• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Történelem

Kevésbé ismert hungarikumok a lovasíjászattól a tiszavirágig

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Mi magyarok számtalan dologra lehetünk büszkék: csodálatos találmányaink, művészeink, tudósaink mellett rendkívül különleges a gasztronómiánk is.  Ezek alapján kezdett néhány évtizede szerveződni mindezek elismerésére a hungarikum mozgalom. A kezdeményezés eredményeképpen „a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvényt” az Országgyűlés ötpárti egyetértéssel alkotta meg azzal a céllal, hogy megfelelő jogi keretet biztosítson a magyarság egésze számára fontos értékek azonosításához, gyűjtéséhez és dokumentálásához, lehetőséget biztosítva a minél szélesebb körben való megismertetésükhöz, megőrzésükhöz és védelmükhöz. Eddig 8 témában összesen 79 termék, étel, teljesítmény vagy természeti érték nyerhette el ezt a címet, amelyek közül természetesen nagyon sokat fel tudnánk sorolni, vannak azonban kevéssé ismertek, érdekesek és meghökkentőek is. Jelen cikkünkben ezeket gyűjtöttük össze.

Mi is a hungarikum? A törvény meghatározása szerint: „hungarikum: gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye.”

Agrár- és élelmiszergazdaság

Ebben a kategóriában számos ismert élelmiszer és ital található. Ki ne ismerné a csabai, gyulai vagy debreceni kolbászt, a PICK téliszalámit, a pálinkát, a makói hagymát, a szegedi fűszerpaprikát, vagy a TÖRLEY pezsgőt? Néhány hungarikum azonban egészen meghökkentő vagy kevéssé ismert. Nem sokan tudják például, hogy a magyar pásztor és vadászkutyafajták is hungarikumok lettek. Ezek a kutyusok a komondor, kuvasz, puli, pumi, mudi, magyar vizsla, drótszőrű magyar vizsla, erdélyi kopó és a magyar agár. A vizsla és a puli ősei a honfoglalás idején érkeztek a vándorló törzsekkel. Valamennyi fajtára jellemző az ügyesség és a kitartás, a szorgalom, valamint a magyar tájhoz kötődés. A szőregi rózsatő szintén meglepetés a listát olvasva, hiszen hazánk egyetlen rózsatőtermesztő vidékét kevesen ismerik, pedig a terület Közép-Európában egyedülálló földrajzi és környezeti adottságokkal rendelkezik. A Tisza-Maros szögében kialakuló kedvező talaj és éghajlati viszonyok közt a XIX. században alakult ki a kertészeti kultúra, amely azóta is töretlenül folytatódik.

A szőregi rózsatő

A szőregi rózsatő

Egészség és életmód

A BÉRES csepp és a hévízi gyógyvíz mellett néhány érdekességre bukkanhatunk a listában, ilyen például Kabay János életműve. Ő az Alkaloida gyógyszergyár alapítója, akinek hála ma már a világ összes gyógyszergyárában az ipari „morfingyártás magyar atyjának” módszerével állítják elő száraz mákszalmából az orvoslásban elengedhetetlen alapanyagot képező morfint.

Kabay János életműve

Kabay János életműve

Épített környezet

Ez a kategória eddig egyetlen díjazottal büszkélkedhet, mégpedig Torockó épített örökségével. Ebben a kis községben található a Kárpát-medence legrégebbi, 1668-ban épült eredeti állapotában megmaradt parasztháza, az itt látható házak pedig egyedi stílusban épültek. Erdély egyik legszebb falva, amelyet egyszer mindenkinek látnia kell.

A torockói parasztházak

A torockói parasztházak

Turizmus és vendéglátás

Ez a kategória talán az egyik legismertebb. A gulyásleves, a tiszai és a bajai halászlé és a dobostorta mellett a karcagi birkapörkölt és Gundel Károly öröksége nyerte el ezt a kitüntetést. Gundel Károly gasztronómiai történelmet írt ételeivel, a nevét viselő étterem pedig hazánk egyik kincse. Az étteremnek már életében számtalan híres vendége volt, így született meg például a kocsonyázott tojás Munkácsy módra, vagy a Feszty Árpádnak szánt bifsztek. Díjat neveztek el róla, amely a szakma legnagyobb elismerése. 3 gyermekétől 26 unokája született, többek között Frenreisz Károly zenész, Bujtor István és Latinovits Zoltán színművészek. Dédunokája Gundel Takács Gábor, sportriporter, műsorvezető is.

