• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Kiemelt

Minden élet számít – Dr. Michelle Oakley, a Yukon állatorvosa

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

A Nat Geo Wild kiváló érzékkel mutat be érdekes és értékes embereket. Közéjük tartozik Yukon kedvenc állatorvosa, Michelle Oakley is, aki 1969. szeptember 16-án született Munsterban, Indiana-ban. Igazi modern nő, akinek szépsége és karakteressége az idők folyamán csak nőtt. Dr. Oakley nemcsak háziállatokat, hanem vadállatokat is kezel, izgalmas mindennapjaiba pedig évek óta minden este betekinthetünk a Nat Geo Wild segítségével.

Dr. Michelle Oakley már gyerekkorában imádta az állatokat. Szülei Steve és Georgia Plantinga maguk is állatszerető emberek. Ideje nagy részét erődépítéssel, kisállatok mentésével és lovaglással töltötte. Az állatok gondozására való törekvése leginkább amiatt alakult ki, hogy rengeteget látogatta a nagybátyja által birtokolt farmot, mely megfelelő környezetet biztosított számára, hogy új dolgokat tanuljon az állatokról.

Dr. Oakley

Dr. Oakley

Oakley 1987-ben érettségizett a Munster High Schoolban. Ezt követően, 1988-ban, a Michigani Egyetemen folytatta állatorvosi tanulmányait. Később, 1992-ben Michelle állatbiológiából szerzett BA-fokozatot. A diploma megszerzése után megfelelő helyet kellett keresni a rendelőnek és ezt Yukon-ban találta meg. Itt találkozott férjével, Shane Oakley tűzoltó és természetvédelmi tiszthelyettessel, akivel 1992. december 10-én házasodtak össze Hawaiin. Házasságkötése után megkapta a kanadai állampolgárságot. Azt mondják, „egy lány kinőhet az öledből, de soha nem fog kinőni a szívedből” – Dr. Oakley-val pedig pontosan ez történt. Shane-t és Michelle-t három kislánnyal ajándékozta meg a sors.  Elsőszülött gyermeküket, Sierra Oakley-t az évek során lenyűgözte az, amit anyja csinált, ezért úgy döntött, hogy követi az útját, és ő is állatorvos lesz. Második gyermekük Maya Oakley, aki szintén követte anyját és nővérét e pályán. A fiatal hölgyek élőben és a háttérben is segítik anyukájukat annak tévéműsorában.

Dr. Michelle Oakley munkáját és életét látva az az érzésünk támad, mint amikor a Sarah Jessica Parker által játszott vezetőt figyeltük a Csak tudnám hogyan csinálja című filmben. Nemcsak feleség, édesanya, de egy egészen elképesztő szakmai karrierút tulajdonosa. Érettségi után Kanadába ment és csatlakozott az Atlantic Veterinary College-hoz. Később 2000-ben szerezte meg az állatorvosi diplomáját, amelyben már vadállatokra szakosodott. 2001 októberétől 2009 januárjáig a Yukon vadállatorvosa és területi tudósa volt.

Dr. Oakley középen, és a lányai

Dr. Oakley középen, és a lányai

Amikor arról kérdezik, hogy mennyire veszélyes a munkája, ő nevetve jegyzi meg, hogy természetesen vadállatokkal dolgozni sohasem könnyű, hiszen ezek a vadasparkokban fogságban tartott állatok, akiken sokszor altatásban kell dolgozni, főleg azért, mert az altatók hatását sem lehet mindig kiszámítani. Nagyon nehéz feladat ez, hiszen állatorvosként ez is az ő dolga, ezért meg kell győződnie arról, hogy az állat és a csapat is biztonságban van, senki sem fog megsérülni a forgatás vagy a kezelések során. A jobb és a bal kezei a lányai, Sierra és Maya, akik édesanyjuk kitartó támaszai.

Dr. Oakely gyakornokként a Calgary Zoo-ban dolgozott a Wildlife Medicine and Zoo Internship-en, ami az állatorvosi képzése része volt. A diploma megszerzése után több évig a Calgary Zoo alkalmazottja volt, ahova még mindig visszajár. Ha az állatkertben tartózkodik, bármilyen állattal szembesülhet, a boától a gorillán át, a medvétől a tarantuláig. Bármilyen meglepő, a doktornőnek éppen a sokak számára átlagos kutya és macska páciensek jelentették az újdonságot. Az iskolában tanulta, de mivel az állatorvoslás folyamatosan változik és fejlődik, és így még akkor is, ha kutyákkal és macskákkal dolgozik valaki, a gyakorlat most más, mint 18 évvel ezelőtt.

Az állatkertben végzett munkánk nagy része az ún. „geriátriai orvoslás” azaz, a jó életminőség és a gazdagabb élet megőrzése. A mentális egészség az egyik legnagyobb része annak, amit mi állatorvosok teszünk a fogságban élő állatokért, és ez hihetetlenül fontos dolog.”

