Tudomány

A kék bolygó halkszavú védőszentje – Sir David Attenborough-portré

Hirdetés

Sir David Attenborough személyisége, munkássága, fiatalos lendülete és rendíthetetlen szelleme ámulatba ejt mindenkit, aki találkozik vele. Nem ismerni egyszerűen lehetetlen, hiszen az ismeretterjesztő műsorok nagy öregjeként több generációval szerettette meg az állatok és a növények világát. Nemrég kiemelt előadóként szólalt fel az ENSZ klímacsúcsán és a davosi Világgazdasági Fórumon, a BBC mellett a Netflixnek is elkezdett filmeket gyártani, a közelmúltban pedig egy Instagram-oldalt is létrehozott, és a Youtube-on válaszolgatott többek között Billie Eilish vagy Maisie Williams kérdéseire, hogy a fiatalabb generációkat is meg tudja szólítani. Életműve legendás, szorgalma és kitartása pedig példaértékű.

David Attenborough-portré

David Attenborough-portré

Sir David 1926. május 8-án született Londonban. A természethez már gyerekkorában is nagyon közel állt, nem véletlen, hogy a Cambridge-i Egyetemen ösztöndíjasként szerzett természettudományi diplomát 1947-ben, ezt követően pedig a tengerészetnél szolgált, de hiába remélte, hogy bejárja a világot, mindössze Wales-ig jutott, ahol két évig állomásozott. 1952-ben csatlakozott a BBC-hez, mint gyakornok. Az 1960-as és 1970-es években a csatorna programigazgatója is volt – egyebek mellett neki köszönhető, hogy a BBC elkezdett színes filmeket sugározni. Attenborough utazási szenvedélye munkája során mutatkozott meg igazán. A technikához, a filmezéshez való kötődése érthető, hiszen testvére volt a 2014-ben elhunyt Richard Attenborough, a kiváló filmrendező és színész. Feleségétől, az 1997-ben elhunyt Jane Elizabeth Ebsworth Orieltől egy fia és egy lánya született.

Munkássága talán legteljesebb és legkiemelkedőbb alkotása a kilenc filmet magában hordozó Élet-sorozat (Élet a Földön, 1979; Élet a fagyban, 1993; A madarak élete, 1998, Az emlősök élete, 2002, Élet  a növények között, 2005; Élet hidegvérrel, 2008;), de sokak számára felejthetetlen élményt nyújtottak az Az élő bolygó (1984) és az Élet megpróbáltatásai (1990) című alkotások is. Az általa jegyzett természetfilmekben mindig újabb és újabb technológiákat alkalmaztak és fejlesztettek ki, hogy korábban tévében sosem látott állatokat és természeti jelenségeket mutathassanak be.

Karrierje egyik csúcsa a Bolygónk, a Föld, az első HD-ben forgatott természetfilm, de még annak is megtalálták a módját, hogy a növények életét látványosan, izgalmasan tálalják a nagyérdemű részére.

David Attenborough-portré

David Attenborough-portré

Kevesen tudják, hogy Attenboroughnak 32 tiszteletbeli diplomája van a különböző brit egyetemekről. Bár nála nagyobb állatbarátot keresve sem találhatnánk, de még ő sem mindegyikükkel van kibékülve, a patkányokat például kifejezetten utálja. Nagy kedvencei közé tartozik a gorilla, amely sajnos napjaink egyik legveszélyeztetettebb faja: „Az értelem és a megértés egyik állatban sem fedezhető fel úgy, mint a gorillában” – mondta róla. A kaméleont vagy épp a zsiráfot viszont azért kedveli, mert ezeknél az élőlényeknél különlegessé alakult át az, ami másoknál szokványos.

A kaméleon például a világon semmi másra nem hasonlít, mintha különböző állatokból fércelték volna össze, ráadásul a mai napig derülnek ki új dolgok különleges szemével, tapadós nyelvével vagy épp színváltásával kapcsolatban.

Nem mindegy például, hogy kígyó vagy madár leselkedik rá, mindkét esetben másképp viselkedik. Színére érzelmi állapota is hatással van.  Emellett a polip és a holló intelligenciáját is csodálja, valamint a levelekre emlékeztető testrészekkel megáldott csikóhalfajtát is, amely tökéletesen képes beolvadni a tengeri növényzetbe.

