• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Báthory Zoltán

Zene

Magyarock Amerikában – Magyar zenészek, akik megcsinálták a szerencséjüket a tengerentúlon

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Gyakran halljuk azt a teljesen téves állítást, hogy a magyar zenészek az esélytelenek nyugalmával indulnak, amennyiben külföldi zenei karrierről álmodoznak, mert képtelenség betörni a zenei piacra a tengerentúlon. Szerencsére ezt azonnal meg tudjuk cáfolni, hiszen több nemzetközi hírű zenész nemcsak magyar felmenőkkel büszkélkedhet, de akár több évig, évtizedig Magyarországon élt, hogy aztán szerencsét próbáljon a nagyvilágban és később a legnagyobb zenekarokkal dolgozhatott együtt. Olyanokkal, mint a Five Finger Death Punch, a Mayhem, a Motörhead, az Ignite vagy a Powerwolf. Lássuk most a tengerentúlon is ismert, legkiválóbb hazánkfiait egy csokorba gyűjtve.

Báthory Zoltán

Báthory Zoltán magyar születésű amerikai zenész, dalszerző, producer, aki napjaink egyik legnépszerűbb zenekarának a Los Angeles-i Five Finger Death Punch heavy metal együttesnek nemcsak az alapítója, hanem a ritmusgitárosa, és fő dalszerzője is egyben. Zoli 1995-ben hagyta el Magyarországot, hogy Szentendréről New Yorkba költözhessen, ugyanis az akkori bandájának, a Sunskullnak szerződést ajánlottak, de végül az albumuk nem jelent meg. Ezt követően tervezéssel és dizájnnal foglalkozott a megélhetésért, de a zene maradt az élete. Az így keresett pénzéből vették fel később a Five Finger Death Punch első albumát. A zenekar tavaly adta első koncertjét hazánkban a Megadeth-tel. Zoli többször is szólt magyarul a közönséghez, ami érezhetően meghatotta a publikumot. Ő maga egyébként lelkes állatvédő, pilóta és egy ideig az űriparban is dolgozott, valamint alapított egy vállalkozást, egy jiu-jitsu felszerelést gyártó céget, az Alpha Dog Combat Gear-t.

Báthory Zoltán

Báthory Zoltán

Téglás Zoltán

Téglás Zoli szintén nem kispályás a szakmában, hiszen annak idején Slash is meghallgatta a Velvet Revolver frontemberi posztjára még a 2000-es évek elején, valamint kisebb szerepei voltak több, Magyarországon forgott filmben is, mint amilyen a Ridley Scott által rendezett Mentőexpedíció, vagy a Terminátor-sorozat hatodik része. Báthory Zolihoz hasonlóan szintén lelkes állatvédő, aktívnak foglakozott többek közt a pelikánok költési helyének megőrzésével is. Aki nem ismerné, ő az Ignite együttes frontembere, zenéjükbe épp Zoli révén kerülhettek magyar népzenei motívumok is, emellett olyan együttesek projektjeiben is közreműködött ideiglenesen, mint a The Misfits vagy a Motörhead. 2019-ben 25 év után kilépett eredeti csapatából, de szerencsére a zenével nem szakított végleg, és jelenleg Zoli Band nevű új formációjával muzsikál.

Téglás Zoltán

Téglás Zoltán

Csihar Attila

Zenei pályafutását a híres, vagy inkább hírhedt magyar Tormentor zenekarban kezdte, amely nemzetközi viszonylatban is nagy tiszteletnek örvend az extrém zenék kedvelőinek sorában, jellegzetes hangzásuk később a black metal mozgalom ikonikus bandájára, a Mayhemre is nagy hatást gyakorolt. Az összefonódás nem véletlen, hiszen végül Csihar énekelte fel a Mayhem 1994-ben megjelent De Mysteriis Dom Sathanas című albumát, mely már a black metal stílus egyik abszolút klasszikusának és irányadó művének számít. 2004-ben újra csatlakozott a Mayhemhez, s azóta négy albumot készítettek együtt, az utolsó Daemon címmel, 2019-ben került a lemezboltokba. Jelenleg az egészségmegőrzésre is figyel, vitaminokat és étrendkiegészítőket forgalmaz, készít és aktívan részt veszt a gyártási folyamatokban, így nem ritkán traktorra ül, hogy elvégezze a növények aratását.

Csihar Attila

Csihar Attila

Farkas Zoltán

Farkas Zoli neve talán kevesebbet mond az olvasónak, pedig az Ektomorf thrash metal csapatot kifejezetten kellemes hallgatnivaló lesz azok számára, akik Sepulturán vagy Slayeren nőttek fel. A két testvér, Farkas Zoltán gitáros/énekes, Farkas Csaba basszusgitáros, valamint Ternován Csaba dobos alapította a bandát 1994-ben. 1995-ben készítették el első demójukat Romok alatt címmel, viszont az igazi sikert csak öt évvel később megjelent harmadik és egyben vízválasztó lemezük, a  Kalyi Jag hozta el 2000-ben. A lemez megjelenése után kiköltöztek Németországba, ahol felhívták a Nuclear Blast kiadónál azt az embert, aki egyszer egy koncertjük után gratulált nekik és fantasztikusnak nevezte őket. A cég a találkozó után azonnal szerződést kötött velük, a gitáros pozícióba pedig Schrottner Tamás került. Az Ektomorf egészen különleges hangzású zenekar, külön érdekessége, hogy a cigány népzene és folklór elemeit vegyíti a metal elemeivel, ami leginkább az alapító testvérpár cigány gyökereinek köszönhető.

