• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Reckless Love

Zene

A Sunset Strip örökén – A glam rock skandináv feltámasztói

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Mindig azt halljuk, hogy a rockzenére nincs kereslet és egyéb irányzatok sokkal népszerűbbek nála, de ez szerencsére nem igaz. A rockzene igenis jelen van az életünkben, a wackeni és tamperei fesztiválok pedig több ezer embert vonzanak világszerte. A skandináv országok mindig is útmutató jellegűek voltak a rock fejlesztésében és ez alatt nemcsak a hard rockot, a heavy vagy a dark metalt értem, hanem az utóbbi években az annak idején a Queen, a KISS vagy David Bowie által kiválóan művelt csillogó strasszos, hosszú hajas, lakkozott stílus, a glam rock is újjáéledt.

Az amerikai Steel Panther nincs egyedül, hiszen a skandináv kollégák is azon dolgoznak, hogy felélesszék és újraalkossák a glam rockot. A H.E.A.T, a The Poodles az Eclipse és a Pretty Maids énekesével közösen megvalósított, számomra teljes telitalálat Nordic Union egyfajta modern, glam rock-alapú euro-diszkót képvisel. A Nordic Union a dán hard rock legenda, a Pretty Maids énekese Ronnie Atkins, és a feltörekvő, svéd dalszerző és producer, az Eclipse és a W.E.T. tagja, Erik Martensson között létrejött kiváló együttműködés eredménye, akiknek első lemeze 2016-ban került a boltokba. A második lemez (Second Coming) 2019-ben látott napvilágot, amely azonban sajnos sok helyen csak kellemes iparosmunkának tekinthető, hiányzik belőle az első album tökéletessége, amit főleg két ilyen alkotótól erősen hiányolhatunk. A Nordic Unionra azonban ennek ellenére érdemes figyelni, mivel egyedi hangzása kiváló jövőképe lehet az északi rockzenéknek.

Ronnie Atkins

Ronnie Atkins

A svéd irányvonalhoz tartozik a már említett Eclipse, akik legutóbb a Viva La Victoria című dallal lopták be magukat a szívembe ismét a Momentum című albumról. Itt mindenképpen ki kell emeljem Erik Mårtensson tiszteletet parancsoló képességeit és bámulatos tehetségét: ennek a formációnak ő nem csak énekese, gitárosa, billentyűse, de producere, sőt hangmérnöke is, olyan polihisztor, aki sajnos ritka, nemcsak a zeneiparban, hanem más művészeti ágakban is.

A már külsőségeiben is sokkal inkább ízig-vérig glam rock formáció kedvelőinek a Crazy Lixx dalait ajánlom jó szívvel, hiszen zenéjükben is tökéletesen visszaidézik a Van Halen és a Twisted Sister korszakát, sok kritikus szemében ezért is tűnnek szolgai utánzóknak nulla egyediséggel. A 2008-ban alakult Dynazty sokkal inkább a 80-as évek metáljából táplálkozik. Ahogy Nils Molin énekes egyszer nyilatkozott: „Átléptünk minden határt, nem engedtünk utunkba semmit és senkit, és egy pillanatig sem fogtuk vissza magunkat.”

Crazy Lixx

Crazy Lixx

Átevezve Finnországba láthatjuk, hogy az ország három olyan zenekart is adott a zenetörténetnek, akikre valóban érdemes odafigyelni. Elsőként a Reckless Love-ot kell okvetlenül megemlítenünk, akiknek bár vannak durván (már-már érthetetlenül) diszkós elhajlásaik is, mint például a Child Of The Sun, de mégis hihetetlen erőt és dinamikát képviselnek.

A zenekar 2010 óta jelentet meg albumokat, a legfrissebb, a Loaded jövőre került a boltokba, ennek címadó dala már letölthető és meghallgatható.

Dalaik kellemesek, az életörömöt és a boldogságot hirdetik, ami a legfőbb oka, hogy énekesük, a Crashdïet egykori H. Oliver Twisted néven futó, mára már Olli Hermanként ismert frontembere a Reckless Love-ot választotta. A havonta több flakon lakkot és számos sminket használó Olli is egy vidám, kedves fickó, aki valósággal lubickol a zenekar élén. Egy zenekarban nagyon fontos az is, hogy a tagok ne ki-be járkáljanak, mint egy vasútállomáson, hanem összeszokott, dinamikus csapatot alkossanak. A Reckless Love-nál ez is megvalósul, hiszen Jalle, a basszusgitáros, illetve Pepe, a gitáros gyerekkori barátai Ollinak.

