Zene

Örömzene a Sunset Stripen – 10 legendás glam metal album

Hirdetés

Korábbi cikkünkben foglalkoztunk már a 90-es évek elején felbukkant norvég black metal-mozgalommal, most azokhoz a vészterhes időkhöz képest egy jóval vidámabb zsáner felé kalandozunk, ami nem más, mint a 80-as évek legnépszerűbb könnyűzenei stílusa, melyet annak idején szimplán metalnak, vagy heavy metalnak, hivatalos besorolás szerint glam(our) metalnak, a keményebb vonulatok hívei pedig egyszerűen rágógumimetalnak hívtak. A tény, hogy az olyan bandák, mint a Bon Jovi, a Ratt, a Whitesnake, vagy a Mötley Crüe milliós eladásokat produkáltak a 80-as években, olyan bandák emelkedtek világsztári státuszba, mint a Guns N’ Roses, vagy a Def Leppard, a legmenőbb helyek azok a klubok voltak, ahol tupírozott hajú bandák léptek fel, és mindenki, de tényleg mindenki ezt a zenét hallgatta. Talán sosem volt a világ zenei közéletének olyannyira központja a rockzene, mint ebben az évtizedben.

Ahogy mindenhol, úgy persze itt is kifújt a történet egy idő után, amit legtöbben a felbukkanó grudge-zenekaroknak tulajdonítanak, amilyen a Pearl Jam, az Alice in Chains, vagy a Nirvana, de valljuk be őszintén, a glam metalban lévő puskapor erőteljesen kimerült az évtized végére, és a 90-es évek elejére, amikor már csak elvétve bukkant fel a zsánerbe igazi egyediséget, és színt hozó csapat, mint amilyen a Winger, vagy a Danger Danger, a kópiabandák erőlködésére pedig hamar ráunt a közönség. Ennek ellenére ez a tíz év mai füllel hallgatva is kiváló, sőt olykor-olykor zseniális lemezek egész sorát, és a mai napig azonnal ható, mindenki számára ismert, és a stílust definiáló slágereket fialt. Az alábbi listában most 10 olyan lemezt szedtem csokorba, melyek szigorúan szubjektíven a saját kedvenceim, és ha valaki megkérdezi tőlem, mi az a glam metal, ezeket mutatnám meg neki elsőként.

A legendás Def Leppard

A legendás Def Leppard

Whitesnake: Whitesnake (1987)

David Coverdale, aki többek közt a Deep Purple énekese volt a hetvenes évek végén, az anyabandából való kiválása után alapította meg saját zenekarát, melyben a 80-as években többek közt olyan zseniális gitárosok is megfordultak, mint Vivian Campbell és Steve Vai, és aki karrierje legjobb lemezét 1987-ben készítette el, mely egyszerűen csak a banda után kapta a nevét. A később csak 1987-ként hivatkozott lemez egy sor zseniális slágert fialt, karcos, harapós gitárzenét rejt, ami hangzásában leginkább John Sykes-nak köszönhető, és kreatívan lépett tovább a blues rockból a harapósabb hard rock vonal felé. Nagyjából 17 millió példányban kelt el világszerte.

Tyketto: Don’t Come Easy (1991)

A furcsa nevű Tyketto debüt lemeze már jóval a glam metal-éra csúcsa után jött ki, mégis annak egyik vitathatatlan csúcsteljesítménye, köszönhetően a hangszeresek, köztük Brooke St. James gitáros fogós riffjeinek, és az énekes Danny Vaughn különleges és szárnyaló hangjának. A lemez zeneileg egyértelműen túlmutat a glam metal-éra kései bandáinak dalain, tökéletesen ötvözi a lágyabb AOR-vonalat a hard rock keménységével. Sajnos épp a megjelenés szerencsétlen időpontja miatt már nem durranhatott akkorát, mint megérdemelné, ha 3-4 évvel korábban kerül piacra, ma minimum a Dokken, vagy a Poison szintjén emelgetnék őket.

