• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
Lemezek a hidegháborúról

Zene

Megosztott világ, paranoid dallamok – 5 világhírű lemez, mely a hidegháborúról mesél

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Mindenkinek megvan a maga fegyvere. Kinek a toll, kinek a kamera, kinek egy hangszer, és ezek olykor élesebb hangot adnak bármely lőfegyvernél, nagyobbat durrannak a legkorszerűbb bombáknál, de ami a legfontosabb, felhívják a figyelmet a világunkban uralkodó állapotokra, és emellett hűsen mesélnek arról a közegről, melyben megszülettek. Ezek a kompozíciók pedig olykor tényszerűbben közelítenek egyes folyamatokhoz, mint egy tévéhíradó, hiszen esszenciájában képesek megragadni egy mindent átható állapotot.

A zene a mesélés egyik tökéletes eszköze, történet és hangulat egyik legegyedibb összekapcsolása. Ez volt az a csatorna, melyen át dalok születtek a második világháborúba induló katonákról, melyek a hazajövetelükről meséltek, dalok születtek a Vietnámi-háborúról, és az áldozatok céltalanságáról, a hatalom intrikáiról, és dalok, sőt, egész albumok születtek a hidegháborúról, a mindennapos paranoiáról, a félelem sokrétűségéről, és a megosztott világ eljövendő békéjéről is. Elővettünk most 5 alkotást világhírű zenészek diszkográfiájából, melyek tökéletesen ragadták meg a világtörténelem egyik legfontosabb, és legellentmondásosabb időszakát.

David Bowie: Heroes (1977)

Szinte hihetetlen, hogy az extravagáns zseni is már lassan 6 éve, hogy nincs köztünk. Bowie igazi mitikus művész, köszönhetően szerteágazó zenei hatásainak, absztrakt instrumentális kompozícióinak, és történetközpontú koncepcióinak, melyek egyik csúcsa kétségtelenül az 1977-es Heroes című album, melynek címadó dala az énekes-előadó talán leghíresebb szerzeménye is egyben. A Heroes-ban már a felvétel helye is szimbolikus, Nyugat-Berlin, a Hansa Tonstudio, mely mindössze 500 méterre ált a Faltól. Nem véletlenül, az albumnak John Lennon is nagy rajongója volt. Bowie zenéjében a 70-es évek heroinfüggőség alatt töltött évei mind-mind visszaköszönnek a lemezből áradó sűrű, dühös, máskor zaklatott, olykor kifejezetten abszurd hangvételben. A Heroes tiltakozás bárminenű elnyomás ellen, mely rendkívül személyes aspektusból vizsgálja a világpolitika szempontjait, és a világ megosztottságát.

David Bowie: Heroes (1977)

David Bowie: Heroes (1977)

Pink Floyd: The Final Cut (1983)

Mi is foglalkoztunk a 2019-ben már 40. születésnapját ünneplő Pink Floyd-etalonnal, a legendás The Wall című albumukkal, de ezen a listán is helyük van. Az 1983-as The Final Cut az eredeti zenekar hattyúdala is volt egyben, telis-tele olyan szerzeményekkel, melyek eredetileg a The Wall sessionmunkálatai alatt születtek, és melyeket Roger Waters némileg a 80-as évek hangulati képére formált a kiadásra. A témák közt szerepel többek közt a poszttraumás stressz, a társadalmak szerepe a háborúk legalizálásában, de felvillan egy kép a nukleáris háború utáni kietlen bolygóról is. Különös egyébként, hogy a The Final Cut felvételei gyakorlatilag ugyanolyan hidegháborúvá váltak, mint ami éppen a világban zajlott, az alapító tagok közül Waters, és David Gilmour gyakorlatilag csak közvetítőkön keresztül beszélt egymással, ráadásul a basszusgitáros – aki gyakorlatilag egymagában felelt a The Wall teljes koncepciójáért is – épp olyan diktátorként viselkedett már néhány éve a bandában, mely elnyomás ellen dalaiban időről-időre agresszívan, mégis művészien emelte fel a szavát.

Pink Floyd: The Final Cut (1983)

Pink Floyd: The Final Cut (1983)

U2: War (1983)

A ma már világhírű pop-rock banda első három lemeze mintha csak tudatos zenei fejlődés eredménye lett volna. Az első lemez, a Boy a gyermekkorról mesél, a második, az October a különböző lélektani, szellemi témákról, a harmadik, az 1983-as War pedig természetesen a háborúról. Bono és társai életében választóvonal is a lemez, hiszen ezen kapott helyett a banda első nemzetközi slágere, a New Year’s Day, az MTV-nek köszönhetően pedig az ír származású zenekar az Egyesült Államokban is egyre népszerűbb lett. Nem hiába, az album kétségtelenül addigi legegységesebb alkotásuk, melyen külön dalban emlékeznek meg az 1972-es Véres vasárnapról, de alapvetően minden egyes dalt át és áthat a hidegháború szimbolikája, és gondolatisága. A Seconds ábrázolja a visszaszámlálást a nukleáris bomba felrobbanásáig, az It takes a second to say goodbye a nukleáris háború következményeivel számol, máshol pedig a zenekar Lech Walesa és a lengyel szolidaritási mozgalom inspirációját is felhasználja.

