Zene

Jørn Lande, a heavy metal acéltorkú norvég angyala

Hirdetés

Jørn Lande nemcsak Norvégia, hanem mára a világ egyik legsokszínűbb és legelismertebb heavy metal- és hard rock-énekese. Sajnos hazánkban kevesen ismerik, pedig többször járt nálunk, és minden alkalommal jóllakatta a közönségét. Hangszíne egészen különleges és egyedi, nem véletlen hogy szinte megszámlálhatatlanul sok produkcióban vett részt harmincéves pályafutása során.

Jørn Lande édesapja is rockzenész volt, nem meglepő, hogy mindmáig fő inspirációjaként tekint az 1970-es évek zenéjére, a Deep Purple, az Iron Maiden, a Rainbow, a Whitesnake, vagy Free hatására. Az iskolai zenekarok után az 1980-as évektől különböző formációkban énekesként vett részt, első állandó zenekara a Hydra nevet viselte. Első jelentősebb sikereket és ismertséget szerző bandája a három egykori TNT zenésszel (köztük Ronni Le Tekrø-val) közösen alapított Vagabond nevű csapat volt. Ugyan csak két albumuk jelent meg, legnagyobb eredményük mégis, hogy megírhatták és feljátszhatták az 1994-es Egyesült Államokban rendezett labdarúgó-világbajnokságra induló norvég válogatott indulóját.

Jørn Lande

Jørn Lande

A 2000-es év igen mozgalmasan alakult a számára, hiszen a Millenium nevű csapattal készí­tett egy remek melodikus rock albumot Hourglass cí­mmel. Itt együtt zenélt Ralph Santolla (Death, Iced Earth, Eyewitness Monarch, Sebastian Bach) és Shane French gitárosokkal, és Manfred Binder basszerrel, valamint Oliver Hanson dobossal. Az elmúlt évtizedek alatt Jørn Lande eljutott arra a csúcsra, amit csak kevesen tudtak elérni. Elképesztően erős, tiszta, érces, dinamikus és mégis bárki számára könnyen hallgatható és felismerhető hangja olyan erőt sugároz, ami keveseknél fedezhető fel, nem véletlen, hogy amihez hozzányúl, kis túlzással (és nem feltétlenül kereskedelmi sikerre értve) arannyá változik, legyen szó progresszí­v rockról vagy progresszí­v metalról, melodic rockról, power metalról, hard rockról.

Többek között énekelt a Millennium, a Beyond Twilight, a Brazen Abott vagy Ken Hensley lemezein, és turnézott együtt Yngwie J. Malmsteen kíséretében, zenekari pályafutásának legsikeresebb időszaka azonban minden bizonnyal a Masterplan nevéhez fűződik.

2002-ben a Helloween-ből érkező Roland Grapow, valamint Uli Kusch dobos hozta létre az együttest, melyhez Lande mindeddig két nagylemez erejéig csatlakozott. A zenekar 2003-ban Európa-szerte bemutatta első nagylemezét, ennek során hazánkban a Petőfi Csarnokban is felléptek, majd a Gamma Ray kíséretében Dél-Amerikában turnéztak. A felejthetetlen Ronnie James Dio halálát követően 2010 júliusában Lande egy teljes albummal tisztelgett a példaképének tartott énekes életműve előtt, amelynek nyomán a Heaven and Hell tagjai az egyetlen Dio-emlékkoncertre (London, 2010. július 24, High Voltage Festival) is Lande-t kérték fel énekesnek.

Jørn Lande

Jørn Lande

Ronnie James Dio 2010 májusában hunyt el gyomorrákban. Ő volt minden idők egyik legnagyszerűbb heavy metal énekese (sokak szerint ő maga alkotta meg a heavy metal éneklést), akit még a legnagyobb zenészek is mesterüknek tartottak. Sokan jártak a nyomában, de ő volt az igazi, az eredeti, a Rainbow zenekar hangja és lelke, a Black Sabbath máig legnagyobb énekese (és itt kérek elnézést az Ozzy Osbourne rajongóktól).

Jorn ezt követően egy egész albumot szentelt Dio emlékének: csodálatos tisztelgés egy legenda előtt, érzelmes, tiszta, és igényes.