David Attenborough-portré

David Attenborough-portré

Több mint tíz állat és növényfaj viseli valamilyen formában a nevét, ilyen például a „Nepenthes attenboroughii” névre keresztelt hatalmas húsevő növény. Nemcsak élőlényeket neveztek el azonban róla, az Egyesült Királyság sarki kutatóhajója is az „RRS Sir David Attenborough” nevet kapta. Munkájának jelentőségét maga a brit királynő is elismerte azzal, hogy 1985-ben lovaggá ütötte. 2005.  június 10-én megkapta az „Order of Merit” kitüntetést is, amelyet szintén II. Erzsébet adományoz azoknak, akik kiemelkedő tetteket hajtottak végre a művészetek vagy a tudományok területén. A nyolcvanadik születésnapján tartott ünnepség több mint ötvenéves tévés munkásságáról is megemlékezett, a beszédekben többek között Anglia nemzeti kincseként emlegették a tudóst. A rendezvényen nem kevésbé híres testvére, a rendező-színész Richard Attenborough (Gandhi, Chaplin, Jurassic Park) mellett, tiszteletét tette például Michael Palin, akit a Monthy Python filmek mellett ismeretterjesztő sorozatairól ismerhetünk.

Sir David Attenborough figyelme az utóbbi években egyre inkább a klímaváltozás, a műanyagszennyezés és más égető környezeti problémák felé fordult. Az évek során mindig igyekezett a természet szépségei és megvédendő értékei mellett a veszélyekre és ennek a csodálatos világnak a törékenységére is felhívni a figyelmet.

Az Egy élet a bolygónkon (A Life on Our Planet) című dokumentumfilmje és az Our Planet című sorozata a Netflixen érhető el, s minden eddiginél élesebben tárja elénk a valóságot és a megőrizendő értékek sokaságát. A szemet gyönyörködtető képek sokasága sem tudja eltéríteni a nézőket attól, hogyha nem vigyázunk, a filmben bemutatott Mad Max-filmekre emlékeztető borzalmas látomások valósággá válnak majd. Különösen hátborzongató a film eleje, amikor a csernobili házakban sétálunk végig Sir Daviddel, amely katasztrófa az egyik legintőbb jelnek tekinthető az emberiség eddigi történelmében.

David Attenborough-portré

David Attenborough-portré

2019 nyarán Sir David az ENSZ klímacsúcsán képviselte a kisembereket Lengyelországban. “Világ vezetői, vezessetek bennünket! Önökön áll, hogy túléli-e a klímaváltozást a civilizációnk és a természet, amitől magunk is függünk” – mondta 200 ország képviselőinek, akik azért gyűltek össze, hogy megbeszéljék, hogyan érjék el a párizsi klímaegyezményben rögzített célokat. Ahogy ebben a találó idézetben is összefoglalta:

„A földi élet jövője attól függ, hogy képesek vagyunk-e cselekedni. Sokan egyénileg is megtesznek minden tőlük telhetőt, ám valódi sikert csak akkor érhetünk el, ha gyökeres változások mennek végbe a társadalomban, a gazdaságban és a politikában”.

Szívből remélem, hogy intelmeit a világ vezetői és lakói is megfogadják és még nincs késő lépni a jövő generációinak védelme érdekében.

Kapcsolódó cikkek

A Netflix készít anime szériát a Terminátor franchise-ból

Animációs sorozat készül a Terminátor franchise-ból

Hat film és egy tévé sorozat után ezúttal rajzfilmként tér vissza a popkultúra egyik kedvenc sci-fije.

Hírek

2021. 03. 01.

Tim Burton igazán testhezálló feladatot választott

Az Addams Family-ből fejleszt spin-off sorozatot Tim Burton

A kultikus rendező ezúttal ismét testhezálló feladatot választott magának.

Hírek

2021. 02. 19.

A feszültség háborúja

A Tesla-Edison-csörte, avagy az áramrendszerek háborúja

Könnyebbé tették életünket zseniális elméjükkel és fáradhatatlan kíváncsiságukkal.

Tudomány

2021. 02. 18.

Stonehenge rejtélye 1919 óta foglalkoztatja a régészeket

Új elmélet született Stonehenge rejtélyével kapcsolatban

Az új teória pontosabb képet adhat a hatalmas megalitok származási helyéről.

Hírek

2021. 02. 17.

Hirdetés

Legutóbbi cikkek

A feszültség háborúja

A Tesla-Edison-csörte, avagy az áramrendszerek háborúja

Könnyebbé tették életünket zseniális elméjükkel és fáradhatatlan kíváncsiságukkal.

Tudomány

2021. 02. 18.

Az afrikai sziklatörő – 180 éve született Henry Morton Stanley

Egy furfangos és szerencsés ember története a “Sziklatörő” legendája mögött.

Tudomány

2021. 01. 28.

Jean-Jacques Rousseau (1712–1778)

Jean-Jacques Rousseau, a modern környezetvédők előfutára

Rousseau közhellyé érett jeligéje vajon valóban azt jelenti, amit sok éve gondolunk róla?

Tudomány

2021. 01. 14.

Expedíciók, melyek sosem tértek vissza

Elveszett remények – 5 hírhedt expedíció, melynek résztvevői sosem tértek vissza

Kalandvágy vagy tudományos kíváncsiság? Akadt, akit a halálba űzött.

Tudomány

2021. 01. 05.

Hirdetés