U2: War (1983)

U2: War (1983)

Sting: The Dream of the Blue Turtles (1985)

Sting, azaz Gordon Matthew Thomas Sumner alig egy évvel a The Police-ból való kilépése után adta ki első szólólemezét, mely a rendkívül különös, The Dream of the Blue Turtles címre hallgat, és mely esszenciáját adja saját művészi törekvésének is, hiszen az albumon a pop, a rock, a jazz, és a klasszikus zene hatásai is érződnek, elősegítve, hogy Stingre a rajongók ne csupán előző bandájának zenéje kapcsán emlékezzenek. Bár az album témáit tekintve meglehetősen eklektikus, a központi téma egyértelműen a politika, és a politikai manipuláció, mely az egyes dalokban visszaköszön az első világháborúban meghalt fiatal generációról, vagy az angliai bányászsztrájkban résztevőkről is, de a szerző több dalt is áldoz közvetlenül a hidegháborúnak címezve. Az egyik pl. a Russians, melyet a címe után vélhetően nem is kell tovább ragozni, de érdemes megemlíteni a Fortress Around Your Heart-ot is, mely fantasztikus és érzelmes allegóriáját adja a Berlini Fal szimbolikájának. Nem hiába, csak az Egyesült Államokban több, mint 3 millió példányt adtak el belőle.

Sting: The Dream of the Blue Turtles (1985)

Sting: The Dream of the Blue Turtles (1985)

Sun Ra Arkestra: Nuclear War (1984)

Az alabamai születési afro-amerikai jazz-zenészt korának egyik legkitűnőbb hangszeres művészének, és dalszerzőjének tartotta a szakma, aki a jazz stílus gyakorlatilag bármely zsánerében megállta a helyét, legyen szó a bepob-ról, a fúziós jazzről, vagy épp a swingről, ráadásul olyan témákat hozott be a zenébe, melyek korábban nem voltak jellemzőek a műfajra, így pl. az ókori Egyiptom meséit, vagy épp az űr távlatait, és mint jelen album esetében, a hidegháborút. Sun Ra 1984-es lemezét a Reagan-korszak közepére időzítette, és nem próbálta sem a lemezt, sem a dalszövegeket valamiféle ködös szimbolika alá rejteni, ezért is kapta az album egyszerűen a Nuclear War címet. A címadó dal pedig olyan sorokkal dolgozik utalva a bombák felrobbanása utáni világra, mint „búcsúzz el a seggedtől”, és hasonlók, amivel egy egyenes, félremagyarázásoktól mentes koncepciót igyekszik követni.

Sun Ra Arkestra: Nuclear War (1984)

Sun Ra Arkestra: Nuclear War (1984)

Kapcsolódó cikkek

Az absztrakt expresszionista, és az action painting úttörője – 110 éve született Jackson Pollock

Az ember, aki megpróbálta feltalálni az európaitól független művészetet.

Gustav Klimt és Marc Chagall nácik által elrabolt festményei kerülhetnek vissza az örökösökhöz

Összesen 15 alkotást szolgáltatnak most vissza a jogos tulajdonosokhoz.

A tragédia a Los Angeles Times címlapján

Amikor a valóság vált horrorrá – 40 éve történt az Alkonyzóna-tragédia

Vic Morrow és két gyerekszínész veszítette életét aznap.

Ewoud Kieft: A tiltott könyv

A tiltott könyv, avagy a Mein Kampf és a nácizmus vonzereje

Ewoud Kieft hiánypótló műben vizsgálja objektíven a történelmet.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  A Vaják világa és a jogi szimbólumok

  A farkas és az oroszlán – A Witcher-univerzum és a jogi szimbólumok kapcsolata

  Sapkowski univerzuma, ahogy számos fantasy, a középkori szimbólumrendszerekből is merít.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. január 4.

  Zaklatott energiák, hömpölygő bánatmetál – 60 éves lenne Peter Steele

  Egy ember, akinek szenvedés volt az élet, és aki mindig az elveszett hangokat kereste.

  • 2021. november 19.

  Okos dallamok, pszichedelikus tudattágítás – Pink Floyd-történelem

  Progresszor professzorok, akik nélkül a könnyűzene nem lenne ugyanaz.

  • 2021. november 17.

  10 legendás lemez, mely új távlatokat nyitott a könnyűzene világában

  Maradandó alkotások, melyek felforgatták a zenei közvéleményt megjelenésükkör.

  • 2021. szeptember 30.

  Szabad gondolatok a vasárnap elhunyt Baksa-Soós Jánoshoz

  Jó január hercege, ahogy a 30Y zenekar hasonló című dalában meg is emlékezik róla.