Történelem

5 hétköznapi Superman, akik önzetlenségükkel hőssé váltak

Hirdetés

Ki is az a hős? Kiváló jellem, átlagon felüli adottságokkal, aki szélsőséges helyzetekben is higgadt marad, halált megvető bátorsággal dacol a veszéllyel, és védelmébe veszi azokat, akik gyengék ahhoz, hogy kiálljanak önmagukért? Számtalan ókori eposz és a világirodalom remekei hirdetik nekünk a mai napig mitológiai, történelmi és fiktív alakok emberfeletti hőstetteit, és számolnak be életükről, de vajon hősnek lenni ugyanazt jelenti-e ma, mint az elmúlt évezredekben?

A XXI. századra, bár az alapvető jellemvonások többé-kevésbé változatlanok, ám, hogy kit nevezünk valójában hősnek, az olykor embercsoportonként, vallásonként vagy akár kultúránként is eltérő lehet. Gondoljunk csak bele, számunkra Adolf Hitler megalomán, számtalan személyiségzavar jegyeit magán viselő férfi, az emberiség legsötétebb éveinek letéteményese, és saját korában egyenesen az ördög szinonímája, ám a különböző neonáci csoportosulások körében a mai napig kultikus, és mélyen tisztelt alak. Említhetnénk persze az utóbbi években megszaporodott öngyilkos merényletek kitervelőit és végrehajtóit is, akik számára ez nem több mint elégtétel az imperialista, kapitalista hatalmak ellenük elkövetett gazságaiért, a merénylőket pedig hőstetteikért szüzek egész serege várja majd a túlvilágon.

Számomra hős a tűzoltó, aki bemegy az lángoló épületbe, a rendőr, aki a társát fedezi, vagy épp azok az Afganisztánban harcoló magyar katonák, akik úgy vigyáznak az egységük női tagjaira, mintha a saját húguk lenne. És szintén hősnek tartom azt az átlagembert, aki a társadalomból kilépve, mindenféle haszon ígérete és reménye nélkül egy pillanat műve alatt dönti el, hogy cselekednie kell. És bizony ilyenből is rengeteg akad, össze is szedtem néhányat, akikről talán kevesen tudnak, pedig néhány emberfeletti sztoriért még nem kell feltétlenül mozijegyet váltanunk.

Bobby Green

1992. április 29-én robbant ki az Egyesült Államok történetének egyik legsúlyosabb zavargása. A színesbőrű Rodney Kinget megverő rendőrök fehér esküdtszék általi felmentése után(noha az esetről bizonyító erejű videó készült) Los Angelesben elszabadult a pokol, és a város bizonyos részei percek alatt háborús övezetekké alakultak. Az egyik lesúlyosabb eset a zavargások gócpontjában történt, amikor több fiatal fekete férfi kirángatta kamionjából a fehérbőrű Reginald Oliver Dennyt, majd ezt követően ájultra verték a férfit, aki utána még hosszú percekig feküdt magatehetetlenül a kereszteződés közepén, vérben ázva. A szintén színesbőrű Bobby Green a televízióban látta a helyszín felett köröző helikopter tudósításában a történteket, három társával azonnal a helyszínre siettek, a sérült férfit visszaemelték a kamionba, majd Bobby a volán mögé ült, és a kórházba hajtott vele. Az orvos szerint Reginald az utolsó pillanatban jutott segítséghez, hála megmentőinek.

Ha nincs Bobby Green, Reginald lett volna az első áldozat

Ha nincs Bobby Green, Reginald lett volna az első áldozat Forrás: www.gettyimages.com

Adam Warwick

2008-ban Tallahasse-től nem messze egy közel kétszáz kilós fekete medve ólálkodott a lakott terület közelében, a vadőrök pedig úgy döntöttek, elaltatják, és más helyre telepítik, mielőtt kilőné egy odatévedő vadász, vagy esetleg a medve rátámadva a helyi lakosokra. Adam Warwick biológus is az üldöző csapat tagja volt, aki szakterületéül a floridai halak és vadon élő állatok védelmét választotta. Miután a csapat becserkészte a medvét, kábító lövedékkel lőttek rá, ám az altató lassan hatott, a medve pedig a víz felé menekült, és úszni kezdett. Nagyjából 25 méterre jutott az öböl vizében, amikor az altató hatott, a medve pedig fuldokolni kezdett és elmerült. Warwick utána ugrott, a nyakánál, és mellkasánál fogva ragadta meg a medvét, és a félájult állattal a karjaiban kiúszott a partra, mielőtt az megfulladt volna. Az állatot végül az Osceola Nemzeti Parkban helyezték el, állítólag azóta is ott él.

Warwick gondolkodás nélkül ugrott a vízbe a medve után

Warwick gondolkodás nélkül ugrott a vízbe a medve után Forrás: twitter.com (@adam_warwick)

Chesley Sullenberger

A rövidke lista talán legismertebb neve, Clint Eastwood 2016-ban filmet is forgatott róla Tom Hankssel a főszerepben. Sullenberger a US Airways légitársaság New Yorkból Charlotte-ba tartó gépének pilótája volt. 2009-ben 150 utassal a fedélzeten szállt fel a LaGuardia reptérről, majd alig három perccel a felszállást követően egy csapat kanadai lúddal ütközött, az ütközés következtében pedig mindkét hajtómű meghibásodott. Sullenberger hamar felmérte, hogy túl alacsonyan repül ahhoz, hogy vissza tudjon fordulni a reptér felé, így végül úgy döntött, leteszi a gépet a Hudson-folyó vizére. A leszállás hibátlanul sikerült, a jéghideg víz ömleni kezdett ugyan az utastérbe, de szerencsére a mentőegységek hamar a helyszínre értek, és bár néhányan fagyási sérüléseket szenvedtek, végül mindössze 24 perc alatt sikerült mindenkit kimenteni. A mentésben egyébként a folyón menetrend szerint járó kompokon utazó átlagpolgárok is segítettek, Sully kapitányt pedig kitüntették az esetet követően.