A Reckless Love feltámasztja az összes 80-as évekbeli ütős hajmetál bandát, de ennek ellenére képes eredeti és sokszínű maradni. Olli igazán figyelemre méltó és szerethető frontember, aki egy interjúban elmondta, számos  énekes volt rá hatással: „Korábban már említettem David Lee Roth-ot, ő az egyetlen frontember, a legszórakoztatóbb pali. Nem csak egy szimpla fószer, hanem legendás ikon. Ezen kívül mókamester, rock and roll énekes és egy rocksztár. Valójában azt sem tudom, hogy ki ő, de az tuti, hogy nagyon szórakoztató és valószínűleg az a figura, akire a leginkább felnézek. De ott van még Axl Rose, aki miatt elkezdtem énekelni, vagy Freddie Mercury, aki talán a legrejtélyesebb mindenki közül. Mindig nagy rajongója voltam a Judas Priestből Rob Halfordnak, ő is az egyik személyes kedvencem. David Coverdale hangját is nagyon csípem, Sebastian Bach is közel áll hozzám. Rengeteg énekest említhetnék még, azt sem tudom, hol kezdjem, vagy hol fejezzem be.” Az élet szép, vidám, napfényes, amit élni kell, a rock pedig örök, ezt hirdeti töretlenül a Reckless Love.

Reckless Love

Reckless Love

A Reckless Love-al ellentétben a kevésbé vidám, alapvetően svéd formáció Crashdïetnek nincs nagy szerencséje az énekesekkel. Két éven át inaktivitásra kényszerültek a legutóbbi vokalista, Simon Cruz távozása miatt. Utóbbi 2009-től 2015-ig állt a zenekar élén, de korábban énekelt náluk a fent már bemutatott H. Olliver Twisted (ma Reckless Love), illetve Dave Lepard is – mint emlékezetes, utóbbi a csapat eredeti frontembere volt, és 2006-ban követett el öngyilkosságot. Az új ember Gabriel Keyes, aki azelőtt főleg helyi zenekarokban játszott, és ez volt az első nagyobb pályás megmérettetése.

A skandináv glam/sleaze mozgalmon belül a Crashdïet a keményebb vonalat képviseli, nagyjából a Mötley Crüe hangzása köszön vissza náluk, de olykor a Guns N’ Roses pimaszsága és keménysége is szerephez jut.

A 2019-es Rust című lemezük igazi csemege, bevallom, eddig ez a munkájuk tűnik a legkidolgozottabbnak és legígéretesebbnek.

Olli Herman

Olli Herman

A Santa Cruzt Arttu Kuosmanen és Joonas Parkkonen (Johnny Cruz) alapították 2007-ben. Arttu művésznevén Archie Cruz a Skid Row, a Mötley Crue és a Guns ’N’ Roses hatására kezdett el zenélni. A csapat neve Archie fejéből pattant ki, aki iskolás korában meglátta a térképen a Santa Cruz szöveget és úgy döntött, ha egyszer lesz egy bandája, ez lesz a neve. A banda szépen halad előre évről-évre a slágerlistákon, valamint szerepeltek már a Mercedes-Benz reklámjában is.

Archie nem hallgat mai zenéket, viszont kedveli a Reckless Love-ot, a Hardcore Superstart és a H.E.A.T.-et. Ezért sem lehet véletlen, hogy a zenekar hangzása leginkább Bon Jovi korai korszakát és a Mötley Crue-t idézi.

Archie a Santa Cruzon kívül egy másik bandának, a The Local Bandnak is tagja, ami finnországi zenészekből tevődött össze, ezért is kell mindenképpen megemlíteni. Rajta kívül tagja a zenekarnak Alexi Laiho, a Children Of Bodom frontembere, Jussi69 a The 69 Eyes nevezetű zenekarból, valamint Olli Herman, a Reckless Love énekese. A banda 2013-ban alakult, eredetileg mindössze egy koncert elejéig álltak össze, ahová Archie basszusgitárosként lett kiválasztva, és Poison, valamint Mötley Crüe dalokat adtak elő. Ezt a koncertet végül még több követte, és a zenekar 2015-ben kiadta első EP-jét, a Locals Only – Dark Editiont.

Santa Cruz

Santa Cruz

Kapcsolódó cikkek

A világhírű zenész bőrébe egy másik zenész bújt

Ziggy Stardust karakterének születését mutatja be a David Bowie-életrajzi film

A hatszoros Grammy-díjas zenészt szintén egy zenész kelti majd életre a vásznon.

David Bowie a Freddie Mercury emlékkoncerten 1992-ben

Eddig kiadatlan dalaival emlékeznek a négy éve elhunyt David Bowie-ra

A pop kaméleonja immáron négy éve nincs köztünk, most több kiadatlan dal is érkezik tőle.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. október 18.

  Semmi sem származik az erőszakból és nem is származhat – Sting még mindig a régi

  Sting 2022. szeptember 29-én emlékezetes koncertet adott Debrecenben

  • 2022. szeptember 1.

  A banda, akinek a dalait akkor is ismered, ha a bandát nem – 45 éve alakult a Toto

  Egy fülbeszámóan ragadós világ a világslágereken túlról.

  • 2022. április 21.

  Magyar dallamok Hollywoodban – 115 éve született a háromszoros Oscar-díjas Rózsa Miklós

  Minden idők egyik leghíresebb, magyar filmzeneszerzője.

  • 2022. március 10.

  Minden dal egy történet – 5 album, mely egyben bűnügyi sztori is

  Bűnügyi történetek az elmúlt 40 évből gitáron és dobon.

  • 2022. február 8.

  Sessionzenészből lett Hollywood legnagyobb komponistája – 90 éves John Williams

  Williams a legnagyobbaktól tanult, és túlnőtt rajtuk.