2020. augusztus 6., csütörtök

Zene

10 legendás progresszív rocklemez, mely elhozza neked a 70-es éveket

2020. április 7.
Becsült olvasási idő: 5 perc

Hirdetés

A rockzene fejlődése hihetetlenül jól nyomon következő az elmúlt évtizedek során, ráadásul szinte pontosan behatárolható, mely irányzatok, mikor ütötték fel a fejüket, és melyek voltak azok az évek, amiket meghatároztak jelenlétükkel, lemezeikkel, és slágereikkel. A 90-es évek eleje a grudge, a groove, és a death metal, a 80-as évek a glam és a thrash metal, míg az 1970-es évek javarészt a hard rock, valamint a számtalan zenei irányvonalat koherens egésszé alakító progresszív rock felfutásának legendás időszaka volt.

Legendás zenészek fogtak árgus szemekkel figyelt kísérletekbe, hogy ötvözzék a klasszikus zene hatásait a jazz szövevényességével, és a hard rock keménységével, amiből szerteágazó, olykor szinte követhetetlenül komplex, de leginkább vitathatatlanul eredeti művek születtek olyan alkotók fejéből, akikre a zenei világ még manapság, 2020-ban is legendaként tekint, és akik olyan későbbi, sokszorosan díjazott, és elismert bandákra voltak hatással, mint a Queensryche, a Dream Theater, a Porcupine Tree, az Opeth, Devin Townsend, vagy épp az Iron Maiden, és a Mastodon.

Időutazás a 70-es évek zenei világába

Időutazás a 70-es évek zenei világába

Rush: 2112

A legendás Rush negyedik lemeze 1976-ból népszerűségét leginkább a több rétegből, és epizódból álló, több mint húsz percre rúgó címadó dalnak köszönheti, mely egy magával ragadóan rideg, disztópikus történetet mesél el, és mely hatalmas részt vállalt abban, hogy a Rush történetének első aranylemezes eladásait produkálja az album, mára pedig a stílus történetének egyik legnagyobb klasszikusaként emlegetik.

 Pink Floyd: The Dark Side of the Moon

Egy olyan ikonikus alkotásról beszélünk, melynél csupán egy lemez fogyott jobban a könnyűzene történetében. Az érdem nem véletlen, kultikus konceptalbumról, és a banda talán legjobb lemezéről beszélünk, ahol a Pink Floyd először engedett teret az elektronikus zenei hatásoknál, és olyan univerzális témák köré építette a lemezt, mint a pénz, vagy az emberre nehezedő nyomás, mely még manapság is havi több ezer példányban fogy.

Jethro Tull: Aqualung

A Jethro Tull negyedik albumát adta ki 1971-ben, melyen két új tag is bemutatkozott a banda soraiban, az újult erő pedig új kreatív energiákat szabadított fel. Az Aqualung elmélyítette a zenekar folk gyökereit, ugyanakkor kiváló egyensúlyt képezett a hard rockkal, ezt pedig a rajongók is elismerték, nem hiába, a lemez világszerte 15 millió példányban kelt el, és a Jethro Tull történetének egyik legnagyobb sikerét hozta.

Yes: Fragile

A Close to the Edge talán elismertebb, a Tales from Topographic Oceans pedig összetettebb, a Fragile viszont valahogy játékosabb mindkettőnél. Az 1971-es lemezen ott van nyitódalként a banda talán legismertebb szerzeménye, a Roundabout is, ráadásul itt mutatkozott be a legendás billentyűs, Rick Wakeman, akinek rendkívül sokszínű játéka egy újabb dimenziót adott hozzá a Yes egyébként is szerteágazó zenéjéhez. Nagyjából máig két millió példányban talált gazdára.

Emerson, Lake & Palmer: Brain Salad Surgery

A H. R. Giger borítójába csomagolt meglehetősen furcsa címre hallgató lemez a negyedik volt a sorban a három zseniális zenész közös bandájánál, és bár kereskedelmileg sikeresnek bizonyult, a kritikus fanyalogtak némileg a hangvétele miatt, pedig a lemez kiváló egyvelegét nyújtotta a rock, a jazz, és némi jó értelemben vett popzene keverékének, manapság pedig már a legtöbb zenei portál minden idők öt legjobb progresszív lemeze közé sorolja.

King Crimson: Islands

Ismét egy negyedik lemez a műfajalapítóként is tisztelt King Crimson háza tájáról. A kritikusok által eklektikussága miatt fanyalogva fogadott album 1971 decemberében került a boltok polcaira, és némileg más bandát mutatott, mint a legendás első album, vagy a korábbi Lizard, ami a fogyási mutatókon is meglátszott, és valóban kevésbé egységes lemez, mint a fent említettek, de mára így is igazi klasszikus.

