• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Dr. Jan-Harm Pol

Tudomány

Emberséggel az állatokért – Dr. Jan Pol, a hihetetlen állatorvos

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Gyerekkoromban állatorvos szerettem volna lenni, azonban az élet más útra terelt. Mindig is nagy érdeklődéssel követtem az állatvilággal kapcsolatos híreket, a családunkban pedig tudatosan nevelem állatszeretetre a kislányom. A dokumentumszolgáltatók műsorkínálatában mindig szívesen nézünk természetfilmeket, állati dokumentumműsorokat, állatkerti realityket. Nem véletlen, hogy hamar rábukkantunk egy kivételes állatorvosra, akinek munkája sokszor ugyan nem irigylésre méltó, mégis szerethető.

Hatalmas szaktudása mellett nem mindennapi akarattal és szeretettel végzi a munkáját, 79 éves kora ellenére pedig megdöbbentően energikus, fiatalos és fitt. Ő Dr. Jan-Harm Pol, holland születésű amerikai állatorvos, aki Michiganben praktizál már több mint 40 éve. Ismerkedjünk meg közelebbről a nem átlagos életúttal, amely reméljük még nagyon sokáig folytatódik kicsi és nagy páciensei és gazdáik nagy örömére.

Dr. Jan-Harm Pol

Dr. Jan-Harm Pol

Dr. Jan Pol a II. világháború idején született, 1942-ben, Hollandiában, ahol egy tehenészetben élt. Az állatok, a föld és a természet szeretete és megbecsülése már kisgyerekként kialakult benne, s a helyi állatorvos munkájának megfigyelése egyre inkább meghozta a kedvét ahhoz, hogy erre a pályára lépjen. A középiskolában a Mayville High School-ban 1961-ben ismerte meg feleségét, Diane Dalrymplet, akivel több mint 50 éve élnek házasságban. A diploma után (1970, Utrecht University) a doktor úgy döntött, hogy Amerikában folytatja munkásságát és a Michigan-i Weidmanbe költözött feleségével, majd egy garázsból átalakítva hozták létre a Pol Veterinary Services-t. A klinikát azóta az egész világ megismerhette, hiszen több fiatal munkatársával, kollégájával és családjával együtt is nap mint nap azon fáradozik, hogy pácienseinek a legjobb ellátást biztosítsa.

A választás azért esett erre a vidékre, mert a doktor mindenképpen farmok közelében szeretett volna praktizálni, ahol lovakat és teheneket láthat el.

Munkája során a tökéletességre törekszik, s ellentétben sok fiatal kollégájával nem a modern gépekben és a drága technológiákban hisz, hanem a szaktudásban és a gyakorlatiasságban, miközben megfizethető és barátságos ellátást kínál a hozzá érkezőknek. A doktornak és feleségének saját gyermekük nem született, ezért két lányt és egy fiút fogadtak örökbe. Fiukat, Charles-t és lányukat, Kathy-t újszülöttként vették magukhoz, második lányuk, Diane Jr. pedig nyolcéves korától él velük, de 18 évesen hivatalosan örökbe is fogadták őt.

Dr. Jan-Harm Pol

Dr. Jan-Harm Pol

Dr. Pol népszerűségét Charles fiának köszönheti, aki műsorkészítőnek tanult a Miami Egyetemen, illetve filmekben is szerepelt.

„Los Angelesben dolgoztam a Nickelodeonnak, megpróbáltam nekik ötleteket eladni valóságshowkhoz. Az első műsortervem elutasították, mondván, életszagúbb anyagra van szükség, én pedig rögtön apámra és a munkájára gondoltam. Forgattunk egy epizódot, ami végül mindenkinek tetszett” – mesélte néhány évvel ezelőtt Charles Pol egy interjúban.

A The Incredible Dr. Pol (Dr. Pol Állatklinikája) című valóságshow-ban 2011-ben debütált a Nat Geo Wild csatornáján, s azóta is töretlen sikernek örvend hazánkban is.

