• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!

Zene

5 zseniális zenész, akinek a rock&roll életérzés az életébe került

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Minden művész arról ábrándozik, hogy elismerjék, hogy odafigyeljenek azokra az értékekre, melyeket a művein keresztül közvetíteni igyekszik a világ felé, az pedig, hogy a hírnév pénzügyi, anyagi megbecsülést is jelent, látszólag már csak jótékony hozadéka a sikernek. Igen ám, de ahogy a Harry Potter és a titkok kamrájában is olvashatjuk, a „hírnév hűtlen barát”, mert az érzékeny lelket hajlamos minimális idő alatt mindenestül felemészteni, akkor pedig következnek a fájdalomcsillapítóként ható tudatmódosítók, a drogok és az alkohol, vagy még rosszabb esetben a korai és tragikus halál.

A popkultúra XX. századi története sajnos telis-tele van hasonló esetekkel, egyeseket épp a sikereik csúcsán ért el a végzet, mások saját maguk is sokat tettek érte, hogy eljussanak a legvégső pontra, és bár halálukban mindannyian legendává, kulturális ikonná váltak, félelmetes belegondolni, ha mindössze néhány évig tartó pályafutásuk alatt ilyen remekműveket adtak a világnak, vajon mire lettek volna képesek hosszútávon? Vagy talán időtlen sikerük kulcsa épp korai távozásuk volt? Ezt most biztosan nem fejtjük meg, de íme most 5 zenész, akik kétségtelenül túlságosan is korán léptek az égi deszkákra.

A végzetes rock&roll életérzés

A végzetes rock&roll életérzés

Marvin Gaye

A Motown-hangzás kialakítója, és a soul hercege már egészen fiatal korától kitűnt fantasztikus zenei adottságaival, különösen a zongora, az ütőhangszerek és az ének terén. Dobolt Stevie Wondernek, duettezett Diana Ross-szal, az 1970-es években pedig az adott társadalmi és politikai trendek aktív kritikai hangja volt sorban születő konceptalbumain, melyeken ügyesen keverte a soul egyediségét a jazz és a funky stílusjegyeivel, és gyakorlatilag az új szupersztárok – mint Michael Jackson – feltűnésééig a korszak, és a műfaj legnagyobb sztárjának számított. Gaye-t a 70-es évek közepére utolérte a rock&roll életérzés, konzekvensen kerülte az adófizetést, és a hihetetlen sikereket, valamint a feltétlen rajongói imádatot sem tudta kezelni, így sűrűn előfordult, hogy csak ült egymagában a szobájában és egész nap kokaint szívott.

Ez az állapot persze magával vont egy rendkívül mély depressziót – vagy épp ez váltotta ki a masszív szerhasználatot, nem tudni – minek köszönhetően hiába az időközben Grammy-díjat nyert Midnight Love lemez, Gaye feltartóztathatatlanul süllyedt egyre mélyebbre. Apjával mindig is nehéz viszonyt ápolt, mindketten kijelentették, hogy gyűlölik a másikat, így – miután Gaye képtelen volt végezni saját magával – kihasználta ezt az állapotot, és egy veszekedés alkalmával pisztolyt nyomott apja kezébe, arra kérve, tegye meg, amiről annyiszor beszélt. Néhány héttel később, mikor Gaye már valóban a szobájából sem mozdult ki, kokaint szívott és pornót nézett, újra összekaptak az apjával, aki ezt követően kétszer is rálőtt. Gaye azonnal, holtan esett össze, miközben a ház előtt rajongók hada skandálta a nevét.

Marvin Gaye

Marvin Gaye

Jim Morrison

A The Doors énekese a popkultúra egyik legtöbbet hivatkozott művésze, aki valóban az volt, és ezt jól jelzi, hogy költőként is legalább olyan elismernek számított, dalszövegeit pedig olyanok ihlették, mint William Blake, Oscar Wilde, Jack London, vagy Jack Kreouac. A rendkívül széleskörű műveltségű és érdeklődési körű Morrison rövid élete során többször is megemlítette különböző interjúkban, hogy „én vagyok a harmadik”. Az újságírók és rajongók nem igazán tudták mire vélni ezt a kijelentést, de miután Morrisont igazi bohém, ám mégis koncepciózus művésznek ismerte meg a világ, úgy sejtették, előbb vagy utóbb kiderül, mire céloz.