Gundel Károly

Gundel Károly

Sport

Ebben a kategóriában a klasszikus szablyavívás mellett egyetlen sportolónk életműve nyerte el ezt a címet, aki nem más, mint Puskás Ferenc, mindenki Öcsi bácsija, a Real Madrid egykori kapitánya. A másik díjazott sajnos kevéssé ismert, pedig a szablya a honfoglaló magyarok egyik legjelentősebb egyedi megjelenésű és harci használatú ősi fegyvere volt. A magyar szablyavívás hagyománya a végvári vitézektől kezdve, a bajvívókon és huszárokon keresztül egyedülálló a világon. Legeredményesebb olimpikonjaink is ebből a fegyvernemből kerültek ki, Gerevich Aladár hét-, Kovács Pál és Kárpáti Rudolf hatszoros olimpiai aranyérmes.

Gerevich Aladár

Gerevich Aladár

Természeti környezet

Az Aggteleki-karszt mellett a listának ez a része még két díjazottat tartalmaz. Egyikük a tiszavirág és a tiszavirágzás, amely különleges természeti jelenséget több évig tartó fejlődés előzi meg, s jellemzően a Tisza hazai szakaszain teljesedik ki minden év júniusának közepén. A jelenség világviszonylatban is egyedülálló, még Sir David Attenborough is megemlékszik róla legújabb sorozatában („Our Planet”).  A másik díjazott a bükki kaptárkövek és kőkultúra, amely utóbbi magába foglalja a bükkaljai táj és az ott élő ember sajátos kapcsolatrendszerét, a kő, mint (építő)anyag jelentőségét a tájgazdálkodásban, a kőfaragó mesterséget, s azon belül a népi szakrális kőfaragó művészetet, a bükkaljai barlanglakásokat, kőbújókat, borospincéket is.

Virágzás a Tiszán

Virágzás a Tiszán

Kulturális örökség

A listában számos ismert helyet és hagyományt találunk a busójárástól a vizsolyi Biblián át Budapesten keresztül Hollókőig. Azt azonban meglepve olvashatjuk, hogy a matyóhímzés mellett egyéb módszerek is elnyerték a hungarikum megjelölést, ilyen például a Kassai-féle lovasíjászati módszer. Kassai Lajos világhírű lovasíjászunk, aki a Kaposmérőn található Kassai-völgyben fiatalok sokaságának mutatja meg azt a tudást, amelyet őseink gyakoroltak. Az érdeklődők nemcsak könyvéből, hanem „A lovasíjász” című filmből is ismerhetik őt. Alapmottója: „Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit az ősök követtek.” Ehhez kötődik a solymászat is, amely, mint emberi örökségünk a magyarság ősi hagyománya, a ragadozó madarak betanítása egész őstörténetünk szerves részét képezi.

Kassai Lajos, a lovasíjász

Kassai Lajos, a lovasíjász

Ipari és műszaki megoldások

A Zsolnay porcelán mellett Neumann János életműve és egy kevésbé ismert, azonban nagyon hasznos és egyedülálló technológia tartozik ebbe a kategóriába, ez pedig a KÜRT adatmentés. Ezt a technológiáját használták a 2001. szeptember 11-i World Trade Center elleni támadásban megsemmisült számítógépek adatainak megmentése érdekében is. A világon egyedülálló technológia lényege, hogy a sérült vagy megsemmisült adatokat előhozza, azokat kijavítsa és megmentse.

A KÜRT-féle adatmentés

A KÜRT-féle adatmentés

Kapcsolódó cikkek

Irene Vallejo: Papirusz

Irene Vallejo szerint a jövő útjai a múltba vezetnek – Könyvkritika

Irene Vallejo Papirusza átjárókat úgy nyit átjárókat a történelemben, hogy egy pillanatra sem válik labirintussá.

Fekete Afrika hangjai

A Fekete Kontinens hangjai – 10 lehengerlő regény Afrikából

Népírtás, apartheid, rabszolgasors, kőkemény témák, kultikus regények.

A sztoikus és a lázadó, avagy a Windsor-nővérek története – Könyvkritika

II. Erzsébet halálával véget ért egy korszak. A világ figyelme a királyi családra szegeződik, mindenki az új uralkodó, III. Károly…

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. szeptember 12.

  A bátorság emlékezete – 45 éve hunyt el Steve Biko, az apartheid elleni küzdelem élharcosa

  Bantu Stephen Biko élete ma is példamutató és tanulságos.

  • 2022. augusztus 16.

  Tudtad, hogy a teniszt középkori francia szerzetesek „találták fel”?

  Az első szenvedélyes királyi játékos X. Lajos volt.

  • 2022. július 19.

  Véreskezű luxusfeleségek, avagy hogyan élj pompában a néped pénzéből

  Vannak varázslatos tündérmesék és vannak kevésbé varázslatosak, mint ezek itt.

  • 2022. július 5.

  A kitüntetés, amit megkapni kiváltság, Bourvil, Bardot, Sartre és Albert Camus mégis megtagadta

  Avagy kik és miért nem kértek a Francia Becsületrendből.

  • 2022. április 22.

  A kisember diadalútja – Basil Brown, a sutton hoo-i kincs felfedezője

  Nem mindennapi életéről Ralph Fiennes főszereplésével készült film nemrég.