Jorn teljesítményén hallatszik, hogy minden energiáját, és erejét latba vetette a lemez elkészültéhez, és a 13 szerzeményben tökéletesen megidézte a mester kreativitását. Ha csukott szemmel hallgatod, mintha maga Dio énekelne nekünk a síron túlról is.

Másik emlékezetes lemeze a 2015-es Swing of Death volt, egy a téma minden elcsépelt volta ellenére is csodás vámpírtörténet. „Egy fantasztikus és démon love story, melyet Bram Stoker Dracula című műve ihletett. Az elmúlt négy évben kisebb-nagyobb megszakításokkal dolgoztunk ezen az epikus albumon, ami még véletlenül sem egy epikus rockopera, a megszokott mesemondóval és hosszú instrumentális részekkel, annál inkább egy sötét és dallamos rockalbum, tele potenciális rádió-slágerekkel”– mondta akkor. Akik imádják a legendákat, a vámpírmisztikumot és a kiváló zenéket, azoknak kötelező darab.

Jørn Lande

Jørn Lande

Az elmúlt években többek között Alice Cooper, Eric Singer (KISS) és Rudolf Schenker (Scorpions) oldalán szerepelt Tobias Sammet Avantasia című projektjének albumain, és részt vett Arjen Lucassen egyik Ayreon lemezén is.

Januárban a Facebook oldalán jelentette be, hogy ő is ott lesz az idei Eurovíziós Dalfesztivál selejtezőjében. A Faith Bloody Faith című dalról a következőket mondta: „Részt veszek a csatában, hogy én képviselhessem Norvégiát az Eurovíziós Dalfesztiválon 2021-ben!” Sajnos csak 2. helyezett lett, de ez munkásságának értékéből semmit sem von le, sőt az elmúlt évtizedekben elérte, hogy napjaink talán legjobb hard rock énekeseként tartsák számon. Reméljük, hogy egyik évben egy igazi rocker is kijut ismét az Eurovízió színpadára, Jorn pedig még nagyon sok évtizedig örvendeztet meg minket tudásával, hangjával és hatalmas szívével.

Kapcsolódó cikkek

A legendás Def Leppard

Örömzene a Sunset Stripen – 10 legendás glam metal album

Avagy az étvized, amikor a könnyűzenei élet legmeghatározóbb stílusa a rockzene volt.

Zene

2021. 04. 20.

Dave Grohl a karantén hatására ragadott tollat

A Nirvana egykori dobosa, és a Foo Fighters jelenlegi frontembere is megírta memoárját

Dave Grohl az az ember, akinek igazán van mit mesélni sikerről és újrakezdésről.

Hírek

2021. 04. 14.

Rob Halford önéletrajza őszintesége miatt is lett óriási siker

Kendőzetlenül vall életének árnyoldalairól memoárjában Rob Halford

Minden idők egyik legfontosabb heavy metal énekese számára nem létezik tabutéma.

Hírek

2021. 04. 12.

Kedvenc Genesis-lemezeink

Műfajokon átívelő láthatatlan érintés – A 10 kedvenc Genesis-lemezünk

A Genesis munkássága a könnyűzene megkerülhetetlen mérföldköve.

Zene

2021. 04. 09.

Hirdetés

Legutóbbi cikkek

A legendás Def Leppard

Örömzene a Sunset Stripen – 10 legendás glam metal album

Avagy az étvized, amikor a könnyűzenei élet legmeghatározóbb stílusa a rockzene volt.

Zene

2021. 04. 20.

Kedvenc Genesis-lemezeink

Műfajokon átívelő láthatatlan érintés – A 10 kedvenc Genesis-lemezünk

A Genesis munkássága a könnyűzene megkerülhetetlen mérföldköve.

Zene

2021. 04. 09.

Báthory Zoltán

Magyarock Amerikában – Magyar zenészek, akik megcsinálták a szerencséjüket a tengerentúlon

Nem is olyan lehetetlen boldogulni a legnagyobb zenei piacon.

Zene

2021. 03. 29.

5 zseniális zenész, akinek a rock&roll életérzés az életébe került

Félresiklott sorsok a showbiznisz ölelő karmai közt.

Zene

2021. 03. 25.

Hirdetés