Farkas Zoltán

Farkas Zoltán

A régi motorosok

Áttekintésünk végén természetesen ki kell emeljük azokat a zenészeket, akik a 70-es évek óta örvendeztetik meg a közönséget tehetségükkel. Paul Simon neve mindenki számára ismert. Paul magyar zsidó család fia, apja, Lajos állítólag elsőként hegedült a Magyar Rádióban. Ő maga már Amerikában született, és itt alapította meg a Simon & Garfunkelt, amelyet ha másról nem is, de a kiváló Diploma előtt című film filmezéjéről, a„Mrs. Robinson-ról mindenki jól ismerhet. Simon bár már 79 éves, a mai napig aktív szólista, összességében tizenkét Grammy-díj tulajdonosa, akit mind zenekarban, mind szólóban beiktatta 1991-ben és 2001-ben a Rock and Roll Hall of Fame-be.

Paul Simon

Paul Simon

Tommy Ramone, a legendás New Yorki punk csapat, a Ramones utolsó alapító tagja és dobosa ridgewoodi lakásában, 62 éves korában hunyt el rák következtében 2014-ben. Az Erdélyi Tamásként 1952. január 29-én, Budapesten született Ramone az egyetlen magyar származású zenész eddig Gene Simmons mellett, aki bekerült a rock and roll halhatatlanjai közé (Rock and Roll Hall of Fame). Tiszteletére emléktáblát avattak szülőházánál, a budapesti Bajcsy-Zsilinszky út 36-38. alatt, a Toldi mozi bejáratánál. Ramone-t olyanok tisztelték hatásaik közt, mint Lemmy, a Motörhead alapító-énekes-basszusgitárosa, ami nem csoda, hiszen ott bábáskodott a rockzene születésénél, 1970-ben még hangmérnökasszisztensként is dolgozott Jimi Hendrix Band of Gypsys című albumán.

Tommy Ramone

Tommy Ramone

Kihagyhatatlan a csapatból az Izraelben, 1949-ben született Gene Simmons is (Chaim Witz). Édesanyja, Kovács Flóra Magyarországon nőtt fel, ahogy Simmons édesapja, Witz Ferenc is. Flóra túlélte a náci koncentrációs tábort, ám családja nagy része sajnos odaveszett, ezután vándorolt ki férjével Izraelbe, majd onnan az Egyesült Államokba. Flóra 93 éves korában tavaly hunyt el. Az óhazához, azaz Magyarországhoz nem kötődött, nem járt vissza, fiának azonban gyakran énekelt magyar altatódalokat. „Nincs bennünk harag, csupán nem akarunk vakargatni egy olyan sebet, ami soha nem fog teljesen begyógyulni” – nyilatkozta erről Simmons 2010-ben. A zenész a KISS énekeseként, alapítójaként és basszusgitárosaként ismert, a hard rock egyik legnagyobb hatású alakja bandájával együtt, akik lenyűgöző színpadi látványvilágukkal mintegy forradalmasították a zenei showbizniszt. Mikor 2010-ben utoljára léptek fel Magyarországon, Simmons elénekelte az Az a szép, akinek a szeme kék című dal egy részletét is.

Gene Simmons

Gene Simmons

Kapcsolódó cikkek

A művész a 75. születésnapján jelentette be a filmet

A Forrest Gump Oscar-díjas írója dolgozik a Cher-életrajzi filmen

A színész-énekesnő pontosan a 75. születésnapján jelentette be a filmet.

Frenreisz Károllyal

Hegedűs István: Az együttműködéshez őszinte szeretet kell, a pénz önmagában kevés

A Rockinform népszerű újságírója elevenítette fel nekünk a magyar rock helyzetét.

Elhunyt Charlie Watts, a The Rolling Stones dobosa

A The Rolling Stones legendás dobosa 80 éves volt.

Blues-rock szakállban – ZZ Top-portré Dusty Hill emlékére

A könnyűzene dinoszauruszai 52 évig zenéltek együtt.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Legendás párosok

  A filmtörténelem 5 elválaszthatatlan színészpárosa, akik valóban jóbarátok voltak

  Ismerősökből kollégák, kollégákból olykor életre szóló barátok.

  Legutóbbi cikkek

  • 2021. szeptember 30.

  Szabad gondolatok a vasárnap elhunyt Baksa-Soós Jánoshoz

  Jó január hercege, ahogy a 30Y zenekar hasonló című dalában meg is emlékezik róla.

  • 2021. augusztus 11.

  Blues-rock szakállban – ZZ Top-portré Dusty Hill emlékére

  A könnyűzene dinoszauruszai 52 évig zenéltek együtt.

  • 2021. július 23.

  10 legendás progresszív rocklemez, mely elhozza neked a 70-es éveket

  A könnyűzene utánozhatatlan és úttörő ízei a közel 50 éves múltból.

  • 2021. május 19.

  Nagyon fontos, hogy az ember ne felejtse el, mennyi jóindulat van a világban – Mark Knopfler és a Dire Straits

  A Dire Straits a rockzene egyik alapköve, akiknek zenéje ma is aktuális.

  • 2021. április 29.

  MTV rocksztárból Grammy-jelölt balett szerző – Kip Winger-portré

  Csúcsról a pokolba, onnan pedig újra fel, ezúttal egy másfajta csúcsra.