Magának a doktornőnek is nagyon sok állata van otthon, Sierra Oakley csak „bárkának” hívja a házat. Jelenleg három kutyár és egy kukoricakígyót tartanak, de volt már ott rengeteg hörcsög, egér, degu és cukorsikló, karibu borjú, és hollóbébi is. Valószínűleg minden vadon élő madárfiókát nevelt, ami a Yukonban őshonos, de tartott már kecskéket, vaddisznókat és lovakat is.

Dr. Oakley és a lányok

Dr. Oakley és a lányok

Egy vele készült interjúban Oprah Winfrey műsorában elmondta, hogy mennyire szerette a természetfilmeket és műsorokat már gyerekként: „Imádtam hallgatni a nyitó zenét. Nézni a Nat Geo Explorert, Jane Goodallt és Dian Fossey-t… Egy patakparton és egy tehenészetben laktunk és hatásukra amikor csak tudtam, állatokkal dolgoztam.” A sors úgy hozta, hogy az egykori kislány az általa imádott National Geographic Wild műsorában találta magát. A Dr. Oakley házhoz megy című műsora 2014. április 04-i televíziós premierje óta az egyik legkedveltebb sorozat a National Geographic Wild-on.

A műsor – ahogy Oakley egész élete – beteg állatok megsegítése körül forog, akiket vagy gazdáik hoznaj a rendelőbe vagy különböző állatrezervátum-intézetekből érkeznek.

Dr. Oakley elsőként diagnosztizálja, majd kezeli a beteg állatokat, rendelőjében nincs különbségtétel, a leghevesebbtől a legaranyosabb és legszeretetreméltóbbig Michelle mindegyikre egyformán és megfelelően figyel. Láthatunk itt sérült szárnyú sasokat, segít a bölénytenyésztésben, üldözi a gyógyításra szoruló vadlovakat, gyógyítja a medvét és a rozsomákot is.

Dr. Oakley

Dr. Oakley

„Valójában félek a repüléstől, ezért utálok kisrepülőkön utazni. Ha dolgoznom kell, akkor helikoptert használok, mert a munka bizonyos részeit csak így lehet elvégezni. Ráadásul itt sehová sem jutsz, ha nem tudsz motorosszánt vezetni” – mondta Oprah showjában.

Kevesen tudják, hogy a doktornő a sorozat mellett szerepel egy hosszabb műsorban az NBC reggeli műsorában, amely a Dr. Oakley házhoz megy újrahasznosított felvételeiből áll. Oakley TV-műsorának középpontjában a pontosság, a precizitás és a valósághű szempontok állnak, mivel a doktornő is ilyen ember, ezt a szakmát pedig valószínűleg csak így lehet jól csinálni. Saját maga gondoskodik a felvételek szerkesztéséről és felülvizsgálatáról, hogy a műsor még valósághűbbé váljon.

Kapcsolódó cikkek

/Forrás: oregiskola.hu/

Amikor a Föld szilánkokra szakadt – Christelle Dabos Tükörvilág-sorozata

A francia Harry Potter szériája magyarul is teljes.

Legendás állatok. 3. /Forrás: https://www.digitalspy.com/movies/a675773/fantastic-beasts-3-4-5-release-date-cast-plot-news-trailer/

Lesz-e folytatása a Legendás állatok és megfigyelésük-sorozatnak?

A Warner döntése értelmében nem annyira biztos.

Nyugati nyaralás (2022)

Érdemes felszállni arra a nosztalgiavonatra, amely a Nyugati nyaralásra robog velünk! – Filmkritika

A film, ami egy kis hazai vidámságot csempész a szürke hétköznapokba.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  A boncolás titkos művészete – Könyvkritika

  Utazás a lélek mélyére, kizárólag a legbátrabb olvasóknak!

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. november 21.

  A boncolás titkos művészete – Könyvkritika

  Utazás a lélek mélyére, kizárólag a legbátrabb olvasóknak!

  • 2022. november 9.

  Konkurens kiadók összefogásából született az új budapesti könyvkuckó

  Magyarországon ritkán tapasztalható nagyszerű összefogás a kultúráért.

  • 2022. november 9.

  Amikor a Föld szilánkokra szakadt – Christelle Dabos Tükörvilág-sorozata

  A francia Harry Potter szériája magyarul is teljes.

  • 2022. november 2.

  Jubileumi Egri csillagok-kötet érkezik Gárdonyi Géza halálának évfordulójára

  2022-ben Gárdonyi Géza halálának 100. évfordulójára emlékezünk. Egerben több hónapon át tartó ünnepi programsorozatot hirdettek meg, és ennek egyik igen…

  • 2022. október 18.

  Semmi sem származik az erőszakból és nem is származhat – Sting még mindig a régi

  Sting 2022. szeptember 29-én emlékezetes koncertet adott Debrecenben