• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

A múlt hét közepén jogerős ítélet született a Teréz-körúti robbantó perében, mely életfogytigtani szabadságvesztéssel sújtotta a két járőr maradandó egészségkárosodásával járó merénylet kitervelőjét és végrehajtóját. Ennek apropóján jutott eszembe, hogy sokat foglalkoztunk már nemzetközi bűnesetekkel, akár lezárt, akár lezáratlan ügyekről volt is szó, de nem néztünk még körül Magyarországon, pedig sajnos itt is akadnak kirívó, és olykor filmbeillő esetek.

Doszpot Péter egy Emberi bestiák című előadásában egyszer azt mondta, hogy természetes módon összefüggés van a népességszám, és az ennek arányában előforduló sorozatgyilkosságok közt, így nem meglepő, hogy az Egyesült Államokban, egy több mint 350 millió lelket számláló nagyhatalom határain belül több deviáns, antiszociális elkövető bukkant fel a XX. században, mint idehaza. Azonban ennek ellenére, aki kicsit is követi az online portálók bűnügyi hírek rovatait, vagy néz híradót, nem kell sokat töprengenie, hogy előásson pár nevet a múltból, akiktől rettegett a civil lakosság.

A fekete angyal

Faludi Tímeát már tárgyalásán, fekete ruházatának köszönhetően kezdték későbbi gúnynevén szólítani, holott már 1998 táján a név birtokosa volt kollégáinak hála, akiknek feltűnt, hogy a nő műszakjában mindig többen halnak meg, mint máskor. A Nyírő Gyula Kórház belgyógyászatán dolgozó ápolónő saját bevallása szerint mintegy harminc embert segített a halálba – ezt a poligráfos vizsgálat is megerősítette – mely tetteivel a főleg idős betegek végstádiumú gyötrődéseiket akarta enyhíteni. Hiába tiltották meg neki egy idő után, hogy injekciókat adjon be, nem törődött vele, és folytatta az önkéntes eutanáziák végrehajtását. A legtöbb végzetes injekció morfiumot, vagy káliumot tartalmazott, és összesen 7 fő meggyilkolását bizonyította rá a nyomozás. A bíróság tizenegy év börtönre ítélte, de alig több mint nyolc év után jó magaviselete miatt feltételesen szabadult, jelenleg a szüleinél él. Vallomása szerint gyilkosságban nem, de munkája szakszerűtlen ellátásában mindenképpen bűnösnek érzi magát. Példája talán kilóg a lista későbbi szereplői közül, de a kriminalisztika terminológiája így is sorozatgyilkosként ismeri.

Faludi Tímea a tárgyalásán

Faludi Tímea a tárgyalásán Forrás: blikk.hu

A gyilkos lelkész

Pándy András az 56-os forradalom idején költözött Brüsszelbe, ahol egy kis közösség lelkipásztoraként ténykedett, miközben ehhez semmiféle jogosultsággal nem bírt. Miután felesége elhagyta, és magukkal vitte két fiúkat is, Pándy, lányával, Ágnessel maradt, és ezt követően évtizedeken át éltek együtt hitvesi kapcsolatban. Pándy emellett társkereső hirdetéseken át, mint református lelkész, párt keresett magának, és megismerkedett második feleségével, akinek első házasságából származó lányát is többször megerőszakolta. Saját lánya, Ágnes azonban féltékeny volt minden nőre, aki apja körül legyeskedett, így végül egy kalapáccsal agyonverte Pándy feleségét. Amikor a családfő rájött erre, a nyomok eltüntetése érdekében meggyilkolta nevelt lányát, majd a holttesteket Ágnes segédletével feldarabolták, és savba áztatták, a maradványokat pedig a közeli vágóhídon tüntették el. A pár ezt követően Pándy első feleségét, és annak két fiát is meggyilkolta, 1992-ben azonban Ágnes apja ellen fordult, és feljelentette. A bíróság végül életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte Pándy Andrást, aki 2013-ban halt meg saját cellájában, míg lánya, Ágnes 21 évet kapott, ám 2010-ben szabadult, és ma is apácaként él.

