• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
A Titanic kifut első és utolsó útjára

Tudomány

Robert Ballard titkos expedíciója – 35 éve fedezték fel a Titanic hullámsírját

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

1912. április 14-én éjjel 23 óra 40 perckor a Southamptonból New Yorkba tartó óriás luxushajó, a Titanic jéghegynek ütközött 900 kilométerre Új-Fundland partjaitól, és alig két és fél óra alatt, április 15-én hajnali 2 óra 20 perckor elsüllyedt. A 7,5 millió dollárból épült csodahajó a hivatalos számok szerint 1517 embert – utast, és személyzeti tagokat – vett magával a hullámsírba, és ott is pihent 73 hosszú éven keresztül a teljes és jéghideg sötétség fogságában, mígnem egy bátor expedíció a kettészakadt roncs nyomára bukkant. Épp ma 35 évvel ezelőtt.

A Titanic pontos helyét az UNESCO a világörökség részének nyilvánította évekkel ezelőtt, ami egyben azt is jelenti, hogy azóta tilos bárminemű lelet felszínre hozatala a nyomás, az áramlatok, és a rozsdaevő baktériumok miatt folyamatosan pusztuló roncsból, mely egyes becslések szerint 30-50 éven belül egyszerűen eltűnik majd a közel 4000 méteres mélységből. Az évforduló kapcsán úgy döntöttünk, felelevenítjük a Titanic meglelésének körülményeit, és hatását.

A Titanic kifut első és utolsó útjára

A Titanic kifut első és utolsó útjára

Egy gyermekkori álom

Robert Duane Ballard, vagy, ahogy kollégái hívják, Bob Ballard gyermekkora óta a Titanicról álmodott. San Diegóban élő kisfiúként volt szerencséje elolvasni Jules Verne Nemo kapitányát, ami örök szerelmet gerjesztett benne az óceánok mélye iránt, ugyanakkor nehezen döntötte el, hogy két érdeklődési területe, a repülés, és a merülés közül melyiket is válassza, ennek kapcsán még a Minuteman elnevezésű amerikai rakétaprogram főmérnökének is volt az asszisztense, igaz csak részmunkaidőben. 1965-ben aztán kémiából és geológiából szerzett diplomát Kaliforniában, majd két évvel később mélytengeri geológiából doktorált, és már be is állt az amerikai haditengerészethez, mint oceanográfus.

Ballard 1962 óta segített a Woods Hole Oceanográfiai Intézetnek, akik egy nagyszabású terven dolgoztak: Alvin kódnéven egy nagy mélységek biztonságos elérésére képes minitengeralattjárót fejlesztettek. Ballard 1970-ben leszerelt a haditengerészettől, ám ezt követően is tőlük igyekezett elsősorban pénzt szerezni az Alvin finanszírozására, amihez azonban igen alapos indok szükségeltetett. Az okot végül a USS Scorpion nevű atomtengeralattjáró szolgáltatta, mely 1968. május 22-én 99 fős személyzetével együtt ismeretlen helyen elsüllyedt az Atlanti-óceán északi területén.

A javában dúló hidegháború alatt az Egyesült Államok tartott tőle, hogy a szovjet hírszerzés a tengeralattjáró megtalálásán munkálkodik, mert annak fedélzetén lehetséges szigorúan titkos dokumentumokat feltételez.

Ballard számára, aki még ekkor is tartalékosként dolgozott a haditengerészetnek, a kutatás híre épp kapóra jött.

Ballard több expedíció keretében is visszatért később a roncshoz

Ballard több expedíció keretében is visszatért később a roncshoz

Egy kiváló alku

A haditengerészet Ballard közbenjárásával 1982-ben bízta meg a Woods Hole Oceanográfiai Intézet munkatársait, akik akkoriban már lassan egy évtizede a minél hatékonyabb mélytengeri roboteszközök, illetve merülő eszközök kifejlesztésén dolgoztak, Ballard pedig sikeresen megállapodott velük, hogy a maguk részéről mindent megtesznek a USS Scorpion, (valamint a USS Thresher) megtalálásáért, de cserébe a haditengerészet támogassa őket az RMS Titanic roncsai utáni kutatásban is. Ballard és a csapat nagy erőkkel vetette bele magát a munkába, elsődleges feladatuk az lett, hogy megtudják a tengeralattjárók reaktorainak állapotát, és hogy az általuk kibocsátott radioaktivitás befolyásolta-e a közvetlen környezetüket.