Gentle Giants: Octopus

A Gentle Giants talán a fenti legendáknál kevésbé ismert név, ugyanakkor nem kevésbé kiváló zenészek alkotta zenekar, akik pályafutásuk nagy durranását produkálták az 1972-es Octopus lemezzel. Az album a banda felfutásának kezdetét is jelentette, és manapság is az egyik leginkább tisztelt progresszív rock lemeznek számít, amit az is bizonyít, hogy a 2015-ös újrakiadásra a Porcupine Tree frontembere, Steven Wilson saját kezűleg keverte újra.

Genesis: Nursery Cryme

Egy újabb 1971-es remekmű, a hamarosan, trióformában újra koncertező Genesis korai remekműve még, sőt, első alkalommal az eredeti, legendás tagsággal, Peter Gabriellel, és Steve Hackettel. Itt még némi nyoma van a banda folkos gyökereinek, és a hangzás is még kissé talán poros, kevésbé letisztult, mint később, ugyanakkor a keményebb, rockosabb élek már megjelennek.

Kansas: Leftoverture

Egy újabb negyedik album 1976-ból, melyről alighanem a Carry On My Wayward Son című dalt mindenki ismeri, mely máig a Kansas legnagyobb sikere, holott megjelenésekor meglehetősen vegyes kritikákat kapott, ugyanakkor a Rolling Stone magazin már akkor kijelentette, hogy ez lehet a banda mindenkori legjobbja. Az Egyesült Államokban végül négyszeres platina minősítést szerzett, és négy millió példányban talált gazdára 1995-ig bezárólag.

Van der Graaf Generator: Pawn Hearts

Úgy fest, valahogy a legtöbb angol banda a negyedik albumára érik be igazán, igaz ez a Van der Graaf Generatorra, akik szintén 1971-ben jelentették meg a Pawn Hearts című lemezt, ami ugyan kereskedelmileg igencsak mérsékelt sikernek könyvelhető el, sőt, a kritikusok is igencsak megosztottak voltak vele kapcsolatban, akadtak, akik nem értették, mit akart a banda, mások üdvözölték az újdonsült, és eredeti, izgalmas koncepciókat, mára pedig már szintén egyöntetű klasszikusként tartják számon.

Kapcsolódó cikkek

Oscar-díjas dalok Grammy-díjas előadóktól

10 Oscar-díjas betétdal, Grammy-díjas előadóktól

Kiváló előadók, kiváló dalok, melyek csak emelték a filmek színvonalát.

Zene

2020. 08. 04.

Presser könyve címmel október elején érkezik a zenész önéletrajza

Presser könyve címmel októberben jelenik meg Presser Gábor önéletrajza

Az év második felének egyik leginkább várt memoárja közel 50 évnyi történetet ölel majd fel.

Hírek

2020. 07. 15.

"Ez a ti Woodstockotok!" - mondta a főszervező, Bob Geldof

35 éves a legendás Live Aid koncert

Ami a 60-as éveknek Woodstock, az a 80-as éveknek a Live Aid, mely épp 35 éves.

Hírek

2020. 07. 13.

A mester 91 éves volt

Elhunyt Ennio Morricone

A kiváló olasz mester már életében legendává vált, az egész filmszakma siratja.

Hírek

2020. 07. 06.

Hirdetés

Legutóbbi cikkek

Oscar-díjas dalok Grammy-díjas előadóktól

10 Oscar-díjas betétdal, Grammy-díjas előadóktól

Kiváló előadók, kiváló dalok, melyek csak emelték a filmek színvonalát.

Zene

2020. 08. 04.

Rózsa Miklós (1907-1995)

Magyar dallamok Hollywoodban – 25 éve hunyt el a háromszoros Oscar-díjas Rózsa Miklós

Épp ma 25 éve, hogy nincs köztünk minden idők egyik leghíresebb, magyar filmzeneszerzője.

Zene

2020. 07. 27.

"Ez a ti Woodstockotok!" - mondta a főszervező, Bob Geldof

35 éves a legendás Live Aid koncert

Ami a 60-as éveknek Woodstock, az a 80-as éveknek a Live Aid, mely épp 35 éves.

Hírek

2020. 07. 13.

Legendás lemezek, melyek korszakokat határoztak meg

10 legendás lemez, mely új távlatokat nyitott a könnyűzene világában

Maradandó alkotások, melyek felforgatták a zenei közvéleményt megjelenésükkör.

Zene

2020. 05. 20.

Facebook közösség