• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Peter Gabriel-portré

Zene

Egy angol úr, aki a szívekig hatol – Peter Gabriel-portré

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Peter Gabriel a rockzene ikonikus alakja, aki nemcsak a Genesis élén, hanem szólókarrierje során is képes volt kivételeset alkotni. Az emberi jogok szószólója, akinek dalai mély gondolatokat és különleges hangzásvilágot tükröznek, amelyekben afrikai elemeket is felfedezhetünk. Szerez zenéket filmalkotásokhoz is, amelyek mindegyike elgondolkodtató, mint a Madárka, a Krisztus utolsó megkísértése, vagy a WALL-E. Életműve legendás, szorgalma és kitartása, emberiessége példaértékű.

Peter Gabriel-portré

Peter Gabriel-portré

Apja elektromérnök volt, aki 100 éves korában hunyt el, zongorázni kiskorától zenekedvelő édesanyjától tanult, aki a tehetséges gyereket támogatta, amikor meglátta tehetségét és affinitását a zeneművészethez. Zenei téren hatással volt rá a rock, a The Beatles, a soul és az akkor divatos pszichedelikus zene, de a klasszikus muzsika is. A Genesist középiskolai (Charterhouse Angol Iskolát Surrey kisvárosában) diáktársaival (Tony Banks, Mike Rutherford és Anthony Phillips) alapította 1967-ben, kezdetben dobolt, aztán előlépett énekessé, alkalmanként fuvolán is játszott. 1968-ban adták ki az első kislemezüket, a The Silent Sun-t. Rövid időn belül Anthony súlyos betegsége miatt elhagyta a zenekart, de a srácok tovább akarták folytatni. A zenekar egyre nagyobb népszerűségre tett szert, amelyhez Gabriel különleges jelmezcseréi, színpadi játéka is hozzájárult. Nem meglepő tehát, hogy a tagok megdöbbenve, félelemmel, majd dühösen fogadták bejelentését az 1975-ös turné végén, amikor közölte velük, hogy távozik a Genesisből.

Ennek oka nagyon szomorú és szülőként teljesen érthető volt: a turné alapját képező nagylemez felvételének idején született meg Anna nevű lánya, aki az anyaméhben elkapott egy fertőzést, ráadásul a köldökzsinór is rátekeredett a nyakára, így amikor világra jött, a tüdeje tele volt folyadékkal, és oxigénhiánnyal küzdött. Annyira gyenge volt, hogy az orvosok attól féltek, elveszítik. Hetekig az anyjának sem engedték meg, hogy lássa.

Hathavi szüntelen aggodalom után Anna felépült, de Peter rájött, hogy az apaság sokkal fontosabb a rock ’n’ rollnál, ami csak tetézte korábbi bizonytalanságát saját zenéjük változatlan hangzásvilágában.

Peter Gabriel-portré

Peter Gabriel-portré

Peter Gabriel így emlékezett vissza erre az időszakra: „Hatalmas dráma volt ez az életemben. A feleségem úgy emlékszik, a szülés előtt épp koncertezni voltam a zenekarral. A zenekar úgy emlékszik, mindig a feleségemmel voltam. Azt hiszem én voltam a rossz érzések oka, mert én voltam az első, akinek gyermeke született, és amíg az embernek nincsen gyermeke, nincs is róla igazán fogalma mekkora érzelmeket mozgat ez meg.”

A Genesis tagjainak félelmei természetesen érthetőek voltak, hiszen ha belegondolunk, nagyon kevés csapat tudott a frontember halála vagy távozása után is sikeres maradni; a Genesisen kívül talán csak a AC/DC mondhatja el ezt magáról, számos más zenekar vagy megszűnt, vagy csak vegetált az énekes(nő) eltűnése után. Gabriel döntésről a Solsbury Hill-ben énekel.

Gabriel első szólóalbumát 1976–77 között rögzítette Bob Ezrin producer közreműködésével, a lemez címe egyszerűen Peter Gabriel volt. Első szólósikerét a Solsbury Hill kislemeze hozta meg a számára. Ezt slágerek sora követte. A Sledgehammer, A Don’t give up Kate Bush-al, a Book of love, az In your eyes, Red Rain, a Digging in the dirt kultikus dalokká váltak az évek folyamán. Az Up után 2010-ben jelentkezett újra stúdióalbummal, amelyben Gabriel részben kortársai – David Bowie, Paul Simon, Neil Young, Lou Reed – szerzeményeit dolgozta fel, részben pedig a fiatalabb generáció – Radiohead, Arcade Fire, Bon Iver, Regina Spektor – dalterméséből válogatott.

Peter Gabriel-portré

Peter Gabriel-portré

Gabriel sosem volt sem sablonos, sem jó iparos, nem maradt mindig a megszokott úton: kirándulást tett a filmzenék világába a Birdy (Madárka) című filmhez készített filmzenéjével. A lemez alapját a film rendezője, Alan Parker által kiválasztott korábbi PG dalrészletek adták. Ezeket dolgozták, és keverték át, egészítették ki újabb, ének nélküli darabokkal.

A lemezborítón található szöveg „This record contains re-cycled material and no lyrics” is erre utal úgy, hogy a végeredmény önmagáért beszél.