A haditengerészet beváltotta az ígéreteit, és az előzetes kutatások alapján Ballard csapata a Titanic feljegyzett útvonalát követve 1985. augusztus 22-én kezdett bele a kutatásba nagyjából ötszáz kilométerre Új-Fundland partjaitól. A kutatók jól emlékeztek rá, hogy a Scorpion roncsának kutatását a sérült hajótestből leszakadó törmelék határozta meg, így a Titanic esetében sem magát a hajótestet, hanem nagy mennyiségű, az óceán fenekén nyugvó törmelékszőnyeget kerestek, mely elvezethette őket a hullámsírhoz. Egy heti kutatást követően Új-Fundlantól 900 kilométerre a radar kiugró egyenetlenségeket jelzett közel 4000 méteres mélységben.

Néhány órával később, szeptember elsején hajnalban két egymástól nagyjából 600 méteres távolságban a fenéken nyugvó óriási tárgyat fedeztek fel: minden idők talán leghíresebb hajóroncsát.

A Titanic roncsa közel 4 kilométer mélyen

A Titanic roncsa közel 4 kilométer mélyen

A meglelt válaszok

A Titanic kapcsán Ballard felfedezése számtalan korábbi kérdést megválaszolt. Az elmúlt évtizedekben már több sci-fi-, és kalandregényíró – köztük Arthur C. Clarke, és Clive Cussler is – eljátszadozott a gondolattal, felszínre lehetne-e hozni a roncsot, ha sikerülne a nyomára bukkanni, az 1985. szeptember 1-i felfedezés azonban végleg eloszlatta ezeket a tévhiteket, és reményeket. Ballard megállapította, hogy a Titanic a süllyedés közben kettétört, és bár az orr-rész megközelítőleg épségben ért talajt 3821 méter mélyen, a hátsó rész a süllyedés közben darabjaira szakadt. A roncs ráadásul akkor már 73 éve nyugodott iszonyú mélységben, elképzelhetetlen nyomás alatt, kitéve az áramlatoknak, vagyis tulajdonképpen fizikai képtelenségnek tűnt egyáltalán megmozdítani is.

A legnagyobb roncsdarab, melyet valaha is sikerült a felszínre emelni – kínkeserves munkával – egy nagyjából 3 méter átmérőjű, egy kajütablakot is magában foglaló törzslemez volt, ezen túl sokkal inkább használati tárgyakat – ruhákat, szemüvegeket, gyógyszeres és parfümös üvegcséket, fésűket, pénzérméket, és épen maradt bankjegyeket – hoztak csak fel,

a kiemelés pedig egyébként sem volt soha opció, már csak kegyeleti okokból sem, hiszen ne feledjük, bár az áldozatok holttestét a mélytengeri körülmények eltüntették, még mindig több mint 1500 ember tömegsírjáról beszélünk.

Ballard volt az egyik előmozdítója a roncs világörökséggé nyilvánításának

Ballard volt az egyik előmozdítója a roncs világörökséggé nyilvánításának

Az eltűnő világörökség

Felmerült persze a kérdés, hogyan lehetséges, hogy 73 évig nem akadtak a roncs nyomára, holott a Titanic pontos helyének meghatározása után csak Ballard és csapata 15 éven belül megtalálta a Bismarck csatahajó, valamint a USS Yorktown roncsait is, a világ másik végén pedig Jacques-Yves Cousteau kapitány akkoriban épp a Titanic testvérhajójának, a Britannicnak a roncsait tanulmányozta. A fegyverkezési versenyt a legmagasabb fokozatra kapcsoló hidegháború alatt már a második világháború lezárulta után mind az amerikai, mind a szovjet oldal többek közt a háborúban is használt ultrahangos szonár továbbfejlesztésén dolgozott a nagyobb mélytengeri hatékonyság elérése érdekében, melyek már akár az 1950-es években lehetővé tették volna a Titanic roncsának meglelését.

