Történelem

Frederick Forsyth és még 6 világhírű író, aki titkosügynökként kezdte

Hirdetés

A XX. század meglehetősen viszontagságos, háborús összecsapásoktól és társadalmi forrongásoktól terhes évtizedei számos kiváló szakembert kényszerítettek arra, hogy saját hivatását feladva a megosztott világ két peremén vállaljon szerepet, és az élete kockáztatásával álljon be egy-egy választott politikai ideológia mögé. Akik túlélték a hidegháborút, nem egyszer vetették papírra saját tapasztalataikból merítkező történeteiket, melyeket mi már csupán izgalmas fikcióként értékelünk, holott sok esetben jóval többről van szó.

Korábban foglalkoztunk már olyan háborús regényekkel, melyeket frontot megjárt katonák vetettek papírra, mert kétségtelenül a háború a borzalmak olyan sötét mélysége, melyről hitelesen kizárólag az tud írni, aki saját bőrén tapasztalta meg a lőpor és a sár szagát, vagy a félelem érintését, és nincs ez másként azokkal sem, akik kémekről, és hírszerzési fortélyokról szőtt kalandos történeteikkel hódították meg az olvasók szívét. Következzék tehát most 6+1 világhírű író, akik titkosügyökként dolgoztak világsikerük előtt.

Hírszerző írók

Hírszerző írók

Frederick Forsyth

Forsyth 1956 és 1958 között a királyi légierő egyik legfiatalabb pilótájaként szolgált, majd a Reuters és a BBC tudósítójaként 1963-ig bejárta Franciaországot, Csehszlovákiát és az NDK-t, majd az 1960-as évek közepén diplomáciai megbízást kapott Nigériában egészen az 1967-es zavargásokig. Hivatalos útjai a hidegháború leghidegebb éveiben nem véletlenül keltették fel a brit titkosszolgálat, az MI6 figyelmét, akik 1968 táján, Nigériából hazatérve környékezték meg az akkor már írói ambíciókat dédelgető férfit. Forsyth beleegyezett, hogy átadja az útjai során szerzett információkat az ügynökségnek, sőt, olykor-olykor afféle „csomagfutárként” is tevékenykedett, részt vállalva titkos MI6 hadműveletekben az 1968 és 1988 közti években. Forsyth első regénye 1970-ben jelent meg, és érdekesség, hogy már befutott, több tízmillió példányt eladott íróként is tovább dolgozott, mint kém.

Frederick Forsyth

Frederick Forsyth

Graham Greene

A gyakorlatilag egész életében bipoláris zavarral küzdő, és viszonylag gyorsan óriási hírnévre szert tevő Greene-t sokan nyughatatlan természetéről ismerték, nyilván személyiségzavarából, és depressziójából is fakadóan vonzották a szülőföldjétől távol eső, vadregényes tájak. Az MI6 kötelékébe való csatlakozás lényegében Elizabeth nevű nővérének is köszönhető, aki 1941-től Kairóban teljesített szolgálatot beépített hírszerzőként. Greene az ügynökségnél utazási vágyát is kiélhette, a második világháború alatt pl. Sierra Leonéban tartózkodott, és az angoloknak kémkedett, később pedig vatikáni támogatásra Mexikóba is elutazott, hogy titkon felügyelje az erőltetett szekularizáció helyi hatásait. Greene egy időben a XX. század talán leghíresebb kémjével, Kim Philby-vel dolgozott együtt, a férfi állítólag Greene kötelékbe lépését is előmozdította, és ő volt az, akiről nem sokkal később kiderült, hogy kettős ügynök, és valójában a KGB-nek kémkedik, aminek hatására a Szovjetunióba menekült.

