Zene

20 évesek a military rock királyai – Sabaton-portré

Hirdetés

Kevés zenekar van, akik nemzeti hovatartozástól, kortól és nemtől függetlenül annyi rajongóval rendelkeznek, mint a Sabaton. A svéd rockbanda forradalmasította a rockzenét és közben nemzedékeknek adja át a történelem szeretetét. Januárban volt szerencsém látni őket élőben is, az Apocalypticával és az Amaranthe-al karöltve hatalmas bulit csaptak Budapesten.

A zenekart 1999-ben alapította Pär Sundström, basszusgitáros és Joakim Brodén énekes. Az együttes neve a lovagi páncélzat lábfejet védő vassarujából származik. 2012-ben a formáció kissé szétesett, ugyanis napjainkra már csak Brodén és Sundström maradt meg pozíciójában az alapítók közül. A zenészek viszont nem csüggedtek, hiszen nem sokkal később új tagokkal bővültek soraik – többek között új ütős érkezett Hannes van Dahl (ex-Evergrey) személyében, a gitáros posztra pedig Chris Rörland és Thobbe Englund került. Első demójukat Fist for Fight néven rögzítették, amit a rockrajongók mindössze néhány hét alatt elkapkodtak a boltok polcairól. A zenekar ezt követően egyre népszerűbbé vált és hamarosan már nemcsak Svédországban ismerték a nevüket.

Sabaton-portré

Sabaton-portré

2011. augusztus 5-én megjelent a zenekar első koncertkiadványa „World War Live: Battle of the Baltic Sea”címmel. A kiadvány 2CD+DVD formátumban is elérhető, amelyen a fő koncert a 2010-es Sabaton Cruise hajón lett rögzítve. A Sabaton immár hagyományt teremtett azzal, hogy minden évben egyszer a Balti-tengerre kihajózott emeletes hajó ad helyszínt koncertjüknek. A csapat másik jellegzetessége a tank alakú dobemelvény, amellyel csak ők rendelkeznek, már ebből is azonnal felismerhetők, hogyha a road-ok egy fesztiválon pakolni kezdenek. A „Primo Victoria” című dalukból egyébként a World of Tanks-hez is készült videoklipp.

A zenekar a „military (katonai) rock” legismertebb képviselője lett az évek folyamán, sok rajongót például az „Uprising” című dallal szerzett. A dalt 2010. augusztus 1-én, a Varsói felkelés 66. évfordulóján tettek közzé hivatalos honlapjukon. A zenekar dalai kezdetben elsősorban a XX. század háborúit járták körbe, főleg a két világháborút, illetve az olyan konfliktusokat, mint Vietnam, Irak, a Falkland-szigetek vagy a balkáni harcok. Később ezen a téren is rugalmasabbak lettek, és tágítottak a horizonton:

a legmesszebbre a 2012-es „Carolus Rex” albumon merészkedtek, amely a harmincéves háborút, a karolin hadsereget, a Harmincéves háborút, illetve II. Gusztáv Adolf és XII. Károly királyok tevékenységét vette górcső alá a Svéd Birodalom 1561-1721 közé eső szakaszából.

A zenekar történetében először az új lemez nem csak angolul, hanem svéd nyelven is megjelent.

Sabaton-portré

Sabaton-portré

Hogy mégis mi a zenekar célja, küldetése? Ezt legfrappánsabban úgy vélem a basszusgitáros-alapító, Pär Sundström foglalta össze: „Mi csak népszerűsítjük a történelmet, kicsit olyanok vagyunk, mint egy múzeum: elérhetővé tesszük olyanok számára, akik nem olvasnak történelemkönyveket vagy például nem járnak múzeumba. Tavaly elindítottuk a Sabaton History Chanelt is a You­Tube-on, ahol minden dalunk történelmi hátterét is elmagyarázzuk, így már nemcsak szórakoztatunk, hanem tanítjuk is a történelmet, ami egészen komoly előrelépés” – mondta. A zenekart többször is megvádolták, hol nácizmussal, hol kommunizmussal, de ők továbbra is kiállnak amellett, hogy nem politizálnak, egyik oldalra sem állnak, hanem másokat szeretnének megismertetni a nemzetek közötti nagy történelmi eseményekkel.

A legnagyobb elismerés a rajongók szeretete mellett úgy vélem az lehet, hogy még háborús veteránok is elismerik munkásságukat: sok jelenlegi katona és veterán is rajong a zenekarért, rendszeresen küldenek nekik különféle háborúkhoz és történelmi eseményekhez kapcsolódó emléktárgyakat, a Brazil Expedíciós Erők pedig tiszteletbeli tagokká nyilvánították őket, ahogy legutóbb a 17. légideszant hadosztály veteránjait tömörítő szervezet is, akik a nácik elleni ardenneki offenzívában és a Varsity-hadműveletben is harcoltak.