Sully egy évvel az eset után nyugdíjazását kérte

Sully egy évvel az eset után nyugdíjazását kérte Forrás: www.latintimes.com (Seth Wenig)

Derek Redmond

Az akkor 27 éves brit atlétát a versenytársak is éremesélyesnek tartották az 1992-es barcelonai nyári olimpia 400 méteres futószámában. Redmond az elődöntő rajtja után épp csak ráfordult a célegyenesre, amikor elszakadt a combizma. A futamot közben leintették, Redmond pedig közben féltérden zokogott a pálya közepén iszonyatos fájdalmak közepette. A kisegítő személyzet hordággyal szaladt oda hozzá, de Redmond elzavarta őket, aztán felállt, és féllábon is futott tovább, folytatva a versenyt. Néhány méterrel odébb egy idősebb, rövidnadrágos úr, az édesapja futott oda hozzá, és próbálta lebeszélni a folytatásról, nehogy nagyobb kárt tegyen magában, de Redmond be akarta fejezni a versenyt, be akart futni a célba, így végül apa és fia egymásba karolva lépték át a célvonalat. Bár Redmondot természetesen kizárták a versenyből, az arénában 65 000 ember állva tapsolta, és feltétlen kitartása az olimpiák egyik emblematikus és örökérvényű pillanatává vált.

Redmond a mai napig motivációs előadásokat tart fiataloknak

Redmond a mai napig motivációs előadásokat tart fiataloknak Forrás: www.viralnovelty.net

Jeff Bauman

A futó történetéről szintén nemrég forgattak filmet, Jake Gyllenhaallal a főszerepben, mely a tavalyi évben került bemutatásra. Bauman a 2013-as bostoni maratonon szurkolt az indulók közt szereplő barátnőjének, amikor kiszúrt egy furcsán viselkedő alakot a tömegben. Mint később kiderült, az egyik merénylő volt az, aki pár pillanattal később élesítette az első bombát. A robbanás leszakította Bauman mindkét lábszárát, és a mentéskor sokkos állapotban, súlyos vérveszteséggel szállították kórházba. Szétroncsolódott lábait térd felett amputálni kellett, és rendkívül hosszú rehabilitáció elé nézett, ám amint magához tért, jelezte a hatóságoknak, hogy látta a merénylőt, és azonosítani tudja. Az elmondásai alapján készült fantomkép rengeteget segített a hatóságoknak a merénylők kézrekerítésében. Baumant emiatt már a rehabilitáció közben igazi nemzeti hősként ünnepelték, a történtekről később könyvet írt, mára pedig már boldog apuka.

A bostoni robbantások 144 sérülttel és 3 halottal jártak

A bostoni robbantások 144 sérülttel és 3 halottal jártak Forrás: nationalpost.com (Charles Krupa)

Kapcsolódó cikkek

James Ellroy (1948-)

Az önreklámozó démonkutya – James Ellroy és a krimi királysága

Az egyik legnépszerűbb műfaj, és annak egyik legkiválóbb művelője.

Irodalom

2020. 12. 01.

Obama önéletrajzából eddig közel 2 millió darabot adtak el

Barack Obama önéletrajza lett a legjobban fogyó elnökmemoár

Az első héten annyi fogyott, mint az előző két elnökéből összesen.

Hírek

2020. 11. 26.

William Faulkner, 1949 irodalmi Nobel-díjasa

5 regény az irodalmi Nobel-díjas William Faulknertől, amit érdemes elolvasnod

Egy szó szerint nehéz életmű, és a XX. századi amerikai próza egyik legnagyobb mesélője.

Hírek

2020. 09. 25.

A XX. második fele hemzseg a politikai botrányoktól, elsősorban a média oknyomozásainak hála

A fejétől bűzlik… – Szex, pénz, korrupció, avagy visszhangos elnöki botrányok

Amikor az első számú vezetők elfelejtették saját hitelességük fontosságát.

Történelem

2020. 06. 17.

Hirdetés

Legutóbbi cikkek

Tamam Shud-ügy

Az ismeretlen ügynök rejtélye – A Tamam Shud-ügy

Egy több, mint 70 éves rejtély, melyben minden kérdés újabb szül.

Történelem

2021. 01. 13.

Babona és valóság – Boszorkányüldözés és boszorkányperek Magyarországon

A boszorkányperek egészen a XVIII. századig jelen voltak hazánkban.

Történelem

2020. 12. 18.

Vámpírok a Habsburg-kori Magyarországon

A Renfield-szindróma – A vámpirizmus dokumentált esetei Magyarországon

A vámpírok már a XVII. századi Magyarországon is kísértettek.

Történelem

2020. 12. 02.

Richard Sorge (1895-1944)

A szovjet James Bond kalandjai Japánban – Richard Sorge, a mesterkém

125 éve született a kém, akinek Ian Fleming ügynöke is sokat köszönhet.

Történelem

2020. 11. 25.

James Stewart a sokból az egyik kitüntetése

10 hollywoodi nagyágyú, aki megjárta a második világháborút

Az álomgyár világsztárjai az európai és csendes-óceáni hadszíntereken.

Történelem

2020. 11. 03.

Hirdetés