt elhunyt úriembert, jelentkezzen, de a heccelődőkön kívül senki nem telefonált, vagy írt, hogy ismerte volna, vagy rokonságban állna vele. Mintha a férfi valamiféle fekete lyukból pottyant volna e világba. Az évek során végül a számtalan összeesküvés-elmélet alapvetően két teóriára csökkent. Az egyik szerint a férfi talán egy szerelmi csalódás miatt öngyilkos lett, a mérget pedig a november 30-án este John Bain Lyons és neje által látott utolsó cigarettával vitte be a szervezetébe. Amennyiben viszont öngyilkosság, kérdés, miért nehezen beszerezhető, és gyorsan felszívódó méreggel vitte véghez, miért nem kötéllel, vagy egyéb módon?

A másik elmélet sokkal népszerűbb, és a zavaró bizonyítékok, előkerült tárgyak is javarészt efelé tendálták a nyomozók következtetéseit. E szerint a férfi kém lehetett, aki kényes információ birtokába jutott.

Ezt az elméletet támasztaná alá a különleges méreg, ami a szívmegállást okozhatta, ráadásul maga a Tamám Shud-féle üzenet is egyfajta leszámolás jelleget ad az esetnek. Persze beszámolók később is erősítették egyik, vagy másik teóriát, de ezeknek nehéz hitelt adni. 1959-ben pl. egy férfi a bíróság előtt azt állította, látott egy magas alakot, ahogy a somertoni férfi petyhüdt testét a partra cipeli az éj leple alatt.

 

Jessica Thomson unokája, Rachel Egan, az egykori nyugalmazott nyomozóval, Gerry Feltus-szal (aki könyvet is írt az esetről) úgy gondolják, hogy az igazság valahol a két elmélet között lehet. Egan határozottan állítja, hogy a samertoni férfi a nagyapja lehetett, és nagyanyjával együtt a szovjet kémhálózat beépült hírszerzői voltak, olyan információk birtokában, melyek veszélyeztették az életüket. Egan kérvényezte az 1949. júniusában, tehát fél évvel a megtalálását követően eltemetett férfi holttestének exhumálását, de egyelőre kellő indoklás hiányában nem kapott rá engedélyt. A Tamám Shud-ügy így jelenleg is a kriminalisztika történetének egyik legnagyobb megoldatlan rejtélye maradt.

Kapcsolódó cikkek

Biofunkcionális filozófia

Biofunkcionális filozófia – Arisztotelésszel, Arisztotelészről és a mai emberről

A filozófiai észben megalapozott emberlét” eszméjének elkerülhetetlenségéről.

Három Oscar-díjas színész repít vissza Hollywood aranykorába

Nicole Kidman, Javier Bardem és J. K. Simmons egy filmben.

Pablo Escobar és Juan Pablo Escobar a 80-as évek közepén a Fehér Ház előtt

Felesége után fia is megírta Pablo Escobar történetét

Juan Pablo Escobar több év kutatást, és számos tényfeltáró interjút követően jelentkezik a kötettel.

Tények, konteók, gyanúsítottak – Ki felelős a Notre-Dame-ot emésztő lángokért?

A szomorú tűzeset politikai és vallási ideológiák csapdájában.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Legutóbbi cikkek

  • 2021. október 20.

  Tények, konteók, gyanúsítottak – Ki felelős a Notre-Dame-ot emésztő lángokért?

  A szomorú tűzeset politikai és vallási ideológiák csapdájában.

  • 2021. október 6.

  Cselszövés, szex és ördögi szertartások kövezték ki az utat a Napkirály ágyába

  Madame de Montespan hatalomvágyának semmi sem volt szent.

  • 2021. október 4.

  A titkok titkára fél évszázadon át ült az információ birodalmának trónusán

  Ami manapság a Facebook adatkezelési botránya, az egykor az FBI első embere volt.

  • 2021. szeptember 23.

  45/07/28 – A nap, mikor repülő csapódott az Empire State Buildingbe

  Nem 9/11 az egyetlen nap, mikor sérült New York egyik örök szimbóluma.

  • 2021. szeptember 20.

  Mint a kámfor – A történelem 5 rejtélyes eltűnése, melyre máig nincs magyarázat

  Avagy amikor a tények találkoznak a misztikummal.