Pándy András belga rendőrök gyűrűjében

Pándy András belga rendőrök gyűrűjében Forrás: egyperceskrimi.blog.hu

A martfűi rém

Kovács Péter teherautó sofőrként dolgozott, és élte meglehetősen szürke életét Martfű közelében. 1957 egyik estéjén moziba ment, és megnézett egy argentin filmet, melynek egyik jelenetében egy férfi megerőszakolt egy nőt. Kovács úgy érezte, ezt neki is meg kell tennie, így még aznap este kiment a Martfűi Cipőgyár területére, ahol találkozott is egy egyedül sétálgató lánnyal. Fejbe verte, megerőszakolta, majd megfojtotta első áldozatát, és ezt követően évekig tartotta rettegésben a környéket. Kovácsnak szerencséje volt, mert ismeretlen okból a lány egykori kedvese, Kirják János magára vállalta a tettét, miközben Kovács megházasodott és családot alapított. 10 éven át zavartalanul ténykedett, végül 1967 augusztusában vették őrizetbe, mert utolsó áldozata körmei alatt rá utaló nyomokat találtak, ráadásul sógora megkérdőjelezte a felesége által biztosított alibijét is. Végül négy gyilkosságot, és két gyilkossági kísérletet ismert be, a bíróság pedig halálra ítélte. Másfél évvel elfogása után felakasztották a szegedi Csillagban. A sors fintora, hogy az ártatlanul elítélt Kirják 11 évet töltött börtönben, szabadulása után pedig nyugdíjazásáig a Martfűi Cipőgyárban dolgozott.

Kovács Péter az ítélőszék előtt

Kovács Péter az ítélőszék előtt Forrás: www.szoljon.hu

A cinkotai bádogos

Kiss Béla a sorozatgyilkosok prototípusa, alakja és tettei bőven vetekszenek akár Ted Bundy, vagy John Wayne Gacy brutális gyilkosságaival. A tengerentúlról vett példa azért is állja meg a helyét, mert Kiss Bélát ugyanúgy csendes, és rendes embernek ismerték szomszédjai, akárcsak a fenti elkövetőket, és külsőleg semmi nem utalt azokra a tettekre, melyekre az utókor derített fényt. Sok későbbi kriminálpszichológus állítja, hogy felesége hűtlensége vezetett a tetteihez, és a tény, hogy elhagyta őt egy másik férfi miatt. Tulajdonképpen az a nő, aki ezt követően belépett a házába, már örökre ott is maradt, és vélhetően a férfi udvarán végezte egy bádogoshordóban tartósítva. 1916-ban Kiss elhagyta a házát, ami így egy gondnokra szállt, ő pedig hamarosan, egy felújítás keretében megtalálta a bádoghordókat, benne a holttestekkel. Bár hét testről van szó, több teória is létezik, vajon hányan lehettek pontosan, akad, aki 9, akad, aki 24 áldozatról beszél. Ami biztos, hogy Kissnek kapóra jött az egyre elharapódzó világháború, és egyszerűen felszívódott. Később, még az 1929-es gazdasági válság előtt látni vélték New Yorkban is, de az igazság inkább az, hogy 1915-ben egy szerbiai fogolytáborban halt meg tífuszban. Tetteiről még Karinthy Frigyes is helyszíni riportot írt.

A hírhedt bádoghordók, melyekről Karinthy is helyszíni tudósítást írt

A hírhedt bádoghordók, melyekről Karinthy is helyszíni tudósítást írt Forrás: index.hu

A százhalombattai rém

A modern magyar kriminológia történetének talán leghírhedtebb alakja Balogh Lajos, aki százhalombattai rémként híresült el. Balogh négy embert gyilkolt meg, mindegyiket különös kegyetlenséggel. Első áldozata még iskolás sógornője volt, akit egy Százhalombatta melletti erdőbe csalt, fojtogatott, meztelenre vetkőztetett, és összeszurkált egy ollóval. Mindeközben folyamatosan ellenőrizte a lány pulzusát, hogy nyomon követhesse, mikor áll be a halál. Tettén felbuzdulva bandát szervezett, melybe öccse és egy másik fiatal fiú is csatlakozott, és azt tervezték, hogy rablásból tartják el magukat, ám a bandába kerülésnek volt egy beavatási szertartása. Egy gyilkosság. Öccsének egy 14 éves lányt választott, de miután az kudarcot vallott, Balogh maga szúrta hasba a lányt egy konyhakéssel, majd megerőszakolta, és egy kővel agyonverte. Ezt követően még két lányt gyilkolt meg, fejbe lőtte őket, ám azok túlélték a támadást, így nemi erőszak áldozatai lettek, majd végül őket is addig verte, míg már nem mozdultak többé. Első áldozatának eltűnése kapcsán végül újra kihallgatták, leginkább a rokoni szálaknak köszönhetően, és hazugságvizsgálatnak is alávetették, melynek köszönhetően végül beismerte a tetteit. Egyetlen percig sem tanúsított megbánást, sőt, inkább büszke volt arra, amit tette, mert úgy vélte, nincs mindenkinek joga az élethez. 25 év fegyházbüntetésre ítélték, ám ezt többször meghosszabbították a börtönben elkövetett bűnei miatt, így feltételesen legkorábban 2025-ben helyezhető szabadlábra.

