• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Ganz és Mechwart, a két magyar vasember

Tudomány

A két magyar Vasember – Ganz Ábrahám és Mechwart András

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

A magyar történelemnek sok dicsőséges és emlékezetes korszaka volt. A XIX. század vége, XX. század eleje a tudomány és az ipar fejlődésének időszaka, amikor szabadon és háborúktól mentesen lehetett alkotni. Ganz Ábrahám és zseniális mérnöke, majd gyárának vezetője nemcsak a magyar vasút, hanem a villamossági ipar úttörői is voltak, akik számos tehetséges szakembert alkalmaztak és inspiráltak további találmányok megalkotására. Szabadalmaik világszerte ismertté tették a gyárat, ahogy technikai vívmányaikat is. Életük példaértékű, hagyatékuk szintén.

Ganz Ábrahámnak 8 testére volt, ezért a szegény család gyermeke munkába kellett, hogy álljon. A kisfiút ezért Zürichbe küldték Eschner vasöntőhöz (az Eschner-Wyss-féle gépgyár alapítója) öntőinasnak. A kisfiú tehetséges és lelkes volt, a mesterséget jól kitanulta, így a középkori céhestanoncok mintájára húszévesen indult el vándorútjára: Németország, Franciaország, Ausztria, Olaszország különböző városaiban, gyáraiban dolgozott, ahol nagy tapasztalatra és szakértelemre tett szert. 1841 augusztusában érkezett Pestre, ahol tudását a magyar ipar és tudomány szolgálatába állította.

A forgóeke

Széchenyi István számos építészeti kezdeményezése mellett a József Hengermalom Társulat gőzmalmának építését is megrendelte. Ganz Ábrahám szerelőként itt kezdett dolgozni és itt tapasztalta meg, hogy a gyorsan fejlődő magyar gyáripar mennyire nélkülözi a jó, vasiparhoz értő szakembereket. Rövidesen „első öntőmester” lett a gőzmalom öntödéjében, amely akkor a legmagasabb elérhető tisztség volt és amely hazánk első, nem nagyolvasztó mellé települt öntödéje volt. 1843-ban történt az a szomorú és híres eset, amikor öntés közben a folyékony vas a jobb szemébe fröccsent. Feljegyzések szerint azt mondta: „A fél szem oda, de az öntés sikerült”. Ez is jól mutatja szorgalmát és kitartását.

Az öntöde a szabadságharc alatt tíz ágyút és a hozzá tartozó ágyúgolyókat öntötte a magyar honvédseregnek, ezért az osztrák hadbíróság 1849 októberében felelősségre vonta.

Svájci állampolgárságának köszönhette, hogy csak hat hét elzárásra ítélték, amit nem kellett letöltenie. 1849. október 24-én megnősült, hitvese Józéfa, Heiss Lőrinc kékesmester és akkori városbíró leánya lett. Gyermekük nem született, ezért két rokon árva kislányt fogadtak örökbe életük későbbi szakaszában.

Ganz Ábrahám portréja

Ganz Ábrahám portréja

1853 és 1866 között 59 vasúttársaságnak 86 074 kéregöntésű kereket szállított a gyár. Ganz megvett egy angol szabadalmat is, Ransomes és Biddel találmányát, ami a vasúti váltók szívcsúcsainak gyártására vonatkozott.  Ganz Ábrahámot 1863. szeptember 4-én Buda díszpolgárává választották, 1865-ben a császár személyesen fejezte ki legmagasabb elismerését. 1867. november 23-án megünnepelték a százezredik kéregöntésű kerék gyártását, amelynek alkalmából vacsorát adott minden alkalmazottja és családtagjai részére.

Életében, akárcsak mérnöke Mechwart András, vagy később a világhírű gyógyszergyáros, Richter Gedeon, sokat fordított szociális célokra, üzemében Magyarországon akkor egyedülálló módon nyugdíjas, és betegpénztárt létesített.

Svájci állampolgárságát megtartotta, arról nincs adat, hogy a magyar nyelvet elsajátította-e, mivel családjával és alkalmazottaival németül beszélt. 1867. december 15-én hunyt el tragikusan hirtelen, hamvait a Kerepesi úti temetőben helyezték örök nyugalomra.  1872-ben Ybl Miklós tervei alapján díszes mauzóleumot építettek számára, nevét pedig számos utca őrzi. Minden érdeklődő számára ajánlok egy látogatást az öntödében, amely egy nagy korszak emlékezete.

A Ganz gyár Kisrókus utcai csarnoka

Ganz Ábrahám szerencséjére zseniális támogatója, mérnöke, Mechwart András felvirágoztatta az addig csak a vasútiparra épülő gyárát. Mechwart egy bajorországi szegény családban született, így az elemi iskola elvégzése után neki is dolgoznia kellett, akárcsak későbbi munkaadójának, őt szülei lakatosinasnak adták. Képességeire hamar felfigyeltek, és szülővárosának ösztöndíjával az augsburgi politechnikumba került, ahol 1855-ben szerzett mérnöki oklevelet. Négy évig egy nürnbergi gépgyárban dolgozott, hidak, vasúti kocsik és malomipari gépek gyártásában szerezve gyakorlatot. 1859. december 6-án lépett Ganz Ábrahám budai gyárának szolgálatába.