Graham Greene

Graham Greene

John le Carré

Legendás regénye, A kém, aki bejött a hidegről, lényegében önéletrajzi ihletettségű mű, és nem hiába profin mutatja be a hidegháborús hírszerzés társadalomromboló hatásait. Az idén a 87. évét töltő angol író Ausztriában kezdte hírszerzői pályáját, ahol Vasfüggönyön átjutott szökevényeket hallgatott ki, aztán 1952-től az MI5-nak kémkedett angliai szélsőbaloldali csoportokba beépülve. 1960-ban az MI6-hez vezényelték, ahol előbb Bonnban, majd Hamburgban dolgozott, itt írta A kém, aki bejött a hidegről című, később óriási sikert aratott regényét. A siker hatására le Carré úgy döntött, felhagy minden egyéb munkájával, és idejét az írásnak szenteli, így 1964-ben kilépett a brit hírszerzés kötelékéből. Utolsó ügye épp a Kim Philby leleplezése kapcsán folyó nyomozás volt, mely miatt egy életre meghasonlott hivatásában, így épp jókor történt a pályaváltás. Philby-nek, egykori kollégájának egyébként önálló regényt is szentelt később, Árulás címen.

John le Carré

John le Carré

Jason Matthews

Az 1951-es születésű amerikai író neve az utóbbi években egyre többet hangzik el a bűnügyi irodalom szerelmesei közt, köszönhetően Vörös veréb-trilógiájának, melynek filmadaptációját Budapesten forgatták az Oscar-díjas Jennifer Lawrence-el a főszerepben. Az Edgar-díjas regény szerzője mondhatni játszi könnyedséggel ír a kémek és hírszerzők életéről, hiszen ő maga összesen 33 évet töltött el a CIA kötelékében, és bár pontosan nem tudni, hogy a világban merrefelé fordult meg, és tevékenysége mire korlátozódott, ám a szóbeszéd szerint olykor kiemelten veszélyes ügyekben kellett eljárnia, olvasva immáron világhírű regényeit, és az azokban leírt, olykor korábban filmekben és regényekben kevésbé emlegetett hírszerzési módszereket, ezen egyáltalán nem is csodálkoznánk. Miután azonban a CIA is mindig érzékenyen óvja leszerelt ügynökei privát aktáit, vélhetően egy darabig nem lesznek publikusak Matthews tevékenységei.

Jason Matthews

Jason Matthews

Ian Fleming

Talán nem is csodálkozunk rajta, hogy Fleming neve szerepel a listán, elvégre az ő fejéből pattant ki minden idők leghíresebb titkosügynöke, James Bond alakja. Fleming a brit katonai hírszerzés ügynöke volt 17F kódnéven, hamarosan pedig a haditengerészeti kémfőnök személyi asszisztense lett, számtalan titkos akciót hajtott végre Európa-szerte, egy részük megjelent valamelyik általa írt James Bond-történetben is, ráadásul a Bond-történetek főbb szereplőit is életből vett példákról mintázta, így M karakterét pl. saját főnöke, John Goldfrey admirális ihlette, míg a 007-es gátlástalan életmódját és humorát hírszerzőtársától Patrick Dalzel-Jobtól vette. Fleming együtt dolgozott többek közt a többször is emlegetett Kim Philby-vel is, aki emlékirataiban rettenetesen unalmas embernek írta le őt. Fleming kilépése után nem sokkal Goldeneye-nevű jamaicai birtokán látott neki a Casino Royale, az első Bond-sztori megírásának, mely végül világhírnevet hozott neki.

Ian Fleming

Ian Fleming

Roald Dahl

Dahl neve talán leginkább a Charlie és a Csokigyár című klasszikus, és sokszor feldolgozott regényéről lehet ismerős, a némileg komolyabb hangvételű ifjúsági regény szerzője pedig szintén dolgozott a hírszerzésnek. A második világháború alatt még vadászpilótaként szolgált, majd 1942-ben, leszerelése után a brit biztonsági koordinációhoz vezényelték, első kiküldetése pedig Washingtonba szólt, ahol a Brit Nagykövetségen dolgozott, mint a PR osztály egyik megbízottja. Valódi feladata azonban az volt, hogy minden erejével erősítse az akkor már Pearl Harbor után a háborúba frissen belépett Egyesült Államok harci törekvéseit a britek oldalán, valamint érdekeltséget és információkat szerezzen a magas politikai kapcsolatokat ápoló befolyásos nők magánéletéből. Dahlt Ian Fleming közvetlen kollégája, a „Rettenthetetlen” kódnevű, William Stephenson szervezte be a szolgálatra. Amerikai kiküldetése után 1964-ben jelentette meg a nagy sikerű Charlie és a Csokigyár című regényét.

