• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Kiemelt

Ami befér az ajtón, meggyógyítom – Dr. Kelleher egzotikus állatklinikája

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Dr. Susan Kelleher a National Geographic Wild-nak köszönhetően már nem csak az amerikai állatbarát televíziónézők számára ismert. A rendkívül népszerű klinikát vezető állatorvos a cicákon és a kutyusokon kívül bármilyen állatot szívesen lát rendelőjében. A címbeli idézet már a mottójává vált, s hirdeti nagy büszkén elhivatottságát, alázatosságát és máig tartó hatalmas lelkesedését az állatgyógyítás iránt, pályafutása során pedig számos embert inspirált már, többek között lányát is.

Dr. Susan Kelleher a New York állambeli Buffalóban született 1968. április 1-jén. 1990-ben szerzett diplomát kémiából és biológiából az Alfred Egyetemen. Ezután úgy döntött, hogy Floridába költözik. Az évek során több tiszteletbeli oklevelet kapott korábbi egyetemén. Állatorvosi diplomáját a Tennessee Egyetem Állatorvosi Főiskoláján szerezte. Az állatok szeretete már kisgyerekkorától elkísérte, hiszen középiskolás és főiskolai tanulmányai során Dr. Kelleher önkéntesként dolgozott a Buffalo Állatkertben, és széleskörű tapasztalatot szerzett a madártartókkal való szoros együttműködés során. Az állatorvosi iskola alatt nagyon aktívan részt vett a madár-, egzotikus és vadon élő állatok programjában, és sok időt töltött önkéntesként a Clinch River Raptor Centerben. Az állatorvosi iskola utolsó évének vége felé két hónapot töltött Dr. Jeff Jenkinsszel San Diego-ban, mint külsős diák, majd három és fél évet kisállat-praxisban, és ezt követően kezdte meg praxisát a Broward Avian & Exotic Animal Hospital-ben.

Dr. Susan Kelleher és a kedvenc állata, a nyuszi /Forrás: https://www.himsale.com/

Dr. Susan Kelleher és a kedvenc állata, a nyuszi /Forrás: www.himsale.com/

Az állatorvosi egyetem elvégzése után Dr. Kelleher beteljesítette régi álmát, hogy egy olyan helyre költözzön, ahol télen is meleg van, így 1995 augusztusában Floridába tette székhelyét, ahol az első 3 és fél évét Dél-Floridában egy kisállat-praxisban töltötte.

Ahogy telt az idő, és egyre elterjedtebbé vált a környéken a madarak és az egzotikus háziállatok tartása, úgy döntött, hogy elkezdi saját praxisát.  Az eredmény a Broward Avian & Exotic Animal Hospital lett. Ez egy valóra vált álom: egy csendes légkör, ahol Dr. Kelleher minden figyelmét az egyedi háziállatok speciális igényeire összpontosíthatja. Egy érdekes tény vele kapcsolatban, hogy házi kedvencként tartja őket otthon, annak ellenére, hogy rendelőjében nem kezel macskákat és kutyákat. Túlságosan szereti az egzotikus állatokat, ezért döntött úgy, hogy olyan állatokat is kezel, amelyeket sok kollégája nem vállalna el.

Egy interjúban így nyilatkozott erről: „Gyerekkorom óta szokatlan házi kedvenceim voltak. Buffalo külvárosában éltem egy Hamburg nevű városban, de volt egy kiscsirkém, egy kiskacsám, egy házinyulam –mindenféle állattal nőttem fel. Minél idősebb lettem, annál lelkesebb madárleső lettem. Nagyon szerettem a madarakkal foglalkozni és a madarakat figyelni, és a középiskolás koromban elkezdtem önkénteskedni a Buffalo Zoo-ban. Rengeteg időt töltöttem azon a nyáron a középiskola és a főiskola között önkéntesként a Buffalo Állatkertben. Kéz a kézben dolgozhattam az állattartókkal, közvetlenül az állatokkal, és rengeteg nagyon értékes tapasztalatot szereztem olyan fajokról, amelyek nem számítanak hétköznapinak.”

Dr. Kelleher három gyerek (Elba, Claire és Myles) büszke anyukája.  Gyerekeivel és férjével, Greggel, valamint a család szőrös, tollas és pikkelyes házi kedvenceivel él nem messze a rendelőjüktől. Háziállatai közé tartozik egy macska, William, egy Durda nevű 90 font súlyú afrikai Spur Thigh teknős, Xander, egy kék és arany ara, valamint egy angol törpepapagáj, Nathaniel.

