• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Jørn Lande

Zene

Jørn Lande, a heavy metal acéltorkú norvég angyala

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Jørn Lande nemcsak Norvégia, hanem mára a világ egyik legsokszínűbb és legelismertebb heavy metal- és hard rock-énekese. Sajnos hazánkban kevesen ismerik, pedig többször járt nálunk, és minden alkalommal jóllakatta a közönségét. Hangszíne egészen különleges és egyedi, nem véletlen hogy szinte megszámlálhatatlanul sok produkcióban vett részt harmincéves pályafutása során.

Jørn Lande édesapja is rockzenész volt, nem meglepő, hogy mindmáig fő inspirációjaként tekint az 1970-es évek zenéjére, a Deep Purple, az Iron Maiden, a Rainbow, a Whitesnake, vagy Free hatására. Az iskolai zenekarok után az 1980-as évektől különböző formációkban énekesként vett részt, első állandó zenekara a Hydra nevet viselte. Első jelentősebb sikereket és ismertséget szerző bandája a három egykori TNT zenésszel (köztük Ronni Le Tekrø-val) közösen alapított Vagabond nevű csapat volt. Ugyan csak két albumuk jelent meg, legnagyobb eredményük mégis, hogy megírhatták és feljátszhatták az 1994-es Egyesült Államokban rendezett labdarúgó-világbajnokságra induló norvég válogatott indulóját.

Jørn Lande

Jørn Lande

A 2000-es év igen mozgalmasan alakult a számára, hiszen a Millenium nevű csapattal készí­tett egy remek melodikus rock albumot Hourglass cí­mmel. Itt együtt zenélt Ralph Santolla (Death, Iced Earth, Eyewitness Monarch, Sebastian Bach) és Shane French gitárosokkal, és Manfred Binder basszerrel, valamint Oliver Hanson dobossal. Az elmúlt évtizedek alatt Jørn Lande eljutott arra a csúcsra, amit csak kevesen tudtak elérni. Elképesztően erős, tiszta, érces, dinamikus és mégis bárki számára könnyen hallgatható és felismerhető hangja olyan erőt sugároz, ami keveseknél fedezhető fel, nem véletlen, hogy amihez hozzányúl, kis túlzással (és nem feltétlenül kereskedelmi sikerre értve) arannyá változik, legyen szó progresszí­v rockról vagy progresszí­v metalról, melodic rockról, power metalról, hard rockról.

Többek között énekelt a Millennium, a Beyond Twilight, a Brazen Abott vagy Ken Hensley lemezein, és turnézott együtt Yngwie J. Malmsteen kíséretében, zenekari pályafutásának legsikeresebb időszaka azonban minden bizonnyal a Masterplan nevéhez fűződik.

2002-ben a Helloween-ből érkező Roland Grapow, valamint Uli Kusch dobos hozta létre az együttest, melyhez Lande mindeddig két nagylemez erejéig csatlakozott. A zenekar 2003-ban Európa-szerte bemutatta első nagylemezét, ennek során hazánkban a Petőfi Csarnokban is felléptek, majd a Gamma Ray kíséretében Dél-Amerikában turnéztak. A felejthetetlen Ronnie James Dio halálát követően 2010 júliusában Lande egy teljes albummal tisztelgett a példaképének tartott énekes életműve előtt, amelynek nyomán a Heaven and Hell tagjai az egyetlen Dio-emlékkoncertre (London, 2010. július 24, High Voltage Festival) is Lande-t kérték fel énekesnek.

Jørn Lande

Jørn Lande

Ronnie James Dio 2010 májusában hunyt el gyomorrákban. Ő volt minden idők egyik legnagyszerűbb heavy metal énekese (sokak szerint ő maga alkotta meg a heavy metal éneklést), akit még a legnagyobb zenészek is mesterüknek tartottak. Sokan jártak a nyomában, de ő volt az igazi, az eredeti, a Rainbow zenekar hangja és lelke, a Black Sabbath máig legnagyobb énekese (és itt kérek elnézést az Ozzy Osbourne rajongóktól).

Jorn ezt követően egy egész albumot szentelt Dio emlékének: csodálatos tisztelgés egy legenda előtt, érzelmes, tiszta, és igényes.