A film történetét nagyszerűen festi alá ez a sötét, néha sivár, meditatív hangulat, amely a szerzeményekből árad. Ez az érdemtelenül elfeledett alkotás nagyszerűen mutatja be, hogy Gabriel milyen nagy mestere a sajátságos, hipnotikus atmoszférák teremtésének. Későbbi epikus alkotásaihoz hasonlítva is egyértelműen megállja a helyét ez a lemez, mely minden igazi Gabriel vagy filmzene hívő gyűjteményében helyet követel magának. Ugyanez mondható el a Krisztus utolsó megkísértése című Martin Scorsese filmről, amelyben a Golgotán, a kereszten, a Sátán utoljára kísérti meg Jézust az emberi élet kínálta kényelemmel és örömökkel. Ha a kereszthalál helyett megtagadja Istent, megszabadul a szenvedéseitől, Gabriel pedig a hangulatot csodálatosan fokozza zenei elemeivel.

Peter Gabriel-portré

Peter Gabriel-portré

Gabriel a környezetvédelem híve, nem véletlen, hogy láthattuk már biciklizni a Solsburry Hill alatti koncertjein, vagy hogy ő készítette a WALL-E világhírű betétdalát. Ezt egyébként az Oscar-gálán nem volt hajlandó előadni, mikor megtudta, hogy csak 65 másodpercig lehetne színpadon és valljuk be, teljesen igaza volt. Sohasem szerette, ha a művészetet megöli a kereskedelem vagy a showműsor, ehhez most is hűen tartja magát. 2016-ban Oliver Stone Snowden című filmjéhez írta a The Veil című dalt. Kreativitása nem ismer határt az idő előrehaladtával sem, 2000-ben ő komponálta az akkor megnyílt londoni Millenium Dome multimédia-show műsorának zenéjét, ez Ovo címmel jelent meg lemezen, és ő alapította az egyik első internetes letöltési szolgáltatást. A Grammy-díjat hatszor nyerte el, a Rock and Roll Hall of Fame-be 2010-ben a Genesis tagjaként, 2014-ben saját jogán is beválasztották.

Ahogy már utaltunk rá, az énekes az egyik legpolitikusabb zenész, az emberi jogok elkötelezett harcosa. 1988-ban az Amnesty International világturnéjával Magyarországon is fellépett.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata kibocsátásának évfordulójára szervezett koncertturnén – amelynek a vasfüggönyön innen csak Budapesten volt állomása – az akkori zenei színtér három szupersztárját, Peter Gabrielt, Stinget és Bruce Springsteent, az új dalszerző-énekes protestdalnokot, Tracy Chapmant, valamint az afrikai könnyűzene csillagát, Youssou N’Dourt válogatták össze.

Összefogásuk azóta is bámulatra méltó. Ott volt továbbá a Live Aid-en 1985-ben és a Nelson Mandela tiszteletére rendezett koncerten is. Nyíltan állást foglal a legkényesebb kérdésekben is, támogatja a szíriai háború áldozatainak megsegítésére irányuló küzdelmet, a hongkongi demokráciapárti tiltakozókat, a palesztin-izraeli konfliktus kérdésében a kétállami megoldást.

Magánéletéről nem sokat beszél. 1971-ben megnősült, feleségétől Jill Moore-tól két lánya van: az említett Anne és Melanie, aki édesapjával sokszor állt egy színpadon. Házassága 16 évig tartott, majd 2002-ben vette el második feleségét Meadh Flynn-t, akitől két fia született, Isaac Ralph és Luc Gabriel. Csak kívánni tudjuk, hogy az idén már 71 éves mester hamarosan újabb lenyűgöző munkával örvendeztessen meg minket. Addig is minden Peter Gabriel-rajongónak jó szívvel ajánljuk a koronavírus-járvány ideje alatt a Real World Studios-ban felvett élő anyagokat.

Kapcsolódó cikkek

Sting Debrecen 2022 /Forrás: https://www.haon.hu/helyi-kultura/2022/09/egy-vilaghiru-eletmu-dalai-sting-debrecenben/

Semmi sem származik az erőszakból és nem is származhat – Sting még mindig a régi

Sting 2022. szeptember 29-én emlékezetes koncertet adott Debrecenben

Plakát /Forrás: Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft./

Az ám, hazám címmel jön a 44. Hobo-karácsony

Irány a Budapest Kongresszusi Központ, december 18-án.

A banda, akinek a dalait akkor is ismered, ha a bandát nem – 45 éve alakult a Toto

Egy fülbeszámóan ragadós világ a világslágereken túlról.

A Presser könyve október 5-én kerül a könyvesboltok polcaira

Június közepétől lesz látható Presser Gábor memoárjának színpadi adaptációja

Mindössze pár nap és a rajongók láthatják a végeredményt.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. október 18.

  Semmi sem származik az erőszakból és nem is származhat – Sting még mindig a régi

  Sting 2022. szeptember 29-én emlékezetes koncertet adott Debrecenben

  • 2022. szeptember 1.

  A banda, akinek a dalait akkor is ismered, ha a bandát nem – 45 éve alakult a Toto

  Egy fülbeszámóan ragadós világ a világslágereken túlról.

  • 2022. április 21.

  Magyar dallamok Hollywoodban – 115 éve született a háromszoros Oscar-díjas Rózsa Miklós

  Minden idők egyik leghíresebb, magyar filmzeneszerzője.

  • 2022. március 10.

  Minden dal egy történet – 5 album, mely egyben bűnügyi sztori is

  Bűnügyi történetek az elmúlt 40 évből gitáron és dobon.

  • 2022. február 8.

  Sessionzenészből lett Hollywood legnagyobb komponistája – 90 éves John Williams

  Williams a legnagyobbaktól tanult, és túlnőtt rajtuk.