Roald Dahl

Roald Dahl

+1 Ernest Hemingway

Hemingway az az író, akinek legendáriuma a mai napig számtalan kérdőjelet tartalmaz, többször kitüntetett háborús hős, aki mit sem törődve saját országának rosszallásával, a hamarosan kommunista rendszerré váló Kubában élt, míg végül az FBI szoros megfigyelésének hatására mély depresszióba süllyedt, majd öngyilkosságba menekült. Hemingway-t azért is hagytam a végére, mert titkosszolgálati szerepe a mai napig nem tisztázott. Ami biztosnak tűnik, hogy 1942-től Hemingway jelentéseket tett az amerikai hírszerzésnek saját hajójával való kiruccanásairól, de miután használhatatlan információkkal tudott csak szolgálni, az együttműködés mindössze 7 hónap után véget ért. A nemrég, Harvey Klehr, John Earl Haynes és Alexander Vassiliev tollából napvilágot látott A KGB felemelkedése és bukása című kötet azonban arra utal, hogy Hemingway 1950 környékén már a KGB-nek jelentett, noha az együttműködés itt sem tartott sokáig, mert állítólag Hemingway szándékosan haszontalan információkat adott csak át.

Ernest Hemingway

Ernest Hemingway

Kapcsolódó cikkek

115 éve született Robert E. Howard

Egész életében depresszió kínozta a heroikus fantasy királyát – 115 éve született Robert E. Howard

Howard tragikusan rövid élete során elképesztő hatást gyakorolt a dark fantasy műfajára.

Hírek

2021. 01. 22.

Más időpontban, mint megszoktuk, de idén remélhetőleg újra korzózhatunk a fesztiválon

A megszokottól eltérő időpontban, de idén már megtartanák a Könyvfesztivált

Az MKKE optimista az év további szakaszával kapcsolatban, így körvonalazódnak a könyves rendezvények időpontjai.

Hírek

2021. 01. 22.

Nepóleon 1805-ben mondta tollba beszámolóját tábornokának

Egymillió euróért kelhet el Napóleon több mint 200 éves kézirata

A meglehetősen egyedi dokumentum elárverezésével Napóleon halálának közelgő évfordulójáról emlékezik meg a galéria.

Hírek

2021. 01. 22.

Arthur Koestler: Sötétség délben

Világirodalmi krónikák 26. – Arthur Koestler: Sötétség délben

Politikai és háborúellenes vádirat, mely félelemben élve született.

Irodalom

2021. 01. 21.

Hirdetés

Legutóbbi cikkek

Tamam Shud-ügy

Az ismeretlen ügynök rejtélye – A Tamam Shud-ügy

Egy több, mint 70 éves rejtély, melyben minden kérdés újabb szül.

Történelem

2021. 01. 13.

Babona és valóság – Boszorkányüldözés és boszorkányperek Magyarországon

A boszorkányperek egészen a XVIII. századig jelen voltak hazánkban.

Történelem

2020. 12. 18.

Vámpírok a Habsburg-kori Magyarországon

A Renfield-szindróma – A vámpirizmus dokumentált esetei Magyarországon

A vámpírok már a XVII. századi Magyarországon is kísértettek.

Történelem

2020. 12. 02.

Richard Sorge (1895-1944)

A szovjet James Bond kalandjai Japánban – Richard Sorge, a mesterkém

125 éve született a kém, akinek Ian Fleming ügynöke is sokat köszönhet.

Történelem

2020. 11. 25.

James Stewart a sokból az egyik kitüntetése

10 hollywoodi nagyágyú, aki megjárta a második világháborút

Az álomgyár világsztárjai az európai és csendes-óceáni hadszíntereken.

Történelem

2020. 11. 03.

Hirdetés