1971. július 3-án aztán a legkülönbözőbb drogokat előszeretettel fogyasztó zenészt holtan találták egy párizsi hotelszoba fürdőkádjában. A jelentések szívrohamról szóltak, és a legtöbben a mai napig hajlamosak hinni a hivatalos iratoknak, és boncolási jegyzőkönyvnek, de Morrison népszerűségének köszönhetően persze számtalan összeesküvés-elmélet látott napvilágot kábítószertúladagolásról, az amerikai kormány által elkövetett merényletről, sőt, egyes beszámolók évekkel később a világ legkülönbözőbb pontjain vélték látni Morrisont, bizonyítván, hogy csak megrendezte saját halálát, mert elege lett a személye körüli kultuszból és a The Doors-t övező felhajtásból. Híres gondolatának miértje is csak halála után nyert értelmet, hiszen Jimi Hendrix és Janis Joplin után ő lett a harmadik, akit 27 évesen ért a korai halál. Miután pedig koncertjei perfomansza olykor a sámánizmus szertartásaira épült, sokan olyan különleges spirituális erőt tulajdonítottak neki, mellyel túlélhető a halál is.

Jim Morrison

Jim Morrison

Jimi Hendrix

És ha már említettük a gitármágus, Jimi Hendrix-et, sajnos erről a listáról is lehagyhatatlan az aranykezű zseni, akitől nincs rockgitáros, aki ne tanult volna, és ne hivatkozna rá ihletforrásaként, hiszen ő volt az, aki a mai rockgitározás alapjait lefektette az 1960-as évek végén. Hendrix nagyon hamar az egyik legnagyobb zenei és kulturális ikonná emelkedett, köszönhetően annak, hogy maga volt a testet öltött tehetség, aki autodidakta módon tanult gitározni, és egy olyan jobbkezes hangszeren játszott, melyet balkezes fogásra húrozott fel, megismételhetetlen hangzásképet létrehozva. Félelmetes improvizációs készsége, a blues, a jazz és a funk stílusjegyek összeolvasztása valóban új iskolát teremtett.

1970. szeptember 18-án Hendrixet holtan találták londoni moteljének alagsorában. A gyomrában jelentős mennyiségű alkohol, és legalább 9 altatótabletta nyomai alapján arra következtettek, hogy delíriumos állapotban vélhetően saját hányásába fulladt bele, ám az esetet követően, akár Morrisonnál, itt is felmerültek ellentmondások, és kétes teóriák. Halála után a lakásán találtak egy szomorú verset, melyből többen öngyilkosságra következtettek, noha soha semmilyen formában, sem szóval, sem magatartással nem utalt erre életében, ugyanakkor többen gyanúsították menedzserét, Michael Jeffery-t a gyilkossággal, mivel Hendrix épp a halálának másnapján tálalt volna ki bíróság előtt egykori menedzsere kétes ügyeiről, és sikkasztásairól. Megint mások szerint a CIA vagy az FBI állhat a dolog mögött, miután a kormányügynökségnek nem tetszett, hogy Jimi élénk kapcsolatot ápolt a Fekete Párducok nevű szélsőséges csoportosulással. Ami bizonyos, hogy mindenki által elfogadott teória a mai napig nem áll fent Jimi Hendrix halála kapcsán.

Jimi Hendrix

Jimi Hendrix

Bon Scott

Az ausztrál AC/DC kezdeti elképesztő sikereit egyértelműen gitárpárosának, a Young testvéreknek, valamint a ráspolyos hangú énekesének, Bon Scottnak köszönhette. Az 1979-es Highway To Hell című lemezzel nem csak egy világ fedezte fel őket magának, de mintegy olyan örökéletű rockhimnuszt is alkottak, melynek népszerűsége azóta is töretlen. A hatalmas sikert Scott már csak rövid ideig élvezhette, alig egy évvel a lemez megjelenése után, 1980. február 19-én holtan találtak rá az autójában London déli részén. Scottról köztudomású volt, hogy igen súlyos és kezeletlen alkoholizmussal küzdött egészen fiatalkorától kezdve, végül úgy fest, ez lett a veszte.