Sőt, az 50-es évek elején hadrendbe állított atomtengeralattjárók számára megszokott gyakorlatnak számított a mélytengerben nyugvó nagytestű hajóroncsok navigációs pontokként történő használata, ám ezek pontos helye az 1980-as évek elejéig, és a műholdas navigáció kifejlesztéséig szigorú államtitoknak minősültek. Ezen a gondolati síkon maradva tehát szinte biztosra vehető, hogy mind az amerikai, mind a szovjet oldal számára az RMS Titanic pontos helye akár évtizedek óta ismert volt, ám vélhetően nem véletlen, hogy az amerikai haditengerészet is csak az 1980-as évek elején jutott el odáig, hogy támogasson egy feltáró expedíciót, hiszen a műholdas navigáció megjelenésekor a korábbi, szigorúan titkos adatok jelentőségüket vesztették.

Robert Ballard a későbbiekben az egyik leghangosabb szószólója lett a Titanic roncsának UNESCO általi világörökséggé nyilvánításának. Az immáron 108 esztendeje folyamatosan pusztuló roncs a számítások szerint a rozsdaevő baktériumoknak köszönhetően 30-50 éven belül teljesen eltűnik majd az óceán fenekéről, ám alighanem a Titanic esetében nem feltétlenül a kézzelfoghatóság a misztikus legenda kulcsa, sokkal inkább annak – sokak számára a mai napig érthetetlen – krónikája, miként szaladt az elsüllyeszthetetlennek hitt hajó saját – egyébként elkerülhető – végzetébe azon a bizonyos 1912. április 14-i fogvacogtatóan hűvös éjszakán.

Kapcsolódó cikkek

A Windsor-ház a 80-as években

Isten és a jogom – A Windsor-ház rövid története

A Windsorok élete ma is az emberek figyelmének középpontjában áll.

Mihal Gorbacsov és Ronald Reagan az INF-szerződés aláírásakor

Oscar-díjas sztárokkal készül film Gorbacsov és Reagan izlandi csúcstalálkozójáról

Az 1986-os csúcstalálkozó rengeteget alakított a szovjet-amerikai kapcsolatokon.

Umberto Eco (1932-2016)

Az irodalom professzora – 5 érdekesség az 5 éve elhunyt Umberto Eco-ról

Idén már 5 éve, hogy A rozsa neve világszerte ünnepelt írója itt hagyott minket.

Bűn és erény – Alkimista allegóriák a Notre-Dame katedrálison?

Lehetséges, hogy a Notre-Dame szobrait eltérően értelmező két tábornak egyaránt igaza van?

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Hollywood-i akták 46. – Kínai negyed (1974)

  Roman Polanski filmje megmutatta, micsoda erő lakozik a noir műfajban.

  Legutóbbi cikkek

  • 2021. július 14.

  A feltaláló, aki forradalmasította a sci-fit, az irodalom mégis kiátkozta

  Egyesek szerint műfajteremtő zseni, mások szerint vakbuzgó dilettáns.

  • 2021. június 16.

  Bátorság és tudásvágy – 7 rendkívüli kalandor, akik Indiana Jones-t is lekörözik

  Régészek, felfedezők és kalandorok a valóságból, akik mind ihletői Indy alakjának.

  • 2021. június 9.

  Villámhárítótól a Függetlenségi Nyilatkozatig – Benjamin Franklin, az amerikai polihisztor

  Nyomdász, fizikus, filozófus, feltaláló, diplomata és sakkozó.

  • 2021. május 14.

  A tehetség sokrétű ereje – 5+1 világhírű író, akik tudósként kezdték

  Orvos, biokémikus, fizikus, csillagász, és filológus, akik mind bestsellereket írtak.

  • 2021. április 30.

  Az igazi Mulder ügynök – J. Allen Hynek és a harmadik típusú találkozások

  Egy különleges történet, mely többek közt az X-aktákat inspirálta.