A sorozat sikere nem meglepő, hiszen bár a nézők csak részleteket látnak a napi akár 12 órás munkanapokból, mégis átérezhetik azt a sokszor emberfeletti munkát és küzdelmet, amit az orvosok folytatnak betegeikért. Legyen az többszáz kilogrammos ló, tehén, bivaly vagy picurka kisegér, mivel gazdáiknak sokat jelentenek és mivel állatszerető emberekről beszélünk, ezért mindenki élete és egészsége ugyanolyan fontos. A doktort közel 80 évesen láthatjuk teheneket ráncigálni, miközben az ő és borjuk életéért küzd, de előfordul, hogy lovak elől kell elugrania. A hagyományos oltási feladatok mellett bőven akad különleges, elszomorító, de olykor természetesen megnevettető eset is. Találkozhatunk itt alpakával, egzotikus madarakkal, lámákkal és más házikedvencekkel. A legszomorúbb természetesen az a néhány eset, amikor a doktor és munkatársai nem tudnak segíteni és az állat elaltatása mellett kell dönteni. Ezek az alkalmak is munkájuk részei, hiszen az élet szomorú és fájdalmas eseményeket is produkál.

Dr. Jan-Harm Pol

Dr. Jan-Harm Pol

Az alázatos munka tehát közel 50 éves praxist teremtett, amelynek szép summázása a 2014-ben debütált saját könyve is, a Never Turn Your Back on an Angus Cow (New York Times Bestseller), amely magyarul Meg ne húzd a tehén farkát! címmel jelent meg. Ebben a kötetben a doktor megosztja az olvasókkal is őszinte, szívmelengető és időnként kacagtató történeteit, amelyeket akkor négy évtizedes pályafutása során gyűjtött csokorba.

Állatszeretők és gazdák figyelmébe egyaránt jó szívvel ajánlom a műsort és a kötetet is, hiszen szülőként az egyik legfontosabb tanulság vonható le belőle: a gyerekeknek szükségük van arra, hogy állatok közelében éljenek, ismerjék és szeressék őket, valamint megtanuljanak törődni velük, együtt és egymásért létezni.

Minden gyerek empátiájának fejlődésére jótékony hatást fejtenek ki az állatok, akiknek nemcsak jelene, hanem jövője is rajtunk múlik, ahogyan a miénk is rajtuk.

Dr. Jan-Harm Pol

Dr. Jan-Harm Pol

Kapcsolódó cikkek

Ami befér az ajtón, meggyógyítom – Dr. Kelleher egzotikus állatklinikája

Dr. Susan Kelleher évtizedek óta gyógyítja lelkiismeretesen az egzotikus állatokat

Irodalmi kívülállók – 10 világhírű író, aki egy egészen más szakmában kezdte

Avagy, amikor a tehetség áttevődik, és elindul egy karrier.

Gerald Durrell immáron 25 éve nincs köztünk

Örök gyerek maradt és csak az állatoknak élt – Gerald Durrell-portré

A mosolygós természetbúvár, aki csak önmagára nem figyelt eléggé.

A filozófiai értelemben vett közérzet elolvadása- Önismeret-hiány és pánik

A filozófiai értelemben vett közérzet elolvadása- Önismeret-hiány és pánik

A lételvesztésképtelenség ideájának megszületése, mint az arra való törekvés lehetett minden hiedelem legfőbb lelki-tudati bázisa.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. szeptember 8.

  Ami befér az ajtón, meggyógyítom – Dr. Kelleher egzotikus állatklinikája

  Dr. Susan Kelleher évtizedek óta gyógyítja lelkiismeretesen az egzotikus állatokat

  • 2022. augusztus 18.

  Háborús találmányok – 5 használati tárgy, melyet a második világháborúnak köszönhetünk

  A háború általában jótékony hatással van a technológiára.

  • 2022. július 1.

  Örök gyerek maradt és csak az állatoknak élt – Gerald Durrell-portré

  A mosolygós természetbúvár, aki csak önmagára nem figyelt eléggé.

  • 2022. május 20.

  A filozófiai értelemben vett közérzet elolvadása- Önismeret-hiány és pánik

  A lételvesztésképtelenség ideájának megszületése, mint az arra való törekvés lehetett minden hiedelem legfőbb lelki-tudati bázisa.

  • 2022. május 6.

  A kapitány, aki elhozta a csend világát – 25 éve hunyt el Jacques-Yves Cousteau

  A mélység úttörője, aki elementáris hatást gyakorolt a tengerkutatásra.