Emellett szeret baseballozni, kertészkedni, olvasni, kötni, biciklizni és varrni. Dr. Kelleher kiváló mentor: rendszeresen lát vendégül állatorvoshallgatókat az USA-ból és külföldről is a klinikán gyakorlatra, és jól ismert előadó hazai és nemzetközi állatorvosi találkozókon. Legidősebb lánya, Elba annyira csodálja édesanyja szakmáját, hogy ő is állatorvos szeretne lenni, mikor felnő.

Dr. Susan Kelleher /Forrás: https://www.imdb.com/

Dr. Susan Kelleher /Forrás: https://www.imdb.com/

Dr. Kelleher lelkiismeretessége példaértékű. Amikor megkérdezték, hogy mi a legnehezebb a szakmájában, a doktornő még több évtizedes tapasztalat után is a páciens elvesztését nevezte meg.

„Nehéz, mert az általam látott állatok sokkal hosszabb élettartamúak, mint a kutyák vagy a macskák. Volt egy teknős betegem, aki 90 éves volt. Jelenleg van egy dobozteknős-betegem, aki az 50-es évei közepén jár. Egészen más, ha ezek az állatok évtizedek óta a családban vannak.”

A hazai National Geographic Wild által is esténként vetített műsorát (Dr. Kelleher egzotikus állatklinikája) először 2014. október 4-én mutatták be, és eddig nyolc egymást követő évadon keresztül futott 72 epizóddal. A sorozat szereplői között két narrátor található, Josh Goodman, aki 46 epizódban szerepelt és Art Edmonds, akit az első 14 epizódban hallhattunk. A másik két ismerős arc: maga Dr. Susan (40 epizód) és Dr. Lauren Thielen, aki 40 epizódon keresztül volt jelen, mielőtt elhagyta a műsort. A kórházban több állatorvos és teljes segítő személyzet dolgozik, akik többsége nem látható a kamerák előtt. A sorozat azóta is töretlen sikert tudhat magáénak, naponta több ezer nézővel.

A doktornő sikerei ellenére is szerény és végtelenül képes örülni az elismerésnek, de még inkább annak, hogyha tud valamit tanítani, újat mutatni. Ahogy ő fogalmazott:

„Nagyon hálás vagyok a lehetőségért, hogy oktathatom az embereket, és boldoggá tesz, hogy visszajelzést kapok olyan állatorvosoktól, akik figyelemmel kísérik a műsort”…

Dr. Kelleher /Forrás: https://vetshows.com/

Dr. Kelleher /Forrás: https://vetshows.com/

Kapcsolódó cikkek

Bezárt az Ectopolis Magazin!

4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

Wednesday, a sorozat /Forrás: https://www.euronews.com/culture/2022/11/30/wednesday-beats-stranger-things-to-become-netflixs-biggest-english-language-show/

Haláli hullák szerdája – Wednesday – Sorozatkritika

A rémesen vicces Addams-feldolgozás

Andor / Disney+ / forrás: https://en.as.com/

A Zsiványos nevű űrkalóz, és mindaz, amit nem akartál tudni a lázadásról – Sorozatkritika

A Star Wars: Andor előzménysorozata a Zsivány egyes előzményfilmnek, és nem biztos, hogy indokolt volt a Disney-nek ennyire a távolba révednie.

/Forrás: oregiskola.hu/

Amikor a Föld szilánkokra szakadt – Christelle Dabos Tükörvilág-sorozata

A francia Harry Potter szériája magyarul is teljes.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2023. március 10.

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  • 2023. január 5.

  Fontos vagyok, tehát vagyok, avagy a kreatív írás művészete – Könyvkritika

  Végre Egri Lajos oktatói életművének második, utolsó felvonása is olvasható magyarul: A kreatív írás művészete rövid szakmai összefoglaló, egyúttal a Drámaírás művészetének továbbgondolása.

  • 2022. december 1.

  A Zsiványos nevű űrkalóz, és mindaz, amit nem akartál tudni a lázadásról – Sorozatkritika

  A Star Wars: Andor előzménysorozata a Zsivány egyes előzményfilmnek, és nem biztos, hogy indokolt volt a Disney-nek ennyire a távolba révednie.

  • 2022. november 21.

  A boncolás titkos művészete – Könyvkritika

  Utazás a lélek mélyére, kizárólag a legbátrabb olvasóknak!

  • 2022. november 9.

  Konkurens kiadók összefogásából született az új budapesti könyvkuckó

  Magyarországon ritkán tapasztalható nagyszerű összefogás a kultúráért.