A csapat dalai hitelességét tovább növeli az is, hogy néhány éve hódító útjára indították történelmi YouTube-csatorájukat „Sabaton History Channel” néven, amelyben egy amerikai történész, Indy Neidell közreműködésével a Sabaton-dalok történelmi háttere kerül elmesélésre.

Szintén fontos kiemelni, hogy a tagok az életben is mindig állják a szavukat. A csapattal sok vicces eset történt már meg, az egyik ilyen történet szerint Joakim Brodén egyszer 552 kilométert gyalogolt másnaposan, miután részegen elveszített egy fogadást, amelynek az volt a tétje, hogy a vesztesnek sétálva kell eljutnia a következő koncertre. A Falun-Trondheim távolság autóval is 7 óra, így az énekesre elég kimerítő túra várt, a rajongók azonban imádták az akcióját: sokan megkínálták útközben sörrel és ennivalóval, többen pedig az otthonukba is beinvitálták őt.

Sabaton-portré

Sabaton-portré

Fontos szót ejteni a „The Last Stand” albumukról, amelyen a történelmi paletta még színesebb lett: az utolsó szamurájlázadástól kezdve a skót függetlenségi harcokon keresztül az angol-zulu háborúkig bezárólag találunk itt mindenfajta csatározást, meghatározva ezzel a zene stílusát is. A „Sparta” című dalban a thermopülai csata elevenedik meg a spártai harcosok szemszögéből, a címadó dal pedig a Svájci Gárda 1527. május 6-i helytállásáról emlékezik meg Róma feldúlásakor. VII. Kelemen pápa ekkor ugyanis menekülni kényszerült a Vatikánból az Angyalvárba, a Gárda tartotta fel a birodalmi-spanyol Habsburg katonákat. Mintegy 40 gárdista élte túl csupán.

Az idei évben a „The Great War” című lemezével turnézó banda sajnos – más bandákhoz hasonlóan – legtöbb koncertjét kénytelen törölni  a vírus miatt, de jövőre a tervek szerint folytatják az egész világot átszelő túrát. Az I. világháború eposzi megjelenítése számos gyöngyszemet tartogat, különösen kitűnik ezek közül a címadó dal mellett a „82nd All the Way” és a „Devil dogs”, amelyek ismét slágergyanús dalok lettek.

A legszívhezszólóbb azonban az „In Flanders Fields”, szintén nem tekinthető klasszikus értelemben vett Sabaton-dalnak, hiszen itt egy John McCrae vers megzenésítése történt különös hangulatvilágú kórussal, ami méltó, és egyben nagyon szép lezárása ennek a tartalmas műnek.

A csapat jövőre ünnepli majd 20 éves fennállását a Wackeni Fesztivál keretében egy igazi születésnapi buli keretein belül, amelyet már nagyon várunk, hogyha máshogy nem, legalább online formában jelen lehessünk rajta.

Sabaton-portré

Sabaton-portré

Kapcsolódó cikkek

Az említett barlangfalon egy teljes, és két részlegesen fennmaradt disznófestmény ékeskedik

A világ legrégebbi barlangrajzaira bukkantak Indonéziában

A pontos kormeghatározást követően a tudósok már DNS-mintákat keresnek a barlangban.

Hírek

2021. 01. 15.

Jean-Jacques Rousseau (1712–1778)

Jean-Jacques Rousseau, a modern környezetvédők előfutára

Rousseau közhellyé érett jeligéje vajon valóban azt jelenti, amit sok éve gondolunk róla?

Tudomány

2021. 01. 14.

Tamam Shud-ügy

Az ismeretlen ügynök rejtélye – A Tamam Shud-ügy

Egy több, mint 70 éves rejtély, melyben minden kérdés újabb szül.

Történelem

2021. 01. 13.

Danny Boyle Steve Jones életrajzi könyve alapján dolgozik majd

A Gettómilliomos Oscar-díjas rendezője készít sorozatot a Sex Pistols történetéről

Steve Jones önéletrajzi kötetének adaptációját a Trainspotting direktora álmodja vászonra.

Hírek

2021. 01. 13.

Hirdetés

Legutóbbi cikkek

A Robbin Crosby-sztori

Milliomos rocksztárból AIDS-es hajléktalan – A Robbin Crosby-sztori

Egy glam metal legenda kilátástalan harca a drogok pokla ellen.

Zene

2021. 01. 06.

Reckless Love

A Sunset Strip örökén – A glam rock skandináv feltámasztói

A skandináv úttörőknek hála visszatért a glam rock a zenei színpadokra.

Zene

2020. 11. 18.

Freddie Mercury és Brian May 1985-ben a Live Aid koncerten Londonban

A királynő nyakékei – 9 lenyűgöző Queen-lemez

A brit legenda csúcsalkotásai, melyek fénye máig nem halványult el.

Zene

2020. 10. 14.

John Lennon (1940-1980)

Költő, zenész, aktivista, a popkultúra ikonja – 80 éves lenne John Lennon

Ráadásul idén már 40. éve lesz, hogy a leghíresebb Beatle távozott közülünk.

Zene

2020. 10. 09.

Hirdetés