Jorn teljesítményén hallatszik, hogy minden energiáját, és erejét latba vetette a lemez elkészültéhez, és a 13 szerzeményben tökéletesen megidézte a mester kreativitását. Ha csukott szemmel hallgatod, mintha maga Dio énekelne nekünk a síron túlról is.

Másik emlékezetes lemeze a 2015-es Swing of Death volt, egy a téma minden elcsépelt volta ellenére is csodás vámpírtörténet. „Egy fantasztikus és démon love story, melyet Bram Stoker Dracula című műve ihletett. Az elmúlt négy évben kisebb-nagyobb megszakításokkal dolgoztunk ezen az epikus albumon, ami még véletlenül sem egy epikus rockopera, a megszokott mesemondóval és hosszú instrumentális részekkel, annál inkább egy sötét és dallamos rockalbum, tele potenciális rádió-slágerekkel”– mondta akkor. Akik imádják a legendákat, a vámpírmisztikumot és a kiváló zenéket, azoknak kötelező darab.

Jørn Lande

Jørn Lande

Az elmúlt években többek között Alice Cooper, Eric Singer (KISS) és Rudolf Schenker (Scorpions) oldalán szerepelt Tobias Sammet Avantasia című projektjének albumain, és részt vett Arjen Lucassen egyik Ayreon lemezén is.

Januárban a Facebook oldalán jelentette be, hogy ő is ott lesz az idei Eurovíziós Dalfesztivál selejtezőjében. A Faith Bloody Faith című dalról a következőket mondta: „Részt veszek a csatában, hogy én képviselhessem Norvégiát az Eurovíziós Dalfesztiválon 2021-ben!” Sajnos csak 2. helyezett lett, de ez munkásságának értékéből semmit sem von le, sőt az elmúlt évtizedekben elérte, hogy napjaink talán legjobb hard rock énekeseként tartsák számon. Reméljük, hogy egyik évben egy igazi rocker is kijut ismét az Eurovízió színpadára, Jorn pedig még nagyon sok évtizedig örvendeztet meg minket tudásával, hangjával és hatalmas szívével.

Kapcsolódó cikkek

A banda, akinek a dalait akkor is ismered, ha a bandát nem – 45 éve alakult a Toto

Egy fülbeszámóan ragadós világ a világslágereken túlról.

Hans Zimmer 2017 után koncertezik ismét a magyar fővárosban

2023 nyarán ismét Budapesten koncertezik a kétszeres Oscar-díjas Hans Zimmer

Korunk egyik legkeresettebb filmzeneszerzője az áprilisi koncert után újra visszatér a magyar fővárosba.

A Presser könyve október 5-én kerül a könyvesboltok polcaira

Június közepétől lesz látható Presser Gábor memoárjának színpadi adaptációja

Mindössze pár nap és a rajongók láthatják a végeredményt.

Szeptemberben jön magyarul az Oscar-díjas Will Smith memoárja

A kötet idehaza is megjelenik még idén szeptemberben.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Tiszeker Dániel (forrás: filmklubpodcast.hu)

  Tiszeker Dániel: A célunk az volt, hogy a bennük élő gyermeket szólítsuk meg

  Amikor a forgatáson 100-150 ember azért van ott, hogy közösen alkossunk egy jót, azt én semmihez sem tudom hasonlítani.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. szeptember 1.

  A banda, akinek a dalait akkor is ismered, ha a bandát nem – 45 éve alakult a Toto

  Egy fülbeszámóan ragadós világ a világslágereken túlról.

  • 2022. április 21.

  Magyar dallamok Hollywoodban – 115 éve született a háromszoros Oscar-díjas Rózsa Miklós

  Minden idők egyik leghíresebb, magyar filmzeneszerzője.

  • 2022. március 10.

  Minden dal egy történet – 5 album, mely egyben bűnügyi sztori is

  Bűnügyi történetek az elmúlt 40 évből gitáron és dobon.

  • 2022. február 8.

  Sessionzenészből lett Hollywood legnagyobb komponistája – 90 éves John Williams

  Williams a legnagyobbaktól tanult, és túlnőtt rajtuk.

  • 2022. január 4.

  Zaklatott energiák, hömpölygő bánatmetál – 60 éves lenne Peter Steele

  Egy ember, akinek szenvedés volt az élet, és aki mindig az elveszett hangokat kereste.