Egyik legismertebb elhatározása volt a vállalat villamos osztályának megalkotása 1878-ban, hiszen ő munkáltatójával ellentétben már tudatosan törekedett arra, hogy a Ganz-gyárakat világvállalattá fejlessze. A villamosság és elektromosság kérdése az egész világot izgatta, Tesla és Edison ekkor vívták harcukat az egyen és váltóáram vonatkozásában.

Ez a törekvés vezette akkor is, amikor a cég működését az elektrotechnika területére is kiterjesztette. Kiváló szakemberekkel vette körül magát, mint Zipernowsky Károly, Bláthy Ottó Titusz, Déri Miksa, Kandó Kálmán, Neustadt Lipót és Fischer Béla. Nem véletlen, hogy maga a fentebb említett Nikola Tesla is a Ganz-gyárban kezdte karrierjét, de a gyár termékei voltak a Diesel-motort felülmúló Jendrassik-motorok is. Szaktudása mellett páratlan üzleti érzékének volt köszönhető, hogy az egyre több üzemből álló vállalat gyártmányainak egész Európában, sőt máshol a világon is piacot tudott teremteni. Amikor a századforduló idején nyugdíjba ment, a Ganz-gyárakban már közel 6000 ember dolgozott. Egész életében példás humanista szemléletről tett tanúbizonyságot, akárcsak egykori munkáltatója, így munkásainak életkörülményeit szociális intézményekkel, jó orvosi ellátással és segélyegylettel igyekezett javítani. Aktív társasági életet élt, és nagy hangsúlyt fektetett a műveltség, különösen a magyar kultúra szeretetére annyira, hogy magyarosította a nevét Mechwart Andrásra. Kedvelte az irodalmat, maga is írt verseket. Nagy zenebarát volt, örömét lelte a vidámságban, mulatozásban.

A gyár eredeti gépei ma múzeumi darabok

Meggyőződése volt, hogy a gyárnak önálló alkotásokra kell támaszkodnia, és hogy csak kiváló minőségű termékeket állíthat elő. Kiváló és példaértékű munkásságának, kitartásának és világszínvonalú találmányainak köszönhetően 1899. november 13-án kapott nemességet és a „belecskai” nemesi előnevet Ferenc József magyar királytól.

A válságba került pesti vagongyárat 1880-ban vette át a Ganz gyár, amely azt is felvirágoztatta. Találmányai közé tartozik a gőzüzemű illetve petróleumüzemű szántógép és a hengermalom is, amely a kenyérgyártást forradalmasította.

Feleségétől Eichleiter Lujzától három gyermeke született, Ernő, Hugó és Emma.

1907. június 14-én Budapesten halt meg, sírja Budapesten a Kerepesi úti temetőben található. Nevét a debreceni híres szakközépiskola a DSZC Mechwart AndrásGépipari és Informatikai Szakgimnáziuma őrzi, az egykori Ganz-öntöde közelében található Mechwart téren pedig 1913-ban egész alakos szoborcsoportot avattak emlékére, amely Strobl Alajos munkája volt. A szoborcsoport a II. világháborúban megsérült, ezért lebontották, helyére egy mellszobor – Kocsis András szobrászművész alkotása – került. 2001-ben emlékszobát hoztak létre tiszteletére az Országos Műszaki Múzeumban.

Mechwart András szobra

Mechwart András szobra

Kapcsolódó cikkek

Biofunkcionális filozófia

Biofunkcionális filozófia – Arisztotelésszel, Arisztotelészről és a mai emberről

A filozófiai észben megalapozott emberlét” eszméjének elkerülhetetlenségéről.

Három Oscar-díjas színész repít vissza Hollywood aranykorába

Nicole Kidman, Javier Bardem és J. K. Simmons egy filmben.

Pablo Escobar és Juan Pablo Escobar a 80-as évek közepén a Fehér Ház előtt

Felesége után fia is megírta Pablo Escobar történetét

Juan Pablo Escobar több év kutatást, és számos tényfeltáró interjút követően jelentkezik a kötettel.

Tények, konteók, gyanúsítottak – Ki felelős a Notre-Dame-ot emésztő lángokért?

A szomorú tűzeset politikai és vallási ideológiák csapdájában.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Legutóbbi cikkek

  • 2021. október 22.

  Biofunkcionális filozófia – Arisztotelésszel, Arisztotelészről és a mai emberről

  A filozófiai észben megalapozott emberlét” eszméjének elkerülhetetlenségéről.

  • 2021. szeptember 3.

  A Skynet valósága – A Terminátor és a mesterséges intelligenciák

  Avagy kell-e félnünk a Skynet pusztításától és világuralmi terveitől?

  • 2021. augusztus 4.

  Miből lesz a cserebogár? – 7 szerencsés tudós, 7 véletlen felfedezés

  A cserebogár-elv, avagy a természettudomány nagyszerű véletlenjei.

  • 2021. július 14.

  A feltaláló, aki forradalmasította a sci-fit, az irodalom mégis kiátkozta

  Egyesek szerint műfajteremtő zseni, mások szerint vakbuzgó dilettáns.

  • 2021. június 16.

  Bátorság és tudásvágy – 7 rendkívüli kalandor, akik Indiana Jones-t is lekörözik

  Régészek, felfedezők és kalandorok a valóságból, akik mind ihletői Indy alakjának.