• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Pretty Maids

Zene

Fogsz-e még csókolni, ha majd a mennyben látsz? – Ronnie Atkins és a Pretty Maids

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Cikket írni általában örömteli, ám mégis vannak pillanatok, amikor rendkívül nehéz. Zeneszeretőként és rajongóként nem egyszerű leírni e a sorokat, tudva, hogy az egyik kedvenc együttesem valószínűleg nem sokáig marad ebben a formában a zenei világban. A tisztelet és a szeretet azonban úgy diktálta, hogy egy cikkel emlékezzünk meg a kezdetekről, a sikeres évekről és tekintsünk a jövőbe, amely reméljük sokáig tartogat számunkra és számukra is felejthetetlen slágereket, ahogy teszi azt épp 40 éve.

A Pretty Maids egy dán hard rock/heavy metal csapat, akiknek a története sok más bandához hasonlóan egy érdekes és kissé szomorú történet. Már 1981-ben megalakultak, tehát 2021-ben negyven éve van annak, hogy beszálltak a zeneiparba. Ez kétségkívül megsüvegelendő teljesítmény, és ha megnézzük, hogy milyen albumokat készítettek már ekkor is – Back To Back, Future World, Jump The Gun – csodálkozhatunk, hogy miért is nem ismerték meg őket többen Európában és a tengerentúlon? Gyakorlatilag a 2010-es Pandemonium albumig sokan nem is hallottak róluk. A dánok esetében talán a választott zenei irány lehet az, ami esetleg okozhatta a „sikertelenséget”, hiszen ők valahol az igazi, vérbeli hard rock-heavy metal határán mozogtak, és mindezt nagy ívű, kellemes hangzású vokális megoldásokkal párosították, ahogy teszik azt a mai napig.

Pretty Maids

Pretty Maids

Sajnos ahogy lenni szokott, ebben a csapatban is történtek tagcserék, így a zenekarban az állandóságot a mai napig a gitáros Ken Hammer, és az ezerhangú énekes, Ronnie Atkins jelenti. Ők a kezdetektől fogva tagjai és motorjai a zenekarnak, az egyéniségük és tudásuk vitte mindig is előre – úgy ahogy – a banda szekerét. Különösen a mesterdalnok Ronnie Atkins az, aki miatt tényleg érdemes figyelni a zenekarra, hiszen ennyi hangszínen és ilyen hangterjedelemmel nem sokan rendelkeznek a mezőnyben. Ő az, aki tényleg maximálisan kihasználja hangi adottságait, és ezzel olyan pazar dallamokat hoz létre, ami keveredve a sokszor kőkemény metal-os zenével, igazi katarzist képes okozni, különösen az olyan zenei hatásokkal karöltve, mint a Black Sabbath, a Metallica, a Deep Purple és az AC/DC.

2019. november 08-án jelent meg legújabb nagylemezük, az Undress Your Madness, aznap délután még egy dalt bemutattak a lemezről, a próbateremben forgatták a Will You Still Kiss Me (If I See You In Heaven)című ballada klipjét. Ez a dal csodálatos rockhimnusz, bevallom, hogy a Scorpions You and I című dalára emlékeztetett.

Ronnie ezt mondta a lemezről: „Úgy gondolom, hogy az új lemez annak a folytatása, amit az elmúlt tíz évben csináltunk. Nagyon boldog vagyok azzal, ahogy sikerült, ugyanis szerény véleményem szerint rengeteg jó dal van rajta és talán még dallamosabb, mint a korábbi anyagaink.”

Nagy kedvenceink még a Shadowlands és a Firesoul Fly.