Danger Danger: Screw it (1991)

A meglehetősen túlfűtött hangulatú, lágyabb első lemez után a Danger Danger bekeményített 1991-re, de sajnos úgy járt, ahogy a Tyketto is, történetük talán legjobb lemeze, mely gyakorlatilag egy slágergyűjtemény, elsikkadt a zenei trendváltás közepette. Pedig a Danger Danger-t se nyeretlen kétévesek alkották, ott volt az énekes Ted Poley, aki bár némileg korlátoztak hangi adottságai, de frontemberként simán felvette a versenyt Vince Neillel, míg a gitárt a zseniként emlegetett Andy Timmons kezelte, a bandát pedig a basszusgitáron játszó főnök, Bruno Ravel vezette. Az album, melyen az Extreme zenészei is vendégeskedtek, bár végül ugyan nem fogyott rosszul, pár százezer példányban gazdára találta, végül a banda ideiglenes végét is jelentette.

Dokken: Back for the Attack (1987)

A Whitesnake lemezén kívül talán 1987 legsikeresebb hajmetál lemezéről beszélünk, melyben még tökéletesen működött a George Lynch-Don Dokken duó, mely legjobb időszakukban a banda kreatív gerincét alkotta. A Back for the Attack a Dokken egyértelműen legkarcosabb lemeze, olykor már túl is mutat a glam metal stílusán, de sajnos ez egyben a zenekar végét is jelentette, hacsak időszakosan is, ugyanis két évvel később feloszlatták magukat. A lemezt egyébként sokan a Dream Warriors című slágerről ismerik, melyet a banda az akkor esedékes Rémálom az Elm utcában-epizódhoz írt, és az album többek közt ennek is köszönhetően két hónap alatt az Egyesült Államokban platina státuszt ért el.

Kix: Blow My Fuse (1988)

A Kix-szet sokan legnagyobb slágerük, a Cold Blood után ismerik, mely az 1988. szeptemberi Blow My Fuse lemezükön jelent meg. A banda 1977 óta mozgott már a pályán, kezdetben szerteágazó zenéjük lassan állt össze a glam metal-divatnak megfelelő irányba, ennek is köszönhető, hogy legnagyobb sikerükre 11 évet kellett várni. Az 1988-as lemez viszont robbantott, köszönhetően Steve Whiteman énekes kifinomult dallamérzékének, a Cold Blood típusú slágerek, és a Don’t Close Your Eyes-féle balladák kombinációjának.

Alice Cooper: Trash (1989)

Manapság már csak úgy emlegetik a lemezt, mint ami ismét beindította a 80-as évek közepén tetszhalotti állapotban leledző Alice Cooper-karriert. A lemezt szinte egyszemélyben írta és producerként felügyelte a korszak emblematikus dalszerzője, a magyar származású Desmond Child. Az 1989-es album visszatette a térképre Alice Coopert, aki jóval keményebb, és slágerorientáltabb zenével tért vissza, és ez egyáltalán nem túlzás. A 10 számos korong igazi slágergyűjtemény, köszönhetően pedig pl. a Poison című emblematikus dalnak, egy hónap alatt félmillió példányban kelt el.

Poison: Open Up and Say… Ahh! (1988)

A Poison a glam metal korszak legtöbbet cikizett bandái közé tartozott, karöltve a Warranttal, pedig nem kevéssel járultak hozzá a glam metal felfutásához. Erre legjobb példa az 1988-as második sorlemez, mely mintegy véglegesen definiálta is a zenekart az olyan slágerekkel, mint a  Nothin’ but a Good Time vagy a Fallen Angel. Az Egyesült Államokban pár év alatt ötszörös, Kanadában négyszeres platina lett, a Poisont pedig a glam metal-éra csúcsbandái közé katapultálta, és nem hiába, a lemezen sorakozó slágerek közül több is megjelent az elkövetkező néhány évben moziba kerülő filmek valamelyikében.

Ratt: Invasion of Your Privacy (1985)

A Ratt egyike azon bandáknak, akik már a glam metal-éra korai éveitől bábáskodtak a műfaj népszerűsítése mellett, karöltve pl. a Mötley Crüe-val. A Ratt annak idején egy sor zseniális muzsikust tudhatott a soraiban, kezdve az énekes Stephen Pearcy-vel, a Warren DeMartini és Robbin Crosby gitárosduóval, vagy épp Bobby Blotzer dobossal. Zenei kreativitásuk az 1985-ös Invasion of Your Privacy lemezen élte fénykorát, zenéjük esszenciáját adva. A siker elképesztő volt, a Billboard lista 7. helyén nyitottak, az album pedig hetek alatt százezres nagyságrendben fogyott a boltok polcairól.

