• Kövess minket a Facebookon!
 • Kövess minket az Instagramon!
 • Kövess minket a YouTube-on!
A Robbin Crosby-sztori

Zene

Milliomos rocksztárból AIDS-es hajléktalan – A Robbin Crosby-sztori

 • Megosztás Facebookon
 • Megosztás Twitteren
 • Megosztás e-mailben

Zacher Gábor többször járt nálunk önálló előadáson, vagy kerekasztal beszélgetésen, és nem győzte hangsúlyozni, hogy a drog alapvetően egyetlen egy dolgot tesz az emberrel: megváltoztatja. A könnyűzene történelme számos példát tartogat nekünk e tézis bizonyítására, önálló kötetben számolt be róla Nikki Sixx, a Mötley Crüe és Duff McKagan, a Guns N’ Roses basszusgitárosa is, de talán egyik sem olyan jellegzetes, és annyira végtelenül tragikus, mint a 80-as évek egyik legtehetségesebb gitárosáé, aki szó szerint milliomos rocksztárból vált AIDS-es hajléktalanná.

Robbinson Lantz Crosby 2002. június 6-án hunyt el, az AIDS szövődményeként fellépő tüdőgyulladásban, melyen egy aranylövéssel segítette végül át magát. A gigászi termetű gitáros nevét manapság már keveset hallani, pedig bandája, a Ratt bizonyára nem ül fel a glam metal trónjára a 80-as évek közepén, amennyiben nincs a szőke gitárzseni, akit pályája csúcsán egyértelműen generációja egyik legkiemelkedőbb tehetségeként ismert el a szakma. Crosby története a rocktörténelem egyik legtragikusabb zuhanórepülése.

A Robbin Crosby-sztori

A Robbin Crosby-sztori

Fiatal gitáristen

Egykori Ratt-beli zenésztársa, Warren DeMartini mondta róla: „Amikor először láttam Robbint, a La Jolla-i gimnázium egyik partiján játszott tök egyedül. Olyan volt, mint aki már 20 éve csinálja.”

DeMartini visszaemlékezése kellőképp rávilágít, hogy Crosby vélhetően egy volt azon zsigeri gitártehetségek közül, akik teljes és mégis földöntúli természetességgel nyúltak a hangszerükhöz. Bár a szakma ma már keveset beszél róla, gitároskörökben megegyeznek az álláspontok abban, hogy Crosby egyértelműen a Van Halen-Chriss Oliva-Randy Rhoads-Nuno Bettencourt-féle iskola növendéke, az a típusú előadóművész, aki nem tanulja a zenét, hanem akiből egyszerűen áradnak a kreatív energiák és belőlük táplálkozó melódiák.

Gregory Boaz, Crosby gyerekkori barátja, akivel már óvodába is együtt járt, azt mondta róla: „Kisgyerekkorunk óta tudta, mit akar csinálni, tudta, mivé válik majd, és el is érte, amit eltervezett”. Crosby 1977-ben érettségizett La Jollában, apja felügyelete alatt, aki ugyanabban a gimnáziumban tanított, ahová a fia járt, miközben szabadidejében szűkkörű hírnevet szerzett, mint kiváló történelmi dokumentumregények szerzője. Crosby akkor már oszlopos tagja volt a Mac Meda, majd a Warrior nevű együtteseknek, ahol nem csupán gitártudását, de dalszerzői készségét is új szintre fejlesztette, egy ízben még egy demót is sikerült rögzítenie a Def Leppard-gitáros, Vivian Campbellel, mikor az Aircraft zenekarban játszott, és bár elhatározása, hogy a zenélésből éljen, továbbra sem enyhült, egyelőre a nagy áttörés még váratott magára.

A Ratt a 80-as évek meghatározó bandája volt a Mötley Crüe mellett

A Ratt a 80-as évek meghatározó bandája volt a Mötley Crüe mellett

Világsiker

Minden, ami azokban az években velünk történt, olyan, mint egy mese” – ezt Crosby mondta, hosszú évekkel legnagyobb sikerei után, melyek a Ratt fedélzetén érték utol.

A Ratt-et az énekes Stephen Pearcy alapította a 80-as évek elején, a banda a Mötley Crüe-val karöltve hamar a glam metal irányzat zászlóshajójává vált, mely stílus aztán a teljes 80-as éveket meghatározta, és gyakorlatilag a fél világból rockrajongót csinált. Az együttes 1983-as saját magáról elnevezett EP-je már akkor 100 ezer példányban kelt el, ami nem mindennapi sikert vetített előre, ám azt végül az első hivatalos nagylemez, az Atlantic Recordsnál 1984-ben piacra dobott Out of the Cellar hozta meg a számukra, ami végül több mint egy millió példányban fogyott, és hamar platinalemezzé vált.

A stúdió persze igyekezett meglovagolni a sikert, hosszú hónapokig tartó turnéra küldte a bandát, amiről épp csak hazatértek, azonnal stúdióba is vonultak, hogy elkészítsék a második lemezt. Crosby és DeMartini ikergitáros stílusát már az első turnékörút után sokan hasonlították a Judas Priest ikonikus párosához, amikor pedig megjelent a következő mű, az Invasion of your Privacy, a Ratt már igazi MTV-ikonnak számított, többek közt azon dalok klipjeinek köszönhetően, melyek Pearcy és Crosby együttműködéséből születtek. Hogy Crosby mikor nyúlt először kábítószerhez, nem tisztázott, de vélhetően valamikor ekkortájt, a zenekarra nehezedő kiadói nyomás, a folytonos pörgés, és az egyszerű és hétköznapi zenészekből hirtelen rocksztárrá válás elegye – ahogy számos más bandánál – úgy itt is törvényszerű szerhasználathoz vezetett.

A csúcson

A csúcson

Út a lejtő felé

A Ratt zenéjért milliók rajongtak az Észak-Amerikától Ázsiáig, az MTV-siker hatására több tízezres arénákat töltöttek meg szerte a világon, és akárhová mentek, sikongató tinilányok fogadták őket. Pearcy a következőképpen idézte fel azt az időszakot: „Daráló volt, kőkemény tempóban. Közben kétszáz százalékosan megéltük a szex-drog-rock’n’roll életstílust. Mindhárom ajtó nyitva állt, te döntöttél, melyiket választod, de azért alapvetően mindegyiken bementünk. Robbint épp emiatt veszítettük el, és többen akkoriban ennek hatására hagytak fel a saját szenvedélyeikkel. Ez egy veszélyes szakma.Crosby a többieknél is mélyebbre merült a drogok mocskába, holott karrierje csúcsán valóban mindene megvolt. A Ratt tagjai őrületes pénzeket kerestek, az első négy lemezükből egyenként is több millió példány talált gazdára.

Crosby időközben vett egy Ferrarit, amire gyerekkora óta vágyott, és egy hatalmas házat a Laurel Canyon-ban, amelynek kültéri medencéje egyenesen Los Angeles belvárosára nézett, pazar kilátással. Személyi asszisztenst alkalmazott, aki minden apró-cseprő ügyéről gondoskodott, a bankszámlája pedig folyamatosan hízott, aminek következtében, mire 1990-ben feleségül vette a Playboy korábbi playmate-jét, már dollármilliomosnak mondhatta magát. A népszerűség, és a töretlen siker azonban nem hatott mindenkire ugyanúgy.

Míg a szintén minden balhéban résztvevő Pearcy a 80-as évek végére összeszedte magát, mert rájött, hogy másnaposan, drogmámorban fürödve képtelen lesz végigcsinálni a turnékat, és a lemezfelvételeket, addig Crosby képtelen volt megálljt parancsolni függőségeinek.

Koncerten

Koncerten

A Ratt 1990-ben elkészítette a Detonator című albumot, amely bár addigi talán legérettebb munkájuk lett, egyszersmind a zenekar hattyúdalát is jelentette, ha csupán átmenetileg is. A turnéra Pearcy már tisztán érkezett, Crosby viszont minden korábbinál ramatyabb állapotban, aminek eredményeként a turné vége előtt a többiek arra kérték, ne álljon színpadra, és végül Michael Schenkerrel fejezték be a körutat. Crosby hazautazott az Egyesült Államokba, majd elvonóra ment, de úgy festett, már késő volt,

amikor pedig az általános zenei trendek változása, a glam metal leáldozó csillaga, és a grunge előretörése kapcsán az Atlantic sem számolt velük tovább, a Ratt 1992-ben feloszlott, ez pedig végleges törést eredményezett Crosby életében.

Későbbi elmondásai alapján úgy fest, ekkoriban kaphatta el a HIV-fertőzést egy koszos tűtől, ami tovább tetézte depresszióját, így aztán semmivel sem foglalkozott, csak azzal, hogy hozzájusson a megfelelő adaghoz. Borzalmas adósságokba verte magát, a házassága már korábban tönkrement, ezúttal viszont elveszítette a házát, és minden ingóságát, így aztán egy ideig Los Angeles utcáin koldult a betevő falatért, és még inkább egy-egy újabb adag heroinért. Nikki Sixx, a nagy rivális Mötley Crüe basszere, aki korábban már csak közös függőségükből is eredően barátjává fogadta Crosbyt, a következő történetet mesélte: „1990 táján egyszer beköltözött hozzám, de én kikötöttem: mivel gyerekeim vannak, ez csak akkor működhet, ha tiszta. Fogadkozott, de aztán egy nap bementem a vendégszobába, és megláttam egy papírzacskót: tűk, fecskendők, kanalak voltak benne. Ki kellett tennem Robbint. Emlékszem, sírtam, amikor elhajtott. Többé nem találkoztunk. Pár hónap múlva még felhívott, hogy kölcsönkérjen tízezer dollárt. Azt mondta, arra kell, hogy kifizesse az adósságait és egyenesbe jöjjön, én viszont  volt narkósként pontosan tudtam, miről szól a játék. Azt mondtam neki: attól félek, megölné magát ennyi pénzből, de ha kilencven napig tiszta marad, akkor odaadom neki. Elküldött a picsába, és lecsapta a kagylót.”

Crosby 1999-ben

Crosby 1999-ben

A szomorú vég

Crosby már nem vett részt a Ratt 1996-os újjáalakulásában, az állapota lényegében lehetetlenné tett, hogy csatlakozzon a társaihoz. Producerként dolgozott, néha feljátszott ismerősei lemezére egy-egy gitárszólót, és kisebb klubbandákban játszogatott, de sehol sem maradt sokáig, mert a függőségeit nem nézték jó szemmel, különösen, hogy alaposan rányomta a bélyegét a munkája minőségére is. Még inkább elhatalmasodó szenvedélybetegsége a belső szerveit is tönkretette, szörnyű anyagcsere zavar kínozta, ami miatt 180 kilósra hízott. Gyerekkori barátja, Gregory Boaz szerint: „Robbin az egyik legnagylelkűbb ember volt, akit ismertem. Miután befutott, nem telt el hét, hogy ne adakozott volna, de azt hiszem, ha nem lesz rocksztár, a drogok akkor is maguk alá gyűrték volna.”

Robbin Crosby 2002. június 6-án hunyt el, a hírek szerint a HIV-fertőzés szövődményeként tüdőgyulladás kínozta, ám a halála oka egy aranylövés volt. Nem sokkal korábban a VH1 Behind The Music című műsorának vendégeként azt mondta: „Szeretném, ha senki sem sírna a temetésemen. Inkább bulizzanak. Tíz ember helyett is eleget éltem, minden álmomat valóra váltottam, sőt, még annál többet is.” Crosby valódi őstehetség volt, tragédiája, és halála pedig iskolapéldája a droghasználat őrjítő spiráljának, melyből segítség nélkül talán nincs is menekvés.

Ahogy Boaz fogalmazott később: „Robbin példája talán segíthet majd másoknak, hogy eredményesebben küzdjenek meg a démonaikkal.”

Kapcsolódó cikkek

Sting Debrecen 2022 /Forrás: https://www.haon.hu/helyi-kultura/2022/09/egy-vilaghiru-eletmu-dalai-sting-debrecenben/

Semmi sem származik az erőszakból és nem is származhat – Sting még mindig a régi

Sting 2022. szeptember 29-én emlékezetes koncertet adott Debrecenben

Plakát /Forrás: Broadway Event Közhasznú Nonprofit Kft./

Az ám, hazám címmel jön a 44. Hobo-karácsony

Irány a Budapest Kongresszusi Központ, december 18-án.

A banda, akinek a dalait akkor is ismered, ha a bandát nem – 45 éve alakult a Toto

Egy fülbeszámóan ragadós világ a világslágereken túlról.

A Presser könyve október 5-én kerül a könyvesboltok polcaira

Június közepétől lesz látható Presser Gábor memoárjának színpadi adaptációja

Mindössze pár nap és a rajongók láthatják a végeredményt.

  Hírlevél feliratkozás

  Itt akarsz Te is lépdelni Ectopolis utcáin?
  Tartsd velünk a lépést, és iratkozz fel a város hírlevelére!

  Az Adatkezelési tájékoztatóban leírt feltételeket elfogadom.

  Kiemelt téma

  Bezárt az Ectopolis Magazin!

  4,5 év működés után az oldal nem frissül tovább.

  Legutóbbi cikkek

  • 2022. október 18.

  Semmi sem származik az erőszakból és nem is származhat – Sting még mindig a régi

  Sting 2022. szeptember 29-én emlékezetes koncertet adott Debrecenben

  • 2022. szeptember 1.

  A banda, akinek a dalait akkor is ismered, ha a bandát nem – 45 éve alakult a Toto

  Egy fülbeszámóan ragadós világ a világslágereken túlról.

  • 2022. április 21.

  Magyar dallamok Hollywoodban – 115 éve született a háromszoros Oscar-díjas Rózsa Miklós

  Minden idők egyik leghíresebb, magyar filmzeneszerzője.

  • 2022. március 10.

  Minden dal egy történet – 5 album, mely egyben bűnügyi sztori is

  Bűnügyi történetek az elmúlt 40 évből gitáron és dobon.

  • 2022. február 8.

  Sessionzenészből lett Hollywood legnagyobb komponistája – 90 éves John Williams

  Williams a legnagyobbaktól tanult, és túlnőtt rajtuk.