Balogh Lajos az egyik kihallgatásán

Balogh Lajos az egyik kihallgatásán Forrás: origo.hu

A bolti sorozatgyilkos

A Jugoszláviában született Erdélyi Nándor bizonyíthatóan 4 áldozatot hagyott maga után, minden esetben haszonszerzés reményében gyilkolt, különböző boltok alkalmazottaival végzett 1998 első hónapjaiban. Miután korábban tagja volt egy szerb félkatonai alakulatnak, és így harci kiképzésben is részesült, nem esett nehezére eltüntetni a nyomokat maga után, így a rendőrséget akkora tanácstalanságba hajszolta, hogy a BRFK végül az FBI amerikai profilalkotóinak segítségét kérte. Az így megalkotott profil megállapította, hogy az elkövető keresni fogja a kapcsolatot a rendőrséggel, így a nyomozók hamar összefüggést találtak az őrsre gyakran betérő Erdélyi, és a sorozatgyilkos közt, végül 1998 márciusában elfogták, mikor az is megállapítást nyert, hogy büntetett előéletű. Ügyét négy éven keresztül tárgyalták, előbb csak a csepeli kettősgyilkosságért, végül négyrendbeli emberölésért elítélve, Erdélyi pedig így életfogytiglant kapott, legkorábban 2029-ben helyezhető feltételesen szabadlábra. Erdélyi kimondottan szeretett a nyomozókkal társalogni, többször is azzal kacérkodott, hogy tudja, ki követte el a Fenyő-gyilkosságot, emiatt engedték neki, hogy átnézze a bűnügyi nyilvántartásokat a gyilkos azonosítása végett, mindeközben pedig információkat csalt ki a rendőrökből azzal kapcsolatban, hogyan áll a bolti sorozatgyilkos utáni hajtóvadászat, így viszonylag előre tudta, mi lesz a hatóság következő lépése. Állítása szerint vallomásának motivációja az volt, hogy imponáljon Doszpot Péternek.

Erdélyi Nándor saját bevallása szerint azért ismerte el a gyilkosságokat, hogy Doszpot Péternek sikerélményt adjon

Erdélyi Nándor saját bevallása szerint azért ismerte el a gyilkosságokat, hogy Doszpot Péternek sikerélményt adjon Forrás: pestisracok.hu

 

Tetszett a cikk? Akkor olvasd el ezeket is, és nyomj egy LIKE-ot, hogy ne maradj le a legújabb írásainkról!

6 rettegett ember, akik papíron mégsem bűnözők

5 diktátor, aki írónak képzelte magát

A kámforrá válás mestersége, avagy a történelem néhány rejtélyes eltűnése

Kapcsolódó cikkek

Budapest épületei a történelem emlékművei, és az építészet monolitjai

Nézz fel, érintsd meg, fedezd fel építészeti kincseinket!

Mint a kámfor – 7 híres történelmi személy rejtélyes eltűnése

Titokzatos esetek, az összeesküvés-hívők melegágya, amikor több a magyarázat, mint a tiszta tény.

George Hill Hodel lenne a tettes?

A műkedvelő pszichopata és a lány, aki Hollywoodról álmodott – 75 éves a Fekete Dália-ügy

Az amerikaiakat rettegésben tartó világhírű ügyek lehetséges kapcsolódási pontjai.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. szeptember 12.

  A bátorság emlékezete – 45 éve hunyt el Steve Biko, az apartheid elleni küzdelem élharcosa

  Bantu Stephen Biko élete ma is példamutató és tanulságos.

  • 2022. augusztus 16.

  Tudtad, hogy a teniszt középkori francia szerzetesek „találták fel”?

  Az első szenvedélyes királyi játékos X. Lajos volt.

  • 2022. július 19.

  Véreskezű luxusfeleségek, avagy hogyan élj pompában a néped pénzéből

  Vannak varázslatos tündérmesék és vannak kevésbé varázslatosak, mint ezek itt.

  • 2022. július 5.

  A kitüntetés, amit megkapni kiváltság, Bourvil, Bardot, Sartre és Albert Camus mégis megtagadta

  Avagy kik és miért nem kértek a Francia Becsületrendből.

  • 2022. április 22.

  A kisember diadalútja – Basil Brown, a sutton hoo-i kincs felfedezője

  Nem mindennapi életéről Ralph Fiennes főszereplésével készült film nemrég.