Ronnie Atkins (balra) 1981-ben alapította a bandát

Ronnie Atkins (balra) 1981-ben alapította a bandát

Itt érkeztünk el ahhoz a ponthoz, ami elsősorban jelen cikket is ihlette, hiszen az előbb említett dalnak különös jelentősége van. Tavaly húsvétkor, amikor a világ már kifordult önmagából, érkezett a megdöbbentő hír a csapat háza tájától: Ronnie Atkins tüdőrákkal küzd. A nyáron úgy tűnt, hogy sikeresen vette fel a harcot a gyilkos kórral, azonban ősszel sajnos nagyon rossz hírrel szolgáltak az orvosai: a betegsége négyes stádiumú, ami azt jelenti, hogy gyógyíthatatlan. „Miután fájdalmaim támadtak, húsvét előtt ismét elmentem egy vizsgálatra, ami után közölték velem: szétterjedt a szervezetemben a rák, és a négyes stádiumban van” – mondta Ronnie. „Innentől fogva két út áll előttem: behúzódhatok egy sarokba és sajnálhatom magam (szerintem egy ideig pontosan ezt tettem), vagy megpróbálhatok további élni, és csinálni, amiben a legjobb vagyok. Az utóbbit választottam. A családom és az igaz barátaim nagyszerű támogatásával úgy döntöttem, tovább írom a dalokat és készítem a felvételeket, főleg, hogy számos ötlet van még bennem. Az utóbbi néhány hónapban ezeken dolgoztam, ami azt jelenti, hogy a közeljövőben új zene várható tőlem, de erről majd később árulok el részleteket.”

Szerencsére Ronnie valóban nem tétlenkedik, akaratereje és pozitivitása példaértékű. Kiadta a megígért első szólólemezét, amelyről egyelőre a Real és a One shot láthatóak és hallhatóak.

Ronnie így foglalta össze érzéseit: „Az egész világ leállt akkor, a koncertekkel kapcsolatos jövő pedig nagyon bizonytalanná vált, ahogy ma is ez a helyzet. Ez lényegében azt jelentette, hogy amennyiben rászánom magam egy szólólemezre, akkor ennek éppen itt az ideje, hiszen nem feltétlenül van időm mindenre.

Az albumon az északi rockzene színe-java közreműködik: Morten Sandager (Mercenary, Pretty Maids), Pontus Egberg (King Diamond, Wolf), Pontus Norgren (Hammerfall, The Poodles), Kee Marcello (ex-Europe) Oliver Hartmann (Avantasia, At Vance), John berg és Vikström Egg (Paralydium), Anders Ringman (Animal), Björn Strid(Soilwork, The Night Flight Orchestra). A lemezt nagy izgalommal várjuk és reménykedünk benne, hogy sok követi majd még.

Atkins rákbetegsége tavaly tavasszal újult ki

Atkins rákbetegsége tavaly tavasszal újult ki

Kapcsolódó cikkek

Peter Jackson filmjének premierjét 2021-re halasztották

November végétől látható A Gyűrűk Ura rendezőjének The Beatles-filmje

Peter Jackson filmjét eredetileg már tavaly bemutatták volna, de végül a vírushelyzet miatt elhalasztották.

A művész a 75. születésnapján jelentette be a filmet

A Forrest Gump Oscar-díjas írója dolgozik a Cher-életrajzi filmen

A színész-énekesnő pontosan a 75. születésnapján jelentette be a filmet.

Baksa-Soós János emlékére

Szabad gondolatok a vasárnap elhunyt Baksa-Soós Jánoshoz

Jó január hercege, ahogy a 30Y zenekar hasonló című dalában meg is emlékezik róla.

Frenreisz Károllyal

Hegedűs István: Az együttműködéshez őszinte szeretet kell, a pénz önmagában kevés

A Rockinform népszerű újságírója elevenítette fel nekünk a magyar rock helyzetét.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  A nagy magyar sci-fi mesemondó – Jókai Mór és a tudományos-fantasztikum

  Lehetséges, hogy a márciusi ifjú volt az egyik első magyar sci-fi író?

  Legutóbbi cikkek

  • 2021. szeptember 30.

  Szabad gondolatok a vasárnap elhunyt Baksa-Soós Jánoshoz

  Jó január hercege, ahogy a 30Y zenekar hasonló című dalában meg is emlékezik róla.

  • 2021. augusztus 11.

  Blues-rock szakállban – ZZ Top-portré Dusty Hill emlékére

  A könnyűzene dinoszauruszai 52 évig zenéltek együtt.

  • 2021. július 23.

  10 legendás progresszív rocklemez, mely elhozza neked a 70-es éveket

  A könnyűzene utánozhatatlan és úttörő ízei a közel 50 éves múltból.

  • 2021. május 19.

  Nagyon fontos, hogy az ember ne felejtse el, mennyi jóindulat van a világban – Mark Knopfler és a Dire Straits

  A Dire Straits a rockzene egyik alapköve, akiknek zenéje ma is aktuális.

  • 2021. április 29.

  MTV rocksztárból Grammy-jelölt balett szerző – Kip Winger-portré

  Csúcsról a pokolba, onnan pedig újra fel, ezúttal egy másfajta csúcsra.