Scott mindössze 33 esztendős volt azon a végzetes napon. Korábban is már legendák övezték azzal kapcsolatban, hogy a koncertek után általában a rajongók körében italozott, közvetlen természete miatt gyakorlatilag mindenhol akadtak ismerősei, akiket általában az alkoholnak hála szerzett. Előzetes vélemények szerint halálát is akut alkoholmérgezés, valamint az okozta, hogy megfulladt a saját hányásában. Barátja, akivel utolsó éjszakáján bulizott, Alistair Kinnear sokáig állította, hogy ennek semmiféle jelét nem látta a kocsiban, ahogy annak sem, amit később többen pedzegettek, azaz, hogy Scott drogtúladagolás következtében hunyt el. A legfurcsább mégis, hogy ez az Alistair Kinnear nevű „barát” néhány évvel később szőrén-szálán eltűnt, és az újságírók arra a következtetésre jutottak, hogy mindez csupán egy álnév, és talán azért volt rá szükség, hogy elfedje szerepét Bon Scott halálában.

Bon Scott

Bon Scott

Kurt Cobain

Cobain és a Nirvana nem csupán előmozdítója volt a 80-as években gyökerező rockzenei trendek átlényegülésének, de az alternatív zenei mozgalom egyik legfontosabb, emblematikus figurája is. Kiváló, ám öntörvényű, makacs, olykor mégis könnyen befolyásolható, lázadó szellemű fiatal, aki nem akar mást, csak alkotni, és zenélni, és akinek valóban nyűg minden egyéb, amelyet az ipar és a showbiznisz hoz magával. Attitűdje bizonyos szempontból rokon Marvin Gaye-el, a depresszió, a menekülés a drogokhoz ugyanúgy jelen volt az életében, így aztán bár mindenki remegve várta a következő Nirvana-lemezt, talán végül Cobain szomorúan korai halálán sem lepődtek meg.

1994. április 8-án néhány villanyszerelő érkezett Cobain házához, felesége, Courtney Love hívására, és ott találták Cobain holttestét. Akkor már vélhetően napok óta halott volt. A zenésszel fejlövés végzett, a halál oka öngyilkosság, ám ahogy a fentebbi sztárok esetén, itt is felmerültek furcsa körülmények, melyek a mai napig találgatásokra adnak okot a grudge szószólójának utolsó perceivel kapcsolatban. Cobain megírta saját búcsúlevelét, melyben tökéletesen kifejti, mennyire nem teszi már boldoggá az, amit csinál, ennek ellenére sokan mégis feleségét, Courtney Love-ot láttatták a történtek hátterében, és cikkeztek róla, hogy Cobain heroinfüggősége ekkorra már olyan határokat feszegetett, és állítólag halálakor is annyi drog volt a szervezetében, hogy ebben az állapotban képtelen lett volna egyedül meghúzni a ravaszt.

Kurt Cobain

Kurt Cobain

Kapcsolódó cikkek

Sting Debrecen 2022 /Forrás: https://www.haon.hu/helyi-kultura/2022/09/egy-vilaghiru-eletmu-dalai-sting-debrecenben/

Semmi sem származik az erőszakból és nem is származhat – Sting még mindig a régi

Sting 2022. szeptember 29-én emlékezetes koncertet adott Debrecenben

Plakát /Forrás: Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft./

Az ám, hazám címmel jön a 44. Hobo-karácsony

Irány a Budapest Kongresszusi Központ, december 18-án.

A banda, akinek a dalait akkor is ismered, ha a bandát nem – 45 éve alakult a Toto

Egy fülbeszámóan ragadós világ a világslágereken túlról.

A Presser könyve október 5-én kerül a könyvesboltok polcaira

Június közepétől lesz látható Presser Gábor memoárjának színpadi adaptációja

Mindössze pár nap és a rajongók láthatják a végeredményt.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. október 18.

  Semmi sem származik az erőszakból és nem is származhat – Sting még mindig a régi

  Sting 2022. szeptember 29-én emlékezetes koncertet adott Debrecenben

  • 2022. szeptember 1.

  A banda, akinek a dalait akkor is ismered, ha a bandát nem – 45 éve alakult a Toto

  Egy fülbeszámóan ragadós világ a világslágereken túlról.

  • 2022. április 21.

  Magyar dallamok Hollywoodban – 115 éve született a háromszoros Oscar-díjas Rózsa Miklós

  Minden idők egyik leghíresebb, magyar filmzeneszerzője.

  • 2022. március 10.

  Minden dal egy történet – 5 album, mely egyben bűnügyi sztori is

  Bűnügyi történetek az elmúlt 40 évből gitáron és dobon.

  • 2022. február 8.

  Sessionzenészből lett Hollywood legnagyobb komponistája – 90 éves John Williams

  Williams a legnagyobbaktól tanult, és túlnőtt rajtuk.