Extreme: II – Pornograffiti (1990)

Az Extreme története különös. Egyrészt talán elsőként hoztak létre élvezhető fúziót a hard rock, glam metal és a funky zenék közt, soraikban tudhatták a korszak legnagyobb zsenijének tartott gitárost, Nuno Bettencourtot, és egy egészen elképesztő frontembert, Gary Cherone személyében, de sikerüket mégis egyetlen akusztikus dalnak, a More Than Words-nek köszönhetik, pedig 1990-es lemezük elejétől a végéig zseniális. A lemez a mai napig egészen friss és szenzációs, pedig annak idején elég lassan ért be, ám végül az említett dal az amerikai listák első helyére repítette őket, és sokan a mai napig ezzel azonosítják őket.

Def Leppard: Hysteria (1987)

Az 1987-es év egyik vitathatatlan sikerlemezéről beszélünk, mely lényegében mai napig tartó sztárstátuszt adományozott a Joe Elliott vezette Def Leppardnek. A slágergyáros album már a dobos Rick Allen kis híján végzetes autóbalesete után készült, a dobos félkarral dobolta fel az albumot, mely többek közt hangzásának egyik egyedi vonását adja. A Hysteria már-már kívül is esik a glam metal zenei körén, bizonyos vonásaiban simán nevezhető pop metalnak is. 96 héten át szerepelt az amerikai Top 40-ben, csak az Egyesült Államokban 12, míg világszerte összesen 40 millió példányban kelt el a mai napig, és egyedülálló módon hét világsikerű kislemez dalt termelt ki.

Miután tíz tagúra akartam szűkíteni a listát (mely igencsak hálátlan feladat), így megannyi szenzációs lemez maradt ki. Nem kerültek most be olyan bandák, mint a Winger, a Warrant, a Mr. Big, a Mötley Crüe,, a Dangerous Toys, a Quiet Riot, a Slaughter, a Stryper, a Great White, a Tesla, a Pretty Boy Floyd, a Vinnie Vincent Invasion, a White Lion, a Vain vagy a Saigon Kick, de lesz itt még listázás, ahol foglalkozhatunk velük is.

Kapcsolódó cikkek

MTV rocksztárból Grammy-jelölt balett szerző – Kip Winger-portré

Csúcsról a pokolba, onnan pedig újra fel, ezúttal egy másfajta csúcsra.

Zene

2021. 04. 29.

A KISS is beáll a sorba, ami az elmúlt évek filmdivatját illeti

Életrajzi film készül a KISS történetéből

Ha néhány év múlva visszatekintünk Hollywood elmúlt másfél évtizedére, akkor vélhetően azt mondhatjuk majd, ez volt a képregényfilmek, és a…

Hírek

2021. 04. 23.

Dave Grohl a karantén hatására ragadott tollat

A Nirvana egykori dobosa, és a Foo Fighters jelenlegi frontembere is megírta memoárját

Dave Grohl az az ember, akinek igazán van mit mesélni sikerről és újrakezdésről.

Hírek

2021. 04. 14.

Rob Halford önéletrajza őszintesége miatt is lett óriási siker

Kendőzetlenül vall életének árnyoldalairól memoárjában Rob Halford

Minden idők egyik legfontosabb heavy metal énekese számára nem létezik tabutéma.

Hírek

2021. 04. 12.

Hirdetés

Legutóbbi cikkek

MTV rocksztárból Grammy-jelölt balett szerző – Kip Winger-portré

Csúcsról a pokolba, onnan pedig újra fel, ezúttal egy másfajta csúcsra.

Zene

2021. 04. 29.

Kedvenc Genesis-lemezeink

Műfajokon átívelő láthatatlan érintés – A 10 kedvenc Genesis-lemezünk

A Genesis munkássága a könnyűzene megkerülhetetlen mérföldköve.

Zene

2021. 04. 09.

Báthory Zoltán

Magyarock Amerikában – Magyar zenészek, akik megcsinálták a szerencséjüket a tengerentúlon

Nem is olyan lehetetlen boldogulni a legnagyobb zenei piacon.

Zene

2021. 03. 29.

5 zseniális zenész, akinek a rock&roll életérzés az életébe került

Félresiklott sorsok a showbiznisz ölelő karmai közt.

Zene

